Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sursa LM723


Vizitator dni Dani

Postări Recomandate

Eu cred ca radiatorul meu e mai eficient decat propunerea. Are 12x12x3 cu mai multe aripioare si e mai gros in carne. Va avea si vanturi.

In fine, stiu ca trebuie mai mare, ca trebuie 2, unul pe fiecare canal. Mai vad eu cum va fi pana o incherb. Mai am nevoie de 2 voltmetre si sa fac decupajele in carcasa.

M U L T U M E S C M A R I A N !

P.S. Si daca tot iti facusi pomana, mai da-mi un buton rosu sa am 2 rosii si 2 galbene. Eu am numai galbene pe-acasa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salut, am realizat si eu schema atasata, dar vad ca nu functioneaza.

Se incalzeste foarte mult semireglabilul de 500R, si tensiunea de iesire este in permanenta 32-33Vcc.

Folosesc un traf de 24V si 160va, filtraj (deocamdata, pentru testare) 4700uF, un singur tranzistor (TIP3055), atasez schema si cablajul pe care le-am folosit.

Sper sa ma poata ajuta cineva, in momentul de fata nu reusesc sa ii dau de capat, am schimbat LM723, tranzistorul TIP3055, potentiometrul de 10K, am suntat semireglabilul de 500R si atunci s-a ars rezistenta de 330R, ceea ce imi spune ca tensiunea prea mare de la iesire determina o cadere de tensiune prea mare pe rezistenta de 330R...

Daca deconectez complet TIP3055 din circuit, atunci tensiunea de referinta (pin 6 fata de gnd) este de 7.06V, dar daca conectez inapoi tranzistorul de putere, atunci se intampla ceea ce am descris mai sus.

Diferenta de tensiunde dintre pinii 4 si 5 este de 4.23V.

Daca rotesc potentiometrul de 10k la maxim, atunci nu se mai incalzeste semireglabilul de 500R, iar tensiunea de referinta este de 7.06V (cu tip3055 conectat).

 

 

Capture.PNG

schematic.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Din nou cfp-uri fara numar...

Daca te referi la P3 din schema, nu-i vad rostul acolo altul in afara de a ridica tensiunea minim posibila la iesire ( si nu vad de ce ai dori asta ).

Nici C5 nu vad ce rost are...

Un oscilioscop ai pus si tu pe acolo sa vezi daca nu cumva oscileste?

Link spre comentariu
1 hour ago, Mishu_17 said:

Salut, am realizat si eu schema atasata, dar vad ca nu functioneaza.

Ce aiureală. Este exact aceeași schema din primul post al acestui topic, doar ca, din motive pe care eu nu reușesc să le înțeleg, ăla care a redesenat-o  a anulat tranzistorul intern folosit la protectie (baza pin 2, emitor pin 3) și a folosit unul extern.

Găsești toate informațiile necesare citind paginile de început ale topicului

Capture.png

Link spre comentariu

 

4 minutes ago, gauss said:

Tranzistorul intern de la 723 folosit la protectia sursei cedeaza destul de frecvent .

De ce s-ar întâmpla asta? Eu nu văd niciun motiv (curent, tensiune) care sa confirme această afirmație.

 

LE

Doar să fie vreo schemă proiectată cu picioarele și, din acest motiv, să se ajungă să-i fie injectată in bază...

Editat de cata rator
Link spre comentariu

Iesirea lui Cata nu-i tocmai neprovocata.

Gauss a facut o afirmatie cu care Cata nu a fost de acord ( nici eu nu sunt ), Gauss a lasat ceva replici seci care nu-si aveau rostul...

 

In fine, sper sa nu se repete, daca avem ceva de spus hai sa o facem pana la capat si mai ales sa o facem intr-un mod civilizat.

 

LE: Eu nu m-am ferit niciodata sa afirm ca LM723 e o prostie, este cel mai incriminat CI din istoria acestei sectiuni si asta spune mai multe decat as putea sa fac eu.

Este o improvizatie sumara si foarte slaba din cam toate punctele de vedere ce se vrea a acoperi strictul necesar, ceva in genul IR2153 de la semipunti...

Este o pierdere inexplicabila de vreme sa insisti sa combati probleme conceptuale ca sa obtii o limitare mai cu mot ajustabila, artificii cu tranzistori serie pe care nici macar nu le intelegem, tot soiul de improvizatii pe post de reglaje...etc.

Editat de Marian
Link spre comentariu

723 s - a fabricat in milioane de exemplare . Nu m - as hazarda sa spun ca e o "  o improvizatie sumara si foarte slaba din cam toate punctele de vedere ce se vrea a acoperi strictul necesar, ceva in genul IR2153 de la semipunti... " . E o parere personala . Aparatura profesionala ( si romaneasca ) l - a folosit intensiv . Cu rezultate ( zic eu ) bune . Am vazut multe implementari straine , pe care le - am studiat . Designul interior a evoluat , se poate constata in link - ul pe care l - am postat mai sus . De unde si afirmatia mea cu tranzistorul extern de protectie . Eu asa am folosit . Am facut destule experiente pana am ajuns la aceasta decizie .  Nu pentru elf ... , acum zeci de ani nu exista . Pentru proiecte care s - au facut in mii de bucati , in fabrica . Au avut (si) semnatura mea la indicatorul desenelor . Unele cred ca mai functioneaza si acum , n - am acces la ele . Au corespuns caietului de sarcini , si au fost avizate de altii mai destepti ca mine . N - am avut reclamatii . Pentru mine a fost ( si este ) destul . Pentru altii , mai avansati , poate sa nu fie . Fiecare cu ce a lucrat . Cam atat ( oricum e prea mult ) , fiecare si le stie pe ale lui . Si argumentele la fel . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări