Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Simion Irinel

Amplificator cu TDA2030

Recommended Posts

Buna seara domnilor electronisti,am achizitionat doua integrate TDA2030 si doresc sa construesc cu ele un amplificator audio stereo,problema este ca nu m-am hotarat ce schema sa abordez,cu tensiune simpla s-au cu tensiune diferentiala,care este mai buna si care este diferenta intre cele doua scheme? va multumesc.

Link to post
Share on other sites

Folositi schema cu alimentare diferentiala.

 

Diferenta fundamentala este ca pt schema cu tensiune diferentiala este necesara o sursa de alimentare diferentiala    :)

In general schemele cu alimentare simpla au fost folosite in locuri unde era deja disponibila o astfel de alimentare sau invers, nu era disponibila una diferentiala.

A doua diferenta este ca la schema cu alimentare simpla cuplarea difuzorului se face printr-un condensator de valoare mare.

Link to post
Share on other sites

Puterea poate fi aceeaşi cu ambele configuraţii, dar lipsa condensatorului de cuplaj cu difuzorul face mai bună varianta diferenţială.Banda reprodusă e mai largă în lipsa acelui condensator care are o capacitate mare şi reactanţă diferită pentru diferite frecvenţe...

Link to post
Share on other sites

Performantele [teoretice] ale  integratului sunt mediocre asa ca nici macar nu are sens a vorbi despre "diferente de performanta" intre amplificatoare realizate cu cele doua tipuri de alimentari.

Asa cum a spus Validae, cuplarea prin condensator este o sursa de reducere a performantei, dar f greu sesizabila (daca se folosesc condensatori buni, compusi)

Performantele teoretice maxime pot fi atinse doar folosind integrate ORIGINALE, un cablaj realizat CORECT si o sursa de alimentare BUNA.

Orice abatere sau compromis de la oricare din conditiile mentionate va duce inevitabil la reducerea performantelor obtinute real.

Link to post
Share on other sites

Și totuși o schemă....am lucrat-o în tinerețe de vreo 20 de ori....de fiecare dată a funcționat fără probleme....dar, așa cum spune colegul Shambala, am folosit doar integrate originale!

1503519743_B(FILEminimizer).thumb.jpg.92f5af7e20ccf04044722810fe3bc8fe.jpg

Link to post
Share on other sites

Exista cel putin un filmulet pe youtube despre TDA-uri contrafacte.

Sunt prezentate imagini cu capsula decupata, se pot vedea tranzistorii de putere mult mai mici la clona, de altfel toata pastila clonei este mai mica (cca 65-70%  din dimensiunea celei originale).  Sunt facute masuratori de putere si de distorsiuni, apar evidente avantajele cipurilor originale.  Unele clone nu au implementata protectia la scurtcircuit.

Link to post
Share on other sites

Pai de asta ziceam sa mearga pe LM1875 ca are mari sanse sa il ia original. La un pret de nimic, poate lua cateva integrate direct din SUA de la Texas instruments.

Link to post
Share on other sites

Da, dar omul este incepator si are deja integratele.

Sper sa fie clone, pt ca inevitabil le va arde.   (Nu este o rautate, asta se intampla aproape intotdeauna incepatorilor).

Link to post
Share on other sites

Se poate face amplificatorul cu tda 2030, 2040, sau 2050, performantele cresc (in aceasta ordine), schema e aceeasi ; se poate incerca un adaptor "xd ".

Daca se face varianta cu condensator pe iesire apare avantajul protectiei incintei si/sau imbunatatirii raspunsului la "joase" (circuit rezonant serie) ,a la kef c75...

Incercati sa gasiti circuite din recuperari, sunt mai sigure ; radiatorul e conectat la "-", daca il fixati direct pe radiator,fara izolator, acesta trebuie izolat de masa in cazul alimentarii simetrice.

Succes.

Link to post
Share on other sites

  KEF C75   Sau imaginat si circuite xd pentru alimentare simpla, de ex:

variable%20current%20source.png

theshold%20current%20source.png

Diamond%20Buffer%20with%20sliding%20CCS.

Dar nu cred ca merita folosite la TDA2030. Puterea disipata si cea de iesire sunt mici. Mai degraba la TDA1514. Si numai pe 8 ohmi sau mai mult.

Link to post
Share on other sites

Poate sa incerce, nu costa mult, satisfactiile lucrului bine facut de propriile maini pot fi mari...,sau cum spunea Confucius " da-i unui om un castron cu orez si il vei hrani o zi ,invata-l sa cultive orez si ii vei salva viata", poate fi ca in windows, deschizi o fereastra si apoi se deschid altele...

Link to post
Share on other sites
Acum 8 minute, ex.escu a spus:

poate fi ca in windows, deschizi o fereastra si apoi se deschid altele...

Depinde de ce fereastra se deschide in Windows....Poate fi chiar fereastra pe care aruncam de drag, calculatorul...

Scuze de offtopic. Schema postata de @flomar60 este una numai buna de aplicat, simpla, cu alimentare simpla si daca se ard integratele macar scapa cu viata difuzoarele. Consider ca e o schema de incredere, cel putin pentru inceput. Succes

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines