Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

automatizare pompe


Vizitator valbo1724

Postări Recomandate

Vizitator valbo1724

Ma poate ajuta cineva cu o automatizare pentru pornirea automata a unei pompe de circulatie de rezerva cand pompa activa se arde?

 

Doresc sa instalez o pompa de circulatie de rezerva in paralel cu cea activa si as dori sa le fac sa mearga alternativ (banuiesc cu un releu de timp) , dar sa si poata porni automat pompa rezerva atunci cand cea activa se arde sau se blocheaza.

Link spre comentariu

Ar trebui să instalezi practic un presostat înainte de pompa de circulație, care la detectarea unei creșteri peste un anumit prag a presiunii înainte de pompa defectă, să pornească automat pompa de rezervă. Sau să montezi oriunde pe circuit un apometru, căruia să-i supraveghezi rotirea discului cu un optocuplor, iar la oprirea rotației,sau scăderea sub o anumită turație (pompă defectă) să declanșeze pornirea pompei de rezervă. A doua variantă ar necesita un circuit electronic ceva mai complex decât varianta cu presostat.

Link spre comentariu

Păi și la cum ar putea fi detectată arderea pompei te-ai gândit ? Eu propuneam detectarea efectului produs de oprirea pompei. Adică fie creșterea presiunii înaintea pompei, fie scăderea debitului. Sigur se poate supraveghea electric/electronic și motorul pompei, de exemplu curentul nominal în sarcină.Dacă acesta dispare (bobinaj întrerupt) sau crește mult (scurtcircuit), atunci pornește a doua pompă.Dar asta nu va compensa rezistența hidraulică opusă de nefuncționarea pompei defecte, iar cea de-a doua va avea o viață mult mai grea......

Link spre comentariu

Cu doi senzori de temperatura,unul montat inaintea pompei si unul dupa,lipiti de teava.Daca temperatura celui de dupa este cu ,,n" grade mai mica decat a celui dinainte,porneste pompa 2.Daca pompa 1 este in regula,temperatura va fi apropiata ca valoare.Si setat ca montajul sa actioneze de la o anumita temperatura in sus.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu
Vizitator valbo1724

Pompele se opresc cateodata in urma comenzii termostatului de ambient deci masurarea presiunii sau a debitului nu are sens. Cred ca solutia ar fi cu releu termic dar nu prea ma pricep la parte electrica eu fiind instalator. Daca stie cineva o schema de montaj cred ca i-ar ajuta si pe altii care vor sa recurga la astfel de instalatii.

Link spre comentariu

Sunt variatoare de frecventa dedicate pentru asa ceva. Sau cel putin au modul instalabil pt. control pompe. Eu am tot folosit altivar 71 pt. povestea asta.

Se pune problema, ca le randuieste. Asca ca ambele au aceleasi ore de functionare, dar in momentul in care una da de greu , o ajuta a 2-a .

Dar deja ne bagam in teorii.

Simplu. Protectie termica cu contact aditional. Pica siguranta la pompa 1 , porneste cealalta.

Le faci conditionare si protectia pusa pe automat, si in caz ca se raceste prima, pica a 2-a si revine prima.

Nimic complicat.

Link spre comentariu

Releul termic este DOAR protectie la suprasarcina.Va trebuie atat protectie la suprasarcina,cat si la scurt-circuit.Tocmai de aceea v-am recomandat in postul 8 utilizarea unor intrerupatoare automate,care indeplinesc ambele functii.Cred ca ar fi mai productiv ca sa enuntati tema proiectului,cu toate datele,daca vreti raspunsuri la tema.

 

Alex

 

P.S.:Nu ar fi rau sa va specificati si locatia.

Link spre comentariu
Vizitator valbo1724

Tema este simpla: Am un cazan pe lemne la care vreau sa montez 2 pompe de circulatie in paralel, pentru care doresc o automatizare astfel:

- pe perioada functionarii sa mearga doar una dintre pompe, cealalta fiind de rezerva

- pompele sa functioneze alternativ pentru a avea o uzura cat de cat egala

- in momentul in care una dintre ele se defecteaza sa porneasca cea care este rezerva la momentul respectiv.

 

Cred ca schema pe care o doresc este prea complicata asa incat ma intereseaza doar componentele de protectie si de comutatie in cazul in care apare o problema la una din pompe (scurtcircuit, bobinaj intrerupt, etc).

Va multumesc.

Link spre comentariu

,,Cele 2 pompe trebuie montate in paralel,cu cate o supapa de sens pe fiecare.Se monitorizeaza curentul fiecarei pompe cu cate un intrerupator automat.In cazul in care protectia primei pompe decupleaza,porneste cealalta pompa.Poti face monitorizarea si cu cate un traductor de debit montat pe fiecare pompa."

,,Tema este simpla: Am un cazan pe lemne la care vreau sa montez 2 pompe de circulatie in paralel, pentru care doresc o automatizare astfel:

- pe perioada functionarii sa mearga doar una dintre pompe, cealalta fiind de rezerva

- pompele sa functioneze alternativ pentru a avea o uzura cat de cat egala

- in momentul in care una dintre ele se defecteaza sa porneasca cea care este rezerva la momentul respectiv."

Varianta propusa -releu inteligent cu intrari analogice (200..270 euro) si digitale+sursa neintreruptibila (sau generator) in cazul in care ,,pica reteaua"

in cazul alternarii pompelor veti avea ,, surpriza "sa aveti doua pompe indisponibile, va propun o pompa principala si una rezerva pe perioada repararii pompei principale functionati cu rezerva

programarea nu ar fi prea grea , va propun sa participati la realizarea,, fisei postului" releului inteligent.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări