Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recuperare de date de pe un hard cu erori (Seagate Barracuda ST31000528AS sau 7200.12)


carageae

Postări Recomandate

Salutare! Ati reusit vreodata sa recuperati date de pe un hard cu probleme de electronica?
Am unul defect - a dat erori SMART si dupa o ora - incepusem sa copiez de pe el - a murit de tot...
Am incercat sa pun placa de pe unul identic dar nu face nimic, da aiurea cu capetele si atat, nu il vede nici biosul...cel defect nu face galagie cu placa lui, dar nu e recunoscut de sistem, adica vede ceva, dar scurt timp si nu se pot accesa partitiile.
Uneori e detectat de bios, dar nu functioneaza...si la restart nu il mai gaseste defel. Altfel face spin-up, caraie capetele aparent normal, fara click-uri aiurea....de aia am presupus ca platanele si capetele nu sunt afectate.

Cand am luat hardurile le-am luat impreuna, dar abia acum constat ca sunt fabricate in locatii diferite....am incercat candva sa le pun in RAID0 si nu am fost multumit de rezultat....e posibil sa fie totusi incompatibile cele doua placi?
Mai trebuia sa fac ceva sau se mai poate face ceva?

Din poza, cel produs in China e defect, cel din Thailanda a fost donatorul si e inca ok.

2HDD.jpg

Editat de carageae
Link spre comentariu

Eu nu m-as fi bagat la inlocuirea placii... Si din pacate nici nu ti-a mers.

 

Ce este "citat" ca solutie empirica... insa utilizabila, este sa pui in frigider HDDul si imediat ce il scoti (rece) sa mai descarci din date, eventual in etape succesive. Probabil ca etapele devin din ce in ce mai scurte, dar tot salvezi ceva.

Nu ar strica sa-ti faci un plan de prioritati la salvare, incat sa folosesti la maxim ce timp reusesti sa tragi ca utilizabil.

 

Evident ca este numai o solutie de criza si te obliga sa montezi la loc PCBul original.

 

De ce oare ar functiona?

Pentru componente electronice temperatura redusa le creste performanta, posibil peste pragul de nefunctionare...macar un interval, pana revin la temperatura mediului

Pentru componente mecanice - prin contractie termica cresc spatiile si jocurile mecanice si macar vremelnic se deblocheaza.

 

Oricum pe viitor fa si tu macar un backup (sigur ca 2 ar fi preferabil - optic, magnetic, flash) / stocheaza-le in zone geografic diferite si nu vei avea probleme de recuperare.

Link spre comentariu

De regula in fabrica cand se face low level format-ul hard disk-ului, controller-ul face o harta cu sectoarele considerate "problematice", respectiv unde timpii de acces sunt mai mari sau exista alte probleme. Niciodata un disk nu iese 100% ok, ca si la display-uri pe vremuri (cand mai aparea cate un pixel blocat, defect) , exista imperfectiuni in procesul de fabricatie. In cazul hdd-ului, asta va retine numarul de sectoare problematice si le va marca ca nefiind adresabile de catre utilizator. Nu le vei vedea, nu le vei putea accesa ulterior, SMART nu ti le va raporta vreodata etc. Harta si locatia acestor sectoare difera de la exemplar la exemplar. Astea nu sunt ceea ce majoritatea numesc "bad sectors" - astea din urma aparand ulterior si fiind salvate de SMART ca sectoare realocate. In esenta ambele categorii descriu acelasi defect, numai ca unele apar ca urmare a proceselor de fabricare, altele in timp ca urmare a uzurii hdd-ului. 

 

Locatiile acestor sectoare, precum si alte date si log-uri ale hdd-ului, indiferent ca sunt folosite de SMART sau nu, se stocheaza de regula fizic pe platane intr-o regiune ne adresabila de catre utilizator. Desi nu retin exact cum o faceau, fiecare firmware specific al unui controller are o semnatura speciala si scrie datele intr-un anume fel in aceasta regiune. Exceptand situatia in care efectiv cele 2 placi electronice sunt 100% identice - aceasi revizie si firmware  si asta doar la unele hdd-uri mai vechi, de obicei inlocuirea placii electronice esueaza deoarece controller-ul placii noi nu reuseste sa acceseze corect regiunea asta cu parametri de pe platane. De obicei un hdd care face corect spin-up si ticaie cu capul de citire -  esueaza sa citeasca exact aceasta regiune. La majoritatea, fara sa citeasca regiunea asta, macar la initializare, nu poate nici raporta calculatorului capacitatea de stocare (nu mai apare corect/nu apare deloc in bios). Motivul e ca desi sa zicem ca fizic el ar avea 1069624123123 biti, daca controller-ul vede ca din fabrica 10000 biti au fost marcati inaccesibili/rezervati - el va raporta doar diferenta dintre capacitatea fizica si sectiunea rezervata, diferenta asta  fiind de altfel ceea ce sistemul vede ca si capacitatea neformatata a hdd-ului. 

 

Nu prea ai ce sa-i faci in situatia expusa mai sus. Daca datele sunt importante, ar trebui sa nu-l mai alimentezi in nici un fel si trimis la un centru de recuperare date, unul ce poate extrage platanele si face o imagine binara a ce e pe ele din care sa incerce recuperarea. 

 

 

Link spre comentariu

Multumesc, nu am date asa de importante, sau cel putin nu tin minte sa fi avut ceva critic, in afare de multe filme HD.

Incepusem sa copiez, pana acum nu mi-a dat semne, adica mai avea sistemul momente de "agatare" dar am crezut ca din zona placii video e buba. Insa nicio eroare concreta sau notificare...

Stiam ca de obicei cand anunta SMART ca ceva nu e ok, ai macar cateva ore sa copiezi ce e critic....aici n-a fost asa...

PRECIZARE:

Cu placa originala nu scoate zgomote ciudate, doar cu placa donorului. Am citit ca ar fi o solutie mutarea unui cip de bios de pe o placa pe alta, poate fi o solutie? Nu stiam ca harta cu bad sectors e memorata chiar pe platane...credeam ca e din electronica, pt. ca unul din cipuri pare sa se incalzeasca mai tare decat normal...dar nu e explodat sau ars.

Am pus la loc placa celui bun si functioneaza, deci nu s-a intamplat nimic facand acel transplant...

Stiu ca e scumpa recuperarea de date, dar imi spune si mine cineva un centru concret si cam ce experienta a avut? Si pe la ce bani...

La chestiile importante am backup, dar la o cantitate asa mare de date e mai greu...tocmai aia as fi vrut sa mai vad, macar, o lista a fisierelor ce erau pe acel HDD...in trecut foloseam Whereisit, insa de cand cu hardurile asa mari am renuntat...

Link spre comentariu

Din ce am inteles eu, pe acea memorie(bios) sunt toate datele necesrae pt. o functionare normala.

listaG, listaP, valorile curentilor de stergere-citire etc.Impreuna cu datele S.A.(service aria)de pe platane,

acestea formind o "harta" dinamica in modulul "translator"al hdd.

Chinezii s-au adaptat pietii, ca de obicei. Daca memoria este ok. se pot recupera datele,

printrun 'transplant' pe o placa noua. 

In cazul dv-ta cred ca este o problema la capetele de sciere-citire. Daca vreti sa mai scoateti ceva, de pe hdd va

sfatuiesc sa-l puneti deoparte pt. o vreme. Aveti celalat hdd pe care ve-ti experimenta procedurile de recuperare.

Va fecomand:https://dmde.com/download.html

 

 

Link spre comentariu

OK, atunci va trebui sa-mi asum riscul de a transplanta acel cip pe placa buna, dar voi apela la cineva care sa poata face chestia asta fara sa strice cipurile la scoatere....ca daca nu merge nici asa, macar raman cu cel bun...nici ala nu mai e 100% reliable, desi in SMART e inca ok...insa au ceva ani in spate...mai exact SMART zice ca ar avea cam un an de functionare neintrerupta...385 zile parca.

Link spre comentariu

Cine se ocupa cu recuperarea de date, are sigur, posibilitatea de a citi acea memorie.

Stiu doua metode: cu ajutorul unui program sau prin citire directa cu un programator de memorii.

Daca datele sunt ok. merita continuat dar trebuie sa tina capetele. Aceste doua parti ale hdd. sunt

cele mai expuse la defecte.

Vedeti, aici intervine chinezu'. Chiar si in scop didactic nu as risca placa buna!

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Din păcate, deşi m-a ajutat un coleg cu transplantul plăcii bune schimbând şi memoria bios de pe hardul vechi, tot nu merge. Mecanic pare ok, vede că sunt partiţii, dar nu pot accesa niciuna din ele.

A rămas ca la reîntoarcerea din vacanţă să mai încerc şi direct pe un PC, acum am folosit o interfaţă USB, dar sunt slabe şanse să obţin ceva, cu interfaţa aia am mai recuperat date, chiar de pe harduri cu bad-uri, care loveau capetele dar încă se puteau citi.

Link spre comentariu
La 09.08.2020 la 20:32, carageae a spus:

Din păcate, deşi m-a ajutat un coleg cu transplantul plăcii bune schimbând şi memoria bios de pe hardul vechi, tot nu merge. Mecanic pare ok, vede că sunt partiţii, dar nu pot accesa niciuna din ele.

A rămas ca la reîntoarcerea din vacanţă să mai încerc şi direct pe un PC, acum am folosit o interfaţă USB, dar sunt slabe şanse să obţin ceva, cu interfaţa aia am mai recuperat date, chiar de pe harduri cu bad-uri, care loveau capetele dar încă se puteau citi.

Buna

Mecanic pare Ok,dar nu este.

Cel mai probabil a"crapat" mecanic.

Eu am avut probleme cu un HDD al colegilor de la CFR.Am salvat cam 90% din date.

Fisier cu fisier,am lucrat cam 10 ore.Cu Hirens,ceva verisune,nu mai stiu care.

Spor.

Alex.

L.E.Dupa ce le-am salvat datele,am"primit" o sacosa de beri,de aia mare:rade:

Editat de -Atlas-
Link spre comentariu

Firmware-ul unui HDD stiu ca se regaseste o parte in memoria din placa si o parte pe disc.

Devine imposibila recuperarea datelor fara echipament specializat daca sunt corupte datele de firmware de pe disc.

 

Sunt firme care se ocupa cu asa ceva dar au echipament de mii de euro pentru asemenea recuperari si costul este pe masura.

Daca stiti ca nu aveti fotografii, video sau documente de familie importante stocate pe acel HDD, puteti sa renuntati la el.

 

Eu am cumparat un HDD de 6TB din targ in speranta ca-i mai pot face ceva dar nimic, se invartea si atat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări