Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare lustre cu aplice cu led


Postări Recomandate

E greu de cele mai multe ori sa faci trecerea de la clasicele lustre , la care lumina se reflecta din tavanul alb la variantele cu led cu iluminarea orientata in jos...specific nu ma refer la acele becoleduri din comert care sunt ca si forma aproximativ asemanatoare cu becurile cu incandescenta clasice.

Si eu pot spune ca ma confunt cu aceeasi problema, mai ales ca cei mai in varsta sunt cam reticienti la unele schimbari care implica si inlocuirea vechilor lustre cu aplice DYI.

Avand in vedere ca am achizitionat mai multe cob-uri ma bate gandul sa incep sa schimb in cele 2 camere cele 2 lustre vechi, cu niste aplice patrate care vor avea si niste modificari.

Momentan sunt inca in situatia in care imi adun materialele necesare fiind constient ca va fi un proiect de durata.

Daca ar fi sa fac o lista, pana acum am:

1. aplicele 2 la numar, avand in vedere ca le-am prins la reduceri

2. radiatoarele/coolere 775 la care inca ma gandesc daca sa gasesc o varianta de a le utiliza cu tot cu ventilatoare...asta implicand si realizarea unui contoler pentru turatie in functie de temperatura radiatorului,

3. coburile 8 la numar..

4. modul RGB ...din pacate e o chinezarie si in acest caz o sa am un pic de lucru pentru a folosi o alimentare separata pentru el si nu stiu in ce masura voi putea adapta un controler cu teleconda pentru benzi rgb sa poata fi folosit cu el

Ce mai am nevoie:

1. Driverele sursele cc

am gasit niste surse chinezesti destul de ieftinne, in genul celor rotunde 8-24x1w la care chinezul scrie 280mA/65-90V https://img01-olxro.akamaized.net/img-olxro/157276387_2_1000x700_led-driver-fotografii.jpg acum depinde daca nu voi avea interferente/paraziti dar nu cred sa fie o problema.

Legat de ele ar fi si problema ca voi incerca sa le maresc curentul in masura in care schema lor imi va permite acest lucru altfel voi fi nevoit sa le folosesc asa asta insemnand ca , cob-urile vor fi folosite la 46/56% din puterea lor.

Nu sunt adeptul folosirii ledurilor la puteri scazute mai ales atunci cand le pot asigura o racire decenta, folosind la nevoie chiar acea racire activa a radiatoareleor de pc, singura problema fiind de natura estetica ceea ce implica numeroase modificari in materialul aplicelor, poate unii imi vor spune ca nu e ok dar asta e optiunea mea un radiator din genul celor pe care le voi folosi asigura racirea pasiva a acelor coburi...daca nu ar fi destul mai dispun si de alte radiatoare de inaltime mult mai mare gen

http://img.weiku.com/a/004/127/Professional_Aluminum_LED_Extruded_Round_Heatsink_Aluminum_LED_light_cup_heatsink_accessories_7766_2.jpg dar parca sunt prea mari ca i inaltime plus greutatea insumata per bucati dar am si asa mai mici

http://www.xinyu-aluminum.com/photo/pl11856507-manufacturer_customized_aluminum_profile_heat_sink_round_200w_led_heatsink.jpg

Ar fi o problma datorata acestor radiatoare avand in veere ca aplicele sunt si ele destul de masive, sistemul de ancorare va trebui construit special ca sa faca fata ...inca nu am tavanele in camere izolate cu rigips asa ca pana intru in reparatii capitale la plafoane numai bine sa reusesc cu toate subansamblele aplicelor.

Ca ideea aplicele vor arata ca in poza atasata, binenteles daca voi folosi racirea activa radiatoare vor trebu prinse invers si la o anumita distanta de aplica.

Cel mai probabil dupa finalizare tot ansamblu va fi vopsit dar inca nu stiu cum, iar in prtea de jos va fi o sticla in genul asta din foto 2 care va fi transparenta doar pe diametrul cob-ului

post-175755-0-77032800-1513983483_thumb.jpg

post-175755-0-81096300-1513983869_thumb.jpeg

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Inteleg ca te astepti sa fii criticat.

 

Eu zic BRAVO, si ar fi bine sa avem de discutat mult mai multe astfel de proiecte.

 

Te rog insa sa abordezi problema luand-o sistematic, pentru ca altfel deschizi mult prea multe fronturi de discutii, chiar imi este greu sa iti raspund.

Incepe si tu cu fluxul luminos necesar / dupa care prezinta-ne exact care este optiunea ta cu racirea activa, cu punctele de functionare, cu randamentul asteptat.

Dupa aia hai sa ne focalizam pe rand pe cate o sub-problema, ca sa nu le discutam pe toate in dezordine si sa nu se inteleaga nimic.

Presupun ca si tu ai o problema singura (dintre cele de pe lista) care este mai urgenta zilele astea: poate SMPS-CCul / poate controlul ventilatiei / poate ce radiator selectezi -> hai sa incepem numai cu o singura problema.

 

 

On-topic:

- din multe motive nu recomand racirea activa. Dar daca esti decis, este si ea o solutie buna, iar ca performanta nici nu poti mai bine...

- cu racire activa poti sa mergi la puteri mari (desigur ca eu prefer puteri mici si incarcari mici si am argumente) dar tu poti sa vrei incarcari mari si sa ai argumentele tale. Sunt doar optiuni diferite, nu corecte/gresite.

- radiatoarele ai cam zis de multe... Cele din poze au insa in zona centrala o ... gaura... acolo unde ar trebui sa aiba material foarte gros, ca sa preia multa caldura...

- cu sursele chinezesti nici sa nu te gandesti sa le maresti puterea! chinejii oricum o pun la maxim posibil, fara rezerve. Eu daca folosesc asa ceva din start micsorez curentul sub jumatate. Daca pui aici cifrele, cu flux / randament / putere in primul rand intelegem si noi ce vrei, si poate primesti solutii bune.

Link spre comentariu

Daca toată puterea radiată emisă de o sursă de lumină și percepută de ochiul uman se numește flux luminos, iar unitatea de măsura este lumen-ul, asadar, fluxul luminos ne arata cantitatea totala de lumina emisa de o sursa de lumina. Cu cât este mai mare valoarea fluxului luminos al unui bec, cu atât luminozitatea becului este mai mare. Avand in vedere ca cele in doua camere se pot desfasura numeroase activitati, si cantitatea de lumina/flux luminos poate sa difere de la caz la caz .

Deci am doua camere, una are dimensiunile 2,70x4,63m iar cealalta 3,70x4,63m. asta insemnand urmatoarele suprafete Dormitor 12,5m2, Sufragerie 17,13m2 inaltimea ar fi 2,5/2,6m.

Ca punct de reper ar trebui sa am:

in sufragerie 1300/2500 Lumen ~ 100/193 lux minim, asta insemnand sa spunem 1/2 cob-uri aprinse iar la cu toate 4 ar insemna 8000/10000 Lumen ~ 616/770 lux maxim, iar dormitor ar fi ca punct de plecare un 1300 Lumen si un maxim 5000/5500 Lumen ~385 lux

Aceste valori ar in cazul in care realizez o racire corespunzatoare folosirii cob-urilor aproape de maxim. cu un randament de 120/130l/w in functie de temperatura jonctiune. Sa zicem ca se pierd niste lumeni/w in varianta maxima dar la peste 20w deja sunt mai multi la total ca la folosirea la 50% a cob-ului chiar daca ajungi la 150lm/w.

O sa-mi sara multi in cap ca nu se folossc ledurile la intensitatea maxima oricum coburile din seria 22 suporta 600mA max cu un flux de 2877lm iar daca voi folosi sursele respective la 280ma ar rezulta un flux de 1490lm pe un singur cob si 5960lm cu toate 4 cob-uri aprinse.

Am incercat sa folosesc cateva softuri gen Dialux/Relux dar sunt prea multe de configurat asa ca m-am lasat de ele. Urmeaza sa imi procur un luxmetru pentru a vedea exact care e fluxul luminos in diverse puncte ale camerelor, cu b ecurile cu incandescenta pe care le am acum dar acum lustra e din sticlal mata, deci oricum se pierde din fluxul luminos, in functie de asta voi vedea ce optiuni voi alege ...

Legat de racirea activa, trebuie sa gasesc o varianta de auto controler cu sau fara pwm avand in vedere ca coolerele sunt cu 4 fire.

Ideal ar fi ca in momentul cand senzorul/termistorul citeste o temperatura stabilita ...ideal in plaja 25-40grC sa porneasca coolerele...ma gandesc ca dpdv constructiv sa folosesc un senzor de temperatura pe care sa-l introduc exact sub cob din partea opusa a radiatorului prin gaurirea partii centrale pana la 1-2mm sub cob .

Astept si alte sugestii...oricum va fi ceva de durata si va trebui sa fac multe teste pana la varianta finala .

Editat de gabyh
Link spre comentariu

1. eu zic ca 10.000lm in acea sufragerie sunt overkill - daca faci lucruri fine suplimentezi cu iluminare zonala (o lampa locala). Eu as sugera ceva pe la 4000lm ca fiind mult mai mult decat ce probabil ai in acest moment.

Pentru dormitor 2000-3000 lm maxim.

 

2. coolerul initial actioneaza prin masa lui termica, practic se incalzeste el de la COB - si mentine scazuta Tj. Daca zgomotul ventilatoarelor nu este o problema ajunge ceva termosensibil pus cam oriunde pe radiator, fara nici o complicatie de gaura etc, doar sa fie cu ceva termoconductor ca vaselina siliconica si in contact mecanic bun. Iesirea "ceva-ului termosensibil" o prelucrezi si o compari cu o referinta , iar pe iesirea de curent mare a comparatorului pui ventilatorul.

 

Eu as folosi pur si simplu o jonctiune de siliciu ca senzor termic, alimentata cu un curent constant mic, apoi amplificare, apoi un comparator cu un Mosfet in sarcina care sa aibe in drena ventilatorul.

 

3. o varianta mai silentioasa ar fi ca tensiunea proportionala cu temperatura sa fie amplificata si introdusa direct in ventilator, in ideea ca la T1 miscarea ventilatorului sa porneasca si la T2 deja iesirea sa fie pe "railul" opus.

Adica ventilatorul sa porneasca la T1, apoi turatia ventilatorului sa tot creasca pana se ajunge la T2, iar de acolo in sus sa ramana la maxim.

In felul asta turatia si zgomotul ar creste direct proportional cu temperatura, deci zgomot mai putin deranjant...

Link spre comentariu

Deocamdata vorbesc teoretic de acele valori..pana nu am sursele si vad cum se comporta coburile pe radiator fara ventilator la diverse intansitati ale curentului. Din experienta proprie stiu ca, coolerele stock de la intel pornesc la o turatie destul de mare, asta insemnand ca tot prin tatonari sa stabilesc viteza optima la care sa spunem se pastreaza Tj intr-o anumita plaja si apoi sa vedem ce varianta voi folosi. Ma bate gandul sa folosesc ceva gata asamblat gen https://www.ebay.com/itm/12V-PWM-PC-CPU-Fan-Temperature-Control-Speed-Controller-Module-High-Temp-Alarm-/112174066548 sau

https://www.ebay.com/itm/PWM-4-Wire-Fan-Temperature-Controller-Speed-Governor-for-PC-Fan-Alarm-DC-12V-/222738128936

primul pare mai ok avand control asupra a 3 ventilatoare ideal ar fi daca as gasi si varianta care sa controleze 4 dar e ok si asa la banii aia as putea folosi cate 2 pe fiecare aplica....ar fi ok daca le-as gasi la noi sa nu ma complic cu ebay. Ar m,ai fi si asta cu 2 termostate si afisaj digital al temperaturii https://fr.aliexpress.com/item/DC-12-24V-48V-2-Way-Independent-4-Wire-PWM-Temperature-Control-Fan-Speed-Controller/32584265737.html

Editat de gabyh
Link spre comentariu

Exista aplicatii pt mobil pt masurat fluxul luminous.

Binenteles ca nu te poti baza pe ele dar folosind tot timpul acelasi mobil poti sa faci comparatii intre diferite surse de iluminare, eventual comparatii chiar intre diferite locatii.

 

O variant si mai inteligenta este sa modifici controlerul reglabil de temperature ce este integrat in ventilatoarele de la cooler-ele de Pentium. Pot functiona si la turatii destul de reduse dar daca vrei ventilatoare silent si de turatii foarte mici atunci cumperi ventilatoare Arctic cooling care merg chiar si la turatii de abia se invirt si sigur nu se aud pina pe la 40-60% din turatia maxima.

 

Problema cu racirea active nu o reprezinta zgomotul care se rezolva ci fiabilitatea ventilatorului care trebuie sa mearga continu sau aproape continu foarte multi ani.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eu astept poze cu realizarea. Personal, am pus becoleduri in toata casa, de la marca aia cu "ph". Am camerele cam ca ale tale. In dormitor am 2x8.5W. Stau cu unul aprins ca e multumitor. Mai am 2 spoturi la capul patului, lumina indirecta foarte relaxanta. Lumina de jos in sus. In sufragerie am 2x11W, tot asa, stau doar cu unul aprins ca e ultra suficient. In restul casei am de 8.5 W.

Cele 2 spoturi sunt pe post de veioza, comanda e cap-scara, langa pat. Au devenit din moft, o necesitate. 5w lumina rece, in contrast cu cea calda din tavan. In poze erau doar ele aprinse.

post-249000-0-37105300-1514182207_thumb.jpeg

post-249000-0-60334500-1514182227_thumb.jpeg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

1. Cu modulele alea de control ventilator este relativ simplu si nu iti trebuie decat o singura iesire. Din ce imi amintesc eu ventilatorul nu necesita decat pe la 0,2A si oricum nu depaseste 0,5A. Deci la o capabilitate de 5A poti pune 10 ventilatoare pe o iesire, dar senzorul termic/control il conectezi doar de la unul singur, care va comanda tot grupul - nu vad rostul comenzii individuale pe fiecare ventilator.

 

2. Ce spune @fanelforum mi se pare rezonabil. Mai ales ca daca doresti doar 22W (efectiv 5,5W pe COB, ca vei avea patru) atunci randamentul este ~175lm/W, deci ai 3850lm. Curentul printr-un COB ~160mA.

Deci cazi exact in intervalul preconizat de mine, sub 4000lm.

 

Pentru ca el a luat ceva industrial probabil ca are eficienta mult mai mica, si in al doilea rand probabil ca cei 22W sunt la intrarea in alimentare, deci pe COB el are sub 5W binisor.

Daca iau cazul "mediu" cu eficienta 100lm/W (global pe intreaga sursa de lumina, incluzand alimentarea) inseamna ca el nu are decat 2200lm.

 

Daca luam de bun acest calcul cu 2200lm, atunci iti sugerez 120mA pe COB, 4W, flux total 4x800lm, deci 3200lm, binisor mai mult decat ce zice colegul, plus ca este acoperitor si pentru cazul improbabil ca el a nimerit ceva becoled cu randament mai bun...

Iar radiatoarele alea puse pasiv fac fata pana pe la 10W (nimic sa nu obstrueze convectia). Mai sigur pot sa-ti garantrez ca fac fata la 6-7W, asa merg de peste 2 ani in veioza mea. Daca consideram ca in corpul tau convectia este partial ingreunata, eu cred ca totusi la 4W nu ai nevoie de ventilatie fortata -> deci simplitate si fiabilitate.

 

 

Iti sugerez sa faci un test initial inainte de a te ambala la racire activa -> daca scapi de ea va fi un mare castig si vei si munci mai putin cu costuri mai mici.

Link spre comentariu

Dacă folosești răcire activă nu ai nevoie decît de un COB pe lampă, capacitatea de răcire a unui cooler de PC e foarte mare. Am probat eu odată cu 14W băgați în LED, că atît ducea ledul, și ventilatorul alimentat cu 5V, radiatorul era rece. Un astfel de radiaotr fără ventilator într-o plafonieră semiînchisă, la peste 5W se încinge binișor.

Folosirea ventilatorului este atractivă dar cumva am tot evitat să folosesc pentru maximă fiabilitate.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări