Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ex.escu

Membru activ
 • Content Count

  759
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

109 Excellent

About ex.escu

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

409 profile views
 1. Asa cum e conectat r5 ,rezulta un circuit bootstrap ,cu impedanta mare de intrare. Incercati sa conectati r5 in paralel cu c2,eventual marit c2 pana la 1nf, in conditiile folosirii unei surse de semnal cu impedanta mica.Verificati circuitul de masa,sa fie corect realizat. Daca fenomenul dispare se poate mari si c1 la 2,2-4,7uf. Succes.
 2. Dependenta de energia electrica poate genera ,in anumite conditii ,situatii deosebite....e cazul eruptiilor solare care genereaza furtuni geomagnetice. O eruptie solara, minora,a provocat acum 30 de ani in Quebec, o pana de curent care a afectat cca.5-6milioane de locuitori, au intrat in alerta militarii,erau efecte similare unor atacuri care debutau de obicei cu lovituri cu p.e.m. In iulie 2012 Terra a avut noroc ,o eruptie majora a soarelui a lovit zona in care se aflase pamantul cu cca. o saptamana in urma....daca ar fi lovit in plin, multe minti luminate au afirmat ca asta ar fi insemnat o intoarcere in timp cu sute de ani.... In aceste conditii pentru supravietuitori,o locomotiva cu abur ar fi "sience fiction",o bicicleta ar fi un lux ,situatia ar semana (doamne fereste) cu aberatiile din "mad max".
 3. La difuzoarele de joase,la incintele inchise,Grundig a lipit pe ferestrele sasiului, o panza speciala,neagra, "transparenta" pentru sunet,pe post de rezistenta acustica; incercati sa o lasati asa cum e, influenteaza raspunsul la frecvente joase.
 4. Insistati sa va schimbe pe garantie, reclamatie la OPC daca nu vor, Porsche Romania e stat in stat.... Semnalati in garantie orice problema care apare,au avut probleme cu sudurile la caroserie,calitatea placutelor de frana, cu "celebrele" motoare 1,2tsi reproiectate,dupa care au renuntat la ele de bune ce au fost,probleme de soft,etc.
 5. In un lant audio ,calitatea e influentata (in rau )-limitata, de veriga cea mai "slaba"; cei care au realizat Quad-ul au sugerat ca un amplificator bun ar fi "a straight wire with gain". Sensibilitatea e ridicata, 0,5v, suficient pentru sursele uzuale de semnal (cd player,dac, casetofon ,etc); se poate arunca o privire la preamplificatorul original.
 6. VR 201 e bine sa fie verificat,un contact imperfect (cursor,lipitura,portiune rezistiva arsa,devalorizata),poate genera probleme;preventiv se poate sunta cu una sau 2 diode 1n4148 ,sau intreg ansamblul cu o dioda zenner de 3,9-4,3v,conectata corect.
 7. ex.escu

  Cumpar incinta

  Cumpar o buc.incinta acustica Coral cx5 mk3,preferabil cea cu tweeter-ul in stanga,acesta poate fi defect ,celelalte difuzoare sa fie in stare buna.
 8. Aveti dreptate,asa rezulta din calcul; in practica avand in vedere si erorile care apar (tolerante piese,erori masurare piese,capacitati parazite) ,unii folosesc ,ca in schema de mai sus si 3microH. Pentru echilibrarea puntii ,in practica altii folosesc pentru condensatorul de 120pf un ansamblu condensator fix+condensator semivariabil ales astfel incat sa aiba 120pf la mijlocul cursei;acordul se face pe distorsiuni minime.
 9. Valorile trebuie respectate,de ele depinde echilibrul puntii(500ohm,47ohm,120pf,3microH),si nivelul de distorsiuni; amplificatorul foloseste la final pentru reducerea distorsiunilor o punte echilibrata Maxwell-Wien (de fapt proprietatile ei). Se poate adapta ,asa cum e realizat in amplificatorul rusesc de la scheme , montajul cu un tranzistor,2 diode si 2 resistori care forteaza si operationalul sa lucreze in clasa A; adaptarea a fost propusa prin anii "80 de Dl.G. Stocchino si permite reducerea distorsiunilor la un 741 cu un ordin de marime. Succes.
 10. La ultima pagina (35) ,primul.
 11. Aruncati o privire la amplificatorul de 120w publicat de Dl.Borbely in 1983 (la scheme...) , acolo transistorii driver merg la cca.50-60ma,se evita folosirea unui repetor ca la Hafler 200 (acelasi proiectant),in plus grupul din poarta are valori diferite pentru a avea aceesi valoare R(intrare)C(intrare-difera de la n la p).....meseriasu-i meserias. Amplificatorul a fost realizat in serie si de o firma britanica, varianta a fost prezentata de Dl.Victor.
 12. Un amplificator publicat in Radio 2/1990, cu finali darlington ; amplificatorul operational lucreaza in clasa A.
 13. Da , se poate folosi ca referinta.
 14. Se poate proceda astfel: 1.In cornier,intre finali se executa 2 gauri d=2,4mm, pentru fixarea lui t7,t8,de tip bd242c, cu flansa mica si niplu, se executa un filet m3; 2.In cornier ,sub placa se executa gauri pentru prinderea pe un radiator extern, functie de radiator,sugestii gasiti pe net;intre cornier si radiator puneti vaselina siliconica. 3.Se aduce finalul la varianta originala astfel: Se modifica C7 in 330pf,R17 in 3k3,R23 in 1k2,C8 in 120pf,C11 in 330pf,R13 in 22k, R(?) din 68ohm in 47ohm/2w,C17 =1nf se va conecta intre baza-colector T10,R11se elimina,R10,R9 se scurtcircuiteaza. Se inlocuie T9,T10 cu 2n3773,kd503,etc., sau 2n3055 pentru alimentare sub +/-35v;intre baza T9 si baza T8 se introduce o dioda 1n4002 cu catodul in baza T8;se sunteaza jonctiunile C-E de la T9,10 cu o dioda ,macar 1n4007,sau mai rapida,cu catodul in colector. Se inlocuie T7,8 cu bd 242c,fixati pe radiator cu surub m3 scurt, flansa si niplu,vaselina siliconica;conexiunile la placa se fac cu conductor izolat,atentie la terminale, si la izolarea electrica a capsulei atat la prefinali cat si la finali dupa montaj/inlocuire. Integratul se poate inlocui cu tl071. Imprimati de pe net o schema de QUAD 405,varianta originala , apropiata de versiunea Dvs.,efectuati modificarile cu schemele fata in fata,cu atentie. E bine sa se inlocuiasca si T3,4 cu bc556, bc327 sunt la limita Uce. Efectuati cu atentie modificarile,se poate obtine un amplificator bun,..."din bube, mucegaiuri si noroi".... Succes.
 15. Ar fi utile niste date cu privire la sursa de alimentare disponibila,tensiune,putere, puterea pe care doriti sa o obtineti, caracteristicile sarcinii (impedanta ,putere).
×
×
 • Create New...