Jump to content

simson

Membru activ
 • Content count

  859
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

75 Se poate si mai bine

About simson

 • Rank
  Membru
 • Birthday 06/18/1957

Profile Information

 • Locatie
  Oradea

Recent Profile Visitors

490 profile views
 1. SE 6P15P - mini combo

  A disparut brumul, ptr. ca acel transformator de iesire mic de 5,5 cmp nu mai e capabil sa redea frecventele joase sub 100Hz.Verificati cu osciloscopul in anod 6P15, veti afla realitatea.Daca nu dispuneti de osciloscop, se poate verifica si cu un alt amplif. luand semnalul din anod printr-un condensator.
 2. Detalii transformatoare de iesire

  Inca un MC 240 strapuns...tot asa ,fara carcasa, fara izolatii intre straturi.bobinat bifilar.
 3. Detalii transformatoare de iesire

  Un MC75 desfacut. Este realizat fara carcasa, chiar si fara izolatii intre straturi.Miez C cu bobinaj pe o singura latura.De exemplu Karpov in https://next-tube.com/articles/pp-6p3s/pp-6p3s.pdf foloseste ambele laturi.
 4. @miticamy: Va rog nu uitati ca postati pe sectiunea AUDIO PE TUBURI. Chiar daca s-a deraiat de la titlu topic macar schemele postate sa fie cu tuburi. Un moderator ar trebui sa mai vada ce-i pe aici.
 5. Ajutor in calcularea transconductantei

  Fraza scoasa din context ne da de gandit prin cate maini trece un lot, o cutie de tuburi si presupus ca fiecare sorteaza dupa perechi.In primul rand deja in depozitul central unde sant stocate dupa fabrica...acolo mafia e mare.A doua oara dupa distribuitor, en grosist, care iarasi are colaboratori ptr. sortare perechi dar deja la calitatea doua.Tuburile perechi sant inlocuite cu altele ,tot noi, dar care nu si-au gasit pereche din alte loturi.Si la urma s-ar putea sa ajunga si la noi in tara tuburi noi, idem si in alte tari, dar imposibil de gasit doua tuburi identice, cum este cazul 6C33C.Relatez ceea ce auzisem intr-o discutie la o intalnire.
 6. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Mereu va fi 300 mV pe rezistenta de grila de 1M daca toate intrarile au 300mV.Dar daca nivelul semnal pe cursor pot-metru este:50mV, 100mV, 150mV, 200mV, 250mV...ptr. ca asa a reglat operatorul.Atunci ce tensiune se masoara pe grila?
 7. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Sigur ca da, nu are importanta daca initial inainte de mixare semnalele din 3 canale este amp,lificat la nivel de 300mV.Ba mai mult se poate ca fiecare canal sa fie cu corectoare de ton inainte de mixare.In cazul in care pe diferite canale se intra cu nivele de semnal mult diferite,de exemplu 10mV cu 200mV si 1V este necesar in prealabil amplificare semnal celor cu nivel scazut in exemplu 10mV si 200mV la nivelul de 1V.Astfel in pozitia max. al pot-metrelor de mixare pe fiecare cursor sa avem 1Vef.
 8. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Quantificati va rog macar un interval.Masuratorile le-am facut cu doua generatoare cu iesirea 600ohmi.
 9. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Cateva masuratori ptr. nivele diferite la intrare si nivele identice la cele doua intrari. Tabel masuratori.odt
 10. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Absolut totalmente de acord. Totusi maine voi poza inca o data oscilograma cu intrarile Ya si Yb, bine ca inca exista montajul pe placa.
 11. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Tocmai ca doar o singura trasa am folosit.Nu-mi dau seama de ce apare semnal inversat.deci semnalul din iesire mixer intra pe trasa Ya atat.Pe Yb nu intra nimic, zero.
 12. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Semnalul din iesire pe R=1M.
 13. MIXERE AUDIO cu tuburi

  In oscilograma ar trebui sa fie semnalul compus U ies de 35mVef la iesire.Nu inteleg , ce semnal ar trebui aplicat pe Ya si Yb? Adevarul este ca foarte greu am reusit sa stabilizez sinusoida cat de cat ptr. a fi luata poza.Nu inteleg cum apare si semnal inversat pe oscilograma. La urma urmei intradevar interes ar fi numai U ies.=35mVef vizavi de 33mVef aplicat la intrari.Diferenta de 2mV vine din toleranta rezistentelor .
 14. MIXERE AUDIO cu tuburi

  Esential la mixer este ca modificarea nivelului de semnal la un canal sa nu afecteze semnalul de pe celelalte canale. O varianta de mixer performant este configuratia repertor anodic, specific cu o reactie negativa paralela in tensiune.Profunzimea reactiei este atat de puternica incat amplificarea scade la -1. Respectiv A=-Z2/Z1=-1 daca Z2=Z1.Prin urmare reactia negativa provoaca intre grila si catod aparitia unei impedante scazute numita si masa virtuala cu valoarea Z2/A0 unde A0 este amplificarea tubului fara reactie.De aici avantajul configuratiei in etajele de mixare: semnalul care intra pe cele doua canale, se divizeaza, se atenueaza pe aceasta impedanta virtuala dupa care este din nou amplificat cu valoarea A0.Important ca Z1>>Z2/A0.Repertorul anodic este la baza corectorului activ Baxandall dar se poate folosi si ca defazor. Schema prezentata de colegul Lazaroiu in alt topic am realizato practic.Impedanta virtuala la grila tubului este 385 ohmi cu A0=26.Nu a fost usor sincronizarea semnalelor de 5 si 20 kHz ptr. a reusi poze
 15. Daca se doreste,acum pot sa fac si o demonstratie practica dupa ce am reparat al doilea Versatester.Montajul repertor anodic cu o trioda este pregatit doar in fine sa stabilim ce frecvente sa introduc in mixare-pe maine dimineata.
×