Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Awelco Micro164


Postări Recomandate

..........................................................Cred ca astea ar lucra corespunzator..............................

Nu m-am referit strict la caracteristici ci mai ales la tipul capsulei, musai 263, cea ce nu am gasit, adica asa:post-9441-139829491193_thumb.jpgIn altfel de capsula tot ce se poate sa mearga insa mai greu de "adaptat" la radiator, trebuie sa faca contact ferm pentru o cit mai buna racire si totodata si izolat electric fata de radiator, o solutie pe care nu o agreez, fie ia "mica" sau alte materiale izolatoare, am mai facut eu "magarii" de genul pilit fin din capsula pentru a intra intr-un loc anume insa contactul termic "e sfint" si nu trebuie facut rabat.Cu "oscilatiile" tot nu puteti zice nimic? vad ca si pisica matache e curios de un raspuns.....
Link spre comentariu

...Cu "oscilatiile" tot nu puteti zice nimic? .....

Ce sa mai zic, cred ca am zis deja.Cauza principala trebuia cautata in circuitele de alimentare, oricat ti s-ar parea de banale.Am avut 2 tentative de a intra in detalii pe aceasta tema. La inceput aveam chiar nevoie de parerile celor care au mai avut de a face cu invertoare din aceasta familie (Awelco, Top, Gysmi), dar reactia a fost de retragere, asa ca am facut sch completa si m-am lamurit singur, desigur, pierzand mai mult timp.A3a interventie pe tema asta e acuma cel putin tardiva.

...vad ca si pisica matache e curios de un raspuns.....

Oare? Eu cred ca vrea doar o confirmare, pentru ca din modul in care a intrebat se vede ca s-a prins despre ce este vorba.Pt @pisica matache: Raspunsul este da. Am inlocuit de atunci tranzistorul buclucas (provizoriu am pus tht), cred ca am vorbit despre asta intr-un post anterior, si dupa remedierile in zona high-side driver, plaja de reglaj s-a largit considerabil.Din pacate n-a fost singura belea, a mai fost ceva de lucru, dar cred ca au fost generate la tentativa anterioara de reparare, de fapt mi s-a precizat de la inceput ca s-a mai intervenit si reparatia a fost abandonata.O discutie in jurul celorlalte probleme, cred ca n-are nici o relevanta acum.Acum cred ca e randul celui care a initiat acest topic, sa ne puna la curent cu noutatile.
Link spre comentariu
...Cu "oscilatiile" tot nu puteti zice nimic? .....

Ce sa mai zic, cred ca am zis deja.

Cauza principala trebuia cautata in circuitele de alimentare, oricat ti s-ar parea de banale.

Am avut 2 tentative de a intra in detalii pe aceasta tema. La inceput aveam chiar nevoie de parerile celor care au mai avut de a face cu invertoare din aceasta familie (Awelco, Top, Gysmi), dar reactia a fost de retragere, asa ca am facut sch completa si m-am lamurit singur, desigur, pierzand mai mult timp.

A3a interventie pe tema asta e acuma cel putin tardiva.

 

Incepind de la pagina 4 postul 4 cind v-ati dat seama de "simptomul" cu limitarea curentului si trecind prin pagina 5 postul 8 unde a-ti avut bunavointa sa-mi confirmati ca l-ati reparat si mai jos pina aici nu scrie nicaieri concret ce piesa/piese a-ti inlocuit pentru a scapa de acele oscilatii la pinul 14, asta era umila mea intrebare.....

 

...vad ca si pisica matache e curios de un raspuns.....

Oare? Eu cred ca vrea doar o confirmare, pentru ca din modul in care a intrebat se vede ca s-a prins despre ce este vorba.

Pt @pisica matache: Raspunsul este da. Am inlocuit de atunci tranzistorul buclucas (provizoriu am pus tht), cred ca am vorbit despre asta intr-un post anterior, si dupa remedierile in zona high-side driver, plaja de reglaj s-a largit considerabil.

Din pacate n-a fost singura belea, a mai fost ceva de lucru, dar cred ca au fost generate la tentativa anterioara de reparare, de fapt mi s-a precizat de la inceput ca s-a mai intervenit si reparatia a fost abandonata.

O discutie in jurul celorlalte probleme, cred ca n-are nici o relevanta acum.

..............................................

 

 

La aceasi pagina 5 penultimul post pisica matache scrie:

"Cand s-a pomenit de oscilatii in pinul 14 si eu m-am intrebat ce anume le-a provocat;primul gand a fost ca s-a descoperit o componenta defecta,care provoca acele oscilatii.Inlocuindu-se componenta defecta,se presupune ca oscilatiile au disparut,invertorul functionand normal.Sau n-a fost vorba de o componenta defecta?"

 

La aceasta "curiozitate" din partea dumnealui faceam referinta, nu este o intrebare? deci din nou care componeta/componente au creat acel oscilatii?

 

Intreb de curiozitate, nu stiu daca o sa-mi mai vina la reparat vre-un astfel de reparat cu toate ca in conditiile din ziua de azi este totusi probabil curind si m-ar fi bucurat un raspuns clar si de tinut minte pentru ca un astfel de defect i-ti da multa multa bataie de cap.

Link spre comentariu

...m-ar fi bucurat un raspuns clar si de tinut minte pentru ca un astfel de defect i-ti da multa multa bataie de cap.

Cred ca vorbim limbi diferite.

A posta o lista cu piesele inlocuite e cel mai simplu, dar nu ajuta la nimic in opinia mea. Important e a intelege functionarea, atunci se va explica si defectul. In cazul de fata e ceva banal, am mai spus-o cred de 2 ori, un circuit de alimentare a fost cauza defectului. Eu cred ca de la el a plecat totul, desi pe parcurs am avut indoieli, stiind ca anterior s-a mai incercat repararea aparatului si nu am exclus posibilitatea unor manevre incorecte despre care n-am cum sa aflu.

Deci a cazut stabilizatorul care alimenteaza sectiunea superioara a driverului (cea flotanta). E vorba de Q2P.

La masuratori, care au fost superficiale data fiind aparenta simplitate a circuitelor de alimentare, m-a pacalit un zener care limita tensiunea la o valoare apropiata de normal, dar si formele de unda care, culmea, erau aproape corecte. Neavand experienta cu acest tip de aparat era mai greu sa discern la anumite detalii de interpretare a oscilogramelor.

Speram la un ajutor mai consistent din partea voastra, mai ales ca la documentare, am gasit chiar pe acest forum discutii referitoare la aparate din aceasta familie datand de 2-3 ani, deci v-ati mai confruntat cu ele.

Mi-ar face placere ca atunci cand 2 sau mai multi useri avem in lucru acelasi tip de aparat, sa schimbam mai multe informatii (scheme, poze, oscilograme, detalieri metode de abordare, etc.), asa cum se intampla pe alte forumuri. (si nu sa asteptam de pe margine solutii minune.).

 

Pasul1:

Posted Image

 

Pasul2:

Posted Image

 

Pasul3:

Posted Image

 

Pasul4:

Posted Image

 

Pasul5:

Posted Image

 

Pasul6:

Posted Image

 

Pasul7:

Posted Image

 

Pasul8:

Link spre comentariu

..........................Deci a cazut stabilizatorul care alimenteaza sectiunea superioara a driverului (cea flotanta). E vorba de Q2P.La masuratori, care au fost superficiale data fiind aparenta simplitate a circuitelor de alimentare, m-a pacalit un zener care limita tensiunea la o valoare apropiata de normal, dar si formele de unda care, culmea, erau aproape corecte.................

Doar asta ma interesa, si anume ca acel bloc de alimentare flotant poate "pacalii"....., aceasta informatie chiar nu exista in posturile din urma, putei verifica, cum am mai spus nici eu nu am experienta cu acest aparat de acea am insistat, de altfel sint multe aparate prin care "trec" fara a le aprofunda, i-mi este imposibil din cauza timpului, asa ca me descurc la fata locului de foarte multe ori fara scheme, atit cit permite....Stima.
Link spre comentariu
...Doar asta ma interesa, si anume ca acel bloc de alimentare flotant poate "pacalii"....., aceasta informatie chiar nu exista in posturile din urma, putei verifica.....

Aoleu! Si doar pt atat m-ai pus sa recitesc ditamai topicul? Si apoi, unde zic eu "ca acel bloc de alimentare flotant poate "pacali""?? Chiar in textul pe care-l citezi, spun clar ca m-a pacalit un zener, nu stabilizitarorul flotant!!!

Din nou sunt nevoit sa remarc ca de multe ori zic una, si se intelege alta, de aia de multe ori ma feresc sa intru in detalii, ca pe urma trebe sa dau o gramada de explicatii, pentru ca probabil nu citim atent, ci pe sarite. (sau, cine stie, poate ca... icon_jook :limb: )

Hai sa ne uitam putin la schema:

Intre pinii 14(Vboot) si 12(out) ai lui U3P(L6386) vedem ca apare un zener (D15P).

Tipul diodei, BZX55C16. Adica, un zener de 16V.

Ce zice un meserias superficial daca pune voltmetrul pe bornele ei si gaseste 16V? In general zice "BUUN!", am 16V pe un zener de 16V. Asta putem pati in stari de oboseala, sau cand nu ne gandim, oare ce rol are piesa aia acolo...

Deci, "hintul" (ca sa fiu la moda) ar fi, ca atunci cand masuram tensiunea pe un zener, ar trebui mai intai sa stabilim daca acel zener are rol de STABILIZARE, sau de LIMITARE a tensunii. Caci, astea doua lucruri le poate face in general un zener.

Sigur, zenerul nostru, daca avea bun simt, ar fi trebuit sa cedeze, gaseam pe el 0V sau o tens mult mai mare de 16V si ne prindeam rapid. Dar el s-a incapatanat sa reziste, asa ca asigura o tensiune aproape de normala pe HIGH SIDE Driver, iar acesta functiona aproape normal.

Depistarea se facea simplu si corect verificand riplul pe tensiunea in discutie, asta e ce trebe retinut aci pt viitor, ca metoda de diagnosticare.

 

Daca tot am recitit topicul, uite ce gasii:

...a mai fost Q10 si D15P(sirma) + altele, alimentarea la fel, nu aveam nici o tensiune...

Trebuie sa recunosti ca ai fost mai norocos, D15P era sarma. E mult mai usor de reparat un circuit la care sunt arse niste piese, decat unul care se comporta aproape normal.

Asta, ca sa te pot contrazice la o replica mai veche:

Culmea......, mi-a venit si mie un Awelco 164 la reparat, ...La mine e mai "grav", a mai trecut pe le un "nene" inaintea mea si la o prima evaluare iese fum de peste tot...nu am tensiuni de alimentare etc etc,
Si al meu a mai trecut pe la un nene, dar n-am avut bafta sa iasa fum de peste tot... Se pare ca nenea al meu a fost mult mai meserias, probabil ca n-a stricat nimic...
Link spre comentariu

Aoleu! Si doar pt atat m-ai pus sa recitesc ditamai topicul? Si apoi, unde zic eu "ca acel bloc de alimentare flotant poate "pacali""?? Chiar in textul pe care-l citezi, spun clar ca m-a pacalit un zener, nu stabilizitarorul flotant..................

Pai aici:

..........................

Deci a cazut stabilizatorul care alimenteaza sectiunea superioara a driverului (cea flotanta). E vorba de Q2P.

La masuratori, care au fost superficiale data fiind aparenta simplitate a circuitelor de alimentare, m-a pacalit un zener care limita tensiunea la o valoare apropiata de normal, dar si formele de unda care, culmea, erau aproape corecte.................

Ne specificind care zener e vinovatul si vorbind de asemenea de Q2P (care a cazut) am presupus ca e vorba de tot blocul "fiind vorba de un zener" deci am presupus ca e vorba de zenerul sau (al lui Q2p), etc etc

 

Acum inteleg pe de-a intregul......

 

Si da, ma pot considera norocos, la mine componentele au fost "decise" adica au fost "clar" arse dar cu ce folos, operatia reusita pacientul decedat. Aparatul inca nu la luat, cine stie poate poate intr-un viitor apropiat i-mi mai incerc odata "nervii" cu el.

Si meritati si berea dar e o problema cu distanta.....

Link spre comentariu

...Ne specificind care zener e vinovatul si vorbind de asemenea de Q2P (care a cazut) am presupus ca e vorba de tot blocul "fiind vorba de un zener" deci am presupus ca e vorba de zenerul sau (al lui Q2p), etc etc...

Pai, nu puteai sa presupui asta, daca citeai atent, pentru ca eu am precizat clar ca e vorba de un zener care LIMITEAZA tensiunea la o valoare aproape normala, nu ca STABILIZEAZA tensiunea, caci zenerul D7P (el e al lui Q2P) stabilizeaza tensiunea cu care se va alimenta driverul (upper side), si nu o limiteaza superior, cum face D15P.Deci nu era normal sa-l banuiesti pe D7P, el saracul e nevinovat, chiar daca el ar fi limitat tensiunea la o alta valoare, nu era baiul atat de mare, ca valoare a tensiunii de alimentare se admite o plaja destul de larga (vezi datasheet), beleaua nu a fost atat marimea tensiunii de alimentare a driverului (zenerul o tinea totusi la 16V), ci forma ei si a balariilor suprapuse peste, Q2P era practic in scurt CE si nici elco CB1 nu era chiar fata-mare, vezi ca apare in poze (pasul3)...post-7511-139829494993_thumb.jpg
Link spre comentariu

...Aparatul inca nu la luat, cine stie poate poate intr-un viitor apropiat i-mi mai incerc odata "nervii" cu el.

.....

Pai, baga-l pe teava, acuma cat e calda, ce mai astepti? Pune niste poze, oscilograme, masuratori de tensiune, etc., nu te tot plange de lipsa de timp, problema asta o avem toti. De unde stii ca, vazand pozele si alte detalii nu ne pot veni idei care sa duca la recuperarea timpului pierdut cu postarea detaliilor?

Oricum, modul cum ai pus problema anterior nu e deloc constructiv, iar remarcile facute la modul general, fara a intra in amanunte, nu prea le vad a fi de ajutor, in fond de ce ai mai posta, doar ca sa ne spui ca repari invertoare? Nu e nimic iesit din comun, acuma multi o fac, iar asta e foarte bine.

Ma refer la asta:

...prefer sa le alimentez dintr-o sursa separata si dubla in acest caz, asa pot sa manevrez placa in siguranta, ma rog, fiecare cu metoda lui.... oricum alimentarea e ultima mea problema...

Mai departe, din nou, nu stiu cind o mai fi timp de el, asta e, nu prea i-mi permit sa am timp liber....

 

Poti detalia metoda?

De ce sursa separata?

De ce dubla? (de ce nu tripla, de exemplu, sau altfel?)

Ce avantaje crezi ca are are metoda in acest caz?

Crezi ca metoda nu comporta nici un risc?

Iti aduce economia aia de timp de care te tot plangi?

Sau ai adoptat-o pur si simplu, doar pentru ca ai vazut-o in documentatia lui 2500TOPDC? (eu asta banuiesc, dar poate ma insel). Sper ca n-am inteles gresit, vorbim despre Awelco Mikro 164.

Link spre comentariu

...............................................................................

Ma refer la asta:

...prefer sa le alimentez dintr-o sursa separata si dubla in acest caz, asa pot sa manevrez placa in siguranta, ma rog, fiecare cu metoda lui.... oricum alimentarea e ultima mea problema...

Mai departe, din nou, nu stiu cind o mai fi timp de el, asta e, nu prea i-mi permit sa am timp liber....

 

Poti detalia metoda?

De ce sursa separata?

De ce dubla? (de ce nu tripla, de exemplu, sau altfel?)

Ce avantaje crezi ca are are metoda in acest caz?

Crezi ca metoda nu comporta nici un risc?

Iti aduce economia aia de timp de care te tot plangi?

Sau ai adoptat-o pur si simplu, doar pentru ca ai vazut-o in documentatia lui 2500TOPDC? (eu asta banuiesc, dar poate ma insel). Sper ca n-am inteles gresit, vorbim despre Awelco Mikro 164.

 

Nu e nimic spectaculos la "metoda mea" atit ca evit pe cit posibil sa manevrez cu mina o "placa" alimentata la 220 sau mai mult, cea ce inseamna ca in cazul acestui Awelco e necesara o sursa de tensiune dubla (nu tripla, sau alte configuratii) si separata galvanic fiecare iesire de cealalta din care se alimenteaza placa inainte sau dupa puntile redresoare D22p, D21P,

post-9441-139829495136_thumb.jpg

astfel pot lua aproape fiecare etaj in parte in deplina siguranta, dupa ce ma asigur ca e "totul" in regula alimentez si "forta" tot dintr-un traf cu o tensiune initiala de 80Vac crescind-o incet incet astfel sa nu faca "bum" prea tere in caz de nereusita.....

 

In sfirsit "metoda" se adapteaza in functie de fiecare aparat in parte, protectiile indiferent de natura lor pot fi ocolite, pentru a permite o functionare "minimala" permitind totusi sa-mi dau seama pentru inceput daca am semnal PWM macar.....

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

o intrebare pentru cei cu mai multa experienta pe invertoare:Am un awelco micro 164 care a mai fost la un meserias si care se aprinde ledul rosu dar nu porneste.Am masurat tensiunea de alimentare pentru uc3845 =15v okU ref pe pin 7 uc3845okoscilatia pe out uc3845 =60 khz ok zic eutensiune pe cele trei stabilizatoare ok respectiv 15v HAUT ,vcc-u2p =15v si 13v .masurat zenerele de pe linga l6386 toate ok.masurat u pin4 l6386 =15v masurat vboot =15v am oscilatie de 60khz la iesireIgbturile masurate si nu-mi dau nimic...mai ramine sa le incerc sub tensiune sa vad ca se deschid.placa de forta curata...nu am masurat rezistentele din emitori igbt pentru senzor curent dar le voi masura injectind un curent constantpe iesire secundar o dioda dubla scurt pe o ramura.. meseriasul a lasat-o in aer...intrebarea mea este ce tensiuni ar trebui sa am pe iesire l6386?..eu suspectez ca l6386 e dus dar vreau sa fiu sigur...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări