Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Mishu_17

Membru activ
  • Content Count

    657
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

17 Se poate si mai bine

About Mishu_17

  • Rank
    Membru

Profile Information

  • Locatie
    Satu Mare

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Mishu_17

    Echipamente pentru atelier

    UP!
  2. Mishu_17

    Componente calculator

    Produsele s-au vandut in afara forum-ului. Se poate inchide acest topic.
  3. Mishu_17

    Componente calculator

    UP!
  4. Mishu_17

    Echipamente pentru atelier

    UP!
  5. Mishu_17

    PCB-uri din China

    Bună ziua, am realizat un layout și vreau să comand plăcile din China. Vă rog să îmi recomandați o firmă din China care produce plăci la preț mic și vă rog să îmi recomandați o firmă de transport din China până în România. Eu am găsit PCBWay, dar nu știu care firmă de transport să o aleg. Plăcile au mai puțin decât 10x10cm, sunt cu 2 layere și mă interesează maxim 10 buc. 1. De exemplu, dacă aleg ca firmă de transport HK Post, atunci va trebui să ridic de la postă plăcile sau este vreun curier care le aduce acasă? 2. Există taxe vamale care trebuie plătite ? Dacă da, cât sunt de mari aceste taxe vamale ? Mulțumesc anticipat. Dacă nu am postat bine, atunci îmi cer scuze și vă rog să ștergeți mesajul.
  6. Mishu_17

    LM317

    Multumesc pentru raspuns. Am verificat sursa si am ajuns la concluzia ca e in regula, dar am intampinat o problema. Am observat ca cele 2 potentiometre (cel de 1k si cel de 10k) pe care le-am folosit aveau o defectiune si tensiunea nu putea sa coboare sub aprox 10v. In acest caz, testele pe care le-am facut cu sursa reglata la 19V si 26V mai sunt valide (masurarea riplului, zgomotului si verificarea daca exista oscilatii, cu osciloscopul)?
  7. Mishu_17

    LM317

    Imi puteti recomanda o schema de sursa care sa nu necesite atata atentie si atatea teste ? Deja la cat am verificat cu osciloscopul sursele in ultimii ani deja m-am cam obosit si saturat... Vreau ceva care sa mearga bine din prima. Vreau ceva care sa construiesc, sa montez in carcasa si sa fie ok.
  8. Mishu_17

    LM317

    Ceea ce ma deranjeaza si ma nelinisteste pe mine in acelasi timp este faptul ca din 2014 si pana acum am realizat 3 scheme de surse de alimentare liniare, prima cu TL431 (schema o aveam de la Smilex), apoi a doua a fost o schema cu LM723 de aici de pe forum (am fost ajutat de mai multe persoane pentru realizarea schemei), iar anul trecut am realizat-o pe aceasta cu LM317AHVT. Ceea ce am observat este ca la un moment dat am descoperit ca toate aceste surse au undeva o problema, de exemplu cea cu TL431 a inceput sa oscileze la un an dupa ce am construit-o, cea cu LM723 mi-a oscilat la sarcini mai mari decat 6A, iar asta cu LM317 nu stiu daca e ok sau nu. Mi se pare destul de aiurea sa lucrez din 2015 si pana acum la surse (intre timp am facut si alte proiecte, cum ar fi cel cu statia de lipit, jocuri de lumini, proiecte cu Arduino) si sa nu ajung la o sursa de care sa fiu complet multumit. LE: se poate intampla ceva cu sursa daca o folosesc asa cum e acum ?
  9. Mishu_17

    LM317

    Dar dupa parerea dvs, oscileaza ? Daca puteti va rog sa imi spuneti. Am cautat informatii despre LM317, dar pana acum nu am gasit ceea ce ma intereseaza. Voi continua cautarile.
  10. Mishu_17

    LM317

    Am mai facut niste verificari. Cu galben se poate observa iesirea sursei, iar cu albastru intrarea in LM317. Sursa a fost reglata la 26.5V si sarcina a fost de 7.3A. Cum pot sa imi dau seama dupa imagini daca surrsa oscileaza sau nu ?
  11. Mishu_17

    LM317

    Imi cer scuze, probabil nu am reusit sa ma fac inteles, am vrut sa arat pe schema din primul mesaj ca sunt de fapt 4 x TIP36 in paralel. Atasez schema corectata. Proiect_Ki_1.pdf
  12. Mishu_17

    LM317

    Am realizat niste verificari cu osciloscopul la iesirea sursei care functioneaza bine si am obtinut imaginile din atasament. Este in regula ce am obtinut sau nu ? Verificarile au fost facute la 26.4V la iesirea sursei si o sarcina de 7.3A.
  13. Mishu_17

    LM317

    Multumesc pentru raspunsuri. Am incercat sa fac urmatoarele modificari: 1. Am facut modificarile propuse de mac01, dar fara niciun rezultat pozitiv, tot am cadere mare (de data asta 19.6V in gol si 19.08V in sarcina, sarcina consuma 6.1A). 2. Am facut un nou cablaj, ca in imaginea de aici https://imgur.com/a/R9L5XOv si am cadere mai mica in sarcina, adica 19.71V fara sarcina si 19.63V cu sarcina, sarcina consuma 6.15A. De asemenea, am masurat 25.9V fara sarcina si 25.8V cu sarcina, sarcina consuma 7.19A de data aceasta (niste becuri cu halogen, legate serie-paralel). 3. Poza cu, cablajul la care am cadere mare de tensiune in sarcina: https://imgur.com/a/6ANKRbq Intre cablajul realizat practic si cel din imaginea de pe forum (imaginea din prima postare) exista niste diferente, nu mai am vechiul proiect pe calculator cu vechiul cablaj. 4. Poze cu, cablajul mai vechi, dar care functioneaza bine: https://imgur.com/a/cApVn4Z Cele doua conductoare lipite pe partea cu trasee (cel negru si cel maro) erau folosite ca sa conectez sonda de la osciloscop.
  14. Mishu_17

    LM317

    Multumesc pentru raspuns. Am mai facut niste verificari, folosind un PCB mai vechi de la aceasta sursa, realizat altfel decat cel prezentat mai sus (PCB-ul folosit este asemanator cu cel atasat). Si am obtinut urmatoarele rezultate: 1. in gol = 26.9V in sarcina 7.33A = 26.8V 2. in gol = 19.73V in sarcina 6.14A = 19.65V Eu cred ca este o problema undeva pe noul cablaj. 1. Astept pareri referitoare la cablajul atasat in acest mesaj, pentru ca vreau sa mai fac inca unul si pentru cealalta sursa. 2. Daca am testat sursa dupa schema veche (cea cu o rezistenta de 3.3K in locul celor 3 rezistente de 8.2K si cu o rezistenta de 122R in locul lui R6 care acum e 100R) cu osciloscopul, mai are rost sa testez sursa din nou, realizata dupa noua schema, cea din prima postare ?
  15. Mishu_17

    LM317

    Am conectat capatul de sus al lui R6 si capetele de jos ale celor 3 rezistente de 8.2K, condensatorul de 10uF si potentiometrul de 10K la bornele de iesire ale sursei, iar de data aceasta am in gol 26.6V iar in sarcina 25.6V. Unde ar trebui sa mai verific ca sa descopar problema ? Cablajul arata ca in imaginea atasata, cu exceptia rezistentelor de langa conectorul pentru potentiometre, care sunt conectate direct pe acest conector (nu au fost prevazute in prima varianta a cablajului). Si sunt 3 rezistente de 8.2k, nu 2. De asemenea in partea stanga exista un singur condensator de filtrare, celalalt e montat in afara cabajului, iar C5 este localizat exact langa conectorul "POT". R4 a fost inlocuit cu un fir (suntat). PS: am adaugat poze cu montajul: https://imgur.com/a/2zTwDwo PS2: am incercat sa conectez si D4 direct pe bornele de iesire dar fara niciun rezultat pozitiv. Am incercat, de asemenea, sa suntez tot traseul de la J6 pana la R4 cu un cablu dar cu acelasi rezultat descris mai sus. Tensiunea de iesire am masurat-o pe conectorul "OUT".
×