Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

radasous

Membru activ
 • Content Count

  458
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

117 Excellent

1 Follower

About radasous

Profile Information

 • Locatie
  Slatina, Olt

Recent Profile Visitors

630 profile views
 1. Pai nici in amplificatorul din topic raspunsurile la semnale dreptunghiulare nu sunt afectate dramatic, sunt doar pocite si diforme, ceea ce le-ar incadra in cu totul alta specie a genului dramatic, tragicomedia. Amplificatorul este un test, a trecut si va trece prin mai multe variante constructive, asa ca apartine, mai curand, genului epic.
 2. in catozii triodelor din driver este o rezistenta de 1k in paralel cu un condensator de 100 microfarazi. La 40 Hz impedanta circuitului echivalent este de aproape 40 ohmi, la 1000 Hz este de aproape 1.6 ohmi. Negativarea automata introduce un factor nu tocmai liniar in circuit. Conectez maine negativare fiza si reglabila pentru a vedea diferenta.
 3. Haideti sa nu amestecam fructe cu legume, in cazul de fata, saturatia in transformatorul din driver, care este se cu negativare automata (in masuratoarea de mai sus).
 4. Driverul este se... Daca va uitati cu atentie, o sa observati ca poceala actuala este doar un ringing pe alternanta pozitiva, pe cea negativa a disparut.
 5. Am facut rapid si ceva masuratori, doar semnal dreptunghiular, 40Hz, 100Hz, 500Hz, 1kHz, 10kHz, 15kHz, 20kHz. Nivelul semnalului de intrare a fost stabilit pentru putere de iesire in jur de 10W la 1kHz: La frecvente mici se observa o saturare a miezului, am pus si o masuratoare cu nivel mai mic de intrae pentru comparatie. Schema masurata (fara corector, desigur): In driver am sarcina mult mai mica decat in varianta initial, este cuplat doar jumatate de primar, adica raport de transformare 2.5:1:1. Ringing-ul este mult atenuat fata de varianta cu raport de transformare 5:1:1, se zapaceste putin raspunsul la frecvente hoase, dar tot este acceptabil, se poate compensa usor din corectorul de ton.
 6. Am carat masinaria la birou, acum beneficiaza de ceva incinte Philips 10W din anii '70 si de un corector. Din pacate nu am o impamantare functionala, asa ca amplificatorul beneficiaza si de ceva brum, nu mult, dar exista.
 7. In primul rand, condensatorul trebuie masurat. Daca are valoarea la care a fost proiectat luand in calcul si toleranta, poate fi lasat asa cum este. Doar pentru poze poate fi curatat cu solutii pe baza de bicarbonat de sodiu, acid acetic (otet alb), acid citric (sare de lamaie), WD40. Oxidul va reaparea in timp... P.S. In urma cu doua zile a fost ziua mea de nastere, pot accepta cadouri si cu intarziere
 8. Am pus un manual de Capri (cel de la dl. @Ovidanie ) si ce mai aveam si eu prin arhiva pe goagal drive https://drive.google.com/open?id=1iSME8oe04RthhwnRhhOpX71IDVfSnRmP
 9. Ieri am hotarat sa trec amplificatorul "pe curat". Am ramas la schema initiala RCA careia i-am adaugat inca un etaj de amplificare, adica: Din cauza unei manevre aiurite in timpul masuratorilor de psf, transformatoarele din driver au ajus sa fi montate intr-o varianta cu alt raport de transformare, adica doar jumatate de primar. Asa arata hardughia: Panoul pe care sunt montate toate matele este o placa pentru manufacturat pcb-uri de 30x26cm, stratul de cupru a devenit masa si ecran, partea cealalta a fost tratata cu ceva vopsea la spray ce imita inoxul sablat. Boxele din poza sunt singurele disponibile acasa, niste Sigma pentru computer ce se cuplau pe usb la socotitoare. Nu am facut masuratori cu generator si osciloscop, nu se potriveau cu sarmalele.
 10. Audiofilia personala se reduce la fft, ma enerveaza sa vad x3 mai mare ca x2. In mod sigur am sa testez si alte configuratii, in special cu curent de grila si in driver, transformatorul rezista fara probleme la curent triplu fata de cat v-am solicitat, doar sa rezolv cu ringing-ul.
 11. Am mai pus cate ceva pe schema: Grupul C3+R7 omoara overshoot-ul si ringing-ul pe alternanta de "sus", C4 montat pe iesirea de jos a defazorului atenueaza overshoot-ul si ringing-ul pe alternanta de jos. Semnale pe iesiri defazor (cu rosu este cel compus) si fft-uri pentru cele doua sectiuni: Fft pe sinus 1kHz, Pout 4.75W: Dreptunghiuri: Se mai poate face un pic de tuning din valorile celoru doua compensari adaugate si din negativare.
 12. Comncluziile ar fi: -schema RCA poate performa rezonabil pentru zilele noastre cu transformatoare putin regandite, cum sunt cele din test. -cu driver-ul configurat altfel, gen Iron Schmitt, si cu aceleasi transformatoare, performantele sunt net superioare la masuratori. La sunet...este discutabil, in functie de preferinte, driverul original ofera armonici pare mai mari, deci sunet mai "tubos" chiar daca pe semnal dreptunghiular, la frecvente mari, este relativ aiurit. Cu transformatoare dedicate probabil ca amplificatorul devine absolut corect, ramane sa discutam asta in privat. Am testat pentru Iron Schmitt o varianta care favorizeaza armonicile pare, cu curenti mai mici in driver si reactie in catodul tuburilor finale, doar ca scade mult amplificarea. -momentan am revenit la driverul initial, mai surubaresc la el.
 13. Nu mai am idei pentru forma actuala a schemei...daca nu mi se sugereaza nimic trec la reactii.
 14. Fiecare din cele doua infasurari este jumatate din cea de iesire sau aprox. 1/17 din oricare l4...l7.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.