Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

radasous

Membru activ
 • Content count

  114
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

14 Se poate si mai bine

About radasous

 • Rank
  Membru
 • Birthday 04/26/1972

Profile Information

 • Locatie
  Slatina, Olt

Recent Profile Visitors

121 profile views
 1. radasous

  Push-Pull cu EL86

  M-am luotat aproape doua ore cu un minibrum prezent pe un singur canal, cu intrarea in scurt disparea, desigur. Am rezolvat prin conectarea maselor ce duc la pcb-urile etajelor de amplificare si al corectorului intr-un singur punct, chiar pe cracul - al puntii redresoare. Inainte, fiecare canal era in conectorii cu surub pentru alimentare, cam la 10cm unul de altul, puntea la jumatatea distantei, deci oarecum in stea. Au ramas conectate la ceva distanta masele ce duc ls traf-urile de iesire. Bineinteles ca inainte sa schimb conectarea gnd am schimbat cablurile de semnal, tuburile ef86, am rotit etajele in ideea ca preiau ceva brum dinspre drosele.
 2. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Au sosit si ultimele bunatati pentru amplificator: -Condensatori 160uF/100V , Low ESR, 135C, United Chemi-Con, vor fi montati paralel cu rezistentele din catozi. -Comutator rotativ bipolar 3 pozitii, pentru comutarea surselor de intrare -Butoane aluminiu, diametru 19/28.5mm, 4 buc ati, pentru volum, corector de ton si comitator surse -Intrerupator basculant on-off sanatos pentru alimentare A sosit si generatorul de semnal dreptunghiular cu 555, o sa ma ocup de el in zilele urmatoare.
 3. radasous

  audio din HDMI

  Poti conecta, spre exemplu, un monitor de pc cu intrare dvi si difuzoare incorporate (spre exemplu https://eu.aoc.com/en/products/m2470swda2/specs) la un pc cu placa video cu hdmi si o placa audio analogica. Este ca si cum ai avea doua cabluri (audio analogic=video digital) torsadate. Este o struto-camila, doar chinezii stiu de ce l-au inventat.
 4. radasous

  audio din HDMI

  Conectorii audio jack sunt pentru semnal audio analogic, nu sunt conectati la hdm sau dvi, doar cara semnal analogic dintr-un capat in celalalt, ca si cum ai avea doua cabluri impreunat, un cablu hdm-dvi si un cablu jack-jack puse in acelasi "furtun".
 5. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Naiba stie, amplificatorul este sigur PP. Pe unele prinscreen-uri, apare mai mica, spre exemplu cu baza de timp pusa la 5ms. Calculul de mai sus este facut pe graficul cu baza de timp la 20ms, prin toate tutorialele era specificat ca pentru un fft cat mai exact este nevoie de cat mai multe date analizate. Interesant este ca, pe grafice, armonicile pare sunt aproape asimetrice, cele impare aproape simetrice, cam ca la un SE. Pentru armonica 3 nivelul din pictura este ca in simularea din ltspice, adica aproximativ -24dB pentru aprox. 18dB ai semnalului analizat, thd-ul este cam la aceeasi valoare.
 6. radasous

  Push-Pull cu EL86

  THD calculat grafic pe una din masuratoile FFT, 1khz, 8.2W: THD 2 kHz: 1.249004229 % THD 3 kHz: 0.791473566 %
 7. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Prin cateva interpolari si extrapolari ale masuratorilor efectuate anterior cu semnale sinusoidale la diferite frecvente am generat in excel caracteristica de frecventa pentru intervalul 20Hz-40kHz. In zona utila (audibila...) 30Hz-18kHz, deviatia maxima a amplificarii este de 1.88 dB (cea mai mare amplificare este la 2000Hz, cea mai mica la 18 kHz, ceea ce mi se pare absolut rezonabil.
 8. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Potentiometrii sunt de vis...L-am comandat
 9. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Pai este un pp experimental, cu el86 si traf-uri indel cu Raa mic, adica absolut special :)) Oricum neliniaritatea maxima este de 2.36 dB, la 20Hz, unde si generatorul era putin emotionat. In plus, corectorul de ton (neinclus in masuratori) compenseaza exact caderile sub 300Hz si peste 5kHz cu potentiometrii pe mijloc, cel putin in simulari se intampla asta. Amplificatorul se aude foarte corect, prea corect pentru compunentele cu care este facut.
 10. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Se pare ca inca nu am expirat si le-am calculat corect, adica 20*log(Uout/Uin) Astea sunt ok? le-am vazut pe net, in multe variante, dar m-a speriat pretul de ordinul leilor.
 11. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Schema este foarte buna, probabil, doar ca nu prea are sens atata munca pentru trei masuratori. Amplificatorul din titlul topicului este unic si asa ramane. Sincer, imi este imposibil sa lipesc cele 7 integrate fara sa ma enervez iremediabil, din motive de vedere terminata.
 12. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Pe baza masuratorilor de ieri, sinusoide in intervalul 20Hz-40kHz, sub limita clippingului (aprox 9.85W la 1kHz)am generat: -Grafic amplificare (Uout/Uin) -frecventa: -Grafic amplificare (dB) -frecventa: La 12kHz este o cadere de 1.67dB, daca am calculat corect amplificarea in excel.
 13. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Multumesc, mi-ar fi suficient doar un circuit de transformare din sinus in dreptunghiular, ceva gen:
 14. radasous

  Push-Pull cu EL86

  FFT-ul nu este deloc o grija pentru mine, poate traduce cineva ceva util din printscreen-urile osciloscopului. Am sagetat cu mov armonicile vizibile, fft-ul este obtinut la 1kHz si nivel de iesire de 8V RMS. Am reusit sa obtin un semnal dreptunghiular ceva mai bun la 500 Hz si 1kHz cu un osciloscopo/generator usb bazat pe PCM2902 si 74HC132 pe iesidile de semnal dreptunghiular. Pentru frecvente mai mari sau mai mici bate campii rau, deci nu conteaza, cred ca sursa de +- 12V cu SW2-512D este beata. Albastreala de culoare bleu este semnalul de intrare, galbeneala cel de iesire, nivelurile sunt cele de dinainte de clipping. SQ 1kHz.BMP
 15. radasous

  Push-Pull cu EL86

  Am facut ceva masuratori fft pentru difeite valori ale bazei de timp, cred ca am reusit sa nu inteleg cum se foloseste..
×