Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme sursa LM723


Vizitator dni Dani

Postări Recomandate

Vizitator dni Dani

Salut ! Am facut sursa reglabila de mai jos. Problema este ca nu regleaza tensiunea, sta doar la 0.60 V.

Capture.png

Capture2.png

 

Tensiunile pe picioarele integratului masurate in raport cu masa la tensiunea de 12V:

1-200mV 14-140mV

2-0,7V 13-35mV

3-0 12-12V

4-0,6V 11-12V

5-1,3V 10-0,6V

6-7,3V 9-1,4V

7-2mV 8-1,2V

 

Q1- TIP42C

Q2- 2SC5198

Editat de dni Dani
Link spre comentariu

M-am uitat in mare pe cablaj si schema. Pare in regula. Incercati sa verificati pe Q1 si Q2 apoi 723-ul daca are soclu, poate mai puneti altul de proba. Masurati si potentiometrele sa fie ok. Frumos cablajul. L-ati proiectat sau l-ati gasit?P.S. tranzistorii sunt echivalenti sigur? Atat ca tip cat si ca parametri? I-am vazut mai tarziu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Salut,Cu 1.3V pe pinul 5 si 0.6V pe pinul 4, iesirea 13 trebuia sa fie aproape de sursa de alimentare. In schimb ati masurat 35mV. Asta ma face sa suspectez ca integratul este defect. Este ciudat, totusi, ca tensiunea de referinta din pinul 6 este corecta.Incercati cu alt integrat, daca aveti, si postati din nou tensiunile la pini si la terminalele tranzistoarelor. Presupun ca tranzistoarele sunt montate corect. Tensiunile la terminale ar putea sa confirme montarea corecta.Bafta!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Salut,Cu 1.3V pe pinul 5 si 0.6V pe pinul 4, iesirea 13 trebuia sa fie aproape de sursa de alimentare. In schimb ati masurat 35mV. Asta ma face sa suspectez ca integratul este defect.

Pe mine nu ma face deloc să suspectez asta. Oare de ce? Simplu, observ că pe pin 2 are 0,7V, așa ca e normal ca pe pinul 13 sa aiba doar 35mV, adică sursa merge în regim de protecție în acest moment

Adica omul ori a folosit componente recuperate din radioul bunicului și a băgat un pot (P1) la care e întrerupt capătul rece, ori R6 e întreruptă, ori C-ul de la ieșire e în scurt, ori...ori....

Multumesc. Eram interesat de o astfel de sursa. Voi urmari cu atentie poate reusim sa ii dam de cap.

Cu plăcere, i-am dat de cap! Mulți nu vor încă să înțeleagă că nu se poate numi electronist unul ce face cablaje și lipește niște piese pe o placă (aia e un fel de tinichigerie) ci cel ce înțelege modul de funcționare al unui montaj

Link spre comentariu

Nu zice "hop" inainte sa sari santul...

Momentan ai lansat doar niste ipoteze ( destul de pertinente este adevarat ), ramane sa fie probate de autorul topicului.

 

Pe mine ma nedumereste o chestiune, pe pinul 7 sunt 2mV ( prin asociere, curentul prin shunt cam 13mA ), adica practic e pus la masa alimentarii, pe pinul 6 referinta este cea corecta, de 7,3V ( desi la maximul posibil din pdf ), iar la pinul 5 conform valorilor din schema ar trebui sa fie de 7,66666... ori mai putin, adica 952mV ( sau ceva de genul ), numai ca s-au masurat la pinul 5 1,3V, si nu sunt sigur de unde pana unde, pinul 5 este o intrare de impedanta mare, nu poate influenta valoparea citita acolo. Posibil ca valorile acelui divizor sa nu fie cele din schema, ori posibil integratul defect, habar n-am, alta explicatiune n-am.

 

Oricum faptul ca prin shunt este un curent nesemnificativ, rezulta ca iesirea e in gol, daca limitarea este cea care blocheaza functionarea atunci singura explicatie pe care o gasesc este intr-adevar ceva probleme la pinul rece la P1 sau la rezistenta inseriata cu el. Se poate proba deconectand pinul 2 de tot de la potentiometru, si legandu-se direct in scurt cu pinul 3, asa se anuleaza protectia si daca asa sursa functioneste se stie unde sa se caute problema.

 

LE: Cam mult cfp acolo...

Link spre comentariu

Intotdeauna cand repar montaje cu amplificatoare operationale (sau care contin structuri de AO), care lucreaza in regim liniar, verific daca pe intrarile inversoare si neinversoare sunt tensiuni egale. Altfel ma asigur ca AO nu este blocat (iesirea la +Vcc sau la -Vee) si ca isi face treaba corect. In cazul de fara cele doua tensiuni (pe I+ si I-, pinii 5 si 4) sunt total diferite. Rezulta ca tranzistorul de la circuitul de limitarea curentului de iesire este in saturatie si din acest motiv la iesirea din AO (pinul 13) tensiunea este atat de mica. Normal trebuie sa creasca pana cand tensiunea pe intrarea (I-) a AO devine egala cu cea de pe intrarea (I+), adica 1,3V.

Este suspect circuitul de limitare a curentului (schema diferita de cea din catalogul de aplicatii), pare sa fie cu intoarcerea caracteristicii de iesire.

Sa se deconecteze tranzistorul de limitarea a curentului (pinii 2 si 3 lasati in aer) si daca stabilizatorul incepe sa mearga, inseamna ca de acolo este defectul. Daca veti rabdare, simulati functionarea circuitul cu un program potrivit si vedeti cum lucreaza circuitul de limitare a curentului.

Link spre comentariu

Am facut si eu cablajul pe genunchi, cu ce am avut pe acasa. Metoda fierului de calcat fara hartie foto, direct pe a4 normala; Am mai tras cu o carioca peste. Aparent este ok dar la microscop am gasit mici atingeri. Se va rectifica prin zgariere. Promit un filmulet interesant prin care vom putea vedea fata nrvazuta a unui cablaj diy.

post-249000-0-19155200-1483734555_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am facut-o dupa cablajul tau, pe genunchi, cu ce am avut prin debara si merge. Nu am gasit toate rezistentele ca in schema dar le-am obtinut (aproximativ) prin inseriere sau legare in paralel pe ici pe colo. Maine o sa vad mai multe despre ce ii poate capul. Trebuie sa o racesc, sa o pun intr-o carcasa, dar mai dureaza. O sa revun cu poze si poate un mic film. Test in gol azi.

https://youtu.be/t0BuYcBd-AE

Recunosc, asta e cel mai prost cablaj pe care l-am facut. Am gasit cablaje mai vechi prin trusa, nepopulate, dar aveau muchii nu spoiala ca asta. Schema asta a reusit din prima. Poate in viitor o sa o refac pe un cablaj cu pasiune si chiar cu hartie foto... :rade: .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări