Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cei mai buni electrozi sudura


mari008

Postări Recomandate

Acum 2 ore, c_anicai a spus:

eu nu pot suda cu el ca-mi tremura mana 

Tăiați electrodul la jumătate,și chiar dacă tremură mâna efectul se reduce mult.

Asta cu tremuratul poate fi și o lipsă de magneziu sau B12,nu știu ce vârstă aveți dumneavoastră...am zis așa...

Iar mai în  glumă mai în serios vă spun,înainte de a vă apuca de lucru luați 50 de țuică sau ceva similar,și apoi vedeți rezultatul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 86
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Efectul de anulare al tremuratului mâinii cu ţuică sau alcool tare se întâmplă doar dacă respectivul e alcoolic cronic şi când nu are alcool în sânge intră în sevraj.Exact ca drogaţii care se droghează zilnic, când sar peste doza zilnică, încep să facă urât, se agită, totul până îşi iau doza şi se liniştesc.Dar liniştea asta adusă de ţuică e ca şi cum ai da morfină unui muribund....nu-l mai doare, dar nici mult nu mai are.

Unui om sănătos, nu-i tremură mâna....fără a avea deloc intenţia să jignesc pe cineva anume, dar asta e.

Link spre comentariu

Depinde cum si unde se masoara, da, nu trenura daca tii un pix, creion in mina insa daca iei clestele si un electrod de 350mm si masori in virful lui...cam trenura citiva mm buni, de aia daca ai nevoie de precizie sfatul cu electrod pe jumatate sau chiar sfert e numai bun.

Ala cu tuica...la amatori nu.

 

Link spre comentariu
2 hours ago, adydep said:

Tăiați electrodul la jumătate,și chiar dacă tremură mâna efectul se reduce mult.

Asta cu tremuratul poate fi și o lipsă de magneziu sau B12,nu știu ce vârstă aveți dumneavoastră...am zis așa...

Iar mai în  glumă mai în serios vă spun,înainte de a vă apuca de lucru luați 50 de țuică sau ceva similar,și apoi vedeți rezultatul.

Cu ceva timp in urma asa ii taiam pe jumatate insa pierd cativa cm de electrod, alcool nu pot ca am ceva probleme de sanatate, varstra doar 56. Cu invertoarele alea doua facute de mine dupa o schema simpla semipunte rezonanta n-am problema asta fiindca pot suda cu electrodul atins de piesa sudata si-mi convine ca are patrundere mai buna chiar daca amperajul e mai anemic adica maxim 90 pe cel mic si 110A pe celalalt. Pe stromo am 120A la maxim cand afisajul indica 300 deci nu e mare diferenta. iar la minim cca 40-50A. N-am mai pus mana pe  Stromo sw295 de mai mult de un an dar il voi reincerca candva.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
6 hours ago, diaconuliviu said:

Cu acel Coil64 imi iese ca o bobina pe aer cu trei straturi, fi 50 L 60 29 spire sirma de 4 mm ar fi 30 uH.

Adica putin mai mare decit ce spune c. anicai ca merge bine

 

E bun de calculat cu coil64 si sarma de cupru sa fie minim 4mm grosime, daca e multilitat trebuie ceva mai gros manunchiul de sarme. Faza cu invertoarele astea mici si bobina in aer nu stiu ce sa zic, e prea aproape de placa de comanda si sa nu interfereze, eu de aia am preferat tor. Tot coil64 iti da si lungimea necesara a sarmei care ajunge si la 7-8 metri pe cand daca folosesti un tor galben  intra cca 2 metri chiar si mai putin. De aia as zice sa iei bobina gata facuta pe tor galben de la cipriyan123, ia doua buc si la nevoie pui doua in serie are 12 micro una, sarma aia neagra e bobinata larg insa mai poti da 1-2 spire pe acel tor daca o rebobinezi mai strans, poza cu torurile galbene cu sarma izolata cu negru am pus in postarile anterioare ca sa iti dai seama cum arata.

 

La invertorul meu lel mai maricel am preferat o bobina liniara pe bara ferita insa partea de comanda(cutia insemnata cu rosu) e la ceva distanta ca sa nu interfereze.

20211102_104355.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

bobina din dreapta e asa cum o are la vanzare cipriyan123, 12microH iar cu aceeasi sarma dar bobinata mai strans am obtinut 19microH, tre sa pilesti canturile la clame sa nu taie izolatia in caz ca vrei sa ingramadesti inca cateva spire pt 19 micro. N-am avut timp sa le incerc insa n-are de ce sa nu mearga.

Cu doua tor-uri lipite iese de 35microH sarma de cca 14 mm patati sectiune dar e dificil de montat in carcasa de asta inca n-am incercat.

 

toate-bobinele-pe-tor (1).jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

sau daca gasesti 4 tor-uri galbene din sursa atx poti face asa dar la 90 amperi se cam incalzeste, asta o am la invertorul mic si-s multumit, merge bine cu bazic de 2,5, se prinde usor in carcasa cu un colier dar pui ceva izolant un carton intre tor-uri si tabla carcasei., iese si destul de mica.

bobina iesire.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

E multilitat de 04 sau 0,5 mai multe fire emailate, 4mm si ceva are manunchiul de sarme aproximativ, dupa 10 electrozi de 2,5 unul dupa altul  frige  dar nepericulos as zice, e in curentul de aer de la ventilator. Nu permite diametrul interior al torului 8 spire de sectiune mai mare. Oricum foarte rar am nevoie sa consum asa multi electrozi in timp scurt.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Poti incerca, prinzi cu un surub un capat pe fierul de sudat si clestele de masa pe celalalt capat, sunt curios daca e vre-o imbunatatire

 

Astea 3 din poza provin de la un invertor kemmpi 180 evo si doua spire da cca 80 microH  dar n-am probat inca, ideia e daca se satureaza la curenti mari inductanta va scadea drastic si se comporta ca doua spire in aer insa trebuie verificat.  

 

 Cele galbene inseriate sunt un pic mai inalte decat cele din surse atx.albastre.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
7 hours ago, merck said:

Am vazut ca unii sudori isi sustin cu cealalta mana, mana cu care sudeaza (nici pe departe nu erau incepatori, sudau la magistrala de gaze), dar chiar si cu mana sustinuta tot e greu sa nu tremure varful electrodului cand este nou (adica lung :rade:). 

Eu mai prind electrodul de pe la jumatate cind este nou si-l ghidez cu stinga in caz de lucrare mai ciudata.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări