Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instalatie instant electric


Vizitator FURNAL

Postări Recomandate

Vizitator FURNAL

Buna ziua! Citesc de ceva timp acest forum si m-a ajutat foarte mult cand am avut neclaritati.

Astazi revin cu o problema cu care sper ca ma puteti ajuta.

 

Locuiesc undeva la tara si avand apa curenta am decis montarea a doua instanturi de apa calda de acest tip:

http://www.dedeman.ro/brasov/termice/instant-uri/instanturi-pe-gaz/instant-atmor-in-line-5-kw.html . Am montat unul la bucatarie si unul la baie. Am montat de asemenea cablu separat pana la panoul de sigurante pentru fiecare dintre ele, si sigurante de 25A pentru fiecare. Cablul folosit este acesta: http://www.dedeman.ro/brasov/electrice/cabluri-si-conductori/cabluri-de-energie/cabluri-joasa-tensiune/cablu-cyaby-c2xaby-3x6.html.

 

Intrebarea mea este daca este in regula acest tip de cablu si sigurantele de 25A avand in vedere ca circuitul este de aproximativ 25m intre tabloul de sigurante si cel mai indepartat aparat. In cartea de instructiuni a acestor aparate se mentioneaza sigurante de 25A. De asemenea cablul este tras prin pod si nu am folosit copex intrucat cei de la magazin au spus ca nu mai este nevoie, avand in vedere ca acest cablu este ignifug.

 

Trebuie mentionat ca nu exista impamantare la casa, insa intentionez sa rezolv acest lucru in viitor. De asemenea cand pornesc aceste instanturi scade lumina becului. Pot avea probleme pe viitor?

 

Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Eu zic să rezolvi imediat problema împământării, altfel riști să te ,,împământeze,, definitiv instantul.....nu te juca cu așa ceva, mie mi-a explodat rezistența la unul din ăsta în timp ce făceam duș, nu mai spun cum am sărit din cadă....noroc că aveam o împământare bună, care m-a salvat. După asta, l-am dat jos definitiv, acum am un boiler clasic cu rezervor, de 80 Litri. Aceste instanturi consumă un curent foarte mare, greu de suportat chiar de instalații noi, de aceea se observă scăderea luminozității becurilor. Nu recomand în niciun caz funcționarea simultană a celor două instanturi, riscați să distrugeți contorul dacă siguranța generală nu a sărit instantaneu......de fapt vă recomand să nu folosiți astfel de instanturi decât pentru scurt timp și să folosiți mai bine un boiler obișnuit. Repet încă o dată, rezolvați imediat problema împământării, este o chestiune de viață și de moarte în acest caz. Faceți măcar o împământare exterioară numai pentru instant și trageți prin perete un fir de cupru masiv, cu secțiunea de minim 2,5mmp de la împământare până la instant, cu lungimea cât mai scurtă posibil. Ca împământare puteți folosi și o cuvă inoxidabilă recuperată de la o mașină de spălat, îngropată într-un loc cu pământ umed, conexiunea dintre cablu și cuvă fiind protejată contra coroziunii cu bitum.Asta, în caz că nu găsiți urgent câteva bucăți de țeavă galvanizată pentru o împământare ,,ca la carte,,.

Link spre comentariu
Vizitator FURNAL

Initial am pus cablu simplu litat 3x2.5mm, insa electricianul care a montat panoul de sigurante (am schimbat si sigurantele de tip vechi cu aceasta ocazie) a spus ca se cam incalzesc cablurile avand in vedere consumul de 5kw pentru un aparat si traseul cam mare, si mi-a recomandat sa pun cabluri mai mari, de preferat de 4mm, insa am preferat sa cumpar de 6mm pentru ca nu cumva sa fie vreo problema. Nu ma pricep foarte bine la asa ceva, dar am considerat ca e mai sigur un cablu mai gros.

 

@validae: Am citit postarea dumneavoastra din alt topic in care spuneati acest lucru, si sincer m-am cam speriat. Aici acasa instant-ul era singura solutie, mai ales pentru bucatarie unde in niciun caz nu puteam monta boiler clasic.

 

Voi vorbi cu un electrician sa vedem cum putem rezolva si problema impamantarii. Am inteles ca s-ar putea trage si impamantare de la stalp. Ar fi o idee buna aceasta?

Link spre comentariu

   Mai Nea Furnal,dumneata te joci cu viata :91 .Cum sa folosesti termo-instant,fara impamantare?!La chiuveta poate mai ai o sansa de scapare ,dar sub dus  :mort ......acolo ramai lipit,canta popa.Daca stai la curte,rezolvi relativ simplu problema impamantarii,prin realizarea unei prize de pamant(gasesti detalii pe net)

     Iar referitor la problema cablului:NU se trece prin podul casei cablu neprotejat,mai ales cablu de forta care suporta 25A.Se poate produce un incendiu de Doamne-fereste.Faptul ca scade intensitatea luminoasa a becurilor din casa,la cuplarea aparatului,ridica un semn de intrebare.

     Si inca o treaba:nu folosi ambele aparate simultan,intrucat bransamentul dumitale nu poate suporta 50A.Cauta un electrician sa rezolve aceste probleme,nu pe Dorel!

Link spre comentariu

La bucătărie se poate monta un boiler clasic de 10 Litri chiar sub chiuvetă, așa am eu de trei ani și nu ocupă mult loc....sau tragi conductă de la un boiler mare aflat în baie, eu am preferat să am un boiler separat în bucătărie fiindcă era prea mare traseul țevii care ar fi venit din baie....

Link spre comentariu
Vizitator FURNAL

Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Ma cam sperie ceea ce imi spuneti. Din pacate nu m-am informat inainte de a cumpara aceste instant-uri si nu stiam ca sunt asa periculoase. Acum nu mai pot da nici inapoi pentru ca am cheltuit ceva banuti, asadar boilerele nu mai sunt o solutie. Initial m-am gandit la instant-uri pentru consumul mai mic de curent, dar se pare ca m-am cam inselat.

 

Ma voi interesa cu privire la realizarea unei impamantari corecte, asta pentru ca tot stau la casa si imi este destul de usor de realizat. Trebuie sa gasesc un electrician bun. Nu am inteles din ceea ce mi-ati spus mai sus domnule validae, si anume: impamantarea trebuie legata direct la aparate? Nu trebuie sa vina in tabloul de sigurante?

 

Impamantarea va rezolva problemele?

Link spre comentariu

Dacă împământarea este făcută în apropierea instanturilor, poate fi legată mai ușor direct la ele, traseul fiind mai scurt. Prezența împământării va rezolva problema siguranței la electrocutare, cea mai importantă în acest caz. Problema șocurilor de supracurent în instalație va necesita însă o atenție mărită la evitarea utilizării simultane a mai multor consumatori mari. Dacă folosiți de exemplu instantul în același timp cu mașina de spălat care încălzește apă, s-ar putea să aveți probleme. Nu mai zic de utilizarea simultană a celor două instanturi, când consumul poate ajunge la 10kW !!! 

Trebuia să întrebați înainte de a cumpăra așa ceva, vânzătorul nu are niciun interes să vă avertizeze de problemele care pot apărea.....dacă nu e prea târziu, eu aș fi schimbat acele instanturi cu un boiler clasic, unele magazine primesc marfa înapoi în 24-48 de ore, dacă nu e folosită și este returnată intactă în ambalaj.

Link spre comentariu

Zilele astea am schimbat şi eu boilerul de sub chiuveta de la bucătărie. Cel vechi şi-a făcut datoria 11 ani, cu prisosinţă, s-a defectat termostatul, care nu a mai decuplat, a încălzit apa până a crăpat vasul cu apă.

Mă bătea gândul şi pe mine să-mi iau un instant, am renunţat, auzind de unele păţanii ale altora şi faptul că încarcă destul de mult aparatajul de pe reţeaua electrică din casă.

Aşa că am revenit la soluţia cu boilerul clasic: capacitate 5 litri, rezistenţă de încălzire 2kW, combinaţia asta îmi pare cea mai bună, cantitatea de apă este suficientă pentru bucătărie, iar încălzirea apei de la rece până la o temperatură de nu poţi ţine mâna se face în 7 minute.

 

Am pus releu separat care comandă circuitul rezistenţei de încălzire, pentru a proteja contactele termostatului.

De asemenea am pus întrerupător şi pe comanda releului, astfel boilerul va încălzi apa doar la nevoie, nu am nevoie de apă caldă în bucătărie tot timpul, mai ales pe timpul nopţii.

Mai prost cu apa care-i foarte dură, şi-mi face depuneri -asta e!

Link spre comentariu
Vizitator FURNAL

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Vom face in curand impamantarea asa cum trebuie pentru ca nu vreau sa riscam nimic.

 

A fost montata si o siguranta diferentiala odata cu realizarea circuitelor pentru aparatele instant.

De asemenea aparatele nu vor fi folosite in acelasi timp, si nici in timpul functionarii masinii de spalat, iar de asemenea cel de la baie va fi folosit mai mult pe timp de vara, intrucat iarna avem un cazan cu lemne care incalzeste apa si face si cald in baie.

Link spre comentariu

Instalatiile electrice  (treceri) prin poduri sunt admise dar numai prin tub metalic(norme de proiectare autorizare anre)cu elemente de distantare intre instalatia electrica si materialul combustibil  ,protejate cu disjunctoare reglate pentru un curent maxim care nu  afecteaza functionarea intr-un regim termic stabil.

Protectia impotriva electrocutarii prin atingerea unor parti de instalatie care a fost pusa sub tensiune in urma unui defect de izolatie se face prin legare la nulul de protectie, PEN foarte bun intreruptorul diferential, nulul de protectie (PE)el poate fi montat in acelasi tub de protecte cu celelalte conductoare avind aceeasi sectiune cu conductorul de faza

Este interzis ca intr-o instalatie electrica ca o parte de instalatie  sa fie protejata impotriva electrocutarii prin legare la priza de pamint iar cealalta  la nulul de protectie deci daca faceti priza de pamint individuala racordul electric il duceti in tabloul electric

Masina de spalat o alimentati pritr-un releu descarcator cind ea va functiona  va bloca sau opri ceilalti mari consumatori 

succes 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări