Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

one

Membru activ
 • Content Count

  3,300
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

103 Excellent

About one

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Trento, Italia

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. one

  Masini electrice

  Am inteles, scuze.
 2. one

  Masini electrice

  Nu trebuie sa ai pierderi. Incarcarea rapida este necesara doar pentru drumuri lungi. Nici telefonul nu se incarca in 3 minute si este necesar toata ziua. Vreau sa stiu si eu cati fac macar saptamanal voiaje cu masina de 500km si fac plinul in fiecare saptamana. 90% din detinatorii unui vehicul fac un plin la 2-4 saptamani. Eu la un drum mai lung fac cam 30min de pauza la 300km. Cine face 1000km fara pauza este un inconstient,mai ales daca este cu familia. In utilizarea zilnica deseori motorul masinii nici nu ajunge sa se incalzeasca inainte de atingerea destinatiei. Cele mai mari probleme ale masinilor electrice sunt 2,dupa parerea mea: * viata bateriei, caci dupa cateva sute de cicluri nu mai e buna, apoi trebuie reciclata * costul mai mare decat un vehicul echivalent cu motor clasic. Incarcarea lenta e doar un pretext, daca cele 2 criterii enumerate mai sus ar fi rezolvate as cumpara imediat o masina electrica. Acum cativa ani am evaluat cumpararea unui scooter electric de la Peugeot, modelul electric era 5000€, cel cu benzina 1500€. Dincolo de faptul ca la banii aceia iau un automobil second-hand, are sens diferenta asa mare de pret intre electric si clasic (modelul era e-vivacity - nici nu se mai fabrica, echivalentul benzina era vivacity 50).
 3. one

  Masini electrice

  Tevile sudate sunt cele mai sigure pentru ca daca vei avea o pierdere, o vei avea la un racord nu la sudura. Daca se fac lucrari de calitate proasta nu inseamna ca metoda nu e buna.
 4. one

  Masini electrice

  Din cate stiu se fac deja camioane electrice, Volvo de exemplu sau Nissan. Chiar daca vanzarea oficiala nu a inceput, sunt multe camioane deja in faza de test. Aici in zona unde locuiesc eu e o reprezentanta Volvo si stiu sigur ca au cel putin un camion electric, cu tot sistemul de incarcare. Intr-adevar camioanele si alte mijloace de transport mari sunt multe dar marea majoritate a automobilelor transporta o singura persoana inainte si inapoi la serviciu. Chiar si modelele hibride sunt un pas inainte. In multe tari containerele/remorcile de la camioane se transporta cu trenul, Romania este o exceptie pentru ca sistemul feroviar nu este la nivel corespunzator. Autobuzele si alte mijloace mari de transport sunt modernizate, se folosesc pe scara larga autobuzele alimentate cu metan, care nu are problemele particulelor de la diesel. Se fac eforturi mari pentru reducerea consumului la avioane, daca ati observat cam toate modelele noi de avioane mari au doar 2 motoare nu se mai fac cu 3 sau 4. Faptul ca nu percepem aceste schimbari nu inseamna ca nu se fac. Bineinteles ca sunt multe vehicule care nu pot fi schimbate imediat dar ca sa nu se faca ceva se gaseste mereu o scuza, trebuie inceput cu ce e mai simplu.
 5. one

  Masini electrice

  vezi ca poate e expirat Apropos de taxiuri, uite aici o aplicatie perfecta pentru masinile electrice. Masinile electrice vor fi necesare in toate centrele oraselor mari unde motoarele diesel vor fi interzise. Autonomia de cateva sute de km acopera 90% din necesitati, de obicei oamenii se duc cu masinile la serviciu iar in vacanta doar de cateva ori pe an. Eu doream sa imi iau un scooter electric dar problema este costul mai mare decat echivalentul pe benzina iar bateria era inchiriata, costa mai mult chiria bateriei decat benzina. Nu imi iau masina electrica pentru ca nu este rentabila din punct de vedere al amortizarii costurilor las la o parte incalzirea sau aerul conditionat. Incalzirea este o problema dar masinile electrice au aplicatii pe celular si le poti incalzi inainte de a le scoate din priza.
 6. Iata modificarea pentru activarea lui D11. BariereFaraPWM.hex
 7. one

  RX-TX ''read base time''

  Temporizarea pentru aceasta activare/dezactivare ar trebui implementata ca o rutina a carei timp de executie sa fie cunoscut, altfel daca se foloseste un alt timer se adauga alte latente de minim 4 cicli pentru intrerupere, apoi executia a cel putin unei intructiuni si efectul acesteia in ciclul urmator, etc etc.
 8. one

  RX-TX ''read base time''

  Daca vrei sa masori o distanta oarecare mai degraba poti imagina ceva bazat pe GPS.
 9. one

  RX-TX ''read base time''

  In principiu poti masura cu ATmega328 intervale mici de timp dar depinde si ce precizie si rezolutie vrei. Mai ai de luat in consideratie si timpii de propagare prin circuite, odata cu cresterea preciziei. Pentru a masura 20-30us cu o rezolutie de 0.1us sa zicem, as face un oscilator extern de 10MHz si as folosi semnalul meu de masurat pentru a deschide/inchide porti care sa creeze fereastra de numarare spre microcontroller. As folosi un counter cu clock pe un pin extern si in practica voi numara numarul de oscilatii ca intra. Acest clock va incrementa in mod asincron timer/counterul si nu va depinde de clock-ul microcontrollerului si nici de timpul de raspuns la intreruperi sau alte evenimente. Altfel timpul de raspuns pentru activarea/dezactivarea capturii cred ca este de minim 4 cicli, 0.25us la 16MHz, daca vrei sa masori utilizand clock-ul intrern al atmega. Ar trebui sa folosesti module "transparente", care nu au buffere sau alte microcontrollere. Pentru a functiona pe cativa km totusi aceste module nu sunt bune.
 10. one

  Alimentare tub spray

  Cel mai simplu cred ca ar fi sa pui un motor cu o cama care sa apese pe spray nu direct ci prin intermediul altei piese, dar cred ca sistemul in general nu poate functiona bine, pentru ca mecanismul spray-ului nu permite prea multe actionari.
 11. one

  Fumatul sau bateria ne omoara?

  Fumul de tigara are multe componente periculoase, multe dintre acestea recunoscute cancerigene, dincolo de nicotina care in principiu nu ar fi atat de rea. Teoretic fumul tigarilor electronice ar fi mai putin periculos dar lichidul acestora contine nu numai nicotina ci si arome. Da, toate substantele cancerigene modifica ADN-ul. Numai anumitor celule caci le afecteaza diviziunea. In mod normal, celulele anormale sunt neutralizate si distruse de catre sistemul imunitar, dar este posibil ca unele sa nu fie recunoscute si sa inceapa sa se multiplice, ducand la cancer. Spre deosebire de alte substante toxice, care au o curba de pericolozitate care creste cu cantitatea, substantele cancerigene nu au o curba a probabilitatii de actiune proportionala cu cantitatea, de aceea este posibil ca o persoana expusa mult timp sa nu dezvolte cancer, in timp ce o persoana care vine in contact periodic sa dezvolte, de aceea exista cazuri de bunici care au fumat toata viata si nu au murit de cancer, si fumatori pasivi care au dezvoltat afectiuni. Trebuie tinut cont ca anumite forme de cancer se dezvolta lent si se moare mai devreme de batranete. Cancerul nu este singura problema pe care o poate genera fumatul, dar fumatul este doar unul dintre obiceiurile care pot crea probleme de sanatate. Eu spun mereu in gluma ca sportul e periculos. Am un coleg care joaca fotbal si altul care participa la concursuri de mountain-bike si cam des au accidente. Nu fumez, daca intereseaza pe cineva, dar la serviciu am facut niste cursuri de risc chimic caci avem la laborator niste substante considerate cancerigene.
 12. one

  Camera video pentru fantana

  Pai daca are grabber integrat inseamna semnal analogic pana la receptor si acolo transforma in digital.
 13. one

  Recomandare player audio portabil cu reportofon

  Il vrei pentru inregistrare sau pentru ascultat muzica. Daca vrei inregistrari bune, Tascam. Un dictafon nu-i bun? Eu am unul de la Philips, inregistreaza direct in mp3, mai demult am folosit (dar il mai am inca) un iRiver T10 care inregistra direct mp3. Flac... pentru muzica merge dar pentru voce nu are sens. Apoi, in ce asculti? Faci diferenta intre mp3 si flac daca nu ainiste casti de calitate? Cam orice player mp3 (in afara de iPod cred) are si inregistrare wav. Am avut si unul Sansa, inregistra bine si de pe radio.
 14. Dar nu sunt alimentate din baterii.
 15. Destul de probabil circuitul de alimentare nu furnizeaza curent suficient pentru varfurile de la emisie.
×