Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Kosmin

Moderatori
 • Content Count

  1,634
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

15 core_reputation_level_4

About Kosmin

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  DB. KN24RW

Recent Profile Visitors

653 profile views
 1. Măsurătoarea se poate încadra la joacă până una alta. Să fim serioși, când zici setup de măsură, asta deja implică existența unui alt 'agregat' cu care masori dispozitivul supus testării. Îți înțeleg punctul de vedere luând în considerare ceea ce faci la serviciu.
 2. @sesebe e adevărat ce zici și tu că pot să apară zgomote în plus dar nu cred că zgomotul în plus poate fi comparat cu amplitudinea din colectorul T9. Nici frecvența de comutație nu e asa mare în cazul de față iar bobina fiind pe oală radiază mult mai puțin ca alte tipuri de miezuri. Bipolarul folosit nu e atât de rapid ca un mosfet modern (încât să poată genera oscilații semnificative la deschidere). Gândește-te la un flyback chinezesc neizolat (și acolo ai un divizor chior pe ieșire a cărui masă este comună cu partea primarului). Așadar se poate face măsurătoarea (atenție pentru cei care citesc și vor aplica altor osciloscoape moderne o astfel de măsurătoare fără un transformator de izolare, dacă ele nu îl mai au din diverse motive... Se lasă cu fum de cele mai multe ori!) conectând masa sondei cât mai aproape de nodul probat. @xubi așteptăm o poză (dacă se poate) cu forma de undă găsită pe acolo.
 3. Da, da ... pofta vine mancand Pastrand forma dar marind nr. de canale ... poate se intrevede un e-0110 la orizont. sau cine stie fratele mai compact al lui e-0104 si aici ma refer la s1-101 sau s1-73 .
 4. Orice sonda diferentiala cred ca este mai scumpa ca un e0104 asadar ...slabe sanse. Nici eu nu recomand astfel de masuratori in primarul sursei folosind propria-i intrare. Referitor la nedumeriri: 1. 50-60grade (pentru un ambient de 25grade => un delta~25-35grade) nu mi se pare chiar asa mult. Un radiator/tabla sigur ca i-ar mai ajuta dar daca nu au crapat in 20-30 de ani tind sa cred ca nu o vor face nici in viitorul apropiat. 2. Daca reglajul nu e descris in manual atunci se poate studia schema si se pleaca de la cea mai mare sensibilitate catre cea mai mica. E un reglaj destul de migalos insa dupa 2-3 iteratii o sa va dati seama ce semireglabil actioneaza asupra carei decade si va fi relativ mai usor. Pentru perfectionisti se pot schimba semireglabilii clasici cu unii multitura :P 3. Eh d-aia e bun/util un alt osciloscop (chiar si de imprumut) la depanarea altuia. Altfel apar multi "daca"... 4. Daca frecventa la care masoara acel aparat este de 100kHz atunci 11ohmi este "in grafic" pt 100nF (dupa cum spune murata de exemplu).
 5. Obișnuiam să ii scot din funcție primii pe cei din primar că după atâția zeci de ani fâsâie garantat. E0711 măsoară factorul de calitate (Q la bobine) și tangenta de pierderi (D pentru condensatori). Sunt formulele în manualul respectiv pentru aflarea ESR-ului. Cât despre osciloscop, poate fi pornit cu etajele X și Y conectate dacă înainte erau funcționale și nu consumau mai mult curent din vreo anumită ramură. R24 de 1W ar trebui să fie suficientă pentru probe, dacă se va bronza și ea atunci trebuie una mai țapănă ori un grup adițional și pe primar să mai preia și el.
 6. Da, este un snubber RC, acum depinde cat de mari au fost varfurile incat au reusit sa parleasca acea rezistenta. Pentru o mai buna fiabilitate se poate pune si de 5W daca are loc. Insa la final e posibil sa necesite o alta valoare(diferita de 15) asadar asta se va verifica cu un alt osciloscop "agatat" in colectorul (era sa zic drena) tranzistorului de putere. Mai exista si variante cu diode rapide si/sau zener-e serie cu diodele respective conectate in paralel cu primarul transformatorului. Cu ajutorul google in limba engleza sunt multe exemple legate de "flyback snubber circuit". Insa la urma urmei totul se rezuma la circuitul fizic si in poza domnului Matei este o forma de unda "dorita" in colectorul lui T9 astfel ca nu prezinta oscilatii severe, doar o supracrestere si cam atat. Recomandat ar fi sa il porniti legat la o sursa externa de 12V limitata in curent (tot are borna pt. sursa externa) si de acolo sa verificati functionarea corecta a montajului.
 7. Relativ joasă, din amintiri...14-16kHz? Dacă tot îl desfaceți, acordați atenție și nepolarizatului/ilor de pe tensiunea de g2 sau accelerare, la unele exemplare uneori erau în pom cei cu hârtie. Am văzut și exemplare cu vreo 10ceramici în paralel și erau în regulă.
 8. 0304 nu e 'ala mic' cu convertor dubla panta? Nu țin minte sa aibă un ADC sub forma de circuit integrat în interior.
 9. Eh poate ca daca nu ai citit asta nu inseamna ca nu s-au facut si astfel de masuratori, putina modestie nu strica nimanui. Au fost topic-uri intregi unde s-a dezbatut aprins chestiunea distorsiunilor cam cu aceeasi actori, nea Vali, Dorin, LMOlimpiu, Popa Marius, hpavictor, adigh, misa, ggg s.a. Am mai adus in discutie de cateva ori (din 2011 incoace) o masuratoare a unui amplificator cu tuburi la [email protected] atat dupa SMPTE cat si CCIF. Am folosit 2 generatoare similare (bazate pe o punte wien) si ADC-ul unei placi de sunet mai pricopsita. Le mai pun si aici, s-a urmarit cu voltmetrul electronic sa existe 20Vrms pe 8R in ambele situatii. CCIF 9k+10k 1:1: SMPTE 0,3k+8k 4:1: Cu siguranta au mai masurat si altii, dar nu au mai postat din diverse motive...
 10. Iata un exemplu cum se masoara riplul(a se vedea cum conecteaza sonda osc.) https://youtu.be/kBgtcc82u0Y?t=527 si in acelasi timp diferenta dintre cele 3 tipuri de filtre.
 11. Cred ca asta ar fi: https://archive.org/details/SchemaRftEo213
 12. Am mai spus înainte și chiar pus pe forum poze cum se pot măsura atât după SMPTE cât și după CCIF dacă există un minim de 2 versatestere și o placă de sunet de 24b (sa zicem cu o gama utila de aprox. 100-110dB)
 13. Etajul de intrare pt. FM era utilizat in vremea aceea si de catre alti producatori de radiouri. Eu l-am mai intalnit printr-un Ilmenau, pare-mi-se cu UC92 (avand alimentarea filamentelor tip serie direct din retea).
 14. Din nou ai postat... la mișto, Popa Marius a atenuat semnalul introdus în SDR. Asa cum trebuie atenuat și pt o placa de sunet.
 15. Cred ca nu ai citit ce se discuta aici și ai postat la mișto. Cine a pomenit de un SDR full-valve ca sa te citez? Sau placa de sunet cu tuburi?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.