Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

masca verde pentru pcb


Postări Recomandate

Exista vopsea speciala cu expunere la ultraviolete.

Am incercat dar n-am obtinut rezultate satisfacatoare, cel putin nu pentru placi mai mari, n-am reusit sa intind vopseaua uniform.

Mai exista si folii dynamask, cu astea probabil ca iese bine dar sunt scumpe.

Eu am renuntat deocamdata la ideea de soldermask, prefer sa dau cu un spray cu lac dupa ce am terminat montajul, e mult mai rapid, ieftin si la fel de eficient.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Eu am incercat o vopsea speciala pentru asa ceva, am cumparat si pensulele pentru asta, dar nu mi-a iesit, nici macar nu s-a uscat vopseaua (trebuie tinuta intr-un cuptor si nu voiam sa expun cuptorul meu de bucatarie la asa ceva). Oricum, nici nu am reusit sa o intind calumea.

 

Am folosit folii Dynamask si rezultatul a fost bun, dar pentru un prototip nu vad atat de critic acest soldermask si se poate lasa fara.

Foliile Dynamask sunt singura solutie care mi-a functionat, ai nevoie de un plastificator de birou, masa de expunere cu UV, developezi cu o solutie a unei substante pe care ti-o furnizeaza ei (dar cred ca merge si cu soda), freci cu o periuta si zonele ne-expuse se curata. Dupa aceasta operatie, imediat ar trebui sa stanezi pad-urile, altfel risti sa se oxideze.

 

Pentru o mica productie de serie apelez la producatori profesionisti deoarece: nu am gasit o metoda eleganta pentru a tipari silk-screen, nu am gasit o metoda eleganta pentru metalizarea gaurilor, nu am gasit o metoda pentru aurirea sau macar stanarea corecta a pad-urilor (am solutii pentru stanare, arata bine, dar se lipeste greu dupa aceasta). In plus, taierea cablajelor de forme diferite de un dreptunghi imi este dificila, deoarece nu am freza CNC iar cu pila nu iese profesional.

Link spre comentariu

Cea mai ieftină și bună protecție ce se poate aplica peste un cablaj este o soluție din praf de colofoniu (sacâz) diluat cu alcool....este hidrofug și se poate colora după dorință.

Cam in ce proportii ar trebui dizolvat sacazul in alcool,izopropilic presupun?! :scarpin

Link spre comentariu

Nu trebuie neapărat alcool izopropilic ca să dizolvi colofoniul, merge orice fel de alcool, contează să fie cât mai concentrat, fiindcă apa și colofoniul se resping.Proporția poate fi aleasă prin încercări repetate, până la obținerea consistenței dorite, nu e nevoie decât de o peliculă subțire ca să fie protejată placa.Cel mult 20 grame de colofoniu la 100 ml alcool cred că sunt suficienți.Colofoniul trebuie pisat bine sub formă de praf (se învelește în câteva straturi de hârtie și se bate cu un ciocan) ca să se dizolva ușor. Atenție la manipularea plăcii după lăcuire cu colofoniu, până se usucă placa e foarte lipicioasă și atingerea suprafeței lăcuite lasă amprente foarte vizibile.Un avantaj mare este faptul că ulterioarele lipituri pe cablaj sunt mult ușurate de prezența peliculei decapante pe trasee.Apa nu stă nici sub formă de condens pe suprafețele lăcuite cu colofoniu.

Link spre comentariu

Cel mai bun solvent pentru colofoniu (sacaz) e diluantul nitro pentru vopsele. Se gaseste la bidon de 1 litru la orice magazin de vopsele. Recomand produsul "Nitrosolv" fabricat de Policolor. E mai bun ca multe produse similare aduse pe bani marunti si vandute la pret de produs de calitate. Oricum e util in multe alte aplicatii. E bine sa ai in casa (atelier) asa ceva.

(nu e o reclama, e o constatare)

Acoperirea cu colofoniu are si unele dezavantaje: e fragila si se topeste relativ usor. (nu poti fi cu toate...ieftin)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări