Jump to content

Bandi Szasz

Membru activ
 • Content count

  495
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

20 Se poate si mai bine

About Bandi Szasz

 • Rank
  Membru

Recent Profile Visitors

66 profile views
 1. robot: cartografiere camera

  Roomba foarte mult timp nu folosea un sistem foarte inteligent de navigare, in fata avea o bara de protectie cu care se buseste usor de obstacole si isi schimba directia dar nu stie foarte precis pe unde a fost si astfel parcurge acelasi loc de mai multe ori. Samsung foloseste o camera video care monitorizeaza plafonul si isi creaza o harta cu puncte de repere astfel stie unde a fost si unde nu, de asemenea stie sa navigeze mult mai precis de la un punct la altu fara sa se abata foarte mult de la cel mai drept drum posibil. Roomba la intoarcerea la statia de incarcare se plimba destul de mult daca este intr-o alta camera si nu vede semnalul IR pana gaseste usa sa intre in cealalta camera. Samsung-ul pe baza hartei facute din poze stie exact cum sa dea de usa si pe parcurs se mai opreste putin si isi ajusteaza directia inspre usa astfel in momentul in care ajunge in dreptul usi e aproape exact in centrul usii. De asemenea se lauda ca ar retine unele repere in memorie si in timp isi poate optimiza deplasarea stind in avans ca in anumite locatii in repetate randuri a dat de un obstacol. Xiaomi foloseste un senzor optic cu Laser (LIDAR) cu care scaneaza incaperea 360. Intoarcerea la baza de reincarcare se face pe baza de senzori IR, baza emite continu un semnal scurt de localizare, cand robotul vrea sa revina si gaseste acel semnal slab de localizare transmite un semnal pentru statia de baza care in momentul acela iese din modul low power si incepe sa ghideze robotul cu 2 LED-uri IR montate la 45 de grade unu-l fata de celalalt. Cel mai usor de implementat daca vrei ceva care sa navigeze destul de precis intre doua puncte probabil va fi ceva similar cu Xiaomi si un modul LIDAR ( se gasesc ca piese de schimb), poate face fata si un arduino mega la procesare.
 2. schema electronica timer 15-90 min

  E un buton de reset in cazul in care ai pornit timer-ul si intre timp te razgandesti si vrei sa opresti temporizarea, daca nu vrei aceasta functionalitate butonul poate fi eliminat. Dupa ce trece timpul poti apasa direct "start" fara sa apesi cel de "reset".
 3. schema electronica timer 15-90 min

  Schema simpla cu 555, necesita un potentiometru cu valoare mare (7 - 10megaOhm) mai simplu de atat nu prea se poate, alta varianta ar fi cu microcontroller dar acolo treaba se complica putin plus ca trebuie si un programator.
 4. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Fiecare LED are un mic controller integrat. Se transmit 24 de biti cate 8 biti pentru fiecare culoare, de acolo acel integrat incorporat comanda cele trei diode ( R,G,B). https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/WS2812B.pdf. Fiecare led are 4 pini, Vss, GND, Din, Dout. Primul led primeste pe Din de la microcontroller cei 24 biti pe care ii salveaza intern pe un buffer, dupa care orice informatie pe care il primeste il da mai departe afara pe Dout care este legat la pin-ul Din de la al 2 lea LED, in felul asta poti lega in cascada oricate LED-uri doresti si transmiti cei 24biti x numarul de led-uri pe intrarea primului led iar apoi fiecare led dupa ce isi primeste cei 24biti pe restul il pasasea mai departe la urmatoarele led-uri. Eu vreau sa leg 5 benzi in final o sa am cam 800 de led-uri in cascada. Treaba interesanta la benzile astea este ca fiecare led poate sa aiba diferite culori. Un exemplu https://www.youtube.com/watch?v=2FXs1arWMrE Probabil ar fi fost util sa explic de la inceput ce sunt aceste LED-uri dar m-am gandit ca majoritatea persoanelor au auzit de ele find deja destul de populare, vina mea. Revenind la protectie, daca as merge pe un soft start sa elimin orice posibilitate de varf la pornirea sursei si la fiecare banda pun un LD1085V (tensiune iesire reglabila, max 3A) care la 1.1A are o cadere de 0.5V ar fi suficient (banda in general o sa consume in jur de 0.7 - max 1A)? Sau ar reusii stabilizatorul linear sa scapa de varf ?
 5. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Eu m-am gandit in felul urmator. Sursa in comutatie la 5.5 - 5.7V -> protectie "crowbar" reglat putin peste valoarea iesirii din sursa -> Soft start. De acolo plec cu un fir mai gros pe intreaga lungime unde vreau sa montez benzile (cam 25m in total) la inceputul fiecarei benzi ma leg la firul pozitiv si pun un regulator LDO reglat la 4.5V ( cadere de tensiune cam de 1.2V) care alimenteaza banda led, la inceputul bandei a 2 - a la fell, ma leg la firul pozitiv si al doilea LDO. Masa o sa fie comuna. Acuma la sfarsitul primei benzi am iesirea de date ( leduri controlate digital) care va trebuii sa mearga la intrearea de date pt a 2 - a banda. Ma gandesc sa nu am cazuri in care prima banda are alimentarea putin mai mare cat are al doilea si pe pinul de DataIn sa am tensiune mai mare decat cel de alimentare, da cred ca daca pun o rezistenta si un zener de 3V9 la intrarea in a doua banda nu o sa am probleme.
 6. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Multumesc de sfat, exact la asta m-am gandit si eu. Am facut in trecut tot asa cu mosfet si merge fara probleme. La pornire ca consumator o sa fie doar placuta de comanda cu PIC, care o sa astepte cateva secunde pana da drumu la benzi sa aiba mosfet-ul timp sa deschida complet. Intre timp m-am mai gandit sa inserez si cate un regulator LDO la inceputul fiecarei benzi, singura problema e ca se cam complica legarea in sir a liniei de date pe care va trebuii sa-l izolez cumva sa nu vada diferenta de tensiune intre cele doua regulatoare. Cred ca as putea sa rezolv cu un optocuplor dar nu am nici o informatie despre pin-ul de data out sa stiu cam poate la iesire, dar cred ca poate da suficient ca sa deschida un darlington care sa comande optocuplorul.
 7. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Multumesc pentru sfaturi, o sa incerc variantele propuse pana imi vine o noua banda led si o sa aleg una dintre ele, cred ca o sa merg pe o varianta cu TL431 si eventual un soft start sau varianta filtru trece jos propus mai sus pentru a evita eventuale spike-uri la pornire.
 8. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Limitatorul de curent cred ca este foarte util in cazul benzilor normale, nu stiu daca se aplica si la cele colore mai ales cele digitale care contin si un integrat. Ma gandesc ca curentul maxim este cand se afiseaza culoarea alba, dar ce se intampla daca se transmite la leduri sa se stinga toate moment in care consumul scade aproape la 0 find alimentat doar driver-ul integrat in LED-uri. In momentul acesta daca creste tensiunea este afectat doar driver-ul din LED si nu stiu daca suporta curentul maxim cu toate cele trei culori oprite, ma gandesc ca in cazul asta tot curentul cade pe driver. Posibil sa gresesc si driver-ul din led sa suporte curentul maxim chiar daca nu are nici o culoare activata si creste tensiunea, nu am gasit nimic foarte detaliat despre arhitectura interna a driver-ului: WS2812b. In cazul in care gresesc si chiar ar suporta curentul maxim poti sa imi recomanzi un astfel de regulator sau este vorba de banalele regulatoare de tensiune configurate pentru curent printr-o rezistenta de shunt ?
 9. OVP circuite sensibile pe 5V.

  Am nevoie de un circuit OVP prin care sa protejez niste benzi LED digitale ( WS2812b ), in total o sa am cam 5 sau 6 benzi a cate 5m. Am facut niste teste cu o singua banda sub alimentata la 4.5V si trage cam 700-800mA, dupa care am reusit sa fac scurt pe iesirea sursei reglabile care a intrat in protectie si la revenire mi-a omorat toata banda, mult mai probabil a existat un varf de tensiune mult mai mare decat cel setat pe iesire. Facand niste calcule daca supraestimez curentul necesar per banda la 2A am nevoie de aproximativ 10A la 4.5V, alimentarea o sa-l fac cu o sursa modulara de 100 - 150W reglabila intre 4.5 - 5.5V, ceva de genul acesta . Nu stiu cat de frumos sau urat se comporta sursa la pornire si nu vreau sa risc sa omor 25 de metri de banda si am hotorat sa pun un circuit OVP decent ca sa fiu sigur ca nu ajung varfuri de tensiune la led-uri. Ca cerinte am urmatoarele: - tensiune in regim normal de functionare 4.5 - 4.8V - OVP la cel mult 5.5V de preferat sa actioneze pe la 5.2V - curent maxim 10A Cautand diferite solutii am gasit urmatoarele: 1. Dioda transil, am gasit unele SMD cu strapungere la 5.4V ( sunt putin cam la limita da unele cu valoare mai mica nu am gasit) in combinatie cu un PTC. 2. Circuit cu op-amp sau chiar analogic cu tranzistori care sa comande un Mosfet-P sau chiar doua in paralel care sa deconecteze la o tensiune reglabila din trimmer. Un fell de regulator de tensiune. 3. Punctele 1,2 combinate. Daca are cineva un sfat cam care metoda ar oferii o protectie mai buna sau daca sunt si alte abordari pentru un OVP cu cerintele enumerate.
 10. Oprire FOR la modificare variabila

  #include <Servo.h> int i,value = 0, currentValue = 0; Servo ESC; void setup() { ESC.attach(9); Serial.begin(9600); } void loop() { if (Serial.available()) value = Serial.parseInt(); if (value > currentValue) { currentValue += 10; ESC.writeMicroseconds(currentValue); } else if (value < currentValue) { currentValue -= 10; ESC.writeMicroseconds(currentValue); } delay (100); Serial.print(currentValue); }
 11. Upgrade rami nereusit

  Nu trebuie facute nici un fell de setari. Verifica in Bios in meniul System Information daca sunt afisati tot 4 sau acolo arata si cei 4GB extra. Sa nu fie problema de frecventa, din cate vad noul ram e de 1600Mhz cel vechi nu cumva sa fie mai mare sau mai mic.
 12. DACOUT pin la PIC16F1847

  La pagina 126 a datasheet-ului ai diagrama modulului FVR, unde arata ca iesirea FVR se poate trimite catre: ADC, Compoaratori interni si DAC , deci nu poti obtine FVR-ul la un pin extern. Ar fi bine venita o mica explicatie cam ce vrei sa faci, daca ai nevoie de FVR il poti seta ca referinta pozitiva a DAC-ului, apoi pornesti DAC-ul si il setezi pe cea mai mare scala sa ai iesirea pe pinul de DACOUT insa daca te uiti la diagrama DAC-ului o sa observi ca si cea mai mare scala trece de primul divizor rezistiv deci nu o sa obtii exact valoarea FRV ci o valoare mai mica Edit: Acuma am observat ca ai incercat sa faci exact ce am sugerat eu. FVRCON = %11000011 - este gresit, bitii 0-1 pornesc FVR - ul pentru ADC iar bitii 2-3 pentru DAC , incearca cu FVRCON = 0xCC
 13. Posta si serviciile prestate.....

  O sa ajunga intr-un final coletul, eu am cateva zeci de comenzi de la ei si nu s-a pierdut nici unu-l insa doar de cateva ori a ajuns in termenul limita. De obicei ajunge dupa 2-3 saptamani dupa expirarea termenului. O singura data am cerut numar de urmarire pana la ridicare find un produs destul de scump si nu am vrut sa am parte de surprize si gici ce, din China a ajuns la Bucuresti in 2saptamani si dupa aia a stat o luna si cateva zile in Bucuresti, cand intr-un final a ajuns m-am luat putin de iei ca ajunge din China in Ro in 2 saptamani si iei nu sunt in stare sa-l aduca la Brasov intr-o luna, ca raspuns am primit ca primesc mii de colete zilnic si nu se poate mai repede.
 14. hc-05 - probleme la conectare

  In masina tensiunea nu e stabilizata la tensiunea acumulatorului, sunt momente cand ai niste "spike"-uri de zeci de volti mult peste maximul admis de regulator. Ca inceput pui o dioda ( 1N4007 sau de curent mai mare daca ai nevoie de mai mult de 1A ) pe linia pozitiva, dupa dioda pui o rezistenta pe care il calculezi sa scada cam 1V la curentul maxim de care ai nevoie ( de exemplu pt 200mA pui 5-8Ohm la 3W) dupa care urmeaza o dioda transil de valoare mai mica decat tensiunea maxima admisa de regulator dar mai mare decat tensiunea de alimentare, de exemplu pentru un 7805 merge una de +/- 20V si eventual un condensator de 330uF inainte de regulator. Circuitul obtinut o sa absoarbe varfurile de tensiune protejand regulatorul.
 15. Pagini cu meniu si modificare/salvare parametri

  In legatura ca header-ele, nu se pot defini de doua ori dar al doilea header definit o sa contina si ce este in primul header. #include "header_1.h" #include "header_2.h" #include "header_3.h" In header_2 ai acces la tot ce contine header_1 iar in header_3 ai acces la tot ce contine header_1 si header_2. Include de fapt la momentul compilarii inseamna copiaza tot ce contine acel fisier in fisierul acesta, de acea in al doilea include ai acces la ce contine primul include findca tot codul din interiorul primului include este copiat.
×