Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

+_Florin_+

Membru activ
 • Content Count

  1,860
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

554 Excellent

About +_Florin_+

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Făcea ce știa să facă, adică trăgea niște mA din baterie. Un inginer scrisese intr-un Tehnium că e bine să menții o mică reacție în baterie pe timp geros. O fi fost nebun, habar n-am. Chiar voi căuta articolul. Dacia veche n-avea consumator permanent (ceas, alarmă etc) așa că mulți montau licurici. Ce-i drept, pe unii îi fascina mai mult efectul luminos.
 2. Ideea era să se mențină "o mică reacție" în baterie utilă pe timp friguros (ger), vara/primăvara /toamna bistabilul era intr-adevăr de decor, că sclipea interesant. Bateriile nu sunt ținute în depozite la minus 15 grade. Mulți spuneau că e util iarna, eu nu-s expert în chimie și acumulatori cu plumb. Mașinile vestice aveau nativ un mic consumator și n-aveau nevoie de bistabil. Până și Oltcitul avea ceas electronic, dar ăsta apăruse după 1982. .......................... Când luai dacie nouă (că sperai să te țină minim vreo două decenii) o terosonai zdravăn pe dedesupt, băgai ulei în praguri, era un întreg ritual!
 3. Foarte adevărat. Doar că bistabilul cu leduri (sau beculețul) erau utile Daciei 1300 clasice, care in mod normal nu avea niciun consumator când dormea în parcare. Mașinile occidentale contemporane cu D.1300 (să zicem cele de la sfârșitul anilor '70 ... începutul anilor '80) aveau măcar ceas electronic/electromecanic în bord care făcea treaba bistabilului . Sau radiocasetofoane "cu două plusuri", unul fiind conectat permanent. După loviluție am avut destule junghiuri occidentale din anii amintiți, toate făceau o mică scânteie dacă conectai/ deconectai o bornă a bateriei, totul fiind "oprit".
 4. Bănuiesc că e un pick-up pentru vinil cu citire laser ... am auzit de ele dar n-am avut pe mână așa ceva ...
 5. N-ați auzit de diverse coktailuri?
 6. Se spune că seamănă (și este înrudită) cu maghiara. Deși, mie (că nespecialist) îmi pare că sunt diferențe foarte mari. Finlandeza are cuvinte foarte lungi și întortocheate pe când maghiara e mai "comestibilă" în acest sens.. Aș putea citi un text în ungurește (deși nu cunosc prea bine limba) dar în cazul unuia în finlandeză... clar m-aș face de răs!
 7. Cunoașteți finlandeza sau e tradusă cu Gogu Translate? Chiar aș fi curios să aud cum sună, habar n-am cum se pronunță cuvintele din text
 8. Da, "devine evident că motoarele mici nu aduc avantaje" De fapt, motoarele de drujbă "turbate" sunt produsul ideii "hai să facem ceva în contextul trendului actual". Trendul îl impun unii. Alții fac ceva, ca să-și justifice salariul primit ...
 9. Subscriu in totalitate, deși am citat doar o parte din text. Eu am încercat doar să îi arăt colegului nostru cum se măsoară un tranzistor intr-un circuit. Nici eu nu mai intervin până nu apare schema aparatului ( nu e interesul meu să o caut pe net și să o postez).
 10. Păi explicați-i cum se face (omul e începător) Se măsoară, pe rând, tensiunile dintre cele trei terminale ale tranzistorului și masă : tensiunea între bază și masă, între colector și masă, între emitor si masă (dacă tranzistorul are rezistență in emitor). Hai să luăm exemplul unui NPN : Tensiunea între bază și masă trebuie să fie mai mare cu cca 0.6 ... 0.7V decât tensiunea între emitor și masă. Tensiunea între colector și masă trebuie să fie mai mare decât cea intre bază și masă. Cunoscând tensiunea între emitor și masă și valoarea rezistenței din emitor putem calcula valoarea curentului de emitor pentru a ne face o idee despre PSF-ul acelui tranzistor.
 11. Aici sunt de acord, nici eu n-am înțeles. Să simplificăm lucrurile la maxim: Am un dipol de 40m lungime (3.5 MHz). Recepționez o stație oarecare. Dipolul oferă la borne tensiunea Us, a semnalului util peste care se suprapune tensiunea de zgomot Uz. In același loc recepționez aceeași stație cu un Magicbon (doar bobina acordată, fără preamplificator). El îmi oferă semnalul util us , mult mai mic comparativ cu dipolul. Plus semnalul de zgomot uz care e de asemenea mult mai mic comparativ cu semnalul de zgomot oferit de dipol. Dar cam cu acelasi factor de proporționalitate, aș zice. Datorită cărui fenomen (sau fenomene), Magicbonul captează mai eficient semnal util și mai ineficient semnal de zgomot, pe frecvența X ?
 12. Pare tehnologie sovietică, cel puțin piesele.
 13. La vremuri noi, vapoare noi In 1912 era "the best" ... și având in vedere că nu era de croazieră, avea si clasa a 3-a ................. Oricum, căpitanii marilor nave sunt la fel de "zurlii" ... in 1912 cpt. Smith alerga Titanicul printre ghețari iar în 2012 cpt. Schettino conducea Costa Concordia la mică distanță de mal, pentru a face cu mâna unor gagici ...
 14. https://www-washingtonpost-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.washingtonpost.com/local/legal-issues/explorers-can-take-titanics-marconi-telegraph-cutting-into-wreck-for-first-time/2020/05/19/bbe39b70-8a47-11ea-8ac1-bfb250876b7a_story.html?amp_js_v=a3&amp_gsa=1&outputType=amp&usqp=mq331AQFKAGwASA%3D#aoh=15911113503651&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From %1%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.washingtonpost.com%2Flocal%2Flegal-issues%2Fexplorers-can-take-titanics-marconi-telegraph-cutting-into-wreck-for-first-time%2F2020%2F05%2F19%2Fbbe39b70-8a47-11ea-8ac1-bfb250876b7a_story.html
 15. Eu n-am consumat niciodată ciuperci din pădure, chiar dacă știam că au fost culese de oameni cu experiență, care susțin că le cunosc. Se spune că și aceștia pot fi păcăliți de aspectul ciupercilor, ele pot avea toate caracteristicile celor comestibile, dar au interactionat cumva cu cele otravitoare. Cel puțin așa am auzit. Consum doar ciuperci de crescătorie. Acestea cresc intr-un mediu izolat, e imposibil să interacționeze cu ciupercile otravitoare.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.