Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

step up convertor sau booster


lutza2

Postări Recomandate

A facut cineva vreunul si functioneaza bine ?

Mi-ar trebui o schema de la 3,7v la 9V 200mA.

Mi-am zis ca nu poate fi ceva asa de complicat si am incercat cu mc33063, dar rezultatul fu tare dezamagitor.

Imi trage 930mA din baterica, eficienta e catastrofala. Schema fu de la ti (e si la onsemi aceeasi).

Vreo solutie mai buna are cineva?

Link spre comentariu

Ce schema ai folosit la MC-ul ala? ( MC33063 e unul si acelasi cu MC34063 ). Saturatia tranzistorului principal de pe iesire vad ca este mult sub 1V, deci si pierderile pe el ar trebui sa fie mici, ce spui tu acolo inseamna aproape 1W pierderi si nu se justifica doar la MC, pe ce miez ai facut inductanta?

 

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/12073/ONSEMI/MC33063.html

 

PS: Vlad sau pe Romaneste cu deschidere mica.

 

LE: Interesant LM-ul propus de Thunderer, s-ar potrivi la fix cerintelor, in special la randament :)

Link spre comentariu

Ar trebui să meargă și cu MC34063 - tocmai ce a postat și Marian asta ! Însă randamentul nu va depăși 70% în cel mai bun caz la alimentare la 3.7V. 

 

Dacă nu e târziu pot să experimentez în weekend o variantă a unei scheme proprii pe care eu am folosit-o la alte tensiuni. Stabilizarea nu e chiar colosală dar cred că te va satisface.  

Dacă ai chef , pot să pun schema aici , evident fără nicio garanție !

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da , am inclus toate pierderile dar recunosc că am făcut doar o estimare nu un calcul exact.  Dar integratul pierde pe două părți ca să zic așa : saturația tranzistorului care e de 0,4-0,5V din 3,7V și curentul de polarizare a bazei lui care trebuie să fie de circa 5% ca să obții saturația aia . Mai pierzi pe diodă și pe inductanță ....

Eu zic că avem 0,35W pe integrat ( minim ) , peste 0.1W pe diodă , peste 0.1W pe inductor . Asta înseamnă , e drept , 75%.

Link spre comentariu

Udar, chiar te rog si te astept.

 

O sa incerc si cu tranzitor cu toate ca pentru 200mA ar trebui sa ajunga integratul.

Eu am mc33063, vad ca e aceeasi schema si pt 34063, dioda am pus 1n5818 ca nu am avut 5819, iar bobina e de 150uH nu de 170, dar sunt scheme pe net si cu bobina de 100. La 3V , cat am presupus ca se va descarca bateria, ia din sursa 900mA. Daca ii dau 5V pe intrare am 540mA. Am 2,7 sau 2,5W la intrare si 1,8w la iesire. Daca fac raportul ar iesi intre 66 si 72%. Voi ziceti ca e bine ?

Link spre comentariu

Daca fac raportul ar iesi intre 66 si 72%. Voi ziceti ca e bine ?

Se confirma randamentul estimat de UDAR mai sus, un randament mai bun nu poate fi decat folosind un mosfet extern, unul cu deschidere mica, spre exemplu aveam cateva exemplare recuperate de pe o placa de baza de mosfeti canal N PHB98N03LT, vad in pdf-ul lor ca ar putea fi totusi comandate cu tensiunea asta mica, Rds-On la saturatie este de cca 5-6m Ohm ( 0,005R ), ceea ce este foarte mic si deci foarte bine, undeva pe la 3V ( poate putin mai sus ) pare a intra deja in saturatie, la 3V comanda in poarta Rds-On tot este undeva sub 10m Ohm, la un nivel de descarcare mai prohuntat al acumulatorului probabil te-ai putea baza pe cam 2,5V pentru mosfet, ceea ce totusi pare a fi utilizabil ( probabil creste Rds-On la cateva zeci de m Ohm, dar la un curent asa mic... ), Ciss este de 3n ceea ce nu mi se pare o problema pentru cei 1,5A curent de varf maxim disponibili de la MC, adica ar trebui sa fie mult mai bun randamentul partii de comanda cu un astfel de mosfet. Daca ii mai gasesc iti pot trimite 1-2 bucati gratis. Apoi ca sa faci lucrurile cum trebuie ar fi necesara o inductanta cu pierderi mult mai mici, deci inevitabil pe miez de ferita, eventual o poti cumpara de la TME sau de pe la alt magazin unde se gasesc astfel de inductante, mai poti deasemeni sa ti-o faci tu pe un miez de traf de ferita micut. Tot pentru optimizarea randamentului apelezi la o dioda schottky cu Vf cat mai mic gasesti, preferabil sub 0,5V.

Link spre comentariu

Deja ma doare. La al doilea link cica inlocuieste 2577 si in poza e 2577S. Acum sa caut diferentele.

Ma intereseaza cum am specificat in deschidere daca a facut cineva, sau cumparat un model pe care l-a testat.

Asa lincuri de pe net pot sa pun si eu.

 

 

Marian, am pus ferita, dar frecventa masurata e de 37kHz, destul de mica dupa mine, poate trebuie un miez pentru frecvente joase. Sa vad integratul lui thunder.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări