Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De curiozitate


RST

Postări Recomandate

Repostez o scheme de preamplificator: 

 

b.jpg

 

Intrebarea 1: De ce a fost mutat la pubela ? 

2. Stiti cum functioneaza ? 

3. Ce se intampla daca in locul tranzistorului de sus se pune un grup Darlington ? 

4. Ce se intampla daca se micsoreaza condensatorul dintre BE a transistorului de sus ?  Dar daca se micsoreaza rezistenta ? 

5. Daca aflati cum functioneaza, puteti rezuma in 3 cuvinte o explicatie 100% corecta ? Va spun ca se poate. 

 

Desi e o solutie universala, care merge si in RF, e mai pretabila domeniului audio. 

Sper deci ca a fost o greseala neintelegerea schemei si mutarea direct la pubela. E totusi o scheme cu 2 tranzistori si cateva rezistenta. Eu zic sa nu va mai grabiti....subtilitatile electronicii pot genera surprize atunci cand le stim pe toate. 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

1: Secţiunea unde ai postat iniţial nu e de divertisment.Ţi-am recomandat pentru chestii din astea ,,exotice,, să-ţi deschizi un blog, unde pui absolut ce vrei, indiferent dacă eşti treaz sau nu.Se pare că nu o faci chiar dacă acolo ai putea să-ţi selectezi singur audienţa şi să elimini ce nu-ţi convine, fiindcă practic nu te-ar deranja nimeni.Pe secţiunile tehnice ştii sigur că vei deranja pe cineva, de asta insişti....ţii morţiş să fii băgat în seamă.E greu cu izolarea asta..

Link spre comentariu

La modul serios intreb, ce anume vedeti de divertisment ? Ati putea explica functionarea schemei ? Recte, ce face tranzistorul de sus, plus rezistenta si condensatorul. 

Ati putea macar incerca o simulare ? Nu ma refer neaparat la dvs, ci la toata lumea care are habar de electronica, cu specialisti cu tot. 

Daca ce fac eu vi se pare literatura, uitat-va la " Monstrul Hiraga "...unde se tot da cu presupusul si nu se pot lipi 20 de piese. 

 

Schema postata o folosesc intens si exclusiv in montajele audio unde se cere amplificare foarte mare la un raport semnal/zgomt maxim. 

In ce conditii folosesc aceasta schema ? In conditiile in care integratele specializate in semnal mic de la Maxim Integrated si Analog Devices au ajuns la un pret accesibil si NORMAL ca le-am incercat. Schema " de divertisment " face serviciu mai bun ! 

 

Puteti deci raspunde la intrebarile 2-5 ? ( ma refer la toata lumea care are habar de electronica  ). 

Link spre comentariu

1) De trefla

2) Nu, dar sunt foarte interesat sa aflu.

3) Creste amplificarea

4) Scade amplificarea

5) Amplificator (cu) sarcina activa

 

@RST, stimabile, te rog sa-ti faci blog, ca sa nu-ti mai fie sterse postarile. Mi se pare ca exista optiunea chiar aici pe forum. Te asigur ca voi fi unul dintre cititorii fideli, asta daca nu ma pui la index pe lista neagra.

Link spre comentariu

Da, raspuns foarte apropiat de adevar. 

Schepsisul e aici: 

 

2 hours ago, RST said:

rezuma in 3 cuvinte o explicatie 100% corecta ?

 

 

Feeddback-ul in curent baza-emitor face ca T2 ( tranzistorul de sus ) sa prezinte teoretic o impedanta infinita in CA si 0 in CC. Dar cum teoria nu-i chiar ca realitatea, rolul real al grupului T2 C2 R2 ( partea de sus a schemei ) e de...bobina de soc.  Asta era explicatia in 3 cuvinte. Merge intradevar si " amplificator cu sarcina activa "...dar e totusi o definitie ambigua

 

Stiind treaba asta, inlocuirea T2 cu un Darlington, apropie " bobina de soc " de ideal, si ca rezultat, creste intradevar amplificarea. T1 vede io rezistenta apropiata de 0 in CC si foarte mare in CA. @cirip....jos palaria.

 

Dar. R2C2 au o constanta de timp. Jongland cu ele, preampliful poate deveni FTJ sau FTS.

 

" Blogul " e ptr ochelaristi. 

 

Ptr ca aseara m-am imbatat, am divulgat unul din modulele geofonului, adica etajul de intrare. Nu voiam sa-l ofer ptr ca nu-mi place munca patriotica...dar pe Elforum ma simt in siguranta...nu-l copiaza nimeni :P 

 

 

Link spre comentariu

The primary application for a gyrator is to reduce the size and cost of a system by removing the need for bulky, heavy and expensive inductors. " 

 

La frecvente de la 1Hz in sus, obligatorii pentru geofoane, am reusit sa elimin bobine de 2 kile, tensiuni de alimentare simetrice si un sac de baterii...... Si am reusit sa includ toata bulkaraia asta pe o suprafata de dimensiunile unei brichete.....in care reusit sa includ si un oscilator modulat in frecventa, un buffer RF si un amplif de emisie. 

 

Fix pentru divertisment, intradevar. 

Link spre comentariu

Poate ca este bine ca cineva mai publica si astfel de ghicitori.
Poate nu am ajuns toti la nivelul de a imperechea perfect transistori in ideea de a face sa se miste membrana unui difuzor dupa ideea unui japonez.
Mii de cuvinte s-au scris despre un pumn de trasistori legati intre ei.
Si , culmea este, cei care pretind ca sunt stapanii fludorului sau al instrumentelor de masura se faulteaza la fiecare postare fara ca nimeni sa-i intrebe de ce fac asta.
Nu mai bine ne uitam la ce trasnai mai are @RSTprin cap decat sa invatam limba japoneza?






 

Link spre comentariu
15 hours ago, Marele Savant said:

se pare ca usor-usor incepi sa descoperi tainele electronicii!

 

Ia descopera-le si matale, si explica mot a mot, cu cuvintele tale, ce ai inteles. 

 

La fel ca si asta :

 

10 hours ago, Mircea said:

Si ca de obicei, cand nu intelege ceva intreaba pana musca cineva momeala si ii explica. Apoi, se cocoseste ca stia el ca e bun. 

 

Caz patologic. 

 

Nu esti in starare sa afli pe ce lume esti, dar ai intotdeauna ceva de comentrat. Nu esti caz patologic, esti un simplu catelus care da din coada cand iti arunca Validae juma de ciolan dezosat.

 

La aproape 60 de ani, cu experienta emigrarii in Canada si ce-ai mai invatat pe traseu....nu realizezi ca esti penibil, Mircea ? 

 

Link spre comentariu

Biografiile fiecaruia le stiu ca asa s-a intamplat la mine la servici. 

 


Trecem peste si obsrev ca nu va place electronica. Nici n-o intelegetiw. Pentru ca daca v-ar fi placut, o aveati langa dvs. 

 

Editat de RST
Link spre comentariu

Reusesti sa ma provoci...iar cand sunt baut am mintea ta. Lets play

 

co.jpg

 

2 din copii mei s-au intors din zona Delavrancea. Pentru revizie tehnica....dar pentru ca nu exista specialisti calificati in zona, le mai schimb eu cate o bujie...o lampa, depinde ce am si cat ma duce priceperea. 

La o euforie bahica, am postat ceva ce nu trebuia postat. E maI bun sa o dam uin diverse, topicul se inchide.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări