Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

one

Membru activ
 • Content Count

  3,281
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

93 Se poate si mai bine

About one

 • Rank
  Membru evoluat

Profile Information

 • Locatie
  Trento, Italia

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. one

  Poti sa stai fara telefon?...

  Da, intr-adevar, citisem dar deja ignoram. Cat despre film, intr-adevar unele capacitati ale omului se vor pierde, dar trebuie sa vedem si de unde am plecat, unde eram acum cateva sute de ani si ce faceam ? Ce cultura aveam acum 500 ani ? Abia se tiparea prima carte in Romania (de fapt nici nu exista Romania de astazi) sau Scrisoarea lui Neacsu.. Cata cultura avem acum ? Sa facem un sondaj, sa intrebam cateva lucruri generale cateva persoane, la intamplare. Vom descoperi ca nu vom pierde mare lucru. Cartile sunt un suport pentru informatie si nu informatia in sine, dupa parerea mea este natural sa dispara.
 2. one

  Poti sa stai fara telefon?...

  Pai ce te forta sa ai inainte ? Eu cunosc un singur om fara telefon. A iesit la pensie. Are copii mari... etc... Aparatele din ziua de azi sunt niste micro-computere si una dintre aplicatii este telefonul. Nu vad ce diferenta e fata de un laptop in afara de dimensiuni.
 3. Daca nu ar fi fata aia de masa chiar as spune nu are treaba cu Romania sau cu romanii. Crabii in Marea Neagra sunt mai mici cred, vinul acela probabil e sicilian, dar tu locuiesti.... cam departe de mare. Unde erai ?
 4. one

  Poti sa stai fara telefon?...

  Giuseppe tu nu vorbesti cu noi acum ci scrii un mesaj si noi iti raspundem dupa 20 de minute. Daca te simti rau si vrei sa chemi ambulanta succes in a vorbi de pe laptop. Astazi am ajuns cam cu o ora mai tarziu acasa caci am fost blocat in trafic. Bineinteles ca am spus ce fraier am fost ca nu am pornit telefonul sa ma uit pe maps sa vad traficul ca as fi luat alta strada. Nu sunt maniac in a vorbi la telefon sau a ma juca, nu am nici macar cont pe facebook, dar nici nu pot ignora multitudinea de instrumente concentrate in 150 de grame de aparat, mereu in stand-by, la o secunda de a fi operativ, cu o autonomie de o zi intreaga.
 5. Totusi acea zona nu se incalzeste semnificativ. Scapa numai cand robinetul era deschis, nu ? Cu siguranta va fi mai cald, dar ma gandeam ca se va dilua cu aerul inconjurator, hota avand un flux de aspiratie mai mare decat volumul gazelor de ardere. Dar daca pragul e la 30 grade probabil nu vor fi probleme.
 6. Bineinteles ca apare un curent. Si la o baterie, tensiunea este data de potentiale electrochimice dar utilizam curentul. Numai ca in cazul termocuplelor pentru masura, masuram tensiunea. Dar aceasta aplicatie este o exceptie, termocuplele pentru aragaz au probabil sarmele si jonctiunea de dimensiuni mai mari, pentru a genera curenti mai mari. In cazul unor misiuni spatiale s-a folosit un RTG, bazat pe termocuple, unde evident era important curentul, dat termocuplele sunt surse de tensiune, cum sunt si bateriile chimice.
 7. La detectia cu ionizarea flacarii, este suficient un generator in comutatie care poate incapea pe un PCB cat o moneda de 50 de bani. Nu este cazul dicutiei de aici. Doar ca exista riscul, ca si la umiditate, ca temperatura sa scada atunci cand se porneste hota.....
 8. Este o diferenta intre un produs comercial omologat si un circuit pe care il fac in casa mea si este destinat utilizarii proprii si care nu este supus unei regelmentari. In timp ce o centrala termica este supusa unei revizii periodice pentru a autoriza functionarea, aragazul nu se incadreaza in aceasta regula. Nu este corecta comparatia, intre modificarea unui arzator si relevarea prezentei flacarii in regim amatorial. Bineinteles ca fabricantul nu are timp de analiza si nici nu isi asuma raspunderea pentru nici o modificare, chiar daca aceasta este corecta si imbunatateste produsul, povestea este lunga, dar ideea de baza este ca daca e certificat cu flansa cu 5 suruburi, se face cu 5 suruburi nu cu 6. Daca doriti dezvoltam subiectul dar dupa parerea mea nu are nici o legatura cu cazul de fata.
 9. Daca la termocuple se masoara curentul atunci cu siguranta nu suntem pe aceeasi lungime de unda. https://www.pyromation.com/Downloads/Data/emfk_c.pdf E suficient sa citesti doar titlul. Compensarea nu este necesara cand doresti detectia flacarii. Dar daca tot ai adus vorba, ar fi trebuit sa observi ca se vorbeste numai de tensiune. Daca temperatura ambianta in bucatarie este intre 15 si 30 grade, pentru un termocuplu K vei avea o eroare de maxim 0.6mV, in timp ce tensiunea la o temperatura de 300°C va fi de circa 12mV. Daca pui pragul la 8-10mV, jonctiunea rece va fi ca si inexistenta. Unele dintre multimetrele ieftine chiar compenseaza jonctiunea rece. Altele considera 25°C sau alta temperatura, eroarea este in general documentata. La M890G de exemplu compensatia exista !
 10. one

  Viitorul arata bine ! ...

  Numai daca aceste informatii ar fi publice....
 11. one

  Viitorul arata bine ! ...

  Sa ne aruncam si o privire mai pe aproape, in UK de exemplu...
 12. sesebe eu lucrez de ani buni cu termocuple si nu putine au fost cazurile cand un singur termocuplu a fost conectat la mai multe instrumente de masura. Faptul ca trebuie sa tii mai mult apasat este cauzat de un termocuplu care nu da curent suficient sau care nu este pozitionat corect. Inlocuieste-l din nou cu unul care merge. Nu se strica nici o detectie daca se conecteaza un instrument de masura cu impedanta de intrare de minim zeci de kohmi.
 13. Exista o lista infinita de dispozitive anti-prost incepand de la cele mai banale lucruri pin casa, pungile pentru ambalaje, jucarii pentru copii si pana la automobile si avioane. Factorul uman este statistic un prost si trebuie plecat de la aceasta premisa. O saptamana am fost plecat de acasa intr-o deplasare pentru serviciu, soacra-mea care a ajutat-o pe nevasta-mea in lipsa mea facea mancare cu usa deschisa la bucatarie si fara sa porneasca hota, prin noiembrie, cand peretii erau reci dar nu pornisem incalzirea. Cand am ajuns acasa, se scurgea apa pe pereti si ferestre. Inutil sa va spun ca 3 luni am stat cu spray-uri pentru mucegai cand intr-o camera cand in alta, caci pana cand a venit primavara si am zugravit din nou nu am reusit sa curat complet casa. Am plecat oricum de la ideea ca acest post a fost deschis de validae, participant si moderator pe acest forum, caruia i-am citit multe posturi si am concluzionat ca este o persoana responsabila si documentata, daca era un alt user cum sunt multi pe acest forum care vorbesc doar ca sa se afle in treaba ii spuneam si eu sa o lase balta ca sa nu moara cineva din cauza lui.
 14. Doru, spatiul de sub plita este oricum plin de fire si sunt destul de urat puse, caci oricum nu vede nimeni. Sunt si cablurile de la aprindere, in afara de termocuple. Masurarea suplimentara a termocuplelor nu ar trebuie sa implice nici un risc din punct de vedere al sigurantei flacarii, daca circuitul este facut corect. Un singur cablu cu 2 fire va trebui montat de la plita la hota, pentru actionarea unui releu, daca alimentatorul pentru circuit se monteaza in plita. Problema cablurilor am sesizat-o si eu si eram pe punctul de a sugera o transmisie optica, cu un led si un receptor 38kHz, dar am dorit sa ma limitez doar la a sugera un principiu.
 15. Da si eu m-am gandit la un senzor, chiar daca UV si nu IR, caci IR vor emite si cratitile calde dupa ce ai stins focul, in plus senzorii trebuiesc montati la nivelul flacarilor, nu prea aproape dar nici prea departe, se pot eclipsa, se poate aseza ceva peste ei din greseala, se pot murdari etc.
×