Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce se intampla daca ... ?


Postări Recomandate

@UDAR averi dreptate, am exagerat sub influența "supararii". Este un aparat decent și ieftin dar cam slab pe partea de protecții și conectori.

@sesebe mulțumesc pentru răspuns. Incerc să-l conectez dar prin transfornator separator.

 

l.e.

@Director Da, are doar două PTC-uri. Nu știu cum e 139-le, pe asta l-am luat din alte motive acum câțiva ani. Daca nu-l mai pot repara tot 61E o sa iau, așa bleg cum e îmi place rezoluția de măsurare și ca software-ul e moka :rade:.

Am și alte aparate mai răsărite (BM235, 867s și dalea galbene) ca UT 61E dar cu asta mă obișnuisem.M-am chinuit destul de mult până am reușit să citesc ceva pe portul optic de la 867s.

Editat de Stefan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Un MY68 am “stricat” si eu demult.Un TV LCD,marisor,invertor pentru CCFL,nu mai stiu ce voiam sa masor,negru la sasiu,am trecut cu testerul rosu pe langa niste optocuploare,a iesit un arc electric frumos,am auzit ceva beepuri si gata mort multimetrul.

Mai tarziu am vazut ca bateria era terminata de fapt,erau doi elementi li-ion din ceva telefon Sony parca,inseriati,erau incarcati ei dar dupa evenimentul asta doar vreo 2 V mai aveau,dupa incarcare a functionat “oarecum” era cam decalibrat saracul,mai ales pe gamele mari.

O fi reusit el sa comute ceva pe acolo dar in final ceva a cedat.

A ajuns la dezmembrari in cele din urma.

Pacat de el,e unul din singurele low cost ce totusi se misca repede in masurare,daca e versiunea veche,versiunile noi sunt facute cu alt IC,mult mai lent.

Link spre comentariu

Am alimentat transformatorul MOT cu 230V in secundar însă de data acesta nu am mai avut parte de surprize neplăcute, ușor temător mi-am luat câteva măsuri de precauție (trafic separator, siguranță automată, variatoare)

In primar, care acum juca rolul de secundar, am măsurat 24V fara sarcină (in gol).

 

Firul rece din secundarul de înaltă tensiune era nituit pe tole. L-am desfăcut și am incerca sa cositoresc un alt fir de el dar fără succes. Sigur este din aluminiu deoarece după îndepărtarea mecanica a emailului rămâne un fir moale și gri / alb.

 

Acum, că mi-am hrănit și acesta curiozitate pot trece liniștit la scoaterea bobine secundare.

 

https://ibb.co/k5hx7m9

Editat de Stefan
Link spre comentariu

@Stefan.....poţi alimenta traful de microunde  sau (MOT - microwawe oven transformer) cum îi zic anglofonii cu 230V în secundar şi vei obţine cam 21-23 Vc.a. dar curentul va fi mult limitat din cauza şuntului magnetic dintre bobine.Dar problema cea mare e că una din bornele secundarului e sudată (lipită în puncte) de tolele trafului, deci dacă nu separi borna ce e pusă ,,la masă,, rişti să te electrocutezi alimentând acel traf.Eu am făcut dintr-unul un redresor auto, nu aveam nimic mai ,,baban,, şi am tăiat secundarul cu dalta, am bobinat câteva zeci de spire în sistem ,,suveică,, prin fereastra imensă obţinută (după ce i-am scos şunturile magnetice) şi ca să scad curentul imens de mers în gol (circa 2A) am pus şi un variator de tensiune prereglat (cu rezistor fix în loc de potenţiometru) în primar.A ieşit o struţocămilă funcţională, dar era ceva încropit ,,in the hurry,,....

Alţii au scos secundarele şi şunturile şi au făcut din aşa ceva trafuri de sudură în puncte, sau chiar de sudură cu arc.Sunt pe net tot felul de năzbâtii.Dezavantajul major e că sunt calculate ,,cu economie,, şi au consum imens în gol, dar avantajul major e că au tole excelente calitativ şi prin rebobinare completă se pot obţine chestii bune din ele....

Acum văd că ai postat în timp ce eu încă scriam.....chiar voiam să-ţi spun că-s bobinate exclusiv cu aluminiu, din motive evidente.

Editat de validae
Link spre comentariu

@validae mulțumesc pentru răspuns.

Acel fir conectat la tole a cunoscut zicala neaoșă "pumnii mei minte nu are" și nitul de aluminiu a cedat repede sub atenta supraveghere a loviturilor de patent in șurubelniță (știu că nu e academic sa fac așa dar ...)

Pentru sudura in puncte vreau să-l folosesc și comanda o sa fie in primar, deci nu va sta alimentat permanent.

 

Am văzut niște "tole" băgate intre primar și secundar, presupun că ăla e shuntul magnetic.

La ce e util? Se poate satura miezul? In ce condiții?

Pentru trafo de așa zis sudura in puncte are rost sa mai pun shuntul magnetic?

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Şuntul magnetic reduce din puterea transferată secundarului prin devierea unei părţi din fluxul magnetic.Nu are treabă cu saturarea miezului, ci e doar o metodă de reglaj sau limitare a puterii.Se foloseşte şi la trafurile de sudură cu arc, dar acolo e mobil pentru posibilitatea de reglaj continuu....deci la unul de sudură în puncte nu se justifică un şunt fix.

Editat de validae
Link spre comentariu

Asa cum este acum poți folosi traful la un redresor de încărcat acumulatorii auto cu reglaj cu thiristor. Era o schema despre care s-a discutat acum recent pe forum. 

Ar fi bine dacă ai reuși sa scoți shuntul magnetic dar e cam greu fără sa scoți și bobinajul (secundar cel puțin). 

Eu din bobina secundara (sau poate primarul - numai rețin exact) scoasa de pe un traf taiat am făcut un dispozitiv de demagnetizat tuburi cinescop (și nu numai). Am înfășurat-o în banda izolatoare, mai multe straturi, și i-am lipit un cablu cu ștecher și se pretează foarte bine la asa ceva. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cu alimentare in secundar (cel de HV) transformatorul nu se putea utiliza, in sarcina tensiunea din primar scădea imediat. Deci fara rebobinarea secundarului, cum a spus @validae, nu-l putea utiliza la nimic altceva.

Oricum atat secundarul cat și primarul sunt și aluminiu așa că ...

 

Secundarul a fost "gigelizat", cum spunea altcineva pe forum, și primarul puțin peticit cu lac in doua zone unde îl atinsesem din greseala.

Nu am crezut că e așa de greu să-l "gigelizez", bobinajul secundarului era foarte bine presat și impregnat.

IMG-20190724-140719.jpg

 

IMG-20190724-142818.jpg

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Nu-l puteam scoate (pentru teste) fara sa risc distrugerea unor spire, cel puțin nu la cum am incercat eu.

Probabil se putea scoate doar daca tăiam sudurile tolelor și scoteam bobinele din miez, după asta trebuia să caut un sudor.

 

Oricum mulțumesc pentru informații, la următorul trafo o să încerc și tăierea tolelor.

Link spre comentariu

Şunturile se pot scoate uşor, doar ciocănindu-le cu o piesă intermediară din bară de textolit sau lemn dur, până ies în partea opusă.Nu sunt lipite ferm şi sunt înfăşurate în folie de kapton, deci riscul deteriorării unor spire e minim.Dacă tai sudurile nu e obligatoriu să le sudezi la loc, dacă faci un suport din tablă pentru miez se pot lipi între ele pachetele de tole E + I cu poxipol sau se pot desface tolele prin separare mecanică cu un cuţit şi se montează intercalat, ca la un transformator obişnuit....

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu sunt chiar așa de priceput și nici nu prea am cu ce. Îți dai seama că pe post de daltă am folosit o șurubelniță și tot băteam in ea să scot bobinajul, astă după ce-l taiasem. Acesta (bobinajul) nu s-a dovedit prea deștept pentru că nu a cedat primul,am fost nevoit să apelez la bormașină.

 

Acum sa continuam epopeea "Ce se întâmplă dacă ...?" sau "Nu incercati asta acasă, incercati la altcineva acasă."

 

Ce se întâmplă dacă bobinezi un nou secundar format din 3 spire Cu 10mm^2 și până să-l tai la lungimea necesară îl pui in scurt.

Colacul rămas + spirele bobinate au în total 10m iar curentul de scurtcircuit 144 Amperi (cu shunturile magnetice rămase pe poziție) și aproximativ 4.2A in primar (daca aparatele măsurată corect).

 

Ce se întâmplă dacă tai cablul MyF la dimensiunile potrivite și faci scurt pentru o secunda? Tot cu shunturile magnetice pe poziție?

În secundar  u știu ce se întâmplă pentru că ampermetrul de 600A nu a mai știut să citească, in primar am avut aprox 9.8A. Spun aproximativ pentru ca nu aveam cum să țin scurtul, din motive evidente, până se decidea aparatul cat trebuie să măsoare.

 

Deci cred că o să las shunturile alea deoarece și așa curentul e cam mare pentru sudura unor tăblițe subitiri de nichel.

 

IMG-20190725-152842.jpg

 

IMG-20190725-135558.jpg

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Foarte probabil vârful de curent a depăşit scurt timp domeniul maxim măsurabil al aparatului folosit.La asemenea curenţi contează fiecare miliOhm de cablu, vă daţi seama.Să nu zic şi de rezistenţa de contact, că prin ea se dezvoltă temperatura ce topeşte materialele sudate....

Dacă vi se pare mare curentul, puteţi scoate o spiră de probă, sau puteţi intercala în primar un temporizator reglabil....iar dacă lucraţi mai mult cu traful, un ventilator care să-l răcească forţat nu strică.În aplicaţia originală (cuptorul) exista un ventilator care răcea atât magnetronul, cât şi traful MOT.

Editat de validae
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări