Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

ex.escu

Membru activ
 • Content count

  693
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

64 Se poate si mai bine

About ex.escu

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

223 profile views
 1. ex.escu

  Schema amplificator

  Daca se inlatura T2 din circuitul de intrare si se foloseste intercalat in locul lui R4 ,etaj cascod, R7 se inlocuie cu una de 47ohm,C5 se elimina,se obtine o sarcina bootstrap pentru cascod(R6),eventual C5 se foloseste ca filtraj la VAS dupa un circuit serie cu 1N4002+22ohm ,performantele se pot imbunatati.
 2. ex.escu

  Schema amplificator

  C2,C5,trebuie sa fie la minim 63v ,C3 la 50v; T7,T8 trebuie sa fie montati pe radiator,T4 ar trebui suntat de 10-22uF/16v. R17,R18 ar putea fi inlocuite cu una de 100ohm conectata intre emitorii t7,t8,sau cu o varianta serie dioda 1n4001+56 ohm, s.a.m.d.
 3. Sistemul combinat diesel-electric a fost folosit la autotunul greu Sd.Kfz.184- Elefant,1943,avea unele avantaje,dar consumul de materiale era ridicat si nu s-a generalizat.
 4. "Caracterizarea" cea mai buna a fost facuta pe plaja din Angola de cei care au fost acolo...
 5. Cu mai multi ani in urma , camioane militare romanesti (DAC) ,in timpul unei misiuni de mentinere a pacii,bine folosite,nu au avut probleme pe o plaja din Africa in timp ce alte camioane (americane) au fost ajutate sa iasa de Dac-uri...
 6. ex.escu

  YBA 1000,cateva sfaturi.

  Va referiti cumva la curbele Fletcher-Munson?
 7. ex.escu

  YBA 1000,cateva sfaturi.

  Atunci cand ,subiectiv, se compara influenta condensatorilorilor asupra sunetului ,in lantul de amplificaresau sau in incinte,e bine ca aceasta influenta sa fie materializata prin masuratori;acestea se pot face cu un multimetru ,ca in posturile de mai sus,sau mai bine cu dispozitive specializate. Un astfei de adaptor,DATS V2,nu-i fac reclama ,dar e simplu si eficient, pe langa alte functii ,masoara si condensatori astfel: - ESR. - Q -quality factor. -DF-damping factor. -Delta- loss angle. Acesti parametrii se masoara la 120hz, 1khz, 10 khz; diferentele intre 2 condensatori MKP,MKS, de exemplu, apar si pot fi corelate cu impresiile subiective.
 8. ex.escu

  amplificator Hill DX140 schema ciudata

  In Tehnium 6/81 e o varianta cu TBA810 driver.
 9. ex.escu

  YBA 1000,cateva sfaturi.

  Amplificatorul are limitari atat la nivelul etajului cu 15030/15031(comparati cu o schema de "combo" Roland,postat anterior,in special protectia cu siguranta de 100ma) ,cat si la nivelul vas;un final Leach (R.I.P.) ,prima varianta,din1977, suna mai bine si arata mai bine pe osciloscop,in gama nominala de putere - vezi testele grecului.
 10. ex.escu

  YBA 1000,cateva sfaturi.

  Referior la un post anterior, e un link care arata nedumeririle unui grec ( meserias, cu observatii de bun simt tehnic.) fata de depanarea unui amplificator yba... Un alt profesionist spunea odata ca un amplificator bun e "straight wire with gain"...,fara modificarea benzii audio functie de semnal.. Daca modifici un amplificator gen AN 336-Palouda (popularizat si la noi ,in Tehnium ,acum 33 ani...) cu darlington in vas gen Hafler 200,plus alte cateva gadget-uri gen non-switching si vig(voltage interface gate) se obtine un amplificator bun si ieftin, care bate la ........ multe amplificatore de firma, cu preturi aberante. P.S. Faptul ca proiectantul era profesor universitar nu garanteaza ca amplificatorul ar fi performant...un test cum a facut grecul e relevant... Pastrand proportiile, cu titlu anecdotic, in urma cu muuuulti ani ,in I.P.B.,in o sedinta de partid , s-a pus in discutie problema unei instalatii de prelucrat materiale dure ,prin electroeroziune,la care se defectasera niste tranzistori de putere,de import ,....interpelarea Decanului faultatii (TCM),a fost "fabuloasa": "In toata Facultatea nu se gaseste un strungar sa faca la strung niste tranzistori?.... Nu tot ce e pe net ,la preturi mari e bun,pretul uneori nu garanteaza calitatea .
 11. ex.escu

  YBA 1000,cateva sfaturi.

  Schema prezinta cateva asemanari cu cea din AN336-Fairchild -Hans Palouda,dar cu alte valori ,fara filtrul pe alimentare,fara protectie,dar cu darlington in vas si condensator de 150 pf.... La final ,ar fi trebuit triplet,la superdioda ,in colector un rezistor de compensare r be',prefinalul lucreaza cu curent cam mic, etc.,...pretul e enorm pentru ceea ce ofera.
 12. ex.escu

  Sf Gheorghe

  La 22.XII.,B.O.R. praznuieste pe Sf. Ierarh Petru Movila,mitropolitul Kievului.
 13. ex.escu

  Scheme Amplificatoare

  Un amplificator cu un circuit de protectie interesant si cu reactie negativa partiala (nu include finalul). densen_b-100.pdf
 14. Conteaza atat d.p.d.v. al fenomenelor din interior(unde stationare,etc.) cat si al interactiunii cu mediul exterior incintei ;cele mai bune sunt cele cu forma sferica sau derivate din aceasta. Cu mult timp in urma Dl.Olson a demonstrat experimental ca forma sferica asigura cea mai buna caracteristica .
 15. ex.escu

  Scheme Amplificatoare

  Unul din primele amplificatoare cu tranzistori lansate de Technics, in urma cu 50ani. SU50A_kairozu.pdf
×