Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

+_Florin_+

Membru activ
 • Content Count

  1,688
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

265 Excellent

About +_Florin_+

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. +_Florin_+

  Acu' 48 de ani

  Ai dreptate, nu găsești prea des sticle de lampă... merită achiziționate
 2. +_Florin_+

  Acu' 48 de ani

  Multumesc pentru informatie, dar nu stiu care e relația dintre mărime (nr1 ... nr.5 etc) și diametrul de la baza sticlei, în milimetri . De exemplu, cele două lămpi din foto ar avea nevoie de sticle cu diametrul de 35 mm. Tare mi-ar place sa le restaurez ... desigur, pe langa sticlă necesita curățare cu soluții ce elimină rugina. Am văzut unele foarte eficiente in comerț. Acum arata rău, cu "patina timpului". Mai devreme le-am adus din beci, pentru ședința foto ... https://ibb.co/JxjDwBD
 3. Intr-adevar acela e mixer.. Amplificatorul despre care vorbeam este compus din transformator defazor (la intrare) două tranzistoare de RF ce lucrează în contratimp clasa AB și transformator de ieșire. Asemănător etajelor finale audio cu transformatoare, folosite in receptoarele tranzistorizate ale anilor '70. Doar că trafurile (specifice RF) sunt realizate pe inele de ferită. Ele asigură (și) o adaptare corespunzatoare a impedantelor, daca sunt bine calculate. Un astfel de amplificator are o "dinamica" mare, functioneaza liniar atât cu semnale f. slabe cat si cu semnale puternice. Așa se reduce posibilitatea de intermodulatii in primul etaj de amplificare RF.
 4. +_Florin_+

  Acu' 48 de ani

  Eu il folosesc si acum, in bucatarie. De cateva ori pe an. Cand sunt fenomene meteo extreme (furtuni violente vara, viscol iarna) se mai oprește curentul. Ultima oară cu ocazia ploii înghețate. Se intamplā la doar câțiva km de Capitala. In restul camerelor am felinare cu LED-uri. Mai ușor de aprins ... E un un model chinezesc, cumpărat acum 15 ani din piața. https://imgur.com/a/00c4jeA Pe vremea plumbuitului aveam unul românesc, făcut la "Metaloglobus". Pe acela il foloseam in fiecare seara. Am și lămpi cu gaz + oglindă. Una e "istorica" ... are cel putin un secol vechime. Asa mi-a spus un cunoscator. Din pacate sticla e spartă.
 5. Eu văd cateva lucruri care nu-mi plac la acest ARF, apropo de problema intermodulatiilor. O condiție esențială e ca primul tranzistor să lucreze intr-o zona cât mai liniară a caracteristicilor. Adica curent de colector mare si fix, in regim static (uzual 5 ... 15mA). La tine e fix pe dos : la semnale puternice primului tranzistor i se reduce/taie polarizarea, către o zona de funcționare caracterizată prin curenți mici/foarte mici de bază și respectiv colector. Asta in timp ce semnalul RF de intrare e mare ! ... va intermodula la greu. Altă condiție este limitarea (pe cat posibil) a "numărului de semnale" aplicate pe baza primului tranzistor. Asta se face printr-un filtru de banda (preselector), care la tine lipsește cu desăvârșire. Ai tot spectrul radio aplicat la intrare. Iar intermodulatii și zgomot la greu. Uite cum aș face eu o configurație : filtru de banda (preselector) la intrare, atenuator pasiv comandat in tensiune (cu diode PIN) și ARF de bandă largă cu două tranzistoare in contratimp (traf defazor și de ieșire realizate pe inele de ferită). Asta ca să nu torturez un singur tranzistor in clasa A cu 10 ... 15 mA in colector. Un astfel de amplificator lucrează liniar atât cu semnale mari cât și cu semnale foarte mici. Amplificatorul + AGC propus de tine e acceptabil pe calea de frecvență intermediară, dupa ce semnalul util a trecut prin ceva filtre. Dar in pozitie de ARF intrare e crimă și pedeapsă .
 6. N-ar fi exclus ca anumiți moroi să fi fost "pești". În timpul vieții, bineînțeles. Iar fostele lor angajate au devenit iele, după ce au sărit pârleazul spre lumea de dincolo. De iele nu mi-e frică. Tradiția populară spune ca sunt foarte atrăgătoare și cântă la modul sublim ... mă rog, cred ca as fi in stare sa gestionez situația în astfel de condiții ...
 7. Moroiul e un subiect on topic, are legătură cu "comunicațiile de alta dată" . Dintre vii și morți. Apărea moroiu' și îți transmitea ceva, o informatie, o stare. Live, hologramic, cu imagine si sunet. În epoca actuală nu mai apar (cel putin eu n-am auzit) ... o fi dispărut propagarea. Sau cine stie ... peste tot existā lumină și amprente ale civilizației, n-ar putea apărea pe stradă lângă un BMW parcat sub un stâlp iluminat ... ar fi ridicoli ! Nici ielele nu mai cântă la răscruce de drumuri, în noaptea de Sānziene. Le intimidează lumina intermitentā a semafoarelor ori proiectorul de sub saceacul magazinului sătesc. În fine, am bătut câmpii destul. Dar ma bucur ca sunt in conformitate cu titlul topicului .
 8. Si apropo de comunicații ... cu colegii/prietenii : facusem două emițatoare. În fine, erau niște oscilatoare simple cu antena pe iesire. Primul era in FM pe 102 MHz cu un BF200. Ma recepționa perfect colegul ce locuia în blocul alăturat, la vreo 50m. Imediat si-a construit și el unul "tras" pe 103 MHz. I-am dat eu tranzistor, ca nu avea și la magazin costa 61 Lei. Ca receptoare foloseam radiocasetofoanele din dotare. Nu mergea să comunicăm bilateral pe frecvență unică datorită microfoniei dintre radiocas și emițător aflate în aceeași cameră. Vorbeam până târziu in noapte, uneori ne apuca dimineata. Eram in vacanță și nu prea conta ... Apoi (eu) am trecut la "next level". Emițător pe unde lungi cu lampă (EL84). In fapt era schema unui oscilator de ștergere de magnetofon (GDO-bineinteles ) cu circuit oscilant redimensionat pentru UL. In acordasem pe 200 kHz. Modulatia se făcea cu traf de ieșire audio, inseriat cu alimentarea anodicā a oscilatorului. Un vechi casetofon mono era modulatorul (cam 1 ... 2W scotea). Am pus o casetă cu CC Catch si am plecat printre blocuri, de-a lungul străzii, cu un radio Iris in mână. Să vedem "cat bate". Cam 4 ... 500m era performanța. Slab ! ... consideram eu . In fine ... distracții de anii '80 ...
 9. Eu n-am apucat moda receptorului cu simplă detecție, primii pași efectivi (constructii) in electronica i-am făcut prin vara lui 1985. Printre multe experimente am incercat si "simpla detectie", din curiozitate. Cască telefonică, diodā EFD 108, impāmantare la calorifer. Antena era tresa unui cablu coaxial abandonat ce atârna de pe terasa blocului până la etajul 3 si trecea exact pe langa geamul nostru. L-am "inţepat" farā jena. Vecinul nu mai folosea acea antenă odată cu instalarea celei colective, dar cablul rămăsese acolo. Se auzea confortabil Bucuresti 2. Programul 1 mult mai slab, abia perceptibil. A fost un experiment făcut din curiozitate. Deja construisem două receptoare cu amplificare directa din "Caleidoscop de electronica" de G.D.Oprescu. Primul receptor 100% made by me conținea două tranzistoare AF125 jumulite din blocul FM al radioului "Mamaia" ce aparținea bunicii mele. L-am "operat" când nu era acasă. Bara de ferită am obtinut-o la schimb (cu un coleg de clasa) contra unui difuzor. Rezistențe și condensatoare din comerțul socialist. Audiția era in cască de RIC cuplată prin transformator de ieșire audio ... tare utile erau sfaturile din cărțile lui Oprescu ... . Apropo ... "Bibliile" mele erau "Caleidoscop de electronica", "Radioreceptia A-Z" și "HI-FI abc".
 10. Mai era si punga cu acetilenā Băieții procurau uneori mici bucățele de carbit...
 11. +_Florin_+

  Idei maşină pentru navetă, consum foarte mic

  ... cel mai probabil nu fugea de cineva/ceva. Nu ați auzit de " Nāluca" ? ... e o nouă distracție. Bineinteles, extrem de periculoasă. Constă în parcurgerea unui traseu (de regulă prin oraș) cu luminile stinse, viteza cat mai mare și "figuri" cât cuprinde. Fără evenimente și /sau urmări, desigur. Scopul este evident : impresionarea pitzipoancei de pe scaunul din dreapta ori a grupului de prieteni aflați în mașină. Dacă sunt "impresionati"/speriati si eventuali trecători de pe strada, e cu atat mai cool. Ce pot sa spun ... la vremuri noi, distracții noi.
 12. Acel popă s-a băgat în acțiune sperând că va reuși sfârtecarea țării, profitând de instabilitatea inevitabil creeatā odata cu răsturnarea dictaturii. Si-a luat țeapă. Era de preferat să o ia la modul efectiv, adică din lemn de prun, ca pe vremea lui Țepeș. Poporul de la vest n-are vina. Majoritatea din ei nu sunt pasionați de subiect ... doar un grup restrâns de dezaxaţi, care sunt atât de vocali încât dau impresia ca ar fi "vocea poporului".
 13. Eu aș zice că ecuația a fost relativ simplă. Trei forțe principale (și mai multe secundare) si-au dat mâna intru răsturnarea odiosului regim. Aia mai principali au făcut "o mana" din trei cărți, pentru a gestiona noua situatie in asa fel incat sa nu se supere nimeni. Astfel, a apărut 'la rampă nea Nelu care lua notițe de la marele Urs, dom' Dumitru de peste baltă și Petrică-gât de lebădă, care stim noi de unde lua notițe, dar n-avem voie să pronunțăm. In ograda marelui URs sālāşuiau din inerție unele elemente reacționare, care au încercat marea cu degetul in '90, dar n-au avut șanse, așa cum era de așteptat.Totusi au reușit să ne bage in sperieţi vreo 3 zile ...
 14. Nu i-am mai ascultat după '90. Ma refer la faptul că după '90 am aflat cum s-au desfășurat in realitate anumite evenimente din timpul dictaturii, pe care ei le prezentau(tot atunci) cam ... diferit de realitate. În fine, în ciuda acestor "neconcordanțe", consider că RFE a fost per ansamblu principala sursa de informare a românilor intr-o perioadă grea.
×