Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

simson

Membru activ
 • Posts

  1,244
 • Joined

 • Last visited

About simson

 • Birthday 06/18/1957

Profile Fields

 • Location
  Oradea

Recent Profile Visitors

1,795 profile views

simson's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

 • Dedicated
 • Week One Done
 • One Year In
 • One Month Later
 • Reacting Well

Recent Badges

 1. Am inteles si este logic. Dovedit fizic si in poza1 cu reactia intrerupta.Dar distorsiunile tot mari au ramas si nu aveam limitare simetrica, orizontala doar bombare la sinus. Numai dupa ce am aplicat reactia catod-secundar am vazut ameliorari.
 2. Acum nu am posibilitate, dar care este relevanta?
 3. In situatia prezentata de mine THD-ul era in jur de 10% pe sarcina rezistiva. Acum am incercat modificarea reactiei Shade prin R14 fara efect pozitiv, in final am renuntat.Astfel apare semnalul pe grila EL34 nedistorsionat pe oscilograma jos.Dar THD-ul tot mare. Se cerea o reactie negativa, bucla n-o puteam inchide cu actuala configuratie la etajul de intrare asa ca am recurs la catod feed back prin C4 la secundar OT.A fost necesar reglarea curentului anodic prin EL34 astfel R5=168 cu Ia=75mA am obtinut o limitare perfect simetrica la 9Veff pe sarcina de 8 ohmi, ceea ce cu reactia Shade nu reusisem.In aceasta situatie THD inainte de limitare 8% si scade la 4% la 8W pe sarcina.Nu-i rau dar se mai poate imbunatati prin inchiderea buclei si cu un driver cu impedanta mica la iesire. Nu inteleg de ce este normal ca semnalul in grila sa fie distorsionat din moment ce EL34 pentoda nu cere semnal de atac asimetric cum ati prezentat dvs. in oscilograme. Iata cum arata acum semnalul pe grila de comanda,jos, fara Shade, cu reactie in catod.Se poate vedea si nivelul pe voltmetru scala 10V. Colegul cu nume CHIRILIC: ai dreptate, nici eu n-am fost impacat cu acea reactie voi mai incerca si alte variante la driver.
 4. Am pornit de la schema atasata mai jos, respectand intocmai valorile si dupa realizare am trecut tensiunile in punctele esentiale.Intrucat distorsiunile THD au fost anormal de mari din curiozitate am vizualizat semnalul pe g1 EL34 si iata ce se vede. Astept pareri, sfaturi.
 5. Asa putem insirui tuburi cu sutele...esenta este cum vei inplementa un 6E5P parese cel mai verosimil ?
 6. Ex colegul nostru Valderama ar fi trasat imediat dreapta de sarcina ptr. configuratia GM70 SE in A2.Este baza de pornire la realizarea oricarui amplif. Restul jucarie.
 7. In schimb curentul anodic atinge cam 200mA.
 8. Pai se subantelege curenti de grila cu intrare in clasa A2 din moment ce am precizat atac cu repertor catodic.In acest caz s-ar obtine ceva mai mult de5W cam 15W zic eu si curent de grila mic.
 9. In clasa A tensiunea anodica macar 1000V cu Ra=10k toate problematice. Mai bine alimentare cu 600-650V anodic cu Ra de 6-7k mai usor de obtinut si atac cu repertor pe grila de comanda.De fapt atac cu repertor este benefic si in clasa A.
 10. Acum am observat schema single cu GU81 in mod trioda are tensiune anodica 1200V. Oare cat va rezista grila ecran la 1200V?
 11. Degeaba ne strofocam caci initiatorul topicului nu mai are interes ori l-am speriat.De altfel ceruse informatii legate de Single Ended si nu push-pull a caror scheme sunt majoritatea si care au tensiunea anodica mare. Inca la 1500 V se pot realiza cu grija transformatoare si in regim diy.
 12. Schema postata de colegul @c_anicai este in mod trioda si are un dezavantaj major:curentul anodic prin GU este in jur de 0,45A ceea ce implica un intrefier la traful de iesire de ordinul milimetrilor avand rezultat marirea si mai mult al sectiunii trafului de iesire. Ca sa reducem sectiunea /marimea acestui transformator, in modul de lucru trioda se poate utiliza configuratia parafed. Dar cum nimic nu este gratis, montajul se incarca cu inca un drosel si nu unul oarecare ca la filtraj ci unul bobinat in galeti cu sectiuni ptr. capacitati parazite minime.In plus schema nu are tensiunile trecute in punctele esentiale care evidentiaza realizarea practica si usureaza o clonare...deci doar una postata ca umplutura ca majoritatea schemelor de pe net. Daca gasesc pozele cu trafurile utilizate de mine, le voi posta intr-un viitor apropiat. @validaemiezurile de la microunde posibil de calitate DACA se demonteaza intact din sudura .
 13. Nu stiu cat de experimentat sunteti, dar va previn asupra faptului ca acest tub GU81 lucreaza la tensiuni inalte care nu-i de joaca.In primul rand sa va ganditi la transformatoare de categoria grea: ptr. filamente consumul 22A/12.6V ia 280W tensiune anodica 1500V/0,9A=1300W plus transformatoare de iesire 40-50cmp 2buc bobinate cu izolatie exceptionala intre straturi incat varfurile de tensiune ating aproximativ 5000V cand puterea maxima la iesire atinge 100W. Acelasi lucru cu izolatia la transformatorul de retea care preferat sa livreze doar tensiunea anodica, iar filamente separat.Toate cele relatate valabil la modul pentoda single ended cu P=100W cu masa/greutatea instalata peste50Kg. V-am relatat varianta in clasa A. In clasa A2 se reduce tensiunea anodica la 800V dar se complica partea electronica cu inca un traf./canal interstage greu de realizat. Astea sunt posibilitatile, daca dvs. aveti miezuri cu carcasa din textolit de 2-3mm ptr. transformatoare retea + 2 buc iesire discutam si de schema.Sa nu uitam redresorul cu drosel , necesare 2buc ptr. fiecare canal, drosele de minim 6H/300mA iarasi cateva kg.Deci cu astea trebuie inceput .
 14. Multumesc ptr. promtitudine asa trebuie prezentat transformatoare/componente daca se doreste vanzare, sa vada cumparatorul pe ce da banii. Va rog un pret pe cele comandate in privat.
 15. Traful sovietic C-core daca mai este valabil o cumpar.Detalii in privat.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines