Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

mars01

Membru activ
 • Content Count

  1,410
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

199 Excellent

1 Follower

About mars01

 • Rank
  Rising
 • Birthday April 2

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Contact Methods

 • Yahoo
  marius_adrian@yahoo.com

Recent Profile Visitors

1,628 profile views
 1. mars01

  FlatCAM

  FLatCAM Beta 8.909 Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Aia, aia. Buguri rezolvate, imbunatatiri etc.
 2. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Da, este Intel HD 3000. In tab-ul 2 ar trebui sa fie informatii cu privire la versiunea OpenGL. Poate ca merita instalate driverele acelea din 2015.
 3. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Daca este varianta cu placa video Nvidia NVS 4200 atunci ar trebui sa zboare, probabil trebuie updatate driverele video. Daca este cu Intel 3000 atunci s-ar putea sa fie o problema pentru ca pentru controllerele integrate, multe functii se fac software si atunci este esentiala utilizarea unor drivere grafice la zi. Din pacate am mai auzit un user cu Intel HD 3000 ca are aceasi problema si numai sunt drivere noi. Probabil ca driverele instalate default de WIndows sunt prea generice, ar trebui instalate ultimele drivere disponibile pe pagina Intel sau pe site la Dell.
 4. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Salut, Inseamna ca ai o placa video mai veche. Versiunea de FlatCAM la care lucrez are nevoie de o placa video care sa suporte OpenGL 2.0 adica o placa video mai noua de 10 ... 11 ani. Aceasta deoarece aceata versiune FlatCAM este accelerata 3D cu ajutorul librariei Python, VisPy. FlatCAM 8.5 nu are accelerare 3D asa ca functioneaza si cu sisteme mai slabe...
 5. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Salut, Link-urile sunt active. Cauta mereu ultimul meu post cu link-uri, in topicul de aici.
 6. mars01

  FlatCAM

  FLatCAM Beta 8.908 Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Am comasat aici si informatiile cu schimbarile din build-ul anterior care nu l-am mai postat aici pentru ca s-a vazut imediat ca avea si unele bug-uri destul de mari. Sunt foarte multe bug-uri rezolvate, practic sunt destul de multe situatii particulare la care nu se ajunge in mod normal dar ... - In principiu am optimizat partea de taste de shortcut. Inainte erau situatii cand apasai degeaba pe taste si nu se intampla nimic. - Taburile acum sunt detasabile Dublu click pe ele si se separa: Project, Selected, Tool, Plot Area, Preferences etc. Doar tab-urile din Preferences sunt fixe, nu am vazut sensul sa le imprastiem peste tot. - am introdus posibilitati de a seta Fullscreen cat si se poate alege intre doua tip-uri de layout: Standard si Compact. - am introdus protectii la folosirea virgulei in loc de punct ca si separator decimal - in CNCJob se poate seta acum daca sa se vada si miscarile in afara materialului (cele figurate cu galben pal) sau nu sau ambele. - am introdus un postprocessor pentru efectuare de "probing" in cazul MACH3. Merge numai impreuna cu MACH3. - am introdus informatiile cu privire la 'dynamic range' in comentariile din GCODE. - am introdus un parametru de Fast Plunge in care dupa toolchange se trece rapid la inaltimea de travel. - am optimizat comanda Tcl geocutout a.i sa mearga si cu obiecte Gerber nu numai cu geometrii - acum cand se salveaza ceva din FlatCAM, se introduce automat numele fisierului pentru salvare Si multe altele pe care le gasiti mai jos in limba negleza. Spor!
 7. mars01

  FlatCAM

  Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Ce este nou: - multe bug-uri rezolvate - optiune de fragmentare a traseelor (in GCode) ceea ce face GCode-ul sa fie pregatit pentru autolevelling - o noua functie de combinare fisiere Gerber - am rezolvat probleme prin postprocesoare in special la cel pentru laser - o gramada de modificari in interfata grafica - s.a.m.d
 8. mars01

  FlatCAM

  FLatCAM Beta 8.904 Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Download link surse (Linux, OS X) aici. Ce este nou: - am refacut functia de Panelizare. Acum este mult mai rapida si este compatibila cu noile tipuri de geometrii (multitool, multigeo) - in Excellon Editor am adaugat posibilitatea de a roti o arie lineara de gauri la un unghi specificat. - am rezolvat bug-uri in fisierul postprocessor pentru laser: grbl_laser - am optimizat comanda Tcl cutout si am adaugat o comanda Tcl noua: cutout_any care face un cutout pentru orice tip de forma - am mai adaugat cateva optiuni in meniul contextual in Project Tab - am rezolvat un numar de alte erori
 9. mars01

  FlatCAM

  Stiu, dar comportamentul acesta este corect si conform design-ului. Atunci cand se creeaza acele "brese" (gap-urile) izolarea se face complet. Pentru ca acea forma in care ai creat gap-urile este doar un contur, o cale si nu reprezinta un obiect cu volum.
 10. mars01

  FlatCAM

  FLatCAM Beta 8.903 Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Ce este nou: - am adaugat un fisier postprocessor nou care face ca in GCode fiecare linie sa aiba un set complet de coordonate X, Y, Z. Se numeste: 'line_xyz' - am inceput sa lucrez la raportarea timpului estimat de lucru - acum se pot salva preferintele (si incarca dupa dorinta) in mai multe asa numite profile (fisiere cu extensia .FlatConfig). Se face din Edit -> Preferences -> in bara de jos. Am adaugat si un buton care deshide folder-ul unde tine FlatCAM aceste fisiere si le detecteaza pentru a le folosi. Iti poti salva astfel setarile fara sa trebuiasca sa le tot introduci la fiecare versiune noua. Desi atentie, mai schimb lucruri pe acolo si pot aparea conflicte de la o versiune de beta la alta. - am schimbat modul de parsare a fonturilor astfel incat numai este efectuat la startup aplicatie ci este efectuat de fiecare data cand este activata opriunea Text din Geometry Editor. Aceasta pentru ca anumiti useri reclamau ca FlatCAM porneste si se opreste imediat. Aceasta se intampla deoarece aveau fonturi corupte in Windows deci nu o problema a FlatCAM. Acum problema se localizeaza doar la acel feature (Text) desi am incercat sa bypasez fonturile cu probleme. Plus alte cateva chestii. Salut @tcm, Puteai sa faci gaurile intr-un fisier Excellon nou creat in FlatCAM. Acolo se pot adauga gauri, arii de gauri (atat lineare cat si circulare). Se poate face resize la fiecare individual sau global (toate care au un anumit diametru) sau asupra unei selectii. Apoi le puteai gauri sau freza (milling) dupa cum doreai. In ceea ce priveste interior si exterior intr-adevar, poate nu este tocmai intuitiv dar tot ce se deseneaza in FlatCAM Geometry Editor sunt doar path-uri. Nu sunt obiecte cu volum. Asa ca atunci cand desenezi un patrat, care este o forma inchisa, izolarea exterioara izoleaza la exterior acolo unde este posibil. La fel si la izolarea interioara. Prin inchiderea formei FlatCAM cand face izolare exterioara nu poate sa intre sa izoleze in interiorul formei fara sa provoace o intersectie cu forma efectiva, lucru care este interzis.
 11. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Dan, El avea incarcate doua fisiere Gerber si ambele sunt afisate pe Canvas, atat Top cat si Bottom dar nu inseamna ca le-a generat pe ambele pe acelasi layer. Fisierul Gerber Bottom.gbr este cel care este selectat (desi afisate sunt amandoua) in tool-ul DoubleSided si pe care deja l-a oglindit asa cum se vede in poza postata avand ca referinta un punct cu coordonatele din campul Point/Box. Si-a plasat si doua gauri de centrare cu diametrul de 1.5mm si cu coordonatele initiale stipulate in campul Alignment Holes (si care se vede ca apar in oglinda atat in stanga cat si in dreapta). Dupa cum vezi este incarcat si fisierul Excellon (este in partea din dreapta sincronizat peste fisierul Top) ceea ce arata ca fisierul Gerber oglindit este cel din stanga (si acela este Bottom.gbr). Oglindirea face parte din procedura de realizare a PCB-urilor cu dubla fata in FlatCAM. Problema lui este ca suprafata de lucru a CNC-ului este de 100mm x160mm si ar dori sa o foloseasca la maxim adica sa faca PCB-uri de 100mm x160mm. Doar ca folosind tool-ul DoubleSided in FlatCAM 8.5, oglindirea face ca se dubleaza suprafata folosita asa ca PCB-urile sale pot fi maxim, sa zicem 100mm x 80mm (sau poate 50mm x 160mm functie de latura pe care se face oglindirea). Eu am explicat ca in principiu se poate face ce vrea doar ca este mai complicat in FlatCAM 8.5 unde operatia de offsetare este mai neintuitiva. In FlatCAM-urile la care am lucrat eu (ultimul si cel activ se numeste FlatCAM Beta) exista functii care simplifica aceste manevre pe care trebuie sa le faca (functia Move pe un grid anume, editarea fisierului Excellon etc).
 12. mars01

  Cnc pentru gravat bijuterii

  Avem un coleg @florianmro care si-a construit un CNC pentru tehnica dentara. Chiar vroiam sa trec pe la el sa ii vad rezultatul dar m-am luat cu treaba etc si nu am mai ajuns. Poate il intrebi pe el detalii, trimite-i un mesaj si poate iti construieste el ceva, are deja experienta. In alta ordine de idei, cum ai nevoie sa lucrezi doar asupra bijuteriilor deci metale moi si pietricele dimensiunile probabil ca nu vor fi foarte mari (10 ... 20cm). Asadar ghidajele lineare cu patine (obligatorii), suruburile cu bile, vor avea lungimi mici si chiar daca suruburile vor fi ground ballscrew precizie C0, preturile nu vor fi chiar asa de iesite din comun. Ca si compromis poti cauta componente produse de HiWin. Pe de alta parte, gravarea in diamante si alte chestii dure s-ar putea sa fie solicitanta asa ca ai nevoie de o structura foarte rigida. Cum s-a scris probabil ca provocarea va fi la spindle, adica un motor cu runout cat mai mic (runout-ul este deviatia in rotatia rotorului fata de centrul axei motorului, practic este jocul in rotor) si o turatie cat mai mare.
 13. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Nu chiar. Daca te uiti cu atentie vei vedea ca el a facut deja mirror la unul dintre Gerbere asa ca footprintul de circuit integrat cu 16 pini este plasat in oglinda in cele doua fisiere Gerber, avand ca referinta punctul (0, 0). Ce il deranjeaza este tocmai aceasta desfasurare a unui cablaj de cca 8cm pe o distanta de 8 + 8 = 16cm.
 14. mars01

  FlatCAM

  FLatCAM Beta 8.902 Download link 32bit aici. Download link 64bit aici. Ce este nou: - acum totul este sub egida FlatCAM regular - am rezolvat bug in izolarea traseelor: in anumite conditii izolarile puteau sa "mushte" din cuprul izolat - am adaugat un postprocessor nou care salveaza cod HPGL - am rezolvat bug in comanda Tcl cncjob - am adaugat ferestre de confirmare atunci cand se initiaza actiuni care pot duce la pierderea de informatie din FlatCAM (inchiderea FlatCAM intreaba daca se doreste salvarea si tot asa si la crearea de proiect nou) - am rezolvat bug in detectia selectie postprocessor Marlin - si altele care le puteti citi mai jos in lb engleza.
 15. mars01

  Ajutor cu cablaj dubla fata cu Flatcam

  Salut, Scuteste-te de niste dureri inutile si foloseste una din versiunile de FlatCAM la care am lucrat eu. FlatCAM 8.5 este deja depasit bine de tot. Preferabil sa folosesti una din versiunile care merg pe 64bit dar intr-unul din releas-urile FlatCAM3000 este si versiunea 32bit daca nu poti altfel. Singurul lucru de mentionat este ca ai nevoie de o placa video cat de cat "normala", adica sa fie mai noua de cca 10 ani (sa suporte OpenGL 2.0 cu pipeline programabil). Acolo vei putea face flip (mirror cu referinta in centrul Gerber-ului) la Gerber si poti si muta obiectul Gerber astfel incat sa se potriveasca TOp peste Bottom. Poti sa creezi un fisier Excellon separat sau poti edita fisierul Excellon scos din Diptrace si sa adaugi gauri pentru sincronizare. Sper sa te lamuresti, nu am facut un tutorial pentru toate chestiile pe care le-am adaugat si nici nu este inca timpul pentru asa ceva.
×