Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena Fm.


Vizitator nigel78

Postări Recomandate

Vizitator nigel78

Cine ma poate ajuta cu o schema ceva, de o antena FM super. Stau la casa, poate sa fie pe orizontala sau verticala... anyway. Am vazut la cineva ,intins pe bloc vreo 100 m de cablu coaxial cu un dipol T in centru , prindea omul o "caruta" de programe (cam la 100 km distanta) vreo idee ceva? Astept orice propunere.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator nigel78

Salut, am dat demult. dar din pacate nu gasesc bara (sau) teava de Al ,trebuiesc multe si lungi... Sa va explic ce avea tipul ala : pe bloc avea intinsi vreo 100m de cablu coaxial in forma de patrat, si in mijloc o chestie in forma de T ,nu stiu cum a pus cablu ,ce legaturi a facut, dar prindea f. multe posturi). Ma gandeam ca e mai usor sa cumpar 50-80 M de cablu coaxial si sa-l intind in gradina :) (am gradina pe un deal) ,si pot sa ma intind in voie.

Link spre comentariu

Daca vrei sa-ti faci o antena Yagi (ca cele de TV) construieste mai intai doar dipolul si vezi ce prinzi asa. Sau daca nu ai datele pentru o antena Yagii, avand in vedere ca lungimea medie de unda in banda FM CCIR este de aprox 3m, construieste un dipol de 1,5m (are dimensiunea egala cu lambda=lungimea de unda/2) din teava de duraluminiu cu diametru de 10-12mm. Bucla de adaptare are lungimea de 0,66xlungime dipol pt coaxial cu izolatia din polietilena plina si 0,77-0,83xlungime dipol pt coaxial cu izolatia din spuma (daca vrei valoarea exacta o gasesti in datele tehnice ale cablului respectiv, se numeste factor de scurtare sau velocitate).Caracteristica de directivitate a dipolului are forma de 8, cele doua elipse fiind tangente la dipol.In legatura cu polarizarea (cum vei monta dipolul orizontal sau vertical) tebuie sa stii ca in proportie de 95% posturile publice (ale Societatii Romane de Radiodifuziune) au polarizarea orizontala, iar cele particulare au in marea lor majoritate polarizarea verticala.

Link spre comentariu
Vizitator nigel78

Salut, as face ,dar cum ti-am spus , nu am gasit material deloc. deocamdata o las moale, ca am alte planuri. Un rack ,diy, imi modific putin cd playerul . N-am mai ascultat la radio de vreo 2 saptamani . Numai bine. Daca va mai vine vreo idee mai simpla ,e bine venita

Link spre comentariu

Subscriu in la ce a spus nelu, datele date de el sunt corecte cu mentiunea ca un dipol in camp vertical este omnidirectional iar cel orizontal are caracteristica de 8 iar lungimea dipolului trebuie sa fie ceva mai mica de 1,5 m. Iata un motiv ( omidirectionalitatea dipolului vertical - cred ca nu te chinui sa prinzi romania cultural sau actualitati ci posturi private deci dipolul va fi veritical ) sa optezi in prima faza pentru acest tip de antena.Altfel va trebui sa stii destul de exact si directiile de unde vin semnalele.In cazul in care nu ai idee despre situatia semnalelor in zona ta, eu as incepe prospectiile cu un dipol in l/2 sau cu un radio portabil performant cu antena telescopica - performantele sunt aproiate, cu care va trebui sa te cocoti acolo unde vrei sa pui viitoarea antena - pe bloc, acoperisul casei, balcon, etc. Antena trebuie sa fie cat mai degajata de obiecte metalice si sa aiba pe cat posibil "vizibilitate" directa la orizont. Adica sa nu se interpuna nici un obstacol gen cladiri, copaci, stalpi, etc. De aceea trebuie sa fii pregatit sa o inalti corespunzator."Masuratorile" le as face pe la pranz, nu seara sau dimineata pentru a elimina eventualele receptiil sporadice. Poti avea surprize placute in sensul ca vei receptiona cu dipolul satisfacator de bine si destule posturiincat sa nu mai fie nevoie de alt tip antena. Daca folosesti antena telescopica pentru determinari atunci un simplu dipol va fi indeajuns. Daca rezultatele nu sunt promitatoare dar "prinzi" ceva, cat de slab, atunci ai sanse ca prin folosirea unei antene cu castig mai mare si un preamplificator de zgomot mic, sa ai parte de o receptie stabila si de calitate.Daca ai vecini care insa prind "carute" de posturi cu un simplu dipol, indiferent de forma si realizare, atunci este practic clar ca vei obtine rezultate bune inca din acest prim pas.

Link spre comentariu
  • 16 ani mai târziu...

Buna ziua, va rog poate ma ajuta cineva. Am un radio la care as vrea sa ii pun o antena fm, dar ceva cat mai simplu, pt ca se aude cam cu purici. Antena radioului o constituie un fir subtire izolat, ce iese din spate, si pe care il las liber. Insa nu se aude f bine, si as vrea ceva cat mai simplu, fara investiții. Multumesc mult. 

Link spre comentariu

Multumesc. In schita vad ca e cablu coaxial, eu am un fir f subtire care pleaca din spatele radioului, cum procedez? Scuze, nu ma pricep deloc... 

Si de asemenea, unde as putea gasi acele fire de aluminiu? Sau se pot folosi si sarme de 1mm diametru, ca nu inteleg? 

Editat de sov
Link spre comentariu

In primul rand despre ce " radio' discutam pe romaneste cum il cheama ?

1. Firele de aluminiu pot fi si de cupru, cablul e coaxial de tv, dar ca sa stea ca in poza trebe' un suport cu o " coada " ceva...

2. Incercati cu o antena telescopica de tv, din aia cu doi " craci "

 

ANT0016-1-800x800.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu

Puneţi tipul de radio, sau o poză cu el.Antenă mai ,,simplă,, decât un simplu fir lung de sârmă nu există.Există doar mai scurte....dar cel mai eficient e firul lung.

Dacă puneţi radioul lângă un geam, puteţi scoate un fir subţire de cupru de câţiva metri, (preferabil izolat) şi îl întindeţi fie pe verticală fie pe orizontală între doi suporţi izolanţi.Scopul e să fie cât mai degajat şi mai depărtat de ziduri, fără a se atinge de ele sau de alte obiecte.Ca izolatori puteţi folosi gâturi de recipiente PET sau bucăţi de tub PPR (din conducte albe pentru apă).Trecerea prin toc poate fi făcută fie printr-o mică gaură în spuma de etanşare dintre toc şi zid, fie pur şi simplu închideţi geamul peste fir.Dar evitaţi contactul cu zidul.

Dacă radioul are intrare coaxială, puteţi folosi antene mai eficiente, acordate în bandă, sau de bandă largă, cuplate prin cablu coaxial, dar asta depăşeşte noţiunea de ,,simplu,,....

Editat de validae
Link spre comentariu

Radioul e de fapt o combina model mai vechi, Murphy se cheama, am facut mai multe poze cu ea, dar nu stiu sa le pun prin url. O tin afara pe o terasa, intre casa si o magazie, nu are iesire coaxiala, doar un fir subtire ca antena care iese direct din spate. 

Am sa incerc sa prelungesc acest fir cu unul mai lung, dar nu am inteles cum să-l pun intre 2 suporti izolanti. 

Link spre comentariu

Daca tot sunteti la casa, trageti fir lung si folositi-va de copaci ca sa-l intindeti. E suficienta izolarea. 

 

Acuma, era bine sa spuneti daca locuiti departe de postul de radio dorit. Mai e si ce poate combina, sa nu aveti pretentii prea mari de la aparatul radio. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări