Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea cablajelor prin metoda foto


Postări Recomandate

Eu folosesc ce este atasat! Nu folosesc pentru developare, dar cu siguranta se pot folosi si pentru asa ceva.

Cele mari sunt cu burete, iar cele mici sunt cu bumbac si sunt destul de rezistente, curata solvent care topeste si plasticul si tot se poate refolosi ince de cateva ori.

Deoarece eu le folosesc la curatat cerneala de pe capete de la plotter le cumpar de la http://www.digiprint-supplies.com/tools/cleaning-products/swabs.html impreuna cu alte chestii care sunt ceva mai scumpe. Sunt relativ ieftine dar transportul este scump, eventual daca vor mai multe persoane faceti un group buy si luati cateva sute sau chiar mii de bucati si asa se merita!!! Atentie la specificatii pt ca eu vroiam cu burete ultima oara si nu am acordat atentie, si mi-au venit cele de bumbac, sunt bune si astea, dar mai bine curata cele de burete!

ROG A NU SE CONSIDERA RECLAMA

post-218273-0-71984200-1487434832_thumb.jpg

Link spre comentariu

eu folosesc o pensula pentru fata super fina, si nu trebuie sa apesi, decat sa treci pensula peste pcb-ul submersat .

nici daca ai avea doua fete de A4 nu te-ai plange ca nu ai timp sa faci asta.

 

oricum pensula ta de burete nu e buna, ca ai ales una pentru pleoape.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dar am intels ca develoaparea asta se face rapid, 1-2 min. Cand am eu timp sa dau cu betisorul ala pe toata suprafata cablajului, mai ales daca e si mare cum e asta de vreau eu sa-l fac ?

Da, cam atat dureaza developarea, teoretic maxim 2 minute, depinde de concentratia solutiei, temperatura ei, dar poti agita tavita in care este solutia si cablajul fara sa dai cu pensula pe el, apoi il clatesti in apa curata, verifici ochiometric daca s-a developat tot stratul expus pana se vede cuprul curat si lucios.

Stratul care se developeaza se va colora in visiniu inchis.

 

Pentru inceput fa cateva teste pe cateva placute mai mici, pana te "formezi" un pic si iti "setezi" timpul de expunere, timpul necesar developarii, apoi dupa ce determini aceste lucruri poti realiza cablajul care te intereseaza.

 

Daca nu iti stabilesti acesti timpi si te grabesti sa-ti realizezi un cablaj, cu siguranta vei fi dezamagit de metoda foto.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Daca folosesti placi cu fotorezist deja aplicat (cele cu expunere pozitiva) atunci substanta de developare este ori metasilicat de sodiu (substanta cea mai buna pentru aceasta) sau cel mai probabil, hidroxid de sodiu (soda caustica).

 

Hidroxid-ul de sodiu este asa-numita lesie, care o foloseau mamaile noastre ca sa faca sapun. Eu zic ca daca foloseau ele si nu mureau atunci poti si tu.

Pe de alta parte, foloseste tot timpul ochelari de protectie. Ii gasesti la 5...6 lei prin Dedeman. Ochilor nu le place soda caustica, daca nu se intervine imediat dupa stropirea corneei atunci Romania o sa aiba un chior, poate chiar orb, in plus.

 

Preferabil sa folosesti si manusi de protectie cand lucrezi cu hidroxidul de sodiu (sinonime: soda caustica, lesie) dar daca nu vrei si nu vrei atunci sa iti faci o solutie de acid acetic (il gasesti sub numele de "otet" de Topoloveni, cel ieftin) si in cazul in care te stropesti pe maini cu soda caustica, te speli repede cu solutia de otet si apoi tii mainile sub flux de apa rece. Repeti de cateva ori aceasta alternare: otet, apa rece.

 

O solutie de otet cu sare de bucatarie este extrem de eficienta in indepartarea oxizilor de cupru de pe laminatul PCB. Doar ce ai scufundat placa in solutie si arata perfect.

 

Pe de alta parte, daca folosesti filmul fotosensibil negativ cumparat de la chinezi (cel care trebuie laminat pe PCB) atunci substanta de developare este carbonatul de sodiu (nu bicarbonatul de sodiu de se foloseste ca praf de copt). Concentratia este de 10grame la 1litru.

I se mai spune "soda".

Mai demult se folosea pentru spalat dintii (si albit-ul acestora) cat si pentru spalat diverse (rufe, vase etc).

Eu imi tin mainile neprotejate in solutia de carbonat de sodiu fara probleme. Nu confunda cu solutia de soda caustica (NaOH, lesie).

 

Pentru developare rapida (si corecta) folosesc pensulele cu fire de plastic care se gasesc prin Dedeman. Nu va mai stresati ca se ia rezistul de pe placa ... daca se ia atunci oricum o sa se desprinda cand faceti corodarea. Daca expunerea se face corect, dupa developare eu ma chinui sa indepartez cu unghia un rest ramas accidental datorita unui fir de par desi pana la urma ma enervez si pun mana pe cutitul Exacto si rezolv cu acesta.

 

Dupa developare curat placa pentru siguranta, frecand-o fara sa apas prea tare cu un burete de vase, partea moale nu partea verde. Aceasta cand am trasee la aproape 8 ... 10mils unul de celalalt, deci densitate mare de trasee, pentru ca sa nu ramana o urma de film agatata si care sa imi faca scurturi aproape invizibile intre trasee.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Manusi din alea de plastic chirurgicale de la farmacie ?

 

De unde naiba sa iau eu "pensula de burete !" ? N-am vazut in viata mea de 36 de ani asa ceva.... Cu altceva ce se gaseste prin casa nu merge ? O pensula cu par, de vopsit... de exemplu...

Io dau cu destiu. Si 20 de ani de cind folosesc acesta metoda nu am patit nimic. Ochelari e bine totusi de purtat, dar nu e dracul chiar asa de negru!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări