Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre instalații de apă din plumb, cupru și toxicitatea lor....


Postări Recomandate

Mențiune a moderatorului:

Acest topic nu a fost deschis de Dxxx ci este format din postări scoase din alt topic. Subiectul acelui topic era toxicitatea relativă a unor electrozi de sârmă din cupru montați în rezervorul unui expresor.Am considerat că aceste discuții de mai jos depășeau cerința inițială și locul lor era într-un topic separat....

 

 

Tevile de apa din plumb, ca si orice cositorire cu aliaj care contine si plumb (asemanator cu fludorul cu plumb) sunt interzise de multi ani pentru utilizare in retelele de apa care poate fi pentru consum (potabila) in majoritatea tarilor cu un anumit nivel, care au un cod in constructii. Evident ca asta include si CE.

Plumbul in sine nu este asimilabil, dar daca se produce niscai schimb de ioni... sau chiar coroziune, pentru ca apa nu este purificata sau distilata, pot sa apara in solutie ioni de Pb... care sunt asimilabili ... saturnism... Sper ca nu doriti sa intram in fiziopatologie, oricum saturnismul nu este deloc frumos.

Exact din aceleasi considerente fludorul clasic cu Sn si Pb a fost inlocuit de cel "ecologic" deja de mult timp.

 

Acum cred ca orice electronist serios, care este interesat mai ales de calitatea lipiturilor, foloseste fludor clasic.... pentru ca preventia problemelor tine de o igiena elementara... prin care sunt evitate problemele.

Totusi exista si destula logica, se poate ca in zona de electronica sa aibe acces si altcineva... poate si un copil caruia i se pare interesant sa mestece fludor...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

La 04.05.2023 la 13:22, modoran a spus:

 

Da, da, de aia sunt si acum in utilizare tevi de apa din plumb.

Nu au existat niciodata tevi din plumb pentru apa potabila, nici macar in imperiul Roman, cum se crede...doar tevi de scurgere a apei uzate.

Cuprul nu are ce cauta in apa din cana aceea, gasiti sarma de inox la 3 lei/ml in Leroy/Hornbach/etc.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, Spitfire a spus:

Nu au existat niciodata tevi din plumb pentru apa potabila

Au existat. Au fost racordurile flexibile de la coloane la baterii. Probabil ca perioada de utilizare a plumbului e mai mare ca perioada in care a fost inlocuit de furtunul din cauciuc.

Link spre comentariu
Acum 51 minute, Spitfire a spus:

Nu au existat niciodata tevi din plumb pentru apa potabila

Pana in anii 70 s-au folosit tevi din plumb la alimentarea cu apa. Cred ca mai sunt si acum prin casele si apartamentele construite inainte de acesti ani, ramase neamenajate.  Chiar la mine in casa, construita imediat dupa razboi, tevile pentru alimentarea cu apa erau din plumb.

Scurgerile se faceau din fonta si doar racordurile pana la coloane erau facute din plumb.

Cam asa statea treaba.

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

 Am făcut şi eu racord la chiuvetă din ţeavă de plumb...Era uzual pe vremea lui Ceauşescu.

 Şi cuprul şi plumbul şi inoxul sunt relativ stabile în apă.Problemele apar cãnd apa conţine săruri,cãnd metale diferite sunt în contact sau când mediul poate avea pH acid sau bazic...Stabile ar fi aurul,platina...

 Personal aş opta pentru o soluţie non-contact,cum a recomandat şi Validae.

Link spre comentariu

Au existat tevi de plumb pentru apa potabila si s-ar putea sa mai fie in casele vechi ,plumbul formeaza la interior un oxid negru care izoleaza .Pe vremea romanilor foloseau un acetat de plumb pentru indulcirea vinului ,si aveau si tacimuri din plumb care le spalau cu "CIF -crema" ca sa fie curate si de aici....

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Spitfire a spus:

Nu au existat niciodata tevi din plumb pentru apa potabila, nici macar in imperiul Roman, cum se crede.

Eu n-as fi asa sigur. Casa mea, construita in 1925, la demolare in 1987 am vazut ca era racordata la reteaua publica de apa cu teava din plumb ingropata in pamant fara alta protectie. Si nu cred ca a fost o exceptie. Asa se proceda in acele vremuri. Sigur mai gasesti si in zilele noastre racorduri flexibile din plumb la blocurile vechi. 

Link spre comentariu

La bateriile fixate pe chiuvete erau din țeavă de plumb de 20mm la exterior,și 10mm la interior.La capătul dinspre baterie era lipit un guler de alamă cu holender,iar în partea cealaltă funcție de situație tot un guler cu holender,sau un ștuț de alamă cu filet exterior de 1/2.

Și la bazinele de wc suspendate racordul între robinetul colțar de 3/8 și flotor tot cu țeavă de plumb se făcea,de 16 mm la exterior,și 8mm la interior.

Iar în București știu că la casele vechi din cărămidă(care aveau doar rețea de apă rece)alimentarea și întreaga rețea era cu plumb,țeava fiind învelită în ziare sau carton și îngropată în perete cu mortar.

 

Editat de adydep
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări