Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vând bormaşină BOSCH din anii 60'


Postări Recomandate

 Vând bormaşina din imagini, presupun că datează din anii 60', nu am găsit data fabricaţiei inscripţionată pe ea. La exterior se prezintă bine, dar alimentată printr-un variac la 130V, nu atinge rotaţia care ar trebui. Cărbuni mai are, dar pentru funcţionalitate deplină, necesită restaurare mecanică şi electrică. Preţ negociabil: 150 de lei.

 

IMG-20240208-164115.jpg


IMG-20240208-164151.jpg


IMG-20240208-164201.jpg


IMG-20240208-164212.jpg

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@VictorBMF...acel ,,variac,, e un autotransformator reglabil sau variator cu triac ? Dacă e cel cu triac, tensiunea de ieșire a acestuia necesită un multimetru TRUE RMS pentru a fi măsurată corect.

Altfel valorile indicate de un multimetru ordinar sunt mult eronate, din cauza formelor de undă nesinusoidale cauzate de ,,decuparea,, sinusoidelor de către triac.

Link spre comentariu

Pe rând, @cdinu332 întrebarea ta mi se pare stupidă, şi o tentativă transparentă de instigare la un şir de comentarii aiurea şi off-topic, ceea ce ai şi reuşit, felicitări;  @Marian aici este o secţiune de vânzări, nu licitaţii, dacă nu cunoşti însemnătatea unui preţ de pornire, de la care se ajunge la unul de vânzare, prin negociere(în jos, că aşa se negociază între un cumpărător şi un vânzător ) poate că această secţiune nu e cea mai potrivită moderărilor tale; @validae autotransformator reglabil este singurul înţeles pe care îl atribui cuvântului variac, şi cam singurul pe care îl găseşti la o căutare google. Ce descrii tu după e cunoscut mai degrabă sub denumirea de regulator de tensiune AC, cum poţi găsi de la module independente, la cele integrate în diverse electrocasnice, insensibile la forma de undă ciopârţită pe care o scoate un triac, cum ar fi aspiratoare, diverse unelte electrice şi în general motoare universale, căci acelora nu le pasă cum arată tensiunea la bornele lor, cât timp trece curentul prin bobinajele lor şi prin urmare se generează forţă electromotoare.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, VictorBMF a spus:

Pe rând, @cdinu332 întrebarea ta mi se pare stupidă, şi o tentativă transparentă de instigare la un şir de comentarii aiurea şi off-topic, ceea ce ai şi reuşit, felicitări;

Intre ''pret de pornire 150 lei'' si '''pret 150 lei , negociabil''   este o mare diferenta.  Sensul valorii celor doua sintagme fiind opuse.

Unul tinde sa creasca, celalalt scade.

Link spre comentariu
Postat (editat)

Tendinţa de care vorbeşti e atribuită doar de tine. Dacă e de pornire, poate la fel de probabil să scadă cât să crească, dat fiind faptul că e o secţiune de vânzări, înţelesul ales poate fi numai cel de scădere a preţului, echivalent cu înţelesul de negociabil. De am fi atât de stricţi cu înţelesurile cuvintelor şi în restul situaţiilor, când ne mulţumim numai cu interpretări şi înţelesuri aproximative, de multe ori oferite de alţii, ca să ne prostească...

Editat de VictorBMF
explicaţie incompletă
Link spre comentariu
7 hours ago, VictorBMF said:

@Marian aici este o secţiune de vânzări, nu licitaţii, dacă nu cunoşti însemnătatea unui preţ de pornire, de la care se ajunge la unul de vânzare, prin negociere(în jos, că aşa se negociază între un cumpărător şi un vânzător ) poate că această secţiune nu e cea mai potrivită moderărilor tale;

In cei 10 ani de cand moderez sectiunea asta am vazut de toate si de toti.

Nu te-am acuzat de licitatie, doar am avertizat ce s-ar intampla daca s-ar incerca asa ceva.

Ti-am editat postarea initiala punand sintagma "Pret negociabil: 150", ca discutia asta sa se incheie.

 

PS: As aprecia sa nu-mi zici tu ce pot si nu pot sa fac. 

Link spre comentariu
La 27.02.2024 la 21:00, VictorBMF a spus:

 ... alimentată printr-un variac la 130V, nu atinge rotaţia care ar trebui.

Ma tem ca scula asta nu-i bormasina ci surubelnita mecanica sau autofiletanta, ceea ce ar explica turatia redusa. Are cumva si posibilitatea de a inversa sensul de rotatie?

Link spre comentariu
Postat (editat)

@MarianUn efort inutil din partea ta, doar să-ţi satisfaci tu orgoliul, nu era nimic în neregulă cu exprimarea mea, dacă după ce am dat şi o explicaţie la fel de inutilă tot nu poţi lăsa lucrurile în pace, e clar că suferi rău de tine. Mai bine retrage-te din discuţie, nu prea ai ce căuta aici, ai intervenit degeaba şi nu ai făcut decât să provoci controverse aiurea. Fără replica ta, era thread-ul ăsta la jumate.

 

P.S. : Aş aprecia să nu poţi face ce faci, sau să o faci cu mai mult discernământ şi să laşi userii care au ceva relevant de postat în pace, dar deh...

 

Trecând la lucruri mai serioase, @franzm & @vasiletodosi, nu are posibilitatea inversării sensului şi cel mai probabil este o maşină de găurit, doar că nu funcţionează în parametrii, trebuie bibilită. Am găsit ceva asemănător, în funcţiune, în acest video. Se vede clar acolo că turaţia este una de dat găuri, nu înşurubat. Plus, că la turaţia mică pe care o avea când i-am făcut probă, o puteai opri cu mâna, deci nu era în regimul ei de operare. Mai e şi chestiunea de design, dacă era menită să însurubeze şi să exercite forţă rotativă, ar fi avut prevăzut şi un mâner la 90 de grade faţă de axul rotaţiei.

Editat de VictorBMF
Link spre comentariu

Am impresia ca am fost prea indulgent anterior si nu ai inteles ca aici nu-i bodega si nici Facebook, nu-mi vii cu atitudinea asta ca te trimit la plimbare!

Untitled.jpg

 

 

Topic inchis!

Mai postezi la bazar doar dupa ce iti revizuiesti atitudinea.

Link spre comentariu
  • Marian a închis acest subiect
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări