Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu TDA2030


Postări Recomandate

Buna seara domnilor electronisti,am achizitionat doua integrate TDA2030 si doresc sa construesc cu ele un amplificator audio stereo,problema este ca nu m-am hotarat ce schema sa abordez,cu tensiune simpla s-au cu tensiune diferentiala,care este mai buna si care este diferenta intre cele doua scheme? va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Folositi schema cu alimentare diferentiala.

 

Diferenta fundamentala este ca pt schema cu tensiune diferentiala este necesara o sursa de alimentare diferentiala    :)

In general schemele cu alimentare simpla au fost folosite in locuri unde era deja disponibila o astfel de alimentare sau invers, nu era disponibila una diferentiala.

A doua diferenta este ca la schema cu alimentare simpla cuplarea difuzorului se face printr-un condensator de valoare mare.

Link spre comentariu

Puterea poate fi aceeaşi cu ambele configuraţii, dar lipsa condensatorului de cuplaj cu difuzorul face mai bună varianta diferenţială.Banda reprodusă e mai largă în lipsa acelui condensator care are o capacitate mare şi reactanţă diferită pentru diferite frecvenţe...

Link spre comentariu

Performantele [teoretice] ale  integratului sunt mediocre asa ca nici macar nu are sens a vorbi despre "diferente de performanta" intre amplificatoare realizate cu cele doua tipuri de alimentari.

Asa cum a spus Validae, cuplarea prin condensator este o sursa de reducere a performantei, dar f greu sesizabila (daca se folosesc condensatori buni, compusi)

Performantele teoretice maxime pot fi atinse doar folosind integrate ORIGINALE, un cablaj realizat CORECT si o sursa de alimentare BUNA.

Orice abatere sau compromis de la oricare din conditiile mentionate va duce inevitabil la reducerea performantelor obtinute real.

Link spre comentariu

Exista cel putin un filmulet pe youtube despre TDA-uri contrafacte.

Sunt prezentate imagini cu capsula decupata, se pot vedea tranzistorii de putere mult mai mici la clona, de altfel toata pastila clonei este mai mica (cca 65-70%  din dimensiunea celei originale).  Sunt facute masuratori de putere si de distorsiuni, apar evidente avantajele cipurilor originale.  Unele clone nu au implementata protectia la scurtcircuit.

Link spre comentariu

Se poate face amplificatorul cu tda 2030, 2040, sau 2050, performantele cresc (in aceasta ordine), schema e aceeasi ; se poate incerca un adaptor "xd ".

Daca se face varianta cu condensator pe iesire apare avantajul protectiei incintei si/sau imbunatatirii raspunsului la "joase" (circuit rezonant serie) ,a la kef c75...

Incercati sa gasiti circuite din recuperari, sunt mai sigure ; radiatorul e conectat la "-", daca il fixati direct pe radiator,fara izolator, acesta trebuie izolat de masa in cazul alimentarii simetrice.

Succes.

Link spre comentariu

Poate sa incerce, nu costa mult, satisfactiile lucrului bine facut de propriile maini pot fi mari...,sau cum spunea Confucius " da-i unui om un castron cu orez si il vei hrani o zi ,invata-l sa cultive orez si ii vei salva viata", poate fi ca in windows, deschizi o fereastra si apoi se deschid altele...

Link spre comentariu
Acum 8 minute, ex.escu a spus:

poate fi ca in windows, deschizi o fereastra si apoi se deschid altele...

Depinde de ce fereastra se deschide in Windows....Poate fi chiar fereastra pe care aruncam de drag, calculatorul...

Scuze de offtopic. Schema postata de @flomar60 este una numai buna de aplicat, simpla, cu alimentare simpla si daca se ard integratele macar scapa cu viata difuzoarele. Consider ca e o schema de incredere, cel putin pentru inceput. Succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări