Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

3 pale sau 4 sau chiar 5 pale la eoliana


Recommended Posts

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

3 pale.

Am postat acum 10 ani ceva documentatie pe acest forum, o aveam de la Adrian Done - YO8AZQ, care tocmai se intorsese din Norvegia unde participase la un curs de specializare in domeniul constructiei de eoliene. Eu nu mai am documentatia dar poate o mai are Adrian, vedem pe saptamana viitoare.

Edited by Ovidanie
Link to comment
Acum 3 ore, 300B SE a spus:

căte pale sa folosesc?

Cu cat mai multe cu atat mai bine.... Mai multe pale livreaza putere mai mare sau la vant mai slab. Trebuie gasit un echilibru intre putere si costuri. Cele din filmele americane,, de la ferme, care sunt pt pompat apă sunt acum transformate si in facut curent. Are vreo 20 de pale.... 

Link to comment

Eolienele astea mari, au cele trei pale profilate exact ca aripile de avion, pe o parte sunt plane sau convexe iar pe cealalta parte sunt concave. Aerul curge cu viteze diferita pe cele doua fete si astfel apare forta de portanta, care in cazul nostru roteste elicea. Palele profilate in miscare genereaza turbulente mari, iar maimult de patru pale deja s-ar incurca reciproc. De fapt a patra pala ofera un plus de randament doar la turatii mici.

 

Cele din filmele americane functioneaza ca o vela, exact ca la barcile cu panze. din punct de vedere aerodinamic sunt principii diferite.

 

Edited by Ovidanie
Link to comment

pale lungi sunt greu de gasit/platit/instalat....eu as face asa ceva....simplu ...ieftin...

images?q=tbn:ANd9GcTP-06pUbGrRvbu05bE1Ec

 

sau chinezesc de-a gata cu certificare CE.

https://www.alibaba.com/product-detail/Wind-Turbines-Prices-Cheap-Wind-Turbine_1600219223372.html?spm=a2700.7735675.0.0.7ed23c5f7Martu&s=p

 

Stocul meu de pale.cele 3 sunt de vanzare..( avion polonez Wilga )

img_2021.jpg

 

 

Edited by Усилитель
Link to comment
  • 4 weeks later...
La 08.03.2023 la 10:29, Ovidanie a spus:

Am postat acum 10 ani ceva documentatie pe acest forum, o aveam de la Adrian Done - YO8AZQ, care tocmai se intorsese din Norvegia unde participase la un curs de specializare in domeniul constructiei de eoliene. Eu nu mai am documentatia dar poate o mai are Adrian, vedem pe saptamana viitoare.

Va rog sa nu uitrit de material... Multumesc

Link to comment
  • 2 weeks later...

Numarul palelor este in legatura cu grosimea lor, peste un anumit numar nu mai castiga in putere ci incepe sa piarda, palele groase creaza turbulente mai mari, daca intra unele in turbulentele altora performanta se degradeaza.

 

Pentru pale groase 3 max 5 e optim, traditional se foleseste numar  prim de pale pentru a evita rezonantele nedorite, dar am vazut in ultima vreme elice navala/aviatie cu 4 pale.

 

Altfel stau lucrurile in cazul unui turboventilator cu pale subtiri, acela are multe pale.

 

Daca spatiul dinte pale pemite producerea turbulentelor numarul de pale trebuie sa fie mic, la ventilatoare si turboventilatore se poate alege solutia cu multe pale fine, spatiul dinte pale fiind ingust curgerea este in genere laminara, dar palele trebuie sa fie subtiri sa nu obstructioneze curgerea fluidului, altfel ventilatorul are tendinta sa intre in stall.

Edited by ionut120v
Link to comment

Scuze pentru absenta.

Am discutat cu amicul meu care m-a invitat sa cautam impreuna, printre hartiile si cd-urile arhivate acum 10 ani,  documentatia in discutie. Inca nu am reusit sa fac acesta treaba, amicul meu locuieste in Suceava si este disponibil intre orele 20 si 22:30 iar eu, la acea ora, de obicei sunt la 22Km distanta, in Ilisesti.

Din ce-am discutat la tel  am inteles ca in cazul eolienelor avem nevoie de turatie mare ageneratorului, nu de cuplu mare in axul elicei. Cel mai bine ar fi cu doua pale, dar este greu de echilibrat o asemenea elice. Cu trei pale inca stam bine la capitolul turatie dar cel mai importamt este ca elicea  cu trei pale poate fi echilibrata mult mai simplu. La patru pale deja pierdem in turatie, dar avem castig la cuplu. Sunt elice si cu o singura pala, dar nu vom discuta despre asa ceva. Veti spune ca putem folosi cateva pinioane si obtinem ce turatie dorim dar constructiv nu este convenabila o a semenea solutie, pierdem din randament plus ca ne complicam din punct de vedere mecanic.

 

Elicea aia cu multe pale ofera cuplu mare in ax dae are turatie mica, este perfecta pentru pompe de apa dar nu prea convine pentru generatoare electrice, unde avem nevoie de turatie mare.

 

Apoi mai este problema scoaterii din vant. De obicei asa mor eolienele bine facute, "decoleaza" pe vant puternic. Adica pe furtuna, cand vantul este foarte puternic, solutia este sa orientam elicea perpendicular pe directia vantului, altfel adio eoliana. Elicea cu o singura pala nu prea poti sa o scoti din vant. Adica chiar orientata la 45 grade fata de directia vantului tot se invarte. Elicea cu doua pale inca presteaza bine la 45 grade fata de directia vantului, iar in caz de vant puternic, chiar  la orientata la  45 grade poate sa se invarta periculos de repede. Elicea cu trei pale nu prea mai are randament bun cand este orientata la 45 grade fata de directia vantului, si tot asa, cu cat avem mai multe pale elicea "iese din vant" mult mai usor.

Edited by Ovidanie
Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines