Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Raresh Alexa

masca verde pentru pcb

Recommended Posts

Exista vopsea speciala cu expunere la ultraviolete.

Am incercat dar n-am obtinut rezultate satisfacatoare, cel putin nu pentru placi mai mari, n-am reusit sa intind vopseaua uniform.

Mai exista si folii dynamask, cu astea probabil ca iese bine dar sunt scumpe.

Eu am renuntat deocamdata la ideea de soldermask, prefer sa dau cu un spray cu lac dupa ce am terminat montajul, e mult mai rapid, ieftin si la fel de eficient.

Link to comment
Share on other sites

Eu am incercat o vopsea speciala pentru asa ceva, am cumparat si pensulele pentru asta, dar nu mi-a iesit, nici macar nu s-a uscat vopseaua (trebuie tinuta intr-un cuptor si nu voiam sa expun cuptorul meu de bucatarie la asa ceva). Oricum, nici nu am reusit sa o intind calumea.

 

Am folosit folii Dynamask si rezultatul a fost bun, dar pentru un prototip nu vad atat de critic acest soldermask si se poate lasa fara.

Foliile Dynamask sunt singura solutie care mi-a functionat, ai nevoie de un plastificator de birou, masa de expunere cu UV, developezi cu o solutie a unei substante pe care ti-o furnizeaza ei (dar cred ca merge si cu soda), freci cu o periuta si zonele ne-expuse se curata. Dupa aceasta operatie, imediat ar trebui sa stanezi pad-urile, altfel risti sa se oxideze.

 

Pentru o mica productie de serie apelez la producatori profesionisti deoarece: nu am gasit o metoda eleganta pentru a tipari silk-screen, nu am gasit o metoda eleganta pentru metalizarea gaurilor, nu am gasit o metoda pentru aurirea sau macar stanarea corecta a pad-urilor (am solutii pentru stanare, arata bine, dar se lipeste greu dupa aceasta). In plus, taierea cablajelor de forme diferite de un dreptunghi imi este dificila, deoarece nu am freza CNC iar cu pila nu iese profesional.

Link to comment
Share on other sites

Cea mai ieftină și bună protecție ce se poate aplica peste un cablaj este o soluție din praf de colofoniu (sacâz) diluat cu alcool....este hidrofug și se poate colora după dorință.

Cam in ce proportii ar trebui dizolvat sacazul in alcool,izopropilic presupun?! :scarpin

Link to comment
Share on other sites

Nu trebuie neapărat alcool izopropilic ca să dizolvi colofoniul, merge orice fel de alcool, contează să fie cât mai concentrat, fiindcă apa și colofoniul se resping.Proporția poate fi aleasă prin încercări repetate, până la obținerea consistenței dorite, nu e nevoie decât de o peliculă subțire ca să fie protejată placa.Cel mult 20 grame de colofoniu la 100 ml alcool cred că sunt suficienți.Colofoniul trebuie pisat bine sub formă de praf (se învelește în câteva straturi de hârtie și se bate cu un ciocan) ca să se dizolva ușor. Atenție la manipularea plăcii după lăcuire cu colofoniu, până se usucă placa e foarte lipicioasă și atingerea suprafeței lăcuite lasă amprente foarte vizibile.Un avantaj mare este faptul că ulterioarele lipituri pe cablaj sunt mult ușurate de prezența peliculei decapante pe trasee.Apa nu stă nici sub formă de condens pe suprafețele lăcuite cu colofoniu.

Link to comment
Share on other sites

Cel mai bun solvent pentru colofoniu (sacaz) e diluantul nitro pentru vopsele. Se gaseste la bidon de 1 litru la orice magazin de vopsele. Recomand produsul "Nitrosolv" fabricat de Policolor. E mai bun ca multe produse similare aduse pe bani marunti si vandute la pret de produs de calitate. Oricum e util in multe alte aplicatii. E bine sa ai in casa (atelier) asa ceva.

(nu e o reclama, e o constatare)

Acoperirea cu colofoniu are si unele dezavantaje: e fragila si se topeste relativ usor. (nu poti fi cu toate...ieftin)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines