Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire acumulator cu super-capacitor


fratello

Postări Recomandate

Va salut ! Daca tot trebuie sa stau in casa, am zis sa ma ocup de cateva chestii neterminate. Asa ca apelez la cunostintele si bunavointa dvs !

Am o camera auto , Mini 0805, cu acumulator de 3,7V, 330 mAh. Filmeaza foarte bine (mai bine decat un Junsun 4K). Am renuntat Mini la ea in favoarea Junsunului (cu condensator) din cauza acumulatorului, care incepuse sa se umfle.

Am luat de la pretenii RPC niste condensatori de 10F/2,7V si am facut "o baterie" serie/paralel, pe care am conectat-o in locul acumulatorului. Am folosit, bineinteles, si incarcatorul oem al camerei.

Problema era ca, la oprirea masinii (cand alimentatorul nu mai functiona) descarcarea bateriei de condensatoare se facea cam abrupt (2-3 secunde), iar ultima inregistrare se corupea.

CRED ca rezolvarea acestei mici probleme ar include si modificari in firmware-ul camerei, dar asta nu e posibil.

Asa ca ma intreb daca pot interveni cumva asupra condensatorilor, a.i. descarcarea sa fie un pic mai lenta ...

Aveti ceva idei in legatura cu asta ? Va multumesc anticipat ! Multa sanatate !!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Bateria e folosita si pentru pastrarea orei / salvarea fisierului curent cand se intrerupe alimentarea, si la camera mea incepe sa moara acumulatorul, acum cum lucrez de acasa si sta masina mai mult isi cam pierde data si ora dupa cateva zile in care masina nu e folosita. La mine problema a fost fix invers, eu am tensiune pe bricheta non-stop si mi-am facut un mic modul care stie sa isi dea seama cand merge motorul (pe baza tensiunii pe bricheta) si porneste / opreste camera. 

 

Probabil la camerele astea pe baterii durea mai mult pana se opresc din filmat si consuma mai mult decat pot condensatorii sa tina, vezi sa nu ai prin setari ceva delay ca al meu are delay setabil cat timp sa mai stea aprins dupa ce se taie alimentarea si minimum este de 5s deci nu se opreste instant ci mai functioneaza normal timp de 5s si dupa incepe doar secventa de inchidere. Poti incerca cu ceva rezistente sa limitezi curentul sa vezi cum se comporta dar posibil sa intre in balarii si tot pierzi ultimul fisier. Poate ar fi tot mai bine sa ii pui un acumulator nou si mai merge un timp. Alta solutie ar fi sa fie alimentat de undeva cu tensiune continua si un modul cum am eu care sa detecteze cand se opreste motorul si sa mai astepte 5-10 minute (al meu mai asteapta 15min) si dupa sa taie alimentarea in felul asta se corupe fisierul care oricum e doar cu masina stand in parcare. 

Link spre comentariu

Nu poţi face minuni din firmware, dacă rata de transfer a datelor către card e mică.Deci teoretic poţi ,,forţa,, din firmware scăderea duratei de salvare a datelor înainte de închidera camerei, dar dacă timpul e prea scurt, efectiv nu se poate face transferul, fiindcă tensiunea de pe condensator scade abrupt.Altă soluţie ar putea fi mărirea capacităţii supercondensatorilor, dar mai există şi riscul ca la încărcarea lor (prima pornire a camerei) să existe un supracurent ce va periclita circuitul de încărcare....asta încondiţiile în care camerele au un consum destul de ridicat, iar un supercondensator nu poate asigura mai mult de o  secundă-două de funcţionare.

Cred că tot varianta unui acumulator tampon e cea mai bună, până la urmă preţurile au scăzut mult şi capacitatea/volum a crescut.

Editat de validae
Link spre comentariu

Problema la firmware la astea cu baterie cel putin la cele Roadrunner este ca nu initializeaza pasii de inchidere (salvare fisier si oprire) fix dupa ce se pierde alimentarea ci au un delay, la al meu se poate seta valori de la 5 la 60s. Se bazeaza pe faptul ca au acumulator si nu trebuie sa se inchida cat de repede pot, la modelele astea e greu sa pui superCap cand camera inca functioneaza cateva zeci de secunde la putere maxima dupa ce pierde alimentarea si numai dupa ce expira acel delay daca intre timp nu a revenit alimentarea incepe sa se inchida, nu mai zic ca nu se inchide "normal" ci mai afiseaza si o animatie cu logo de vro 3-4 secunde pana se inchide de tot sau mai bine zis intra in stdby pentru ca are senzor de soc si daca balansezi masina se porneste si filmeaza cateva secunde bune pana se opreste din nou.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
20 hours ago, fratello said:

ar atunci de ce (mi corect : cum ?)  toate camerele mai noi au adoptat aceasta solutie ?

Te-ai gandit cumva ca totusi astea ce se folosesc de condensator sunt optimizate pentru asa ceva?

Si cel mai probabil nu doar soft ci si hard.

Sa inlocuiesti un acumulator cu o baterie de condensatoare este 100% nefezabil.

Nu vrei sa stii cata capacitate ( F ) ai nevoie sa reproduci acei 350mAh...

Link spre comentariu
Acum 21 ore, fratello a spus:

................ din cauza acumulatorului, care incepuse sa se umfle................

 

Scapa de camera, ala nu s-a "umflat" degeaba. Chiar daca inlocuiesti acumulatorul, e posibil sa fie defect modulul de incarcare si sa-ti faca probleme mai mari la masina. Daca ai timp de "chinezi", masoara alimentatorul, modulul de incarcare al camerei, etc. 

Link spre comentariu

Bine spus...cauzele frecvente ale umflării acumulatorului pot fi defectarea circuitului de încărcare al camerei (nu mai decuplează la 4,2V) sau chiar al celui de protecţie din acumulator (dacă e prevăzut cu aşa ceva).În cazul că nu găsiţi un acumulator identic să-l înlocuiţi (deşi se găseşte orice la chinezi) se poate pune unul de capacitate mai mare, montat eventual în exteriorul camerei, dacă există spaţiu unde să nu arate urât din punct de vedere estetic.De exemplu un acumulator recuperat din telefoane mobile dezafectate.

Editat de validae
Link spre comentariu

Multumesc tuturor pt raspunsuri !

Ma voi gandi bine daca mai montez camera Mini0805 (care filmeaza super-bine, 2k, dar are aceasta problema cu acumulatorul) in locul actualei Junsun (care este cu condensator, 4k, dar nu-mi place calitatea filmarii). Sau poate iau direct un Viofo cu condensator :) ....

Multa sanatate !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări