Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Secret key


Vizitator

Postări Recomandate

Ah, nu am gasit un nume pentru post-ul acesta, motiv pentru care-mi cer scuze dar...

 

Eu am modificat o usa pentru animale, in felul asta. in momentul de fata partea din exterior, este prevazuta cu alt senzor, de miscare, am reglat sa bata cam la 1.2m.

Ma rog, pe partea asta totul merge perfect, nu aici am o problema. Problema a aparut in momentul in care pe usita cu pricina a aparut un Motan Negru strain, curios, a intrat inauntru.

 

Acum apare nevoia de o cheie pe partea de exterior. Da, stiu RFID UHF long range, ar fi exact ceea ce caut, dar pretul unui astfel de echipament (antena) costa prea mult pentru umila mea aplicatie :)

 

incerc sa caut o solutie, cea mai banala, ca partea de exterior, sa "citeasca" ceva care sa recunoasca matzu meu. dar care sa poata fi purtata usor intr-o zgarda. din nou, ma gandeam cu jind la RFID, dar in fine trebuie uitata solutia asta. :)

 

si atunci ce? nici macar nu trebuie semnale modulate, pentru ca nu o sa vina nici o alta matza cu alta cheie. o sa vina asa cum e o matza. ce sa fac, un led IR intermitent pentru obtinerea unui consum cat mai mic ? cat ar tine o baterie de genul A27 cu asta  ?  Sa ma gandesc la un RF ?

 

M-am blocat aici... poate ma ajuta cineva sa ma dezblochez..

 

Multumesc, si scuze pentru etalarea problemei, poate prea pe desfasurator,  dar in general noi forumistii suntem curiosi si la ce "trebuie".

 

L.E: de ce automata usa. Pentru ca micul meu pisic nu a vrut si pare ca nu va incerca vreodata sa impinga si el cu nasucu` usita aia. stiu ca exista in comert o chestie cu RFID de aproape, exact ce vorbesc eu aici. dar usa asta a fost candva manuala, si nici in ruptu capului nu se atinge de sticla aia cand e lasat in jos. nici daca flendura :) neaaah...

comod baiatu`. prefera sa miaune. da stiu, "sa miaune". dar toate pisicile miauna la fel :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

observ ca nu prea frecventeaza nimeni zona asta.. totusi, speranta moare ultima, nu :) ?

intre timp am facut cateva teste si-am ajuns la concluzia ca voi folosii IR codare/decodare, cu un Attiny85 in powersave mode.

 

m-am gandit sa emit un tren scurt de 38Khz de aprox. 30ms , o singura secventa+head la fiecare 3 secunde

am obtinut un consum de 6uA in standby si aproximativ 15mA pe perioada emisiei (30ms).

putea fi mai mic dar nu am reusit sa obtin 38KHz cu attiny clockat pe 1Mhz, nici in ruptu` capului.

acum sta pe 8Mhz, Internal OSC

 

folosesc o baterie de 3V CR2032, sper undeva la peste 1an sa tina, dar m-as multumii la 6 luni sa schimb bateria.

pentru vizualizarea bateriei, o sa folosesc devaizu` de receptie, care va indica "prezenta" semnalului. in lipsa lui clipoceste un led. poate rosu.

distanta este de emisie/receptie, e una la care nu ma asteptam. doream undeva la 1-2 metri, dar lejer bate pe 10m noaptea, scade considerabil pe timp de zi. dar pentru ce imi trebuie mie e ok; suficient timp cat cheia sa fie "observata de la 2-3 metri, si sa deschida si usita daca se mai apropie "subiectul".

 

usita am prevazut-o si cu o bariera IR care poate citii cand subiectul deja a intrat, asa ca usa se va inchide imediat ce Intrarea s-a terminat. asta pentru evitarea unui musafir in coada.

 

nota: nu sunt nebun, e de la caldura.

Link spre comentariu

Dacă bate 10m bariera IR este corect făcută.

Eu am lucrat cu PIC şi cred că tot pe oscilator intern am mers. Plus că mai are posibilitatea de reglaj fin al frecvenţei.

Eu am lucrat cu soft PWM că PIC12F cu care lucrăm nu aveam hard PWM.

Referitor la soarele care bate în receptor acest lucru se rezolvă cu un "cozoroc" receptor.

I se construieşte o mică carcasa receptorului astfel încât lumina soarelui să nu bată direct în el. Să ajungă la el în mare parte doar lumina de la receptor.

Dar bariera IR nu se selectivă. Orice animal poate intra.

Doar că trebui să aibă înaltimea minimă.

A Da, stiu RFID UHF long range, ar fi exact ceea ce caut, dar pretul unui astfel de echipament (antena) costa prea mult pentru umila mea aplicatie :)

Păi asta trebuie făcut.

Astfel pot fi mai multe animale şi ai şi evidentă ora la care pleacă şi ora la care vin.

Ideea poate fi extinsă la o fermă de animale folositoare.....de ce nu ??????????!

Plus că mulţi câini au deja RFID.

 

Costa prea mult un RFID comercial. Nu cred ca daca te apuci sa studiezi problema si il reaizezi tu mai costa mult.

 

Costă prea mult un RFID comercial. Nu cred că dacă te apuci să studiezi problema şi îl realizezi tu mai costa mult.

http://www.eng.tau.ac.il/~yash/kw-usenix06/

Asta (RFID-urile) sunt emiţătoare autoalimentate.

Deci o alimentare inductivă şi un emiţător banal care dă un semnal. Cât poate să costă ?

O alimentare inductivă presupune două bobine şi un generator.

Nu trebuie să faci exact ca un RFID cu frecvenţa "super centrate" şi n trimmeri reglaţi cu cine-ştie-ce aparatura sofisticată.

 

Posted Image

 

http://www.instructables.com/id/Wireless-Ipod-Charger/

 

Deci faci bobinele astea mari şi când se apropie cu receptorul de ele sau trece prin ele, emiţătorul va fi alimentat şi va da un semnal de deschidere uşiţă.

Deci: Asta cu RFID merge în locuri cu oameni mai cinstiţi. Că e posibil dacă cineva vede animalul cu ceva legat de zgarda de gât mai întâi îl fura şi apoi îşi dă seama că nu are ce face cu el.

Link spre comentariu

Zic si eu, ca poate mergi si mai jos cu consumul.Daca usa emite periodic, iar zgarda sta in sleep cred ca poti reduce si mai mult consumul zgardei. Receptorul IR da semnalul de trezire al controllerului. In plus, usa poate stii mereu cand pisica e inauntru sau afara, ca sa nu emita degeaba cat timp e pisica in casa. PS: Frumos proiectul.

Link spre comentariu

am fost plecat puțin..din tara si nu am mai urmarit topicul. pai, nu poate intra alt pisic, pentru ca trenul de emisie conține totusi cod. nu stiu daca mai sus am specificat asta, dar in final asa a ajuns. o sa fac ai poze poate un video, cand voi termina. am gasit o baterie care seamana cu CR2032, dar e mai groasa, după calculele mele.. nu e o tragedie sa schimb bateria la 2 ani. ideea cu trezitul din sleep al avr-ului.. am avut-o si eu venind azi pe avion. trebuie totuși testat cum se descurca un attiny85 8mhz,si cat creste consumul la decodare. poate nube nevoie de decodare totusi. o sa ma gândesc.

Link spre comentariu

m-am gandit deja la partea cu statul in sleep pana la cererea usitei. nu e ok, pentru ca "zgarda" trebuie sa fie cat mai slim si nu pot face mai mult decat smd. mai e versiunile alea de nano smd, sau cum le-o spune dar nu am cum sa lucrez cu ele, astfel ca e foarte important pentru o pisica si mai ales mica, sa fie cat mai usoara.

 

ramane emisia permanenta. ca sa fiu mai pe inteles. zgarda emite un singur tren/secventa (telecomenzile emit continuu o secventa) , dar care contine un cod HEX, acesta e citit de receptor. deci poti avea Nx coduri pentru fiecare zgarda in parte. daca chiar se doreste...folosirea de mai multe PET-uri, inregistrarea lor sau monitorizare ora etc...

 

daca chiar se doreste ceva mai serios, se poate folosii cod saritor..dar nu e cazul. nu o sa intre nimic uman pe usa unei pisici.

 

pe mine ma intereseaza doar rolul unei chei. deocamdata ma chinui inca la TX sa-l fac cat mai mic...si cred ca trebuie sa astept un LED SMD de pe tme, apoi o sa postez codul si cateva poze.

 

multumesc pentru idei..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu vad de ce zgarda ar trebui sa emita. E suficient sa absoarba energie.

 

O solutie ar fi sa faci o bobina verticala (cateva spire diametru/diagonala 30cm) si mata sa treaca prin ea. Aplici bobinei o frecventa oarecare (sa zicem 1-10MHz) si in zgarda matei pui o spira in scurtcircuit (sau ma rog, pentru motive de siguranta pui o rezistenta in serie de vreo 100Ω la spira aia). Nu vad de ce ai nevoie de cod saritor ca doar nu toate matele au zgarda wireless.

Monitorizezi curentul pe bobina mare si cand creste un pic, deblochezi usa. Cu un micro poti face si generarea frecventei si masura curentului.

Link spre comentariu

Eu ma gindeam la un circuit acordat L-C fixat in zgarda si un alt circuit (poate acordat) care sa emita o frecventa slab variabila (pt a compensa dezacordul circuitului LC) si care sa aiba monitorizat consumul.

Ceva asemanator cu "timbrele" de protectie ce se gasesc prin produsele din magazine pt protectie antifurt.

Link spre comentariu

aveam nevoie de 1,5m-2m. eu cam am terminat proiectul, daca se poate numi asa.

deocamdata e in teste, cred ca mai am de facut o parte de cod, in care sa ignore prezenta lui daca stationeaza "taman" langa usa cu zgarda.

nu e nevoie de cod saritor, tocmai asta spuneam ca nu e nevoie. dar la o adica s-ar putea.

 

interesanta ideea cu monitorizarea unui curent prin bobina, doar ca imi place mai mult ideea cu IR, pentru ca pot "ascunde" cat de cat un cod. nu neaparat pentru cod, dar pentru perturbatii e binevenit.

 

catKey

 

 

 

L.E: am facut teste cu RFID, si ar fi nevoie sa conving pisica sa se apropie cam la 2-5cm, si avand in vedere ca doar de la nas pana la gat e vreo 5cm...;  ideea e ca usa se deschide intr-un singur sens (am fost limitat mecanic), pe partea de exterior. asa ca are nevoie de ceva timp sa se deschida.

in orice caz, nu va fi o problema sa schimb bateria la 1an sau poate chiar mai mult.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

tot de maxim 5-8cm ar fi vorba.

dar buna e si ideea asta cu cod de bara, in conditiile in care pisica ar avea grija sa ridice capul sau sa nu acopere "imaginea" cu capu`. :) 

glumesc, poate la o alta aplicatie ar fi perfecta ideea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări