Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BELAMP Realizarile mele


simson

Postări Recomandate

In catod defazor am 3V. Prea putin ptr. functionare corecta 2buc DN2540. Configuratia folosita de mine cu un tranzistor si 3 rezistente merge excelent. Stiti care este mecanismul de a functiona ca si generator CCS ?

Link spre comentariu

Etajul corector ton BASS-TRBLE

La toate proiectele mele am inclus posibilitatea reglajului de ton. O configuratie bine alcatuita satisface cateva conditii de baza:

- In pozitia zero a potmetrelor de reglaj amplificarea semalului sa fie unitar si redare liniara in toata banda de frecvente fara cocoase si gauri.

-Actionarea unui reglaj de exemplu inalte sa nu influenteze caracteristica de redare fixata la joase de potmetrul, la o anumita pozitie, si viceversa.

Ptr. a fi in concordanta cu toate conditiile, am utilizat circuitele TL071 separat la Bas si separat la Inalte astfel am inlaturat influenta intre ele. Eram curios ce defazaje introduc aceste circuite de ton. La redare liniara defazajul este zero. Reglajul si vizionarea functionarii unui astfel de circuit se face cel mai comod pe SQW unde se vede clar modificarea inclinarii palierului cu reglajul tonului.

PCB-ul cu etajul corector l-am proiectat singur fara vreun program, de asemenea trasarea realizat manual in stil ,,Old School "  Va cer un sfat: merita plantat condensatoare de cuplaj intre etajele corectorului de ton stiind ca circuitele sunt alimentate cu tensiune diferentiala si oricum la iesire nu exista tensiune continua ?PCB1.thumb.jpg.d46758742af1de85aa0a3f3554d46c1f.jpgPCB2.thumb.jpg.8115401f56d3072b116a06cc749db95b.jpgPCB3.thumb.jpg.76fa9ba21fa0ed92c500afa776df8b2a.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, simson a spus:

Stiti care este mecanismul de a functiona ca si generator CCS ?

Pentru cine este intrebarea?

genc11.png

EDIT: trebuie tensiunile in anozi fara semnal pt a vedea ce curent avem prin triode.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 14 ore, simson a spus:

Stiti care este mecanismul de a functiona ca si generator CCS ?

Am mai cautat cu G si am gasit asta:

 

model tz.jpg

******************************

EDIT: si gen cu MOS la aceeasi variatie a tensiunii

 

gen mos.png

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu

Exact acest model Giacoletto analizeaza procesele fizice intr-un tranzistor bipolar, important de spus in regim de variatii mici in jurul unui PSF ales.

Mai pe intelesul tuturor: in cazul analizat cu TB in catod 6H7C exista o tendinta de marire a curentului catodic . Curentul de emitor va creste si el ceea ce face ca sa creasca tensiunea pe rezistenta din emitor. Deoarece voltajul pe baza tranzistorului este tinut constant de divizorul de tensiune format de 3k3 si 1k  tensiunea pe jonctiunea B-E scade ce implica scaderea curentului injectat in baza si anuleaza cresterea curentului colector. In cazul analizat cu TB 2N2219 si beta =150 la un Ic=10mA curentul de baza ar fi 67micro amperi.

 

Link spre comentariu

Din nou intreb:

La 26.04.2024 la 20:49, simson a spus:

Va cer un sfat: merita plantat condensatoare de cuplaj intre etajele corectorului de ton stiind ca circuitele sunt alimentate cu tensiune diferentiala si oricum la iesire nu exista tensiune continua ?

 

Link spre comentariu

Pai tocmai dv. intebati....

Ce beneficiu ar putea aduce un condesator în afara de separare galvanica, apoi va introduce defazaj și va limita banda de trecere.

Apoi raportat la DN 2540 eu am spus "gen DN 2540" adică tr depletion mode și nu musai acest tr.

DN 2540 nu este potrivit aici cu datele din problema asta plus ca are capacități mari  și vgs off destul de mare pentru aplicația de aici.

Observ o oare care iritare în răspunsurile la întrebarea mea și de aceia va prezint scuzele mele și va promit ca nu mai intervin.

 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, sonic11 a spus:

 

Observ o oare care iritare în răspunsurile la întrebarea mea și de aceia va prezint scuzele mele și va promit ca nu mai intervin.

 

Absolut nici o iritare...chiar sunt incantat de interesul dvs. Dialogam sa elucidam probleme technice ce apar la orice proiect.Posibil sa fiu mai sec in argumente si dvs. mai sensibil dar ne acomodam unii cu altii.

 

Referitor la intrebare, chiar sunt in dilema, intrucat separare galvanica nu este necesar deloc si am urmarit scheme pe net cam toate contin condensator intre circuite integrate cu alimentare diferentiala.

Link spre comentariu

Scuze, am interpretat gresit.

Referitor la condesatori și la faptul ca sunt folosiți între etajele respective, cred ca sunt doar de protecție în potriva apariției cc la iesire în caz de defecțiune.

Una peste alta nu cred ca sunt necesare...mai de graba cred ca cuplajul cu prima trioda din defazor ar putea fi o problema în caz de străpungere a driodei.

Link spre comentariu
La 26.04.2024 la 20:49, simson a spus:

Va cer un sfat: merita plantat condensatoare de cuplaj intre etajele corectorului de ton stiind ca circuitele sunt alimentate cu tensiune diferentiala si oricum la iesire nu exista tensiune continua ?

Operationalele TL071 au reglaj de offset, pare ca ati prevazut semireglabile pentru corectie. Totusi, oricat de stabile ar fi sursele de alimentare, offsetul va fluctua. Daca adatugati si tensiunile de offset de la intrari (pe care nu le puteti compensa, chiar daca intrarile "vad" aceeasi impedanta) aveti deja doua variabile. Daca conteaza sau nu... Avand in vedere ca este un amplificator de semnal alternativ, rejectia modului comun si amplificarile mici ale etajelor, fac ca acel condensator de cuplaj sa nu aiba rost, parerea mea. Oricum, operationalele astea strunite cu reactii negative puternice degradeaza sunetul mai mult decat un condensator de cuplaj. Nu se vede pe osciloscop...

 

Daca ar fi fost un amplificator de curent continuu, fluctuatia offsetului e critica. Imi amintesc cum stateam cu ani in urma cu surubelnita in mana de fiecare data cand porneam un radar cu multe operationale, sa refac tensiunile de offset, mai ales in anotimpul rece.

 

Cand mi-am reconditionat radioul meu Traviata (transformat in stereo) am introdus si un corector de ton cu operationale... Mi-as fi dorit sa aiba un corector cu tuburi, dar nu aveam nici spatiu si nici rezerva de putere pentru inca trei tuburi. Sincer va spun ca m-a dezamagit profund! Pentru mine, este clar un "asa NU". 

 

Link spre comentariu

Am retinut ce era important ptr. mine.

In alta ordine de idei: odata am fost nevoit sa sterg cititorul optic de la un CD player Grundig Fine Art si m-a surprins multimea de integrate imprastiate pe placi posibil majoritatea operationale. Restul , ce vreau sa sugerez o stiti fara sa zic.

Link spre comentariu

Asa arata sub capota, inca mai am de legat la amplificator placa cu orector ton +potemtiometru de volum, intrerupatoare, becuri de control deci tot ce este pe placa frontala.

sub capota.jpg

Link spre comentariu

Amplificator posh pull 6N13C  integral finalizat. Daca exista interes postez masuratori , oscilograme.

Pozele sunt facute cu ampliful sub tensiune fara semnal si sarcina.Poza1.thumb.jpg.93ccdf3bdca7c37c3a722f407c196331.jpgPoza2.thumb.jpg.0e085b896abe46eb1057682bb1fd8950.jpgPoza3.thumb.jpg.f45afc49e6e377b5fab101efff4ef1a5.jpgPoza4.thumb.jpg.5f096841cc51b2ba88b5fc3d8be1ab11.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări