Jump to content

GeoMar

Membru activ
 • Content count

  2,247
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

88 Se poate si mai bine

About GeoMar

 • Rank
  Membru avansat
 • Birthday 06/22/1970

Profile Information

 • Locatie
  Mereni - Teleorman

Recent Profile Visitors

2,542 profile views
 1. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  OK, mersi pentru link, am lucrat putin cu acesl Fusecalculator acum ceva timp. Fuse Bits-ii indicati mai sus sunt valabili intotdeauna la un sketch din Arduino? Momentan am schitat o schema pentru realizarea ceasului fara modulul Arduino. Studiez acum metoda de afisare a zilei (Luni, Marti, etc) precum si "incercarea" de introducere a 3 butoane pentru a putea regla ora, data, ziua din ele, momentan nu exista posibilitatea decat prin conectarea modulului Arduino la PC si re-incarcarea sketch-ului ca sa "ia" ora curenta a PC-ului. Sunt ceva batai de cap, sper sa reusesc, daca nu revin cu intrebari in topic.
 2. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Deci pana la urma sa inteleg corect nico: Low fuse: 0xCF - nu 0xFF cum a scris valentin High fuse 0xD9 - la fel cum a scris valentin Extended fuse 0xFD - nu 0xFF cum a scris valentin Am sa desenez schema si revin cu detalii-intrebari. Multumesc.
 3. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Revin si eu din nou cu o rugaminte la cei care se pricep. Am realizat acest ceas-data-termo cu afisaj 8x32 Matrix folosind un Arduino Nano, merge aproape asa cum imi doresc (mai vreau sa includ si afisare zilei, ceva gen: Luni, Marti, etc). Acum vreau ca sa realizez acest montaj FARA sa mai folosesc modulul Arduino, adica sa folosesc doar HEX-ul generat de Arduino pe care sa-l incarc intr-un Atmega328p (nou, fara bootloader), problema este ca nu stiu setarile la fuse bits si ce altceva mai trebuie pentru a realiza acest lucru. Nu as vrea ca sa scriu si bootloaderul in noul Atmega328p, sa scriu simplu-direct HEX-ul, setez Fuse Bitii si la punerea lui Atmega328p programat pe cablajul montajului sa functioneze ok ca si cu modulul Arduino. Multumesc anticipat pentru ajutor.
 4. STATIE DE LIPIT

  Pentru cei interesati sa isi construiasca Statia de Lipit, dupa schema lui Wolf, am realizat un lot de cablaje industriale, expediere colet prin Posta. pret 20 lei + 10 lei transport - cu virare bani in cont pret 20 lei + 18 lei transport - cu plata ramburs Mai sunt disponibile 8 bucati. Comenzi pe PM. Cablajul:
 5. Multumesc frumos pentru raspuns. Intre timp vad ca imi arata ca nu este bateria conectata, deci ... alta baterie.
 6. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Mersi, da acum merge.
 7. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Nu functioneaza, eu NU folosesc libraria MC_MAX72XX , ci libraria LedControl.h Eroare : 'MD_MAX72XX' has not been declared' Partea de inceput a codului folosit de mine: [code] #include <OneWire.h> #include <DallasTemperature.h> // Data wire is plugged into port 12 on the Arduino #define piDS 12 #define precizie 12 // Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices (not just Maxim/Dallas temperature ICs) OneWire oneWire(piDS); // Pass our oneWire reference to Dallas Temperature. DallasTemperature senzori(&oneWire); // arrays to hold device addresses DeviceAddress senzor1, senzor2, senzor3; // temperaturi senzori float t1, t2, t3 ; #include <avr/pgmspace.h> #include <LedControl.h> const int numDevices = 4; // number of MAX7219s used const long scrollDelay = 17; // adjust scrolling speed unsigned long bufferLong [14] = {0}; LedControl lc = LedControl(11, 13, 10, numDevices); #include <Wire.h> #include "RTClib.h" // from https://github.com/adafruit/RTClib RTC_DS1307 RTC; // Tells the RTC library that we're using a DS1307 RTC [/code]
 8. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Multumesc pentru exemplu. Maine seara dupa servici implementez in cod si revin cu detalii-functionare.
 9. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  M-am conformat si am pus lucrurile in ordine, multumesc frumos deejay2k1 cu aceasta modificare afiseaza corect tensiunile negative. Dupa implementarea in cod a modificarii propuse de tine, am remarcat ca la temperaturi intre 9,9 grade si -9,9 grade, afisa si un 0 in fata temperaturei, ceva gen - 03,8 grade, in loc de - 3,8 grade. Destul de urata/inestetica aceasta afisare cu acel 0 in fata. Pentru a nu mai afisa acel 0 in fata, am inclus in cod, partea de cod de mai jos, parte care se ocupa de "stingerea" acelui 0 la temperaturi intre 9,9 si - 9,9 grade: [code] if ((t3 < 10) || (t3 < (-10))) { loadBufferLong(32 + tz3); // 2 } else { loadBufferLong(48 + tz3); // 2 } [/code] Nu stiu insa daca este cea mai buna modalitate pentru "anularea-stingerea" acelui 0 din fata temperaturei, dar functioneaza, asa ca partea de citire-afisare temperatura a unui senzor Ds18B20 arata acum asa: [code] //====== Temperatura 2 ========= senzori.requestTemperatures(); t2 = senzori.getTempC(senzor2); Serial.print("Temp C: "); Serial.println(t2); scrollMessage(temperatura2); if (t2 > 0.0f) { loadBufferLong(43); // + } else { loadBufferLong(45); // - t2 = -t2; } int t2a = 10 * t2; int tz2 = t2a / 100; t2a = t2a - tz2 * 100; int tu2 = t2a / 10; int ts2 = t2a % 10; Serial.print("="); Serial.print(tz2); Serial.print(tu2); Serial.print(","); Serial.print(ts2); Serial.println(" C"); if ((t2 < 10) || (t2 < (-10))) { loadBufferLong(32 + tz2); // 2 } else { loadBufferLong(48 + tz2); // 2 } loadBufferLong(48 + tu2); // 1 loadBufferLong(44); // , loadBufferLong(48 + ts2); // 7 loadBufferLong(0x7F); // degree sign loadBufferLong(67); // C delay(1000); [/code] O poza cu afisare temperatura negativa: Si un mic clip cu functionarea montajului: L.E. Urmeaza sa experimentez acum implementarea pe un port ADC a unei fotorezistente care sa comande intensitatea luminoasa a afisajului in functie de iluminare. Ceva idei-exemple sunt binevenite.
 10. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Am incercat asa, dupa ce citeste temperatura t1 de la senzor , am setat eu in cod temperatura senzorului ca t1= -11,9 (asta ca sa nu stau cu senzorul in frigider ca sa dea cu minus) si am testat pe serial. La valoarea lui t1 = -11.9 imi arata pe serial -1-1.0
 11. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Revin cu ceva nelamuriri. Am reusit sa realizez un ceas-termometru cu 3 senzori DS cu ajutorul lui Niq_ro (ii multumesc de sprijin/ajutor), functioneaza ok partea de ceas si partea de temperatura. Astazi fiind ceva mai frig afara, am remarcat ca la temperaturi de sub 0 grade nu afiseaza corect. Nu vreu sa-l mai deranjez/stresez pe Niq_ro, de aceea apelez aici pe forum. Partea de cod care se ocupa de afisarea temperaturii pe afisaj dotmatrix este: [code] //====== Temperatura 2 ========= senzori.requestTemperatures(); t2 = senzori.getTempC(senzor2); Serial.print("Temp C: "); Serial.println(t2); int t2a = 10 * t2; int tz2 = t2a / 100; t2a = t2a - tz2 * 100; int tu2 = t2a / 10; int ts2 = t2a % 10; Serial.print("="); Serial.print(tz2); Serial.print(tu2); Serial.print(","); Serial.print(ts2); Serial.println(" C"); scrollMessage(temperatura2); if (t2a > 0) { loadBufferLong(43); // + } else { loadBufferLong(45); // + t2a = -t2a; } loadBufferLong(48 + tz2); // 2 loadBufferLong(48 + tu2); // 1 loadBufferLong(44); // , loadBufferLong(48 + ts2); // 7 loadBufferLong(0x7F); // degree sign loadBufferLong(67); // C delay(2000); [/code] Temperatura citita de la senzorul DS este salvata initial in : "float t1;" La temperaturi sub 0 grade asa afiseaza in comparatie cu alt ceas realizat de mine :
 12. Ca sa nu mai deschid un nou topic despre bateria de la un Dell, postez si eu aici, sper ca nu se supara initiatorul topicului. Am un laptop Dell Vostro 1440 care sta mai tot timpul pe alimentator. Zilele trecute s-a intrerupt reteaua de 220v, laptopul era pornit si a mers pe baterie pana s-a oprit. La revenirea retelei NU mai vrea sa incarce (am remarcat a doua zi acest lucru), nu este din alimentator, l-am inlocuit (aveam altul de la un Dell Latitude D650), arata ca in poza atasata "plugged in, not charging". Este vreun remediu ca sa-l pot face sa incarce bateria, sau chiar a murit bateria? Stiu de la Dell latitude D650 ca bateria are un cip care contorizeaza ciclurile de incarcare si la un anumit ciclu arata ca trebuie schimbata bateria. La asta imi arata ca are bateria dar ca nu incarca.
 13. invertor sinus pur

  Eu mai am patit sa nu pot urca codul in arduino cand nu il recunostea, aparea tot ceva asemanator, nu retin exact. Am rezolvat prin simla scoatere a mufei din USB si introducerea mufei in USB din nou. Trebuie sa fie setat si in programul Arduino tipul placii si portul.
 14. invertor sinus pur

  Ce arduino folosesti ? UNO? Este conectat la portul COM1 ?
 15. Termometru cu DS18B20 si Digiti LED

  Codul testat de mine este preluat de pe net, asa cum am mai mentionat, foloseste alte biblioteci, cu parere de rau nu am testat codul tau, am remediat defectul, remediu care il prezint mai jos, poate se lovesc si altii de aceasta situatie. Am folosit in codul meu (preluat) librariile: MD_Parola-master MD_MAX72XX-master Dupa ceva cautari pe net, am descoperit ca se poate remedia acea eroare de scrolling-afisare, prin simpla editare a unei singure linii din libraria MD_MAX72XX-master (probabil si alte librarii). Am editat fisierul "MD_MAX72xx.h" cu ajutorul lui Notepad++, apoi am salvat, din informatiile gasite pe net, se pare ca am depistat modulul folosit de mine, este "FC16". Aici am modificat in linia incercuita din foto, din "0"in "1"si acum scrollingul si afisarea este acum in regula: Am facut si un mic test video, unde am folosit 8 module, nu 4 module, dupa cum se vede in clip si merge ok scrollingul-afisarea: Ramane acum sa inteleg functionarea-afisarea cu MAX7219 si sa incerc sa adaug-afisez in cod un ceas cu RTC1307 si 2-3 temperaturi cu DS18B20. Orice sfat-idee, sunt binevenite, asa cum am mai scris sunt incepator, trebuie sa le iau pe rand ca sa invat ceva si sa iasa ceea ce imi doresc eu.
×