Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eroare de masurare de peste 500% la unele contoare electronice


Postări Recomandate

In urma unui studiu realizat de Universitatea din Twente (Olanda) s-a demonstrat ca multe contoare electronice utilizate in ziua de azi pot inregistra in anumite conditii valori cu o eroare de pana la 582% in plus fata de consumul real. Documentul publicat (in limba engleza) poate fi gasit aici: https://storage.googleapis.com/files.dinside.no/9/maalere_rapport.pdf


Faptul ca la contoare electronice pot sa apara inregistrari eronate in anumite conditii mai speciale (de exemplu cand se utilizeaza si panouri solare pentru a baga energie in retea), a fost demonstrat deja in 2009 in Germania (https://www.energiesystemtechnik.iwes.fraunhofer.de/content/dam/iwes-neu/energiesystemtechnik/de/Dokumente/Veroeffentlichungen/2009/2009_EMV_Grenzwertl%C3%BCcke_Wechselrichter_st%C3%B6rt_Z%C3%A4hler.pdf), dar atunci s-a crezut ca problemele apar doar in acele cazuri speciale.


Insa in studiul realizat recent de Universitatea din Twente s-a dovedit ca si la abonatii obisnuiti (cum suntem noi, fara panouri solare) pot sa apara erori de masurare mari, de la -46% pana la +582%. Una din cauzele care provoaca aceste erori de masurare este de exemplu folosirea unui variator (dimmer) impreuna cu becuri economice sau becuri LED (sigur ca vorbim de becuri economice si becuri LED pe care scrie ca sunt utilizabile cu variatoare). Dar si in cazul utilizarii becurilor normale impreuna cu variatoare care functioneaza utilizand principiul phase cutting (nu-mi amintesc termenul in romana: https://en.wikipedia.org/wiki/Phase-fired_controllers), s-a putut constata o eroare de masurare de pana la +268%.


In urma studiului s-a demonstrat ca acele contoare care au inregistrat valori mult mai mari fata de consumul real, foloseau bobine Rogowski (https://en.wikipedia.org/wiki/Rogowski_coil) pe post de traductoare de curent, pe cand contoarele care au inregistrat valori mai mici fata de consumul real, foloseau traductoare Hall (https://en.wikipedia.org/wiki/Hall_effect_sensor).


Problema pentru noi (pentru abonati) reprezinta faptul ca chiar daca dupa inlocuirea contorului mecanic cu un contor electronic observam o anomalie la consumul de curent (o diferenta neobisnuita in plus la consum cu aceiasi consumatori ce am avut inainte, pe care ii utilizam in continuare la fel de mult si in aceleasi conditii ca inainte), reclamatia nu ajuta cu nimic, deoarece la verificarea contorului electronic cei de la Enel nu pot simula acelasi consum care este la noi de exemplu in cazul folosirii variatoarelor si a becurilor economice sau a becurilor cu LED. Deci la verificarea contorului de catre Enel poate sa iasa rezultatul ca totul este in parametrii si contorul functioneaza corect, insa contorul va inregistra in continuare un consum mai mare decat cel real.


Asa se intelege insa de ce la unii clienti care reclama ca au probabil contorul defect, dupa inlocuirea contorului electronic reclamat cu un contor electronic de la alt producator, consumul de curent pare sa revina la cel obisnuit, in ciuda faptului ca ulterior se certifica de catre Enel (bineinteles contra cost) ca si contorul electronic reclamat a functionat corect. Probabil primul contor de la producatorul X era un model care utiliza bobine Rogowski pe post de traductoare de curent, al doilea contor de la producatorul Y probabil este un model care utilizeaza traductoare Hall sau alta tehnologie...


Viitorul in acest domeniu ar trebui sa devina interesant, deoarece in tot mai multe aparate electrocasnice "economice" se folosesc diferite tehnologii pentru a reduce cat mai mult consumul de curent, insa in urma acestui studiu se pare ca actualele contoare electronice (care cica sunt de ultima generatie) nu mai sunt "compatibile" nici macar cu consumatorii mici precum variatoarele si becurile economice existente pe piata deja de foarte multi ani.

Link spre comentariu

Aici ar trebui sa raspunda la intrebari cineva care este activ in domeniu si cunoaste bine contoarele de curent actuale folosite in Romania. Dar avand in vedere ca si in vestul Europei sunt multi care se plang de consumul mai mare inregistrat de contoarele electronice de curent, se pare ca problema se ridica la nivel mondial.

 

Eu as spune ca cei care au realizat studiul, probabil au incercat sa obtina valorile pentru "worst case" (cel mai rau caz), adica ma gandesc ca la majoritatea utilizatorilor casnici nu apar chiar combinatiile de variatoare si becuri economice (sau alti consumatori) care sa genereze un consum eronat cu 582% mai mare decat cel real, mai ales ca multi nu au nici variatoare instalate pentru lumini. Insa daca la multi utilizatori contoarele inregistreaza chiar si doar 100% in plus fata de consumul real, asta reprezinta deja si asa o problema mare.

 

Am asa o presimtire ca si aici este vorba de o tehnologie deja depasita la introducere, adica aceste contoare ar fi fost bune cu 15 ani in urma cand inca nu prea se foloseau inca variatoare si becuri economice, dar se pare ca in momentul de fata deja nu prea se mai potrivesc cu consumatorii de ultima generatie. Mai ales ca vorbim doar de chestii banale precum variatoare pentru lumina si becuri economice care costa doar cativa lei, care in mod incredibil pot genera erori de pana la +582% la aceste contoare de precizie de ultima generatie pe care ni le baga furnizorii de electricitate pe gat...

 

Daca autoritatile la nivel European nu se sesizeaza legat de aceasta problema, simplii abonati casnici nu prea au ce face. Cat timp la verificarea metrologica a contoarelor nu se testeaza si variantele mai "extreme" de consum care pot fi posibile intr-o locuinta dotata cu echipament de "ultima generatie" (vorbim in continuare de banelele variatoare si becuri economice de cativa lei), atat timp vor exista in continuare si inregistrari eronate cu pana la 582%. Este la fel ca si la scandalul cu VW, pe ici colo se mai auzeau niste zvonuri de cativa ani, dar toti le-au ignorat spunand ca sunt probabil doar informatii false care provin din surse care vor sa distruga renumele industriei auto. Cand insa inselaciunea a fost dovedita incontestabil, doar atunci cu chiu cu vai s-au autosesizat si autoritatile europene si germane, iar acum vor sa faca testele mai amanuntite si actualizeaza reglementarile din domeniu. Nu ar fi rau sa se intample asa ceva si in domeniul contoarelor electronice...

 

Pana acum si pe Elforum recomandarile oferite de colegi pentru verificarea unui contor electronic era decuplarea tuturor consumatorilor pentru o perioada de timp (contorul trebuie sa nu mai indice niciun consum) si dupa aceea punerea in functiune a unui consumator cu o putere cunoscuta pentru o anumita perioada de timp, dupa care trebuie comparat consumului indicat de contor cu consumul calculat pentru perioada de timp in care a fost pus in functiune consumatorul respectiv. Insa rezultatele obtinute in urma acestui studiu realizat spun ca aceste contoare pot sa inregistreze eronat doar in anumite conditii, deci asta inseamna ca nu tot consumul este inregistrat eronat, ci de exemplu doar consumul din timpul in care se foloseau variatoarele pentru reglarea intensitatii luminii. Adica de exemplu ziua poate sa masoare contorul totul corect, insa seara cand se aprind luminile, consumul inregistrat poate fi cu 100-200-300-...% mai mare fata de cel real. Deci este o problema care nu se poate reproduce asa usor intr-un laborator metrologic, daca nu se cunosc exact toti consumatorii din locuinta.

Link spre comentariu

Din fericire eu nu am observat nici o anomalie in acest sens, desi folosesc si variator (fabricatie personala) pentru becuri incandescente, si becuri CFL.Nu prea vad nici de ce s-au montat la noi contoare electronice, fiindca in acest caz nu aduc nici un avantaj, citirea se face tot "ochiometric". Posibil ca si pila CR2032 pentru memoria contorului sa fie una din probleme, acolo unde aceste probleme exista, pilele astea cu litiu au toane, si oricum e o chinezarie KTS, nu ceva bun, gen Maxell sau Renata.

Link spre comentariu

Am wattmwrtu, priza cu variator, bec clasic, bec halogen, bec econoic, bec led ieftin nedimabil, multimetru trms, clampmetru trms. Pot face o masuratoare daca se doreste. Imi spuneti ce si cum si fac si ne dumirim impreuna.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Eroarea metrologică acceptată ca fiind în limite normale ( !!! ) este de + / - 7% .

Restul e furt calificat .

 

+/-7% valabil in regim sinusoidal... tocmai asta e problema, regimul nesinusoidal, puternic deformat.

Evident ca erorile sunt mari mai ales la achizitia curentului, care este deformat si variabil intr-o plaja destul de larga.

Pentru a nu pierde consumurile mici (curenti mici) folosesc amplificare + scalare....cu erorile de rigoare.

Bobina Rogowski e minunata... prezinta un semnal de iesire cu atat mai mare cu cat semnalul este mai deformat/taiat (cu salturi bruste). Nu degeaba au mers pe solutia asta... mai ieftina si cu erori pozitive maxime.

Link spre comentariu

Eu nu stiu de unde au fost luate erori de sute de % si cum anume au fost determinate, in realitate lucrurile nu au cum sa stea asa. Pina a ajunge sa fie dat in utilizare, un contor este indelung testat, iar la final certificat. Certificarea nu se face pe mita. Unica situatie cind pot aparea astfel de erori sunt datorate defectiunilor hardware. In Republic Moldova sunt produse contoare smart, care masoara chiar si in clasa de precizie 0.5©, masoara parametri ai calitatii retelei, flicker, asimetrie, disbalans, TTHD, THD, indicatori ai fluctuatiei tensiunii, nemaivorbind de masurarea tensiunii si curentului RMS cu transmiterea periodica a datelor la un centru de colectare a datelor.

Link spre comentariu

Posteaza, te rog, paragrafele din acele standarde in care se explica felul cum se realizeaza calibrarea.

Pina nu vad acele paragrafe ramin la parerea mea.

Orice alta discutie fara a avea in fata standardele este complet inutila si nu inseamna decit timp pierdut.

Am fost citiva ani responsabil cu calibrarea echipamentelor de la mine de la servici asa ca eu cred ca am sa le inteleg.

 

Dupa ce le postezi putem discuta cit vrei.

Link spre comentariu

Calibrarea face parte dintr-un proces tehnologic si este o procedura nedescrisa de standarde. Procedura presupune utilizarea unei surse de referinta(curent, tensiune, timp...) si inscrierea unor coeficienti de corectare pe cale software. In rest puteti consulta EN 62052-11, EN 62053-21, EN 62053-23 pentru a vedea descrierea la majoritatea testelor.

Editat de adryano
Link spre comentariu

Cit timp vorbim numai ca să vorbim, cit timp nu știm exact cum se face calibrarea, contoarele pot sa măsoare și 1000% ca tot aia este.

Ideea este ca tot timpul pt calibrare se folosesc tensiuni și curenți sinusoidali, curenți și tensiuni la care contorul funcționează perfect și cu eroare mica DAR dacă avem un consumator care are consumul sub forma de pulsuri de curent (de frecventa mai mare de 50hz - zeci sute de Khz) atunci se înregistrează consum suplimentar, dar daca asta este voit sau nu ramine de vazut.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări