Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

informer

Membru activ
 • Content count

  107
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Neutral

About informer

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Timisoara

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ti-as sugera sa te inspiri si de aici: https://github.com/ThingPulse/esp8266-oled-ssd1306 Personal n-am folosit-o pe Arduino/ESP dar am modificat-o pt. PIC8 si functioneaza foarte bine atat pt. display-urile cu 128 coloane cat si pt. cele cu 132 (SSD1306 / SH1106). Deasemenea poti afla unde sa-ti generezi font-uri daca nu-ti plac alea 3 care-s deja acolo.
 2. informer

  arduino problema "if"

  Asta vroiam sa-i scriu si eu... dar banuiesc ca-n rutina de intrerupere modifica "pasiramasi" ca altfel nu prea are sens... :). Oricum, chiar daca-i asa, dupa bucata asta de cod nu se poate deduce mai nimic....
 3. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Dupa mai multe tatonari, o resistenta de 100k in paralel cu 2 x 1nF ca reactie negativa pt. opamp-u` IC7 au rezolvat problema oscilatiilor in toata plaja de reglaj. Sursa merge acum foarte bine in ambele regimuri de curent respectiv tensiune constanta. Vreau sa multumesc tuturor celor care si-au batut capu` cu problema mea, dau "o bere" daca treceti prin TM.
 4. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Bun, o sa incerc azi: - filtrarea intrarii in INA214. - setarea amplificarii MCP601 de la bucla deschisa undeva la o valoare mai mica. - compensarea amplificarii MCP601 cu frecventa in sensu` scaderii ei mai pronuntate la cresterea frecventei. - diverse valori pt. filtrajul de la iesirea sursei. - de vazut daca cele doua convertoare introduc sau nu zgomot in bucla de reglaj. Daca mai aveti alte sugestii, am sa le incerc cu placere. Multumesc.
 5. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Nu, n-am facut asta, din nefericire nu ma pricep la simulari.
 6. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Da, e "lucru dracului" cu bucla asta. In momentul in care sursa intra in regimul de curent constant, frecventa oscilatiei este maxima... daca maresc curentul limita marind tensiunea la iesirea DAC-ului, amplitudinea oscilatiei ramane constanta dar perioada ei creste pana la un punct cand oscilatia dispare complet. Acelasi efect il are pt. ACELASI CURENT reglat, marirea condensatorului de compensare a amplif-ului din 723 sau chiar marirea electroliticului de filtraj de la iesirea sursei... :).
 7. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Am sa incerc, multumesc.
 8. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  E asta: https://www.tme.eu/ro/details/smu02l-15/convertoare-dcdc/mean-well/ 100kHz. Insa trebuie sa spun ca se manifesta identic daca nu alimentez pe USB ci conectez adaptorul extern de 15V.
 9. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Doua oscilograme: la ambele cu galben iesirea operationalului din bucla de curent. Cu albastru intrarea inversoare (pin 4) la prima respectiv tensiunea la iesirea sursei la a 2-a.
 10. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Pinul 4 al IC7 este conectat la iesirea DAC-ului. DAC-ul are tensiunea de referinta stabilizata de circuitul separat cu 431 iar ambele au tensiunea de alimentare de 5V stabilizata pe o cale separata cu 7805. Teoretic pinul asta n-ar trebui sa fie influentat de oscilatiile la nivelul stabilizatorului cu 723 dar am sa verific cu osciloscopul.
 11. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Multumesc Udar. Condensatorul pt. compensarea amplif-ului din 723 l-am avut conectat la masa in versiunea 3.0... atunci am constatat oscilatiile si l-am mutat la IN- si marit la 100nF in v3.1. De aia se vede strap-ul ala verde peste 723, in poza cu placa v3.0. N-am "incetinit" IC7 pt. c-am citit despre o problema asemanatoare pe net si incetinirea caii de reactie era acolo contra-indicata. Caut link-ul... Asta-i link-ul: https://electronics.stackexchange.com/questions/33198/current-regulation-oscillation-problems Si asta ar fi pasajul in cauza: Put a cap between the output and the negative input of OA1 to slow it down. This may require a resistor between the current sense amplifier output and the negative input of OA1 so that the cap has some impedance to work against. Do not under any circumstances attempt to slow down the current sense circuit. That will only make things worse.
 12. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Nu chiar, referinta interna am folosit-o impreuna cu tensiunea preluata de pe divizorul de iesire pt. a obtine tensiunea minima zero la iesire... sau ma rog, pe aproape. 431 este folosit intr-adevar pt. a genera o tensiune stabila la iesirea DAC-urilor da` nu vad care-i problema aici, tu cum ai fi facut? Insa cred ca putin ne indepartam de subiect... oscilatiile sunt in bucla de curent si pt. bucla in cauza m-ar interesa viciile de conceptie nu pt. partea de referinte, stabilizare, masurare, DAC etc. Am sa incerc filtrarea pe intrarea INA-ului insa fara rezistentele serie cred ca efectul condensatorului peste shunt o sa fie mic... dar incerc, multumesc pt. sfat.
 13. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  sesebe, nu stiu ce te face sa crezi ca am probleme cu copierea, banuiesc ca cine pierde vreamea sa copieze o asemenea sursa si mai ales sa scrie codul pt. ea, poate de fapt s-o faca singur, nu cred ca-i un fel de "nava cosmica"... . Pot sa atasez si fisierele Eagle daca te ajuta sa identifici problema. Ai dreptate cu caderea de tensiune pe shunt-ul de masura insa am considerat-o neglijabila dupa cum se poate calcula dealtfel. Nu cred ca 723 mai are multe de oferit in afara de ce-am folosit deja adica referinta si amplificatorul de eroare plus tranzistorii aia... sau poate nu inteleg eu la ce te referi... poate ma lamuresti.
 14. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Atasez si un printscreen cu oscilograma in catozii diodelor D2/D3 (galben) si la iesirea INA214 (albastru). In realitate oscilograma e mult mai "murdara", amplitudinea oscilatiilor nu e chiar constanta si nici perioada... asta-i un "single shut" cat de cat mai clar.... Manifestarea practica este ca sursa intra in regim de curent constant la valoarea corecta a curentului reglata dupa care valoarea efectiva masurata scade. In regim de tensiune constanta totu-i plat, nu exista nici un fel de oscilatie. La limita pot s-o las sa mearga asa, practic prea putin am nevoie de sursa in regim de curent constant, folosesc regimul asta doar ca protectie... da` mi-ar placea sa stiu unde am gresit... :D.
 15. informer

  Inca o sursa stabilizata reglabila... :)

  Multumesc pt. raspuns. Nu sunt trasee lungi in aceasta zona, INA-ul este chiar sub shunt, in capsula SC70 iar operationalul si 723-u` sunt si ele langa. Am atasat o poza cu PCB-ul.
×