Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mars01

Membru activ
 • Content Count

  1,376
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

175 Excellent

1 Follower

About mars01

 • Rank
  Rising
 • Birthday April 2

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Contact Methods

 • Yahoo
  marius_adrian@yahoo.com

Recent Profile Visitors

1,526 profile views
 1. mars01

  alternator auto bmw318d/e90

  Din cate stiu se pot face anumite codari daca se schimba bateria din standard (flooded lead) cu AGM (absorbent glass mat). AGM-urile inteleg ca sunt mult mai pretentioase la tensiunea de incarcare decat cele standard. Si la a mea (E87 116I) fluctua cam 0.5 ... 0.7V si cei care faceau diagnoza pareau ingrijorati (un service care lucreaza mai mult pe BMW). Dupa doua saptamani a trebuit sa schimb bateria (veche - din cea standard, era bateria din fabrica), am pus un Varta Silver. Incearca sa iei legatura cu cineva care se ocupa cu codari BMW poate stie mai multe.
 2. mars01

  FlatCAM

  Nightly 03.12.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: Cele mai importante schimbari sunt: - am adaugat "autocomplete" (cu tasta TAB) cand se lucreaza in TCL Shell - am adaugat tabela de unelte in Geometry Object. Se poate taia acum "In"side, "Out"side si on "Path". Optiunea de Rough/Finish pentru fiecare tool este doar visuala si va influenta numele fisierului rezultant astfel incat user-ul sa stie ce trebuie sa faca cu acel fisier. Restul de modificari in engleza obosita de mai jos (prea mult de scris si plictisitor)
 3. mars01

  FlatCAM

  Nightly 30.11.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: - am refacut Cutout Tool. Am comasat fostul Freeform Cutout Tool si sectiunea Cutout din Gerber Object GUI si am lasat in gerber Object doar un link catre noul tool. Acesta se poate accesa si direct din meniul Tools - am creat un tool nou numit Paint Tool in care am pus toate functiile Paint care erau in Paint Area in Geometry Object GUI si am lasat acolo doar un link catre noul tool - am rezolvat un bug in Paint Tool care este ceva mai vechi. Mai exact, nu se salva Paint Method in preferinte - am rezolvat un bug in parserul Gerber; candse intalnea un cod de operare tip D? singur pe linie, nu se retinea acest lucru. Din aceasta cauza fisierele Gerber generate de programul ECAD Easy PC (produs de Number One) se incarcau cu probleme. Rezolvat. - am rezolvat un bug nou introdus de mine cand am adaugat noile optiuni de toolchange in Geometrii - am rezolvat un bug mai vechi care facea ca atunci cand in proiectul curent exista un CNC Job, proiectul nu se putea scala la unitatile alternative celor curente (adica nu se putea converti din INCH in MM sau invers, functie de unitatile de masura curente). - am adaugat noi parametri in CNC Job Options din care se poate seta cate zecimale sa aiba coordonatele X,Y,Z dar si fedrate-ul in codul GCODE. Am modificat si fisierele de postprocesare ca sa foloseasca aceste posibilitati. A fost necesar pentru a putea folosi fisierele GCODE pentru masinile HAAS TM (acestea nu permit mai mult de 3 zecimale, daca are mai multe zecimale acel numar este transformat in comentariu ).
 4. mars01

  FlatCAM

  Nightly 29.11.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: In rezumat: - am mutat Non copper clearing intr-un Tool nou accesat si din Gerber object cum se facea si anterior dar si din meniul Tools - am adaugat mai multe optiuni de non copper clearing (din cele gasite si la Paint) - am adaugat toolchange pentru fisierele GCode generate din Geometrii - am mentionat contributorii mai importanti la aceasta versiune de FlatCAM in Menu -> Help -> About - altele care le gasiti enumerate mai jos in engleza
 5. mars01

  Ajutor Sprint Layout 5

  Posibil sa fie desenate pe un alt layer decat cel care este selectat. Selectia se face in partea de jos stanga (C1, S1, C2, S2, O)
 6. mars01

  FlatCAM

  Nightly 27.11.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: - am rezolvat un bug in care atunci cand se facea izolare cu treceri multiple, acele treceri puteau sa afecteze traseele vecine daca parametrii erau prea mari pentru distantele dintre trasee - am facut schimbari cosmetice in tool-urile Buffer si Paint din Geometry Editor - am schimbat modul in care functioneaza selectarea cu "mouse drag" in Geometry Editor. Acum selectarea cumulativa este realizata cu ajutorul tastei modificator (CTRL sau SHIFT), inainte acest comportament era default. - orice tool FlatCAM care este folosit va schimba numele tab-ului Tools in propriul nume pentru o mai buna identificare cand se selecteaza alt tab - nu se mai face autoselectie la toate obiectele deschise in FlatCAM in mod automat (Gerber, Excellon etc). Exceptie fac doar geometriile si fisierele Excellon noi care in continuare vor fi autoselectate cand sunt create - am revenit la metoda de selectie in Geometry Editor care era folosita in FlatCAM 8.5. Am incercat 3 metode pana acum si fiecare are probleme de un anumit tip (uzabilitate sau performanta redusa). - schimbari minore si optimizari in functia de curatare a cuprului: Non Copper Clear. Acum, daca unul din tool-urile folosite nu este compatibil cu PCB-ul folosit (diametru prea mare) numai apare in lista de fisiere generate - am schimbat numele intrarii din meniu Join Geometry intr-un nume care arata posibilitatile functiei: "Join Geo/Gerber" adica se pot fuziona si doua sau mai multe fisiere Gerber dar rezultatul va fi o Geometrie - am adaugat o noua intrare in Menu -> View -> Toogle Axis. Face ce spune, activeaza/dezactiveaza axele - am adaugat o noua intrare in Menu -> View -> Toogle Workspace. Face ce spune, activeaza/dezactiveaza workspace-ul care este selectat in Edit -> Preferences -> General Tab - am adaugat o noua informatie in Edit -> Properties. Este vorba de aria patratului care include obiectul la care se evalueaza proprietatile. Practic este vorba de suprafata unui PCB - am rezolvat un mic bug care facea ca Z toolchange sa nu fie setat cum trebuie in GCode
 7. mars01

  Intrerupere INT PIC16F1824

  Salut Liviu, ma bucur sa vad ca mai postezi pe aici In ceea ce ai postat tu de fapt m-am corectat pentru afirmatia precedenta aceleia, in care am spus ca " faci enable la intreruperea externa chiar in intrerupere" ceea ce era incorect datorita faptului ca bitul INTE era sters si nu setat. Bun addagio, totusi!
 8. mars01

  Intrerupere INT PIC16F1824

  Am gresit in postul precedent cand am spus ca activai intreruperea externa in functia de intrerupere. De fapt o dezactivai.
 9. mars01

  Alimentare spindle chinezesc

  In mod sigur ai nevoie de o sursa de alimentare. Uite aici (una din optiuni) o sursa care pare sa permita control viteza din potentiometru sau control cu o tensiune variabila intre 0 si 10V (poti face un PWM urmat de un filtru trece jos ca sa rezulte o tensiune variabila). Trebuie clarificat cu chinezul care o vinde daca permite si una si alta (mie asa imi pare dar mai stii?!) Legat daca este mai bine (ieftin) sa construiesti tu o sursa sau sa daca sa o cumperi, depinde de tine (cunostiinte si disponibilitati).
 10. mars01

  Intrerupere INT PIC16F1824

  Salut, Fara a spune ca rezolv problema ta, vreau sa fac cateva mentiuni: - cand faci initializarea hardware ordinea este asa: 1. oscilator 2. porturi 3. configurare alte periferice 4. configurare timere, intreruperi 5. la final faci enable la intreruperi si ma refer la bitul GIE In cazul tau, faci enable la intreruperea externa chiar in intrerupere. Ai un motiv pentru aceasta? Pentru ca ar fi fezabil doar daca vrei sa faci un fel de chain de intreruperi, gen in cazul in care apare intreruperea timer, doar atunci faci enable la inreruperea externa si cand se intampla intreruperea externa executi ceva si apoi o dezactivezi. Oricum acest cod nu apare in ce ai postat asa ca presupun ca ai facut o greseala. Intreruperea externa o activezi in afara rutinei de intrrupere (ma refer la bitul INTE) - rutina de intrerupere este una singura pentru toate intreruperile. Trebuie sa testezi in functia chemata de intreruperi care intrerupere a facut "call" la functia de intrerupere. Nu stiu sintaxa Basic dar ceva de genul: sub procedure Interrupt() iv 0x0004 ics ICS_AUTO // atentie C Code // daca modulul intrerupere externa este activat si daca tocmai a avut loc o intrerupere externa executa if (INTCON.INTE && INTCON.INTF){ // flagul pentru intr. ext trebuie facut zero manual INTCON.INTF = 0 // codul tau in caz ca ai intrerupere externa } // daca timer0 este activat si daca tocmai a avut loc o intrerupere generata de overflow al Timer0 if (INTCON.T0IE && INTCON.T0IF){ // flagul pentru intreruperea data de TMR0 trebuie facut zero in mod manual INTCON.T0IF = 0 // codul tau cand ai intrerupere data de TMR0 } // end C code end sub Nu am verificat secventa ta de initializare.
 11. mars01

  Alimentare spindle chinezesc

  Salut, Motorul din poze este un motor CC (il am/folosesc si eu) si care uneori se vinde la chinezi cu o sursa de tensiune de 120Vcc. Sursa de tensiune are un potentiometru din care care se regleaza turatia si aceasta se face prin ajustarea tensiunii de alimentare a motorului. Turatia maxima este in jur de 12000 RPM. Daca vrei poti sa faci alimentarea acestui motor si cu un PWM dar ai grija la: snubber RC pe bornele motorului + dioda de protectie si foloseste un mosfet cu un Vds mare (sute de volti) ca sa reziste la eventualele spike-uri, montat pe un radiator. Functie de frecventa PWM, asigura-te ca ai o comanda ferma pe poarta mosfet-ului (un driver push-pull).
 12. mars01

  FlatCAM

  Nightly 21.11.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: - am implementat o functie "Jump to Location" (Menu -> Edit -> Jump to Location); din pacate nu foarte precisa (imprecizia este la nivel de zecimi de milimetru), cred ca este o incurcatura intre diferite coordonate si s-ar putea ca forma ferestrei FlatCAM sa influenteze rezultatele (neclaritatile apar datorita modulului de accelerare 3D, VisPy, care este f stufos). - am adaugat taste shortcut pentru "Jump to Location" (J) si pentru Tool Transform (T) - am rezolvat probleme in postprocesoare cu comentarii imbricate - am rezolvat problema semnalata mai sus cu functia "Paint All" - am revenit la o stare anterioara functionala - am redenumit acest Nightly ca si FlatCAM 3000 - am adaugat intrari noi in Help menu; una pentru lista de shortcut-uri si o intrare cu un link pentru o pagina YouTube unde voi publica in viitor tutoriale pentru aceasta versiune de FlatCAM (in engleza) - daca intr-un fisier Gerber, parserul Gerber gaseste regiuni Gerber cu probleme, fisierul va elimina acele zone dar va avertiza intr-un mesaj ca fisierul este cu probleme
 13. mars01

  FlatCAM

  OK, multumesc pt info. E rezolvat dar mai am cateva chestii low-level de care m-am lovit si inca ma lupt cu ele. Dupa ce rezolv aceasta (daca) atunci o sa fac un nou kit.
 14. mars01

  FlatCAM

  Nightly 12.11.2018 Download link pentru Windows Installer x64 aici. Sursele pentru rulat in Linux aici. Ce este nou: - am rezolvat bug-ul in Paint Single Polygon semnalat mai sus - am adaugat spindle speed (pentru utilziare ca si PWM control) in fisierul postprocessor pt laser - am rezolvat alte cateva bug-uri in fisierul de postprocesare pt Marlin - am adaugat un parametru nou: "Z_start_move". Controleaza inaltimea la care se misca tool-ul (unealta) la prima miscare din job (lucrarea curenta). Lasati campul blank daca nu aveti nevoie de acest parametru (cel mai probabil).
 15. mars01

  Bucse ghidaj poliamidă / bronz grafitat

  Cand am intrebat daca va fi manuala ma refeream daca actionarea (miscarea pe verticala) se va face manual sau robotizat... Rulmentii lineari pot fi cumparati ieftin din China, cca 40lei pentru un ball screw (surub + piulita) de 250mm lungime si cu diametru 12mm pas 4mm. La nevoie sunt unii vanzatori din CN care va fac si prelucrarea la capete.
×