Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

one

Membru activ
 • Content count

  3,200
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

78 Se poate si mai bine

About one

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Trento, Italia

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. one

  o barcuta simpla

  La electronica nu am putut sa intru ca nu mai erau locuri, m-am hotarat tarziu, asa ca m-am dus la navomodele
 2. one

  Masurare tensiune celula in baterie

  Pana sa apara nimeni nu stia ca exista.
 3. one

  Masurare tensiune celula in baterie

  Pentru alte marimi fizice exista. De exemplu, cu un ecograf poti vedea diferentele de densitate in corpuri moi iar cu un "ground penetrating radar" poti vedea ceva similar la adancimi mici in pamant. Ma gandeam ca poate exista vreun mod pentru a studia diferente de potential in diverse puncte ale unui circuit, avand acces la capete. Bineinteles ca daca ar fi fost ceva studiat in scoli problema ar fi rezolvata dar poate nici nu este posibil. Foarte multe lucruri nu exista si pentru ca nimeni nu a avut inca nevoie. Multumesc pentru link-uri, nu cred ca se pot aplica in cazul meu, deoarece nu am acces in interior in timpul functionarii, dar voi studia utilitatea. Deci asa functioneaza testerele fara contact... cum ar fi Fluke T6-1000......
 4. one

  Masurare tensiune celula in baterie

  Ideea de plecare era daca exista vreo metoda de masura a potentialelor individuale fara a avea conductori intermediari. Cat de utila sau necesara este metoda este relativ la costul si usurinta implementarii, dar asta numai daca metoda exista. In general orice statistica este buna pentru dezvoltarea produselor, caci adevarata cercetare o faci pe teren nu in laborator.
 5. one

  Masurare tensiune celula in baterie

  In primul rand va multumesc pentru efortul de a analiza si pentru raspunsuri. Incerc sa raspund la neclaritati in ordinea comentariilor. Da, daca as descoperi aceasta metoda probabil m-as gandi sa o brevetez dar am auzit vorbindu-se de 2 ori la o diferenta de cativa ani de catre 2 persoane diferite deci este posibil sa existe deja o solutie si asta doream sa aflu. In acest caz nu e nimic de brevetat. Nu sunt foarte sigur de utilitatea acestei masuri, eu o vad deosebit de interesanta ca si concept, in practica este posibil sa fie aplicata numai daca ar fi relativ ieftina. In prezent se analizeaza variatia tensiunii totale cum ati si sugerat. Daca exista o cadere brusca atunci problema e localizata. Daca e lenta in timp, atunci problema poate fi generala. Este vorba de celule de combustie SOFC, acestea functioneaza la temperaturi inalte, exista si PEM la temperaturi joase si acestea sunt usor de masurat, lucreaza sub 100 grade. Ca sa va faceti idee despre cum arata cautati pe google imagini cu "sofc stack". Celulele au circa 1.1V in gol dar tensiunea scade un functie de curentul consumat si variaza in functie de cantitatea de gaz care ajunge la celule, dar si de tipul acestuia si de umiditate. Mai precis, daca eu cer un curent mai mare va trebui sa dau mai mult gaz, dar cererea de curent este instantanene in timp ce fluxul de gaz se stabilizeaza in cateva secunde sau mai mult, intre timp potentialul scade. In mod normal potentialul ramane in jur de 0.9V pe celula, potential pe care il decid eu, caci daca vad ca scade acest potential, voi cere mai putin curent astfel incat acesta sa urce iar la 0.9V. Daca in loc de 25A cer doar 10, atunci potentialul creste spre 1V. Nu functionaza cu hidrogen pur ci cu syngas, acesta se produce prin reformarea metanului, in cateva cuvinte metan+apa=un amestec de gaze care poate fi aplicat bateriei. Acest gaz variaza in proprietati si in functie de conditii mai mult sau mai putin controlabile (putere calorica a gazului, compozitie, catalizator mai nou sau mai vechi, abateri in cantitatea de apa datorita pompei sau senzorilor, etc.) Nu este posibila utilizarea termocamerei pentru ca pila se afla intr-o manta metalica pentru a evita eventuale pierderi de gaz si apoi intr-o manta ceramica termoizolanta si iar metal pentru a tine ceramica. Cand o celula are probleme, creste mult rezistenta interna si scade capacitatea.
 6. one

  Masurare tensiune celula in baterie

  In principiu bateria nu are fire pentru controlul tensiunii pe celule, ci doar cele 2 cabluri de curent. Asta ar fi varianta comerciala. In laborator, pentru teste, noi utilizam aceste cabluri la fiecare celula daca avem o baterie cu cateva celule sau cate un fir la fiecare 5-6 celule daca bateria este completa, pentru ca este dificil sa izolezi si sa iesi in exteriorul izolatiei cu multe cabluri. Daca tensiunile scad in mod similar, este vorba de imbatranirea normala a celulelor, daca una scade mult in timp ce celelalte isi mentin potentialul, atunci avem o celula defecta. Pentru teste, aceasta solutie e aplicabila dar pe scara larga nu. Celula se defecteaza in general daca placa ceramica se fisureaza sau daca exista vreo pierdere de gaz spre exterior si nu mai produce curentul nominal, practic scade tensiunea produsa spre zero, sa zicem toate celulele au 0.9V iar una defecta are 0.3V. Eu masurand toata bateria dupa fabricare am o tensiune totala in parametri, caci plus sau minus fractiuni de volt sunt abateri normale, dar durata testului nu imi permite degradarea suficienta a celulei astfel incat sa "moara" toata bateria. Nu este posibila inlocuirea, intrucat intre placile metalice si cele ceramice este un sigilant similar cu sticla, intre aceste placi circula gaze. Bateria defecta se inlocuieste in intregime. Am scris zambete pentru ca mi se pare aproape imposibil, singura posibila abordare care imi vine in minte este aplicarea vreunui semnal de inalta frecventa peste curentul continuu produs de baterie pentru a se putea masura vreo impedanta.
 7. Stimati colegi, cu riscul de a va provoca zambete as vrea totusi sa pun o intrebare stupida, intrucat am auzit de 2 ori vorbindu-se dar nu imi imaginez metoda. Este vorba de o baterie de celule electrochimice care, inseriate, furnizeaza curent. Mai precis, e o pila de combustie si celulele sunt o alternanta de placi metalice si placi ceramice. Aceste celule sunt in numar de peste 60, pentru a putea furniza o tensiune suficienta pentru orice conversie ulterioara fara mari pierderi. In teste, se sudeaza cate un fir pe fiecare placa metalica. Aceste fire ajung in exteriorul pilei pentru masuratori, astfel se poate afla tensiunea pe fiecare celula in momentul functionarii. Nu este posibil accesul la celule in timpul functionarii pentru ca aceasta se afla intr-un invelis termoizolant, intrucat functioneaza la 750-800°C. In timp exista o degradare si tensiunea pe celule ar putea sa scada, in mod normal dupa cateva mii de ore. Dar se poate ca o singura celula sa aiba probleme, sau mai multe, si acestea sa afecteze functionarea intregii pile (stack). Intrebarea ar fi: exista vreo metoda de a masura tensiunea unei singure celule sau macar de a detecta daca o celula oarecare are tensiune mult mai mica decat media, utilizand numai cablurile de curent ? Cablurile de curent sunt la capetele bateriei. Tensiunea pe o celula 1.15V in gol, cam 0.9V in functionare, tensiune totala cam 0.9*70=63V. Curentul depinde de suprafata celulelor, in cazul meu sunt cam 25A la 63V . Adaug capacitatea unei celule de ordinul 2-3 nF, oricum impedanta este mai complexa intrucat are si o rezistenta interna dar o arunc acolo poate vine vreo idee. Nu stiu unde s-ar potrivi topicul. La discutii diverse nu prea se vorbeste despre electronica, m-am gandit ca aici ar fi o posibilitate.
 8. one

  o barcuta simpla

  @DarkAvenger este corect ce spui dar este suficient sa aplici o corectie o data la 20 secunde. Nu trebuie sa mearga perfect drept caci nu merge intr-un canal stramt ci in apa deschisa. Daca ai avea carma si o singura elice oricum va trebui sa tii stick-ul astfel incat sa compenseze deriva, nu vei reusi a fixezi carma astfel ca barca sa mearga perfect drept si oricum comportamentul se va schimba in functie de vant si curentii de apa. Nici barca poate nu sta perfect vertical din diferite motive si poate sa aiba o deriva. Viteza cu care merge barca asta este redusa fata de viteza de reactie a celui care comanda. Da evident am spus de mai multe ori ca e o jucarie ceea ce am luat eu, a ales-o copilul din raft dupa criteriile culoarea ambalajului si altele, dar ceea ce am remarcat este ca principiul iti permite sa folosesti 2 canale non-proportionale in timp ce carma necesita semnal proportional, practic vei avea la telecomanda cel putin un potentiometru in timp ce intrerupatoarele creaza mai putine probleme daca sunt de calitate. Ca si ignorant, mi se pare ca barca prezentata mai sus, din plastic, este totusi de slaba calitate pentru ceea ce trebuie sa faca si se va strica relativ repede, se vede ca orificiile din cocca sunt sigilate cu plastic etc. Imi imaginez ca pentru pescuit nu se pune nici problema frumusetii, nici vitezei mari si nici preciziei, ci a simplitatii si a unui cost redus, dar poate gresesc. @Taraxacus nu stiu daca te refereai la mine, eu am construit acum mai multi ani o salupa si un velier si am idee despre constructie, mai ales ca pe vremea aceea taiam din placaj coastele, chila, montam curentii, filele cocii etc. Constructia osaturii si a invelisului exterior era arta iar telecomenzile erau greu de gasit in acele timpuri (anii '80, daca a auzit cineva de Casa Pionierilor, acolo am fost la club de navomodelism), acum m-a apucat dorul de a construi tocmai pentru ca in magazin nu prea gasesti mare lucru. Am spus fiului meu "lasa ca iti construiesc eu una serioasa", dar sa vedem daca gasesc timp si rabdare.
 9. one

  Radio Electronica S 631 T

  Daca ve referiti la grasimea care se folosea ca si decapant la lipituri se cheama stearina dar nu cred ca se punea pe bobine caci ca orice grasime, se oxideaza (rancezeste). Pe bobine cred ca era parafina (un produs obtinut din distilarea petrolului). Numai ca, pe atunci, rafinariile nu erau ca si cele de acum si probabil parafina nu era unul din produsele importante de aceea puritatea acesteia nu era printre prioritati.
 10. one

  o barcuta simpla

  Nu, la barca asta si la jucaria pe care am cumparat-o eu nu sunt orientabile. Directia se modifica simplu, la fel ca la un buldozer. Ambele motoare inainte, mers drept inainte, un singur motor, curba in partea opusa, motoare comandate diferit, intoarce pe loc. Ambele inapoi, mers drept inapoi. Este incredibil cat de banal este controlul, daca nu as fi probat barca asta ar fi strambat si eu din nas ca nu are carma. Cu carma ai nevoie de o anumita raza de curbura. Faptul ca nu are canele proportionale ci doar on/off o simplifica foarte mult mai ales ca nu are viteza mare. (4-5 km/h). O problema ar fi daca se defecteaza un motor sau daca se blocheaza axul cu alge sau altceva, nu mai ai controlul directiei. Mie mi s-a intamplat sa se blocheze amandoua cu alge deci carma nu stiu daca m-ar fi ajutat. Totusi in cazul unei constructii DIY, probabil varianta cu carma este mai comoda pentru ca se comanda un singur motor si se cumpara asttfel unul mai serios. O alta varianta de luat in calcul daca sunt alge ar fi realizarea unui hidroglisor, deci cu elicea aeriana. In zona unde locuiesc sunt multe lacuri si cred ca as avea oarecare satisfactie dar cred ca o sa ma mai gandesc. Intra-adevar curentii si poate chiar vantul ar fi o problema, dar nu pot face un submersibil pentru faptul ca nu stiu cum sa ii fac telecomanda decat prin fir.
 11. one

  o barcuta simpla

  Nu comentez pretul si calitatea caci nu ma pricep la pescuit deci nu am idee de cati bani ar trebui investiti in aceasta jucarie. De ce ati avea nevoie de o carma ? Eu am cumparat o barca de jucarie pentru fiul meu, cu 25€ si are 2 motoare si poate face rotatia si pe loc, poate merge inapoi la fel cum merge si inainte. Faptul ca se rotesc in aceeasi directie nu creaza nici o problema, barca nu are nici cea mai mica tendinta de rotatie nici la pornirea motoarelor nici in mers continuu, se controleaza cu o precizie excelenta desi telecomanda nu este proportionala, si inainte si inapoi. Are intr-adevar 2 leviere de control dar cu modificari minime se poate adapta un unic stick pentru comanda. Motoarele sunt exterioare dar nu a intrat apa la ele. S-a jucat cateva zeci de ore pana acum, practic toata vara. Este totusi o jucarie si a costat putin, ma tenta sa construiesc una dar numai pentru telecomanda ar fi trebuit sa dedic cateva zile si sa cheltui mai mult decat suma platita pentru tot. Probabil cand voi avea un pic de timp liber voi incerca constructia uneia, dar nu pentru nadit ci pentru divertisment. Ma tenteaza ideea de a contrui o platforma pe care sa o plasez si apoi sa lanseze sub apa un submersibil cu o camera, telecomandat si asta. Dar suntem departe deocamdata. Oricum, ideea cu 2 motoare eu am retinut-o pozitiva si cred ca o voi dezvolta. Avantajul motoarelor in exteriorul cocii ar fi ca acestea ar putea fi orientabile, astfel se pot realiza o multitudine de manevre.
 12. one

  Link-uri despre antene

  @gauss Evident nu este de conceput un generator propriu caci nu are sens. Precizia in cazul meu este poate o fractiune de secunda datorita intarzierii propagarii pachetelor pe internet (asta se poate corecta partial daca se face un ping inainte cred, nu sunt sigur de asta inca nu am ajuns acolo) dar poate fi chiar mai buna decat receptia dcf, daca in loc de internet, se citeste ora de la un receptor gps. Oricum, pentru aplicatii casnice o fractiune de secunda este suficient. @ndor Imi cer scuze daca s-a mai discutat, am incercat o cautare dar nu am gasit nimic. Nu este un repetor ci asa cum am scris, ar fi un client care citeste ora de pe internet si o transmite in casa. Multumesc pentru link, se pare ca a folosit tot o antena de ferita.
 13. one

  Boxe magnat ms 2002

  Daca nu merg dezlipite sigur se pot elimina prin pilire/frezare cu vreo masinarie. Nu cumva pentru demontarea panourilor a trebuit sa deconectezi difuzoarele ? Au fost montate inapoi cu polaritatea corecta ?
 14. Un scurt circuit produs cu aparatul de masura este exclus ?
 15. one

  Link-uri despre antene

  Salutare, scriu aici deoarece nu stiu la ce s-ar incadra iar despre antene nu prea am cunostinte. Ma intereseaza o antena suficient de mica pentru frecventa de 77.5kHz. Pe aceasta frecventa se transmite semnalul de sincronizare pentru ceasuri de la Mainflingen. Ceasurile radiocontrolate au la receptie un circuit acordat cu o antena de ferita. Eu as dori sa fac un emitator care sa citeasca timpul de pe internet si sa il transmita in casa pentru a sincroniza eventualele ceasuri. Bineinteles, se moduleazarespectand protocolul, etc. Ma intereseaza o antena nu foarte directionala, caci as dori sa acopere un unghi cat mai aproape de 180°, daca e mai mare e perfect.. As vrea sa stiu daca in afara de ferita, mai sunt si alte solutii. Am vazut niste imagini pe internet cu ceva de genul unei cutii de bere dar nu imi este clar daca era o antena sau doar o sarcina rezistiva pentru probe. Docamdata nu mi-am pus probleme pentru oscilator si modularea in amplitudine caci as dori sa plec de la antena ca sa inteleg daca este posibil. Nu am idee despre puterea necesara dar cred ca ar fi cateva zeci de miliwatt corectati-ma daca gresesc.
×