Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandari instalatie electrica


Postări Recomandate

Trebuie sa incep constructia unei case care va avea doar parter compus din doua dormitoare, living, bucatarie si baie!

Vreau sa caut din timp materialele necesare construirii instalatiei electrice astfel ca in baie o sa pun un boiler instant (punem o valoare de 4kw) iar in bucatarie o plita cu vitroceramica de 5Kw si un cuptor electric pe care inca nu l-am luat, nu am idee ce consum are!

Pentru baie si bucatarie o sa trag un cablu separat multifilar de 4mm sectiune, este exclus sa functioneze simultan boiler, cuptor si plita. Ce siguranta recomandati pentru acest circuit? Lungimea circuitului va fi de aproximativ 6 m unde se va imparti in baie inca 3 metri iar in bucatarie la fel!

Iluminatul o sa fie doar pe becuri economice, folosesc aceste becuri de aproape 7 ani la bloc si mai am o rezerva de 15 becuri philips si osram!

Prizele pentru dormitoare si living o sa deserveasca aparatura normala, televizoare, combina, laptopuri e.t.c.

Pot pune un singur set de sigurante pentru iluminat si unul pentru prize pentru toata casa? Exceptie baia si bucataria care or sa aiba circuit separat!

Multumesc!

Editat de blue36
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pentru o locuinta noua trebuie gandit in perspectiva si facuta de la inceput o instalatie definitiva. Care va fi puterea maxima consumata? Cand se obtine autorizatia de bransare se plateste o taxa de putere, fiecare kW fiind taxat. De obicei se dau 5-7 kW, ceea ce poate fi insuficient peste cativa ani. Unii recomanda 10 kW pentru acest tip de locuinta. Bransamentul se face corespunzator cu aceasta putere care nu poate fi depasita. La fel tabloul electric, sigurantele, conductoarele interioare si prizele trebuie dimensionate de la inceput pentru puterile prevazute. Numarul prizelor trebuie sa fie mai mare decat strictul necesar pentru a nu umbla in viitor cu prelungitoare. Conductoarele instalatiei interioare trebuie sa fie de sectiune generoasa si obligatoriu din cupru. Pentru consumatori peste 2000 W prizele ordinare de 16 A nu fac fata mult timp. Trebuie prize de forta de cel putin 25 A. Proiectul instalatiei ar trebui sa fie vazut si de un specialist inainte de a incepe cheltuielile.

Link spre comentariu

Puterea instalata in gospodarie este de 6kw, daca nu ma insel, Incalzirea o sa se faca cu centrala pe lemne, consumatorii electrocasnici o sa fie cei descrisi mai inainte. Stiu ca proiectul instalatiei trebuie vizat de un specialist dar instalatia electric o sa o fac eu! Din experianta vietii am invatat ca multi "specialisti" subdimensioneaza necesarul considerind ca "merge foarte bine si asa"! Nu merg pe acest principiu, aceasta este cauza pentru care am apelat la forum!

Link spre comentariu

In primul post ati dat dovada ca sunteti unul din acei "specialisti" prin intrebarea legata de o singura sigura siguranta pt. circuitul de priza respectiv alta siguranta pt. circuitul de lumina(asa am inteles eu) Recomand siguranta diferentiala generala dupa cea din firida care este probabil de 25A  protectie la supratensiune ideal ar fi sa impartiti fiecare circuit de priza  respectiv de lumina!

Link spre comentariu

Am sa repet, pentru circuitul baie+bucatarie as vrea sa montez o siguranta bipolara, pentru restul prizelor o alta siguranta bipolara iar pentru iluminatul in toata casa o alta siguranta bipolara!

Am specificat faptul ca voi avea decit parter si cred ca este inutil sa fac trasee si sigurante separate pentru fircare incapere! De asta v-am cerut sfatul!

Prin urmare tabloul de sigurante o sa aiba trei sigurante bipolare pentru circuitele specificate! Ideea era ca pentru circuitul baie+bucatarie pentru consumul specificat este in regula sa folosesc conductor multifilar de 4mm?

Link spre comentariu

Circuitul de la baie trebuie sa fie separat de cel de bucatarie lumina si priza!

Priza baie siguranta inviduala!

Circuit separat pt. boiler si masina de spalat si plita electrica!

Protectia printr-o singura siguranta nu se poate face deoarece trebuie sa fie de 25 A prize respectiv 16A lumina la circuitele de priza este problema deoarece daca sunt in functie doar 2,3 consumatori pe intraga siguranta in cazul unui defect (scurtcircuit) siguranta nu va declansa deoarece in acel moment  este supra dimensionata ( asa cum nici siguranta generala nu declansaza inainte de cele cu valore mai mica in cazul unui scurtcircuit!

Eu recomand in cel mai rau caz sa aveti maxim 2 circuite de priza pe o siguranta! si 1 circuit de lumina pe o siguranta deoarece daca intr-o incapere apare o avarie la un circuit de lumina atunci avand doar o siguranta aceasta va declansa in acest mod veti raman fara lumina in intraca locuinta functionand doar circuitele de priza!

Recomanda folosirea cablului ignifug de 4mm pt circuitul care alimenteaza boilerul respectiv plita electrica, alimentarea aceastor o recomand daca pt. o anumita perioada nu se va repozitiona sa fie alimentate direct fara prize!

Link spre comentariu

Multumesc, la asta ma refeream anterior, poate nu am fost suficient de explicit! :) Pentru baie si bucatarie ma refeream circuit comun doar pentru prizele ce alimenteaza boilerul, plita si cuptorul, celalalte prize ma gindeam ca avind doar electrocasnice normale si consum destul de mic merge un singur circuit. OK, daca ma hotarasc sa fac trasee separate pentru iluminare o sa incerc sa ma rezum la doua, unul pentru dormitoare si unul pentru baie, living si bucatarie! Toate becurile vor fi economice, nu intentionez sa fac o "casa a luminilor", presupun ca maxim doua becuri de 20w fiecare iar in living maxim 4 becuri tot de 20w. Ce sigurante recomandati in acest caz!

P.S. acum am desfacut tabloul care intentionez sa-l folosesc pentru acest proiect, in el am pus (am si uitat de acest lucru  :rade: ) un intrerupator Siemens 5sz4 440 care desi vad ca are trei intrari plus nul scrie ca tensiunea nominala este 220v/ bis 380v, In 40A iar delta n 0.1A. Il pot folosi in acest proiect?

 

post-183744-0-67678800-1404996079_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu aș renunța din start la încălzirea apei cu instant de 4-5kW  :speriat

Am avut așa ceva și nu recomand nimănui. Mai bine luați un boiler de 30-50 Litri maximum, veți fi mai în siguranță și nu consumă chiar așa mult dacă-l setați la 60-70*C

Editat de validae
Link spre comentariu

Spuneti ca o sa puneti centrala pe lemne....atunci va recomand un boiler termo-electric. Ca sa aveti apa calda ori faceti focul la centrala ori conectati la retea. Iarna oricum o sa faceti focul la centrala,. Eu asa  ceva am si nici nu am mai conectat la retea boilerul intrucat e bine izolat termic si daca fac un foc la centrala am apa calda 2 zile. Bine, si boilerul e marisor, are 120 litri, dar oricum. Instant nu va recomand nici eu, consuma enorm atunci cand functioneaza.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sugestii, apa calda pe timpul friguros o sa fie asigurata de centrala. pentru perioada cindnu functioneaza centrala vreau safolosesc un boiler instant din cauze pur estetice!

Oricum, cu timpul o sa achizitionez un panou solar pentru apa calda menajera!

Link spre comentariu

Nu merge asa...,,nu stiu exact ce consumatori o sa am'',ori estimezi in mare ce consum maximal o sa ai si din start supradimensionezi instalatia,pentru a elimina eventuale viitoare probleme.

Oricum nu recomand instant de apa calda,chiar daca ,,estetic''arata bine,un boiler va satisface cu brio necesarul de apa calda,si poate fi amplasat intr-o debara,nu neaparat in baie.

Personal acolo unde clientul nu face economie la bani (adica nu e zgarcit) folosesc cablu siliconic litat pentru circuitul de forta.Nu e extraordinar de scump...si nu ia foc in eventualitatea unui incendiu.Musai in doze cositoresc legaturile...nu am avut niciodata neplaceri.

 

La stiri se vad ca exemple destule case care au luat foc....datorita improvizatiilor,sau a subdimensionarii instalatiei electrice.

Editat de nationalistu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări