Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Icoana Sfintului Gheorghe


deneinvins

Postări Recomandate

De mai mult timp caut o icoană cu reprezentarea Sfintului Gheorghe, așa cum este cea din atașament.

Această icoană am văzut-o prin anii ”80 într-o biserică (sau mănăstire), dar nu mai știu unde.

Icoana este desenată pe hîrtie (carton) și prinsă într-o ramă, cu sticlă în față.

 

Am întrebat mai mulți preoți, am vizitat toate bisericile din zonă, dar ...... nimic. 

Mă puteți ajuta în vreun fel ?

 

Nu sînt interesat de alte reprezentări, pentru că am mai multe, dar nu o am pe aceasta. 

Sf Ghe.jpg

Link spre comentariu

Icoana din imagine este o tiparitura , gen calendar bisericesc , o copie la o alta copie , cea originala este cu rama , si mult mai veche , pe alt suport , posibil o pictura pe sticla  , atunci icoanele erau unicat , nu multiplicate .  Ar putea fi o litografie ( cazul fericit ) , nu pot sa ma pronunt pana o examinez . Posibil de cand la noi ( Romania ) se scria cu litere chirilice , sau din spatiul de limba slava ( Rusia , Bulgaria , Serbia ) . De cea reprodusa in tiparitura vorbesc . Asadar , ce se cauta ? Ceva identic ( din foto ) , sau cea originala ? O imagine , sau icoana fizica , materiala ? Daca se cauta originalul , sansele sunt zero . Sau in cel mai bun caz probabilistice , s -ar putea sa nu mai existe . Sau e intr - un lacas de cult , sau in vreo colectie ,  sunt milioane de icoane cu Sf . Gheorghe omorand balaurul , si asta numai in Romania . 

 

 

detaliu.PNG

Editat de gauss
Link spre comentariu

Sa fim seriosi!

Toate, asa zisele minuni sint doar niste ''facaturi'' ale unora care vor sa scoata bani cu orice pret. Doar babele si cei cu IQ mic de tot,mai cred in asa ceva! Si eu ma numesc Gheorghe dar, sincer, nu cred si nici n-am crezut  in minuni! Poate cind eram mic!

Imi cer scuze colegilor care se simt lezati de afirmatiile mele.:jytuiyu

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Discutia este despre o icoana . Adica ceva fizic , o reprezentare grafica a unui sfant din religia crestina ( ortodoxa ) . Asta am inteles eu , cel putin . Cineva cauta asa ceva ( aici n - am inteles deslusit ce si cum ) . In rest , nu ma pronunt . Ca are puteri , aceasta sau oricare , etc . Macar fiindca regulamentul interzice discutii pe teme religioase . Religia e o chestie personala , cine extinde si la cei din jur , impartiti irevocabil in buni ( credinciosi , mai mult sau mai putin , de o anumita confesiune ) , si rai , greseste . Repet , e mai intai de toate o chestiune personala , printre libertatile findamentale . Care se pot exercita sau nu , libertati , nu obligatii , de orice natura sau impuse de oricine . Atat si nimic mai mult . Pentru asta exista lacase de cult , dogma , preoti , si tot cadrul necesar . Ma rog , parere personala . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Discutia despre o icoana nu e ( neaparat ) pe teme religioase . Poate fi o abordare din punct de vedere istoric ( epoca , personaje reprezentate ) etc . , sau artistic ( materiale , tehnica de executie , viziune ) etc . Sunt colectionari de icoane care vad in ele obiecte de arta , istorice sau de alta natura , atei sau de alte religii decat cea promovata de icoane . Mai ales ca unele religii nu utilizeaza conceptul de icoana . Icoanele nu sunt obligatoriu obiecte de cult religios , marii pictori au pictat (si) icoane  . Sunt in muzee de arta , nu se inchina nimeni la ele .

Editat de gauss
Link spre comentariu

O discutie despre religie nu e neapatat o discutie cu draci, credinta, teism sau ateism. O discutie religioasa e si despre...marul dat de sarpe lui Adam. O discutie religioasa este si o abordare stiintifica si critica a Vechiului Testament, cu participarea unor atei, musulmani, evrei si crestini de diferite rituri. Chiar cele scrise de mine mai sus, sunt tot discutii religioase. Chiar si tehnica de executie a unei icoane,  implica religie! De exemplu, cum se impaca canoanele bisericesti cu realitatea, in modul de al pozitiona pe Iisus pe bratul sfintei Marii, mama sa? Sau, de ce nu, icoana de care facem vorbire.

 

Editat de icar
Link spre comentariu

Nimic din ce am scris eu nu e legat de religie ( privind discutia despre icoane ) . Am raspuns la o intrebare , sub forma de negatie . Cu argumente . Adica se poate , e posibil . Atat si nimic mai mult . Ce crede fiecare ca e o discutie , e treaba si viziunea lui , o putem intoarce ca la Ploiesti  ( eu locuiesc aici , dar nu impartasesc zicala ) . Nu foloseste la nimic , doar la ( incercarea de ) a impune unica abordare personala , in stradania de " a avea dreptate " . O iluzie si mai mare ... , pe masura inutilitatii . Crede fiecare ce doreste , la mine nu e obligatoriu . Mai exact deloc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Fiecare are convingerile sale, bazate pe volumul de informație acumulat și pe experiența de viață. Noțiunea de "a avea dreptate" e relativă. 

..............

Totuși, nu-mi explic aversiunea pe care o manifestă unii vizavi de icoane sau de tradiții religioase. Mai precis față de una anume, care pare supusă unui bombardament mai consistent decât pe vremea comunismului.

Cui o folosi? ... (nu că n-aș știi raspunsul).

 

Userul @deneinvins caută o anume icoană, cu o anume reprezentare, pe care n-o are in colecție și a intrebat aici, în speranța ca poate îl va ajuta cineva sa o găsească. N-a spus că e mîntuitoare, nici că ar face minuni. Nici n-a facut apologia unei anume religii.

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări