Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

1000 euro, PC gaming


Ovidanie

Postări Recomandate

Cadou pt. un baiat de 16 ani, am misiunea sa achizitionez un desktop pentru gaming, buget 1000 euro. Doar calculatorul, fara monitor si mouse. Nu stiu inca daca este fan Intel sau AMD, asadar va rog sa ma sfatuiti cu o configuratie bazata pe Intel si una pe AMD.

Sincer, sunt total in a fara problemei, nu sunt la curent cu noutatile.

 

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

De vreo câțiva ani Intel are niște probleme de securitate (e așa din design) și de obicei e mai scump și are mult mai puține core-uri la aceeași bani.  Jocurile vor folosi din ce în ce mai mult arhitectura multicore.

 

Placile video de la nVidia au closed drivers, și nici acum nu merg bine cu Linux.  În plus, nVidia are prostul obicei să încuie hardware-ul din drivere (de exemplu placa mea e capabilă de 10 biți pentru fiecare, dar e încuiata la 8, dacă vreau 10 trebuie să scot căteva sute în plus, și să cumpăr același cip sub alt nume).

 

Pe scurt, eu aș merge pe AMD + Radeon, dar preferința mea sau a ta mai puțin contează, important e ce ar vrea el să aibă, află ce ar vrea.  Doar dacă nu are nicio preferință i-ai ce crezi tu, altfel mergi pe preferința lui, chiar dacă nu e cea mai bună alegere.

 

Un SSD (0.5TB minim, sau mai bine un NVMe M.2 dacă ajung banii) + un HDD de câțiva TB (spinning rust).  Ține cont că jocurile de acum au cam 100GB!

 

Modelele exacte nu știu să le recomand, dar aș băga probabil vreo 30% în placa video, vreo 20% in procesor și restul în ce mai rămâne.

 

RAM-ul rapid costă mult dar nu îmbunătățește performanța la gaming, cantitatea contează muuult mai mult decât viteza.

 

La discuri e invers, diferența între un SSD și un HDD e ca de la cer la pământ în favoarea SSD-ului, dar asta nu înseamnă să îl faci numai cu SSD, pentru că de exemplu la văzut un film nu e nevoie de hard rapid, ci de unul mare ca sa stochezi mai multe.

 

Plăcile video consumă nu glumă, 100-200W e ceva normal în timpul jocului, așa că sursa trebuie să fie zdravăna, vezi că unele sunt single rail, altele multirail (pentru 12V), iar plăcile video actuale au și una sau mai multe alimăntări de 12V, de acolo își iau grosul de putere.

 

La mine, de câte ori schimb calculatorul, caut benchmark-uri și citesc review-uri măcar vreme de o săptămâna până aflu care ar fi optimul pentru ce există vs. bugetul meu.

 

Cel mai important ar fi să afli ce vrea el, spor la aflat și la cumpărat.  :)

Link spre comentariu

Am cumpărat recent un laptop Acer ,,Nitro,, AN515-54 cu procesor Intel Core I5 generaţia a 9-a şi fiu-meu e super încântat de configuraţie.La 3300 Lei e o afacere.Menţionez că laptopul nu l-am luat special pentru gaming, deşi el e clar destinat acestui scop...dar ca desktop avem un AMD Rizen 5 3400G cu grafică integrată dar care duce şi el binişor jocuri recente.

Cele mai bune sfaturi le puteţi primi chiar de la o reprezentanţă ce vinde calculatoare, acolo sunt garantat şi tineri pasionaţi, care vă pot îndruma exact spre ce vă puteţi încadra la aceşti bani.Oricum, cu 1000 Euro veţi lua o unitate bună...

 

@Liviu Mihaiu şi Dj Ohms...nu mai interveniţi dacă nu aveţi ceva util de spus.Orice intervenţie ulterioară va fi sancţionată pentru offtopic repetat...

Editat de validae
Link spre comentariu

In primul rand trebuie stiut cand o sa fie achizitionat pc-ul si daca se doreste si asamblarea sistemului de catre vanzator. Se doreste/exclude vreun magazin?

Dimensiunea finala conteaza (tower, full tower, itx)? Conteaza daca are geam lateral, lumini rgb si alte briz briz-uri?

CPU-ul trebuie sa fie deblocat pentru overclock?

PS: toate astea influienteaza puternic bugetul.

Editat de stryx
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Ovidanie a spus:

Cadou pt. un baiat de 16 ani, am misiunea sa achizitionez un desktop pentru gaming, buget 1000 euro. Doar calculatorul, fara monitor si mouse. Nu stiu inca daca este fan Intel sau AMD, asadar va rog sa ma sfatuiti cu o configuratie bazata pe Intel si una pe AMD.

Sincer, sunt total in a fara problemei, nu sunt la curent cu noutatile.

 

Va multumesc anticipat.

Pot intreba motivul pentru care ai intrebat de configuratii, una de INTEL si una de AMD?

In ce masura asta afecteaza decizia ta finala, sunt curios..

 

In rest si mai pe topic, as adauga (nu contrazice) ce s-a straduit RoGeorge sa explice.

Sunt multe lucruri care de ceva vreme nu le mai urmaresc in materie de hardware PC.. este interesant in sensul ca nu stiam ce mai pot face unii producatori de placi grafice (care se stie, nu sunt ieftine deloc, care vin cu RAM-ul lor, bla-bla-bla..) in materie de limitari.. :( 

As adauga ca daca vrei sa reduci pretul de achizitie si sa investesti in ceea ce cauti pana la urma - un PC de gaming- trebuie sa te orientezi dupa ce este cel mai important intr-un PC pentru un proiect poate chiar merita investit in viitor.

Si asta inseamna ca si tanarul de 16 ani ar trebui ca el insasi sa fie preocupat de acest proiect.. pentru ca banuiesc ca stie ca orice in lumea de azi se schimba destul de repede in tehnologie..

 

Asadar, este destul de greu de configurat un desktop PC gaming, pentru ca plecand de la ideea simpla, ca cineva trebuie sa il configureze fizic, instaleze SO (sistemul de operare..) asta insemna ce trebuie sa apelezi tot la specialistii in configurare carora sa le dai componentele.. 

Asa ca orice as scrie si recomanda eu in limita banilor dati, probabil nu vei gasi si atunci trebuie sa te multumesti cu, ce gasesti...

 

Dar ca ca sa nu las postul gol de informatie utila.. eu as cauta o sursa cat mai buna de tensiune (de curent cat mai mare..) pentru o placa de baza care sa accepte cea mai buna placa grafica pe care ti-o poti permite. 

Iar referitor la placa de baza, as alege sau cere celor care se ocupa de asa ceva, sa poata fi cat de cat re-configurabila pe viitor (2-3 ani) chiar cu un alt procesor, mai bun si de ce nu pentru o placa grafica mai performanta.

 

Unde nu as investi acum (sau cheltui prea multi bani) ar fi in HDD/SSD.

Sau altfel spus, as pune cel mai bun HDD de 7000rpm sau mai mult. Pentru ca acestea pot fi mult mai ieftine decat un SSD de aceiasi capacitate! Si fara a trezi prea multe intrigi aici, un HDD (facut de o companie cu, cat de cat trecut in domeniu) inca se doveste mai fiabil decat un SSD facut de cine stie cine si ieftin, ca vorba aia spatiul conteaza... Un SSD facut de aceiasi companie reputabila NU va fi ieftin; si nu vrei sa cumperi un spatiu prea mic, nu?

Nu trebuie sa spun dar un HDD de viteza mare este aproape la fel de bun ca un SSD fara reputatie. Si asta inseamna ca ai ales intelept, daca se mai poate vorbi/gasi intelepciune in tehnologia de azi! ;)

 

Apoi, de NE-neglijat ar fi RAM-ul placii de baza.

Cu, cat mai mare cu atat mai bine!

 

Dupa cum, dar asta nu intra in pretul dat, monitorul; trebuie sa fie cu o intarziere cat mai mica in rata de improspatare a ecranului; dar probabil ca asta stii deja..

 

 

Editat de DjOhms
Link spre comentariu

Ţin să te contrazic la partea cu HDD-ul de 7000rpm versus SSD.....nu există comparaţie la viteza de lucru între cele două.Dacă vrei totuşi să împaci şi capra şi varza, iei un HDD clasic de mare capacitate exclusiv pentru stocare de date, filme şi muzică, plus un SSD rapid pentru rulat SO-ul.Astfel ai şi viteză bună de transfer şi capacitate mare de stocare la nevoie.Colegul a specificat că vrea un sfat  doar pentru alegerea unităţii PC, nu şi pentru monitor sau alte periferice.Rămân la ideea că trebuie să meargă la o firmă de calculatoare şi acolo să stea de vorbă cu un băiat răbdător, cu care să aleagă ceva optim pentru bugetul alocat.Respectiv o sursă serioasă de firmă, placă de bază bună, procesor şi memorii de minim 8 Gb, plus hard şi SSD.Alegerea e departe de a fi una uşoară chiar şi pentru cunoscători, nu mai spun pentru cineva care nu are idee...

Link spre comentariu
Acum 7 minute, manolo a spus:

Placa video poate duce la depasirea bugetului.

Doar o placa video de top depășește bugetul alocat întregului sistem. Sint de acord cu asta. 

Eu sint fan Intel dar cum pt gaming cu banii ăștia iei ceva mai bun pe AMD nu am cum face recomandări pertinente. 

Pe Intel am făcut o configurație vara asta, mai de top dar fără pretenții deosebite de gaming, și a iesit spre 1200-1300E.

Link spre comentariu

@DjOhms treaba cu hdd aproape de sdd a fost valabila pentru placi de baza ieftine cu sata 2 (de mult scoase din productie). La componentele actuale e diferenta foarte mare in favoarea ssd-ulu mai ales in jocuri/productivitate.

 

Ca sursa recomand orcand Seasonic, pentru buget redus modelul S12III-650.    

Pe parte de stocare OS si jocuri ADATA XPG S11 PRO de 512Gb deoarece are TBW mare. Iar pentru download si arhive un hdd Western Digital sau Seagate de 2Tb (aprox 280ron), alegerea firmei este in functie de gusturi, preferinte, loialitati, etc.

Pentru memorie Corsair Vengeance LPX 32Gb 3200MHz sau minim 3000MHz in functie de stocul din magazin.

In momentul de fata AMD face legea iar Ryzen 5 3600 la categoria lui de pret.

La placa de baza nu stiu prea bine ce sa recomand deoarece sunt la curent doar cu ITX-urile, dar ridica mult bugetul. Totusi un chipset B450 e necesat pentru a nu trage in jos sistemul. GIGABYTE B450M S2H e destul de bine cotata.

De la intel nu stiu ce sa recomand asa ca prefer sa ma abtin.

Cu putin noroc (stoc magazin) se poate cumpara un GIGABYTE GeForce RTX 2060 OC PRO.

Cooler si carcasa pot sa recomand deabea dupa ce primesc raspuns la postul trecut.

 

Tin sa precizez ca nu sunt fan al companiilor, nu ma intereseaza ca scrie firma x,y,z pe etichetat.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

1000 euro este un buget mic pentru un desktop de gaming performant. Restrans de buget, trebuie sa gasesc compromisul optim si pentru asta este nevoie de putina experienta in domeniu...nu am asa ceva, asadar apelez la cunostintele voastre.

 

Intel sau AMD? Mie mi-e indiferent, eu sunt doar intermediarul, ajut un prieten, emigrat in SUA, sa faca un cadou unui copil aflat in RO. Dar este posibil...adica aproape sigur acel copil are oarece preferinte, nu stiu inca ce prefera, s-ar putea sa fie un fixist si in viziunea lui sa nu existe altceva in afara de preferintele lui. Calculatorul trebuie sa-l livrez in jurul datei de 15, atunci implineste 17 ani.

 

Obligatoriu va avea:

SSD pentru SO plus 1TB HDD clasic. 512 GB SSD ajung?

RAM  32GB, cred ca-i suficient.

Carcasa decenta, fara ferestre, lumini sau alte zorzoane.
Sursa decenta de 600W, nu am bani de placa grafica care consume mai mult.

S-ar putea sa-i cumpar tastatura si mouse, tot in banii astia.

Monitorul nu este treaba mea.

 

 

1000 euro minus 32 Gb RAM, minus doua HDD-uri, minus carcasa, minus sursa si cred ca am injumatatit bugetul. Cu banii ce raman cumpar o placa grafica, o placa de baza si procesorul.

Calculatorul trebuie sa functioneze doi ani, cat mai sta baiatul la ma-sa acasa, apoi pleaca la facultate si nu o sa aiba alte preocupari, asadar componentele pot fi de calitate medie. Avand in vedere ca placa de baza si procesorul nu vor fi de top, nici performantele celorlalte componente nu trebuie sa fie de top. Compromisul optim tine de experienta, doar cineva care lucreaza in domeniu poate recomanda o configuratie buna conform criteriilor mele.

Cu montatul componentelor ma descurc, la fel cu sistemul de operare si drivere.

 

Link spre comentariu

Atunci abordarea e total greșită. Bagi 1000euro in ceva ce nu excelează la jocuri (depinde ce înseamnă gaming)și te bucuri că îl utilizezi pentru FB și școala online (Zoom, Team...)

Mult mai util e un laptop decent ce-l poate utiliza și la facultate. Pentru jocuri se găsesc (mai ales în SUA) console SH foarte bune pentru 1-2 ani.

 

Deci cadoul să fie laptop nou și consola vine ea după data de 15.

Link spre comentariu

1000euro e un buget ok pentru un pc de gaming in fullHD sau 2K (totusi nu joaca la nivel competitional/proferional).

In general 500Gb ajung pentru OS+jocuri, dar se mai zice/a ca un hdd/ssd nu este niciodata destul de mare.

32Gb sunt mai mult decat de ajuns, pana si 16Gb sunt destul pentru joaca in fullHD sau 4K cu fps redus (30-50).

Carcasa decenta cam greu fara un pret pe masura, iar pentru a o folosi 2-3ani nu merita investitia. Orcum o sa caut sa vad cine ofera cea mai buna racire la un pret decent.

Seasonic este unul dintre cele mai buni producatori de surse, iar sursa recomandata mai sus este de 650W.

Tastatura nu este asa importanta, dar mouse-ul trebuie sa aibe DPI mare mai ales pentru shootere.

Configuratia de ieri se incaderaza in 1000euro cu asamblare platita.

 

@Stefan treaba cu pc vs consola tine doar de gusturi, in plus cumparatorul cat si @Ovidanie sunt doar intermediari. Tehnic vorbind pc-ul are mult mai multa putere de calcul, dar consolele recupereaza doar prin implementarea software.

Singura consola ce merita luata in considerare este PS4 pentru anumite jocuri. Titlurile pentru xbox pot fi jucate si pe windows 10 cu licienta la performante mai bune.

Pentru gaming laptopurile nu au ce cauta in discutie din cauza raciri extrem de proaste.

Link spre comentariu

In perioada aceasta nu merita sa cumperi nici placa grafica, nici console ( apar "pe stoc" placi video de generatie noua la raport calitate mult mult peste generatia actuala, precum si noile console, gen PS5 sau noul Xbox ). Din pacate pana pe data de 15 nu o sa fie nimic in stoc. Te-as sfatui sa nu cumperi acum nici o placa grafica, sa iei doar restul sistemului si atat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări