Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Kosmin

Moderatori
 • Content Count

  1,530
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 Se poate si mai bine

About Kosmin

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  DB. KN24RW

Recent Profile Visitors

761 profile views
 1. Fiecare EL34 are cate un semireglabil propriu pentru ajustarea curentului de polarizare. Din cei 4 condensatori daca raman doar 2 atunci fiecare pereche va avea negativarea comuna. Ce avantaj ar aduce aceasta economie de condensatori?
 2. Kosmin

  OML 2M

  V10 din schema de mai jos(in zona din stanga sus) e dioda tunel a bazei de timp, nu va speriati daca pe ohmetru o sa o gasiti "ca un scurt" https://vrtp.ru/index.php?s=d70c49e0418b7c53684b22abb7132227&act=Attach&type=post&id=686924
 3. Au și electroliticii aia ceva pierderi....o minimă sarcină tot există.
 4. Optiunea de "line" foloseste pentru sincronizarea bazei de timp o tensiune mica alternativa provenita din transformatorul de alimentare, cu alte cuvinte foloseste tensiunea retelei de alimentare.
 5. Kosmin

  THD-meter

  @d2134 in cazul celor autohtoni li se pot desface din sectiunea mai are una/doua lamele de pe rotor sau cat o fi necesar pentru a-i egala sectiunile. Acum se gasesc usor diode varicap si potentiometri multitura, iar diodele varicap din aceeasi capsula pot fi sortate astfel incat sa dai de una/două sa coincida ca si caracteristici (ori sa fie cat mai apropiate).
 6. Kosmin

  THD-meter

  M-am lamurit in acest caz. De la 1-2V cat scoate o placa de sunet pana la 1-2mV cat s-a vazut pe minijucaria chinezeasca sunt vreo 60dB. Gama dinamica a unui DAC de 24b depaseste 120dB ...ciudat. Nu sunt cam multi dB la mijloc? Legat de filtre notch...ceva info si de la baietii care au fabricat si 400D-ul amintit mai sus, o descriere sumara a filtrului folosit in 331A -> rejectie 80dB sau mai buna. Parca si cel romanesc E-0706 era tot cu punte wien (cu variabil mic, de Gloria).
 7. Kosmin

  THD-meter

  @DanM ce tip de osciloscop ati folosit si cat a fost de mare amplitudinea zgomotului vizualizat? O fi ceva deosebit cu amplificator diferential pe intrare si ajunge chiar si la 1uV/div ? De altfel nu vreau sa fiu offtopic insa suntem la sectiunea aparate de masura si e mai mult o curiozitate. Am folosit si eu cateva placi de sunet cu dac-uri de 24b si sa stiu la ce sa ma uit mai atent pe viitor.
 8. Pana la un punct schema lui 5112 seamana cu a lui 5110 daca te ajuta cu ceva...macar sa verifici ca sursa de alimentare mai este in parametrii.
 9. Ca o paranteza, seria 5000, mai ales cele din seria 51xx au banda relativ mica(sub 10MHz), avantajul lor era ecranul mare (pt acea vreme) insa fooooarte sensibil la orice soc mecanic, imbinarea dintre gat si conul cu luminofor este cea mai problematica si acolo am vazut cateva fisurate. Daca nu a fost tinut aprins 8h zilnic si mai are ceva "rezerva" la capitolul intensitate, ar merita reconditionat de dragul lui sau in scop didactic, etc. Module din seria 5xxx mai apar pe ebay la preturi mici, deci n-ar fi asa o mare problema procurarea vreunei piese. In interior sunt destul de aerisite montajele si e usor de depanat (atunci cand exista ceva cunostinte solide in directia asta). Scoate-i sertarele, incepe cu sursa, si apoi mai vezi ce nu se leaga, fiindca din ce ma uit in pozele de mai sus nu le vad lumina aprinsa, nici pe amplificatoarele Y si nici pe baza de timp. Asa ca ori sunt ceva bube pe alimentare ori are becurile arse (ceea ce ar confirma faptul ca a stat aprins cat era ziua de lunga). 5112 are tub cu 2 tunuri electronice, adica 2 filamente, 2 catozi etc. Ofera posibilitatea reglarii lor independent unul de altul.
 10. @xubi se pot pune mai multe diode in paralel cand vrei sa cresti capabilitatea de curent a clamp-ului in polarizare directa. Apropo de D3, cred ca una din diodele interne BAV170 se poate scurtcircuita. Pe pagina precedenta amintisem de BAV170VL (nu lv) dar e mai putin importanta terminatia, pe acelea le am "prin sertar", cumparate in urma cu mult timp de la Mouser. Vad acum, dupa o cautare cu BAV170, ca sunt mai multe varietati de la mai multi producatori si cele Infineon se situeaza sub 1ron/buc, ies 100buc la 30-40lei. Legat de plachete, dupa cum spune si Dorel sunt pacatoase acelea care incep sa aiba curent de fuga foarte mare (se transforma in rezistente pe masura ce imbatranesc).
 11. In aplicatia multimetrului aflat in discutie pot avea si 2kV tensiune maxima inversa. Sunt folosite pentru protejarea intrarii AO-urilor relativ la +/-12V sau o alta tensiune interna divizata din cele doua. Nu am vazut vreun loc in schema unde se bazeaza pe strapungerea lor, asa-i? Daca ar intra in strapungere cam cat ar fi curentul invers prin ele? A mai discutat si @VAX despre diode picoamperice unde amintea folosirea unor leduri verzi avand curent invers destul de mic. Iar aici un tip si-a inhamat picoampermetrul din dotare sa masoare atat celebrul bf245 cat si vreo cateva leduri. Ca o curiozitate, curent invers de ordinul 10-100nA este intalnit si la unele diode varicap de vhf/uhf, ele avand tensiunea maxima admisa tot in zona 30-35V. (de ex. BB131)
 12. În loc de DP450 am mai folosit de la Philips (actual Nexperia) BAV170vl, e drept ca sunt smd însă la 3pA leakeage și 2-3lei/buc sunt o alternativa ok.
 13. Măsurătoarea se poate încadra la joacă până una alta. Să fim serioși, când zici setup de măsură, asta deja implică existența unui alt 'agregat' cu care masori dispozitivul supus testării. Îți înțeleg punctul de vedere luând în considerare ceea ce faci la serviciu.
 14. @sesebe e adevărat ce zici și tu că pot să apară zgomote în plus dar nu cred că zgomotul în plus poate fi comparat cu amplitudinea din colectorul T9. Nici frecvența de comutație nu e asa mare în cazul de față iar bobina fiind pe oală radiază mult mai puțin ca alte tipuri de miezuri. Bipolarul folosit nu e atât de rapid ca un mosfet modern (încât să poată genera oscilații semnificative la deschidere). Gândește-te la un flyback chinezesc neizolat (și acolo ai un divizor chior pe ieșire a cărui masă este comună cu partea primarului). Așadar se poate face măsurătoarea (atenție pentru cei care citesc și vor aplica altor osciloscoape moderne o astfel de măsurătoare fără un transformator de izolare, dacă ele nu îl mai au din diverse motive... Se lasă cu fum de cele mai multe ori!) conectând masa sondei cât mai aproape de nodul probat. @xubi așteptăm o poză (dacă se poate) cu forma de undă găsită pe acolo.
 15. Da, da ... pofta vine mancand Pastrand forma dar marind nr. de canale ... poate se intrevede un e-0110 la orizont. sau cine stie fratele mai compact al lui e-0104 si aici ma refer la s1-101 sau s1-73 .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.