Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mars01

Membru activ
 • Content Count

  1,432
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

206 Excellent

1 Follower

About mars01

 • Rank
  Rising
 • Birthday April 2

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Contact Methods

 • Yahoo
  marius_adrian@yahoo.com

Recent Profile Visitors

1,754 profile views
 1. FlatCAM beta 8.918. Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Cand faceti dezinstalarea versiunii mai vechi, stergeti preferintele cand vi se cere aceasta. Am adaugat parametri noi in preferinte si daca nu le stergeti vor fi probleme ciudate. In mare ce este nou: - traducere partiala in limba rusa de catre userul @camellan din FlatCAM.org - am readaugat notatiile vizuale cand se creaza Gcode (numerotari) pentru a identifica directia de taiere. Se poate dezactiva in Edit -> Preferinte -> Cnc Job - comanda Tcl geocutout creaza acum un obiect nou in loc sa modifice pe cel vechi - am adaugat un buton the Activare/Dezactivare Grid in meniul contextual in submeniul Grid - am adaugat un buton the activare/dezactivare a panelului din stanga aplicatiei in meniul contextual - mai mult buguri rezolvate
 2. Salut, Pasul 1: cumperi un PicKit2 sau PicKit3 de pe Aliexpress/eBay. PicKit2 poti sa iti faci si singur dar cineva va trebui sa programeze uC-ul din el (18F2550). Pasul 2: folosesti un osciloscop si determini protocolul folosit pentru transmisie. Pentru aceasta trebuie sa verifici pe fiecare pin al 12F629 ca sa vezi unde anume iti ajunge semnalul util. Trebuie sa obtii ceva de genul: https://blog.domadoo.fr/guides/principe-du-protocole-homeeasy/ Pasul 3: te apuci si citesti datasheet-ul uC-ului de aici. Pasul 4: creezi un firmware folosind un compilator cum ar fi mikroC for PIC (aici) sau MPLABX(aici) + XC8 (aici). Pasul 5: uploadezi firmware-ul in uC cu ajutorul Mplab IPE (se instaleaza cand se face instalarea MPLABX) Ceva help ai aici: http://jasper.sikken.nl/garage/index.html
 3. FlatCAM 8.917. Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Aceasta este una dintre ultimele versiuni ale FlatCAM beta, vor mai urma cateva dar vor fi doar cu rezolvari de bug-uri. In aceasta versiune am refacut modul in care se stocheaza informatia in parsarea Gerber ceea ce permite acum exportarea obiectelor FlatCAM Gerber ca si fisiere Gerber. Am adaugat un tool nou numit Eraser in Editoarele de Geometrii si Gerber. Am pus limite printr-un parametru nou in editoarele de Geometrii si Gerber, care afecteaza pozitiv performanta cand se misca geometrii. Multe alte buguri rezolvate si imbunatatri care le puteti citi mai jos. Cam cum se face operatia de mutare cu noile limite (cand selectia contine un numar mai mare de elemente decat parametrul din Edit -> Preferences, selectia va fi afisata doar ca un patrat bounding box). Cam cum se foloseste noul tool din editoare, Eraser:
 4. Multumesc pt fisiere au fost utile. Singurul fisier necesar este fisierul Drill.ncd. Partea proasta este ca aceasta versiune mai veche de Eagle nu ofera toate informatiile necesare. Partea buna este ca lucrurile nu stau chair atat de rau. Header-ul fisierului Drill.ncd arata asa: % M48 M72 T01C0.0394 T02C0.0400 T03C0.0470 T04C0.0472 T05C0.0512 T06C0.0520 T07C0.0550 T08C0.1260 T09C0.1614 % Lucrul care pacalea FlatCAM este faptul ca apare acel symbol '%' la inceputul fisierului si care nu are ce cauta acolo pentru ca semnifica sfarsitul header-ului. Am facut o modificare in FlatCAM ca daca apare 'M48' (care inseamna inceput header) dupa o detectie de sfarsit header, detectia de sfarsit header este ignorata. Am adaugat si extensia .ncd in lista de extensii FlatCAM care arata ca este vorba de un fisier Excellon. Singurul lucru care lipseste este formatul, unitatile de masura si tipul de supresie a zerourilor. Din fericire FlatCAM alege ca default-uri (cand acestea nu sunt detectate in fisierul Excellon) valori care sunt acceptabile pt un fisier generat de Eagle 6.x. Singura schimbare necesara este alegerea in: Menu -> Edit -> Preferences -> Excellon tab -> Excellon General -> Excellon Format -> Default Zeros = TZ Apoi se incarca fisierul Excellon. ZIlele acestea am sa postez o noua versiune a FlatCAM care va contine si modificarile legate de prezenta aiurea a acelui '%' la inceputul fisierului. Pana atunci se poate sterge acel prim '%' din fisierul Drill.ncd si efectuati schimbarea parametrului Default Zeros din LZ in TZ ca in urmatorul GIF.
 5. Buna seara, Ideea este ca majoritatea producatorilor de ECAD au ales sa faca dupa capul lor implementarea fisierului de manufacturare care contine gaurile. Traditional i se spune fisier Excellon dar de fapt este un NC drill. Unii nici macar nu adauga in fisier lista cu tool vs diametru ci fac aceasta intr-un alt fisier (de ex PCB Wizard). Daca gaurile nu se suprapun peste Gerber atunci trebuie sa modificati formatul sau unitatile sau tipul de supresie a zerourilor ca sa corespunda cu ce este in fisier. Am incercat sa fac autodetectie dar nu se poate chiar pt toate cazurile. Cand autodetectia nu merge atunci trebuie sa setati manual in Menu -> Edit -> Preferences -> Excellon Tab -> Excellon format. In aceasta situatie trebuie sa deschideti fisierul Excellon cu un editor text si sa verificati daca in header sunt incluse informatiile necesare iar apoi sa faceti ajustarile in FlatCAM. Postati aici headerul fisierului Excellon (NC drills) si am sa vad daca pot sa includ si autodetectia acestuia. O alta varianta este sa incercati scalarea 1:10 a fisierului Excellon (din tab-ul Selected).
 6. Salut, 1. Cand postezi cod, folosesti butonul de formatare din Editor. Arata asa: <> 2. In program foloseste si tu pragma config-uri. Eu unul nu stau sa decodific hex-ul din _PROG_CONFIG. Este foarte usor sa faci configurarea vizual in MplabX: Menu -> WIndow -> Target MEmory View -> Configuration Bits. In partea de jos configurezi ce ai de configurat si apoi click pe "Generate Source Code to Output" si la final faci copy/paste in program. 3. Exista 2 moduri de programare a uC-urilor la uC mai noi de o anume generatie. Cele vechi se programau numai HVP (high voltage programming, cu aproape 12V) iar cele mai noi se pot programa ori HVP ori LVP (low-voltage programming). Programarea LVP se face setand un anume bit in registrii de CONFIG (cei de care vb la pct 2). Majoritatea insa (subsemnatul este inclus) folosesc programarea HVP. Pt a seta aceasta in MplabX IPE intri ca in poza atasata si faci selectia. Este posibil sa trebuiasca sa restartezi IPE dupa aceasta (cat si sa reconectezi PK3 in portul USB).
 7. Asa este Mircea doar ca ... http://www.ti.com/info-store/sample-request.html Email-urile free nu sunt acceptate iar orice domeniu privat poate fi un domeniu al unei mici companii. Chiar daca site-ul este in renovare si arata o pagina care spune ceva de genul "in constructie"
 8. Atunci cand se foloseste alimentare externa si PICKit3 este setat corespunzator, acea eroare mentionata numai are cum sa apara. Prin urmare, programatorul nu a fost setat desi setarea este efectuata in soft-ul de control. Poti incerca sa fortezi programarea unui alt controller ca sa se incarce firmware-ul corespunzator in PICKit si apoi sa revii la uC_ul initial, reprogramand astfel PICKit-ul. Daca nu te descurci in IDE incearca sa folosesti IPE. Eu nu am avut nici-un esec folosind acest software. Asigura-te ca ai conexiunile facute corect pe placa de test.
 9. De fapt trebuie sa debifezi pt a folosi alimentarea externa. Cam asa:
 10. Daca aplici alimentare externa trebuie sa setezi in MplabX IPE sa foloseasca alimentarea externa. In meniul Advanced. Daca folosesti MplabX IDE, cauta setarea in proprietatile proiectului, sectiunea PicKit3. LE: si pt altii care patesc ceva similar in ceea ce priveste eroarea din primul post, in XC8 functia de intrerupere se declara: void __interrupt(high_priority) ISR_name(void) { // code } (sau low_priority, dupa caz).
 11. De fapt un email care sa nu fie de genul gmail, yahoo etc este suficient. Ai grija ca cei din vama iti aduna valoarea pt ceea ce ai comandat la valoarea transportului si daca depaseste 10 euro, platesti si TVA-ul. Aplicat la total. Daca depaseste 150 euro platesti si taxe vamale.
 12. TI sunt foarte OK in programul de sampling. De ce nu ceri un sample de la ei? Ti-l trimit gratis.
 13. O alta varianta este sa comandati cu ajutorul Comet. Ei va pot comanda componentele la Mouser (uneori le gasesc mai ieftin prin alta parte si va avertizeaza, mi s-a intamplat cu niste cabluri USB speciale fff scumpe - erau vreo 1100 lei cateva bucati si s-a redus la cca 600 dar evident pt acest caz nu plateam transport, era doar obsinuinta) dar sunt cu cateva procente mai scumpe (nu mult) decat pe site-ul Mouser. Eu cand am avut nevoie am sunat la Comet si am facut comanda telefonic. In acest fel numai se plateste nici transport, nici vama etc. PS: Pt Marian & co, nu fac reclama, poate ajuta pe cineva aceasta informatie, costurile de transport pt comanda directa la Mouser parca erau 50USD. In acest fel daca sunteti in provincie costurile se reduc la cat costa un Fan Courier + acele procente de care vb mai sus. In tot cazul cereti o oferta.
 14. Ma scuzati, combat ideea dvs si nu pe dvs. Daca ceea ce spuneti dvs ar fi corect, atunci un traficant de droguri (adica cel care vinde droguri) este cinstit iar user-ul este singurul care este vinovat si trebuie sa suporte rigorile legii ... Imi pare rau dar nu sunt de acord si nici legea nu cred ca este de acord.
 15. Si totusi, nu credeti ca daca ar fi ceva ilegal in modul firmelor care vand licente atat de ieftin, reprezentata locala a Microsoft s-ar sesiza imediat si ar trimite peste ei fix acele organe politienesti care vin si dau amenzi la firme pt utilizarea de licente ilegale? Din ceea ce am citit aici mana legii actioneaza asupra utilizatorilor dar nu si asupra acelora care promoveaza activ acest gen de licente? Ceva nu se potriveste. Cat timp actioneaza intr-un cadru legal (ofera factura si alte elemente de siguranta specifice licentierii) presupun ca administratorii firmei care vinde licente atat de ieftin se bazeaza pe ceva altfel simplul instinct de conservare i-ar face sa evite sa se expuna atat de public prin prezentarea produselor lor pe un portal atat de public si renumit in Romania si in acelasi timp oferind licente oficializate de prezenta unui act oficial (factura)... Tineti cont ca la ora actuala in multe cazuri factura tine loc si de garantie ... Pe de alta parte, ceva ciudat a fost de la inceput cu ofertele gratis ale Microsoft de upgrade aproape obligatoriu al sistemelor de operare Windows mai vechi. O firma de acel calibru si care incearca cel putin sa supravietuiasca nu o sa ofere nicioadata ceva gratis decat daca: - vor sa peneteze o piata - nu este cazul pt Microsoft care este relativ omniprezent - vor sa prinda utilizatorii intr-un gen de capcana iar apoi ulterior sa ii forteze la prezenta reclamelor (vezi cazul scandalului recent cu reclamele inserate de Google pe televizoare OLED extrem de scumpe ale Sony si ale altor firme, fara aprobarea utilizatorilor care au platit sute de milioane pt un asemenea TV) sau mai stiu eu ce alte "fortari" -. Avand in vedere modus operandi de pana acum, inclin sa cred ca Microsoft ne pregateste incet incet pentru o din ce in ce mai mare limitare pe fata a ceea ce numim 'initimitate' Vi se pare tangent cu teoria conspiratiei? Recent am citit in aplicatia de Mobile banking un anunt mai vechi de la banca mea (BT) ca daca vreau sa folosesc in continuare serviciile lor de Internet si Mobile Banking din August nu o voi mai putea face pe anumite browsere si nici din anumite OS (WIndows 7 SP1, Windows 8 SP1, Windows 10 cu build <= 1803, minim Android 6.0). Ceea ce mi se pare aberant, dar ce nu se face in lumea actuala in numele securitatii ... Parerea mea ...
×
×
 • Create New...