Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare pornire hotă prin termocupluri detectoare de flacără ?


validae

Postări Recomandate

Inca se mai produc aragaze,care n-au astfel de protectii.

Ce am observat la vechiul aragaz! Dupa un timp a inceput sa piarda gaz pe la tija robinetului,probabil din cauza uzurii tijei robinetului. Am chemat un meserias specializat in aparate pe gaz,care mi-a rezolvat problema. A demontat partea cu tija si a introdus o vaselina speciala,rezistenta la temperatura. Dupa aceea n-am mai avut probleme,gazul nemaiscapind, pe la tija robinetului.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Nu toate aragazurile moderne au termocuplu la toate arzătoarele.Cele mai ieftine au numai la cuptor, altele au la ochiuri dar nu și la cuptor....am ales un Zanussi care are toate arzătoarele protejate, chiar dacă era mai scump cu câteva sute de Lei doar pentru acest lucru. Cel mai probabil există pe undeva și hote care pornesc singure, nu prea cred că ne-am gândit numai noi la chestia asta....

Link spre comentariu
3 hours ago, GEO 53 BN said:

 A demontat partea cu tija si a introdus o vaselina speciala,rezistenta la temperatura. Dupa aceea n-am mai avut probleme,gazul nemaiscapind, pe la tija robinetului.

 

Totusi acea zona nu se incalzeste semnificativ. 

Scapa numai cand robinetul era deschis, nu ?

1 hour ago, validae said:

Mi-ai luat-o înainte, exact asta voiam să-i spun și eu. Aerul din zona hotei va fi întotdeauna mai cald, fiindcă flacăra îl încălzește continuu...

Cu siguranta va fi mai cald, dar ma gandeam ca se va dilua cu aerul inconjurator, hota avand un flux de aspiratie mai mare decat volumul gazelor de ardere. Dar daca pragul e la 30 grade probabil nu vor fi probleme.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, andrei_ a spus:

Cea mai buna metoda...montarea la intrarea in aragaz a unui regulator;cum regulatorul in momentul cand aragazul e inchis(sta intr-o pozitie ),iar cand aragazul e deschis(sta in alta pozitie),....

Cum arata un astfel de regulator ?  :56 

 

Poate un flow switch

20181214_070435.jpg.2da134da126a09fb64912a3053b40530.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 9 ore, one a spus:

 

Totusi acea zona nu se incalzeste semnificativ. 

Scapa numai cand robinetul era deschis, nu ?

..........................................................

Cind cuptorul era pornit,caldura degajata se ridica, incalzind robinetii. Meseriasul asta a spus!  Probabil,veslina, din interiorul robinetului s-a degradat(topit) facilitind scaparea gazului.

Intradevar, gazul scapa doar atunci cind robinetul era deschis.De citeva ori, gazul scapat pe la tija robinetului ,s-a aprins.

Link spre comentariu

Eu nu as interveni deloc in aragaz, doar in hota.

Ar merge montat in hota un senzor de temperatura IR ( fix ca cel ce se foloseste in termometrele ir) care sa monitorizeze ochiurile aragazului, restul automatizarii se poate face cu un uc ( temperatura, timpii de actionare), programul este foarte simplu si te pot ajuta cu el daca doresti, problema ar fi “calibrarea “ optica a senzorului dar sunt sigur ca o poti rezolva pentru ca te stiu un om foarte descurcaret. Cred ca este cea mai eficienta si corecta solutie pentru problema ta.

Nu umbla deloc in aragaz, nu ai de ce sa tragi fire pe acolo.

Link spre comentariu

Am renunțat oricum la ideea preluării semnalului de la termocuple, o să folosesc în principiu un banal termostat care să detecteze creșterea temperaturii cucâteva grade la nivelul hotei.

Problema e că de obicei îmi vin multe idei de automatizări, dar când mă apuc de ceva concret, ori intervine altceva mai urgent, ori mă apucă lenea...

Link spre comentariu

Rusii au folosit prin 1950 termocuple in serie-paralel si au facut termogeneratoare capabile sa alimenteze aparate de radio cu tuburi. Cred ca o electrovalva noderna consuma mai putin decat toate filamentele din radioreceptorul Rodina 52.  Inainte de revolutie am facut un termostat diferential pentru a porni automat  ventilatorul plasat in geam. Nu aveam hota. A functionat impecabil vreo zece ani, cand au renovat, parintii si-au luat hota si au renuntat la automatizarea mea. Pe acelasi cablaj cu termostatul diferential mai era un termometru care monitoriza teava de apa calda.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Bună noaptea tuturor! Ştiu ca este un topic vechi, rămas cumva in aşteptare de idei sau soluții viabile/eficiente/safe, dar recitindu-l, am rămas uimit de acuratețea, voluntarismul, seriozitatea, bunul simț, şi multe calitați ale postărilor pe acest topic.

Deci se poate, să discutăm şi tehnic, şi civilizat. Felicitări tuturor ce au intervenit pe acest topic! 

Este cel puțin unul dintre motivele, pentru care acest forum, reprezintă încă o ,, oază" pentru cei dornici de perfecționare, indiferent de nivelul de pregătire sau IQ lor.

La mai multe, acțiuni de acest gen!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Haha, uite m-am intors si eu dupa mai mult timp, caci sunt interesat sa de o automatizare asemanatoare, as avea in plan sa o realizez pana la sfasitul anului.

Ma gandeam ca a mai postat cineva sau a fost implementat proiectul.

Sper ca macar eu sa il pun in practica. 

Am intentia sa introduc electronica numai in hota si probabil voi folosi un senzor infrarosu de tipul MLX90614ESF sau ceva asemanator, care va sesiza o temperatura superioara mediului ambiant in directia plitei. Voi actiona alimentarea generala a hotei cu un triac, voi avea un intrerupator in paralel care sa poata alimenta hota direct excluzand senzorul, si voi putea eventual opri hota din butoanele ei, astfel ca in folosirea normala voi avea hota cu un buton apasat si intrerupatorul in paralel cu senzorul deschis.

Deocamdata sunt ocupat cu mutarea si inca nu am timp de electronica, sper sa reusesc intr-un timp rezonabil.

Editat de one
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salutare,

dupa ce am mai rezolvat cu lucrarile urgente implicate de mutarea in noua locuinta, iata ca am ajuns la automatizarea hotei.

Am studiat hota pe care o am si am ajuns la concluzia ca nu este necesar senzorul infrarosu, un senzor de temperatura ar fi suficient.

Am observat ca in zona unde se afla becurile, unde este fereastra, temperatura creste destul de mult atunci cand o flacara este aprinsa. In zona unde aspira aer, temperatura nu este cu mult mai mare decat temperatura camerei. In zona becurilor, cu o temperatura ambianta 20-25°C, temperatura creste spre 50°C cu o flacara aprinsa. 

Ar ramane problema citirii temperaturii anbiente, asta se poate realiza ori cu un al doilea senzor, ori facand o medie mobila  pe termen lung a temperaturii citite (pe timpul noptii nu se foloseste aragazul), ori pur si simplu fixand pragul peste 43-45°C.

O sa fac circuitul si o sa incerc anumite experimente, apoi va anunt cum am rezolvat.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări