Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90


Postări Recomandate

Quote

Nu am verificat electolitici, la cum merge nici nu cred ca este necesar. 

 Daca si acei condensatori sunt de la sfarsitul anilor `60(cam asa arata), i-as schimba instant pe toti, fara mila...altminteri, vor pleca impreuna cu un tranzistor pe germaniu foarte greu de procurat...daca nu credeti, lasati-l sa functioneze macar 24 de ore non-stop(daca reuseste asta...), si veti vedea de ce!

Link spre comentariu
35 minutes ago, Spitfire said:

 Daca si acei condensatori sunt de la sfarsitul anilor `60(cam asa arata), i-as schimba instant pe toti, fara mila...altminteri, vor pleca impreuna cu un tranzistor pe germaniu foarte greu de procurat...daca nu credeti, lasati-l sa functioneze macar 24 de ore non-stop(daca reuseste asta...), si veti vedea de ce!

Dupa radiomuseum sunt chiar mai timpurii, ma indispune ca toti sun axiali si nu am nici macar unul prin sertare. Am sa tin cont de sfat si am sa ii pun pe lista to-do. Oricum, nu sunt consumuri aiuristice prea mari, curentul de colector comun pentru cei doi finali este pe la 9mA, ar trebui sa fie 5.

Editat de radasous
Link spre comentariu
18 minutes ago, vranceanu said:

Chiar foarte interesant aparat . Condensatorii ... cam greu cu axialii . Poti sa verifici in special tampoanele si decuplarile si daca sunt in limite eu i-as lasa in pace .

Totodata este si foarte bine lucrat, este tanc. Cu condensatorii este chiar trist, nu se gasesc axiali decat la tensiuni mari, implicit au si dimensiuni mari. Necesarul este mic, 4 bucati 5 microF/12V, 3 buc 100microF/12V, o bucata 100microF/30V, o bucata 25 microF/12V.

Link spre comentariu

Scobeste-i si baga in interior valoarea potrivita, desi eu nu-mi fac probleme cu schimbatul decat cand e nevoie. Rar am avut tranzistori picati din cauza unui condensator defect...de fapt nu-mi aduc aminte sa fi patit asa ceva. Daca aparatul e in parametri si e functional, nu stiu de ce atatea probleme. Placerea mare e taman gasirea lui si inlocuirea cand e cazul.

Link spre comentariu
Just now, doru3160 said:

... Placerea mare e taman gasirea lui si inlocuirea cand e cazul.

Cam asa gandesc si eu in cazul asta, daca reusesc sa ii reglez curentul comun prin colectorii finalilor la 5mA il las in pace si nu schimb nimic. Am pus la inmuiat mizeria de pe semireglbilul din care se regleaza curentul, se comporta cam aiuristic in zona in care a fost fixat niste zeci de ani, mai are si valoare idioata, 25 ohmi.

Link spre comentariu
On 3/27/2019 at 9:13 AM, radasous said:

.... Am pus la inmuiat mizeria de pe semireglbilul din care se regleaza curentul, se comporta cam aiuristic in zona in care a fost fixat niste zeci de ani, mai are si valoare idioata, 25 ohmi.

Potentiometrul de pe placa este de 68 ohmi in loc de 25, nu puteam sa reglez curentul de mers in gol la 5mA. Cum nu am de 25, am pus rezistente in paralel pana gasesc unul si am reglat cei 5mA, chiar se aude corect acum.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Incerc sa fac putina ordine de Paste . Nu prea imi iese la capitolul  spatiu . Va trebui sa mai fac o vitrina probabil pt ca inca mai sunt multe in asteptarea ,,invierii'' . Doar incercari de pozitionare deocamdata pt ca trebuie sa le dau pe toate jos si sa le sterg de praf pe fiecare in parte .

 

K6sPNOC.jpg

cFmNVUe.jpg

KcAN5ls.jpg

ofJAkKt.jpg

Сделано в СССР

IlVXNV2.jpg

LapMyDI.jpg

 

Copilasii lu'tata .

qZDTZ05.jpg

BmpdGzR.jpg

Flwl4ap.jpg

La asta i-am rupt un tabur din prostia mea. Are vre-un coleg as ceva ?

bmWtsAj.jpg

Cateva Glorii si un Jupiter in asteptare 

G79M3Fm.jpg

Inca un Cosmos si o SELENA tot in asteptare . Ignorati monitorul .

fAGXt9v.jpg

Va urma .

 

Link spre comentariu

Frumoasă colectie, felicitări!

A mea a crescut cu inca un mic Grundig Yacht Boy 230, cumpărat ca defect. După deschidere am constatat lipsa bateriei pentru memoria interna si bara de ferită ruptă. Pus baterie CR2016, pozitionat corect scala si baterii noi, aparatul este functional, mai putin pe medii si lungi, FM-ul si scurtele merg. O să vad unde gasesc o bara de ferita

OJiJZx7.jpg

fpt0f5G.jpg

gW7SNg6.jpg

Link spre comentariu

Multumesc dar lasa ca si Dvs aveti niste aparate…  Eu deocamdata nu pot atinge acel segment, mam axat cat mai mult pe Romanesti sau inrudite plus Rusesti . Nu ca nu  as avea si cateva Japoneze , un Bulgaresc, un Italian, un Frantuz si nu mai stiu de care. Ma rog fiecare cu stolul lui. Felicitari si Dvs !

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am patit si eu sa iau aparate declarate ca defecte si sa nu aiba mare lucru. Mai frumos este cand e declarat ,,functional , stare impecabila'' si de fapt e dezastru total . Am patit recent cu un lot intreg adica doua ,,Gloria'', vre-o trei IRIS si doua COSMOS , Am reusit sa ,,adun'' cat de cat un GLORIA 3 si un IRIS restul ramanand pe post de smeltzuri,, impecabile '' irecuperabile . Asa imi trebuie daca am pus botul .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un bunic al seriei RF pe germaniu. La prima vedere lipseste locasul bateriilor, pe placă s-a intervenit si s-au inlocuit tranzistorii din etajul final, ocazie cu care s-a exfoliat şi circuitul imprimat. Primul etaj este cu 2SB173,banuiesc că urma un 2SB175 iar finalul este format din două 2SB176 din care pe placă am doar unul. In locul tranzistorilor original am gasit EFT 323 si inca unul fără marcaj. Incercam aducerea lui la viată.

39i1Rs8.jpg

Au2BzWg.jpg

Ru3iYxS.jpg

4ZPYkZi.jpg

Gq9OKIW.jpg

BXcndoz.jpg

nRjxmhX.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

Daca ar fi sa ne luam dupa schemele lor (NATIONAL) , preamplificatorul ar trebui sa fie 2SB 171-173 iar finalii 2SB 175-176 . Al doilea tranzistor in preamplificator nu are ce cauta . Cred ca acolo trebuie vazut cum o fi fost conectata candva o dioda pe rol de termocompensare (MA23) . In  locul finalilor ar merge EFT 323 iar ca preamplificator , EFT 353 . Puteti incerca sa va ghidati dupa o schema de NATIONAL T 15-L sau S631T (nu Tn ca ala e cu termistor in termocompensare de regula ) .

Curios ca schema aparatului Dvs nu exista nici pe ,,radioMuseum''.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări