Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentarea led 5W din acumulatori cu plumb


Postări Recomandate

salut ,am cumparat 2 leduri de 5w depe cunoscutul site miv...om plus 2 baterii blumb acid de 6v la 10 a si doresc sa fac 2 lampi gen proiector pentru a le folosi la padure cu cortul etc si as vrea sa stiu care e tensiunea maxima care o pot baga in acele leduri si daca pot face cumva vreun driver gen cum sunt in lanterne .....eu mam gandit sa pun bateriile in serie sa obtin 12 v si sa leg la fiecare led cate o dioda zener sa pot cobora tensiunea dela 12 la vreo 8 v zic eu....voi ce parere aveti cum e cel mai bine sa fac ? .....si ceva idei despre cum si din ce sa fac carcasa proiectorului

Link spre comentariu

1. Mai întâi trebuie să spui ce fel de LED-uri, nu stă nimeni să caute în locul tău. ( LED-uri de 5W pot fi cu 3,2 V x 1,5A sau cu cinci cipuri în serie = 16V x 300mA , sau altfel ) .2. Pentru că e alimentat din baterii trebuie economisit fiecare Ah deci o sursă de curent constant în comutație ar fi cea mai indicată.

Link spre comentariu

Zici că vrei să faci două lămpi iar mai încolo zici că vrei să legi cei doi acumulatori în serie ... Cum e până la urmă?Dacă vrei să folosești UN LED cu O BATERIE atunci sau 1) legi direct - s-ar putea să ardă prea tare sau prea slab , nu poți decât să scazi eventual , cu o rezistență dar la descărcarea bateriei scade mult intensitatea.2) faci un convertor de tip buck-boost ( nu e chiar simplu ) care să-ți mențină curentul constant.Dacă vrei să legi bateriile în serie atunci faci un convertor de tip buck ( ceva mai simplu decât cel de mai înainte , dar oricum pretinde ceva cunoștințe ) sau pui un regulator liniar dar atunci pierzi aproape jumătate din energie.

Link spre comentariu

OK, dacă insiști trebuie rezistență! Ideea era că nu prea are ce face cu rezistența, are nevoie de un driver în una din variantele pe care i le-am expus. Legarea LED-ului la baterie ( cu sau fără rezistență ) era doar un mod de a aprinde LED-ul. Atât.PS Eu am vorbit de ACEL LED pe ACEA BATERIE. Nu am vorbit în general despre ORICE LED legat la ORICE BATERIE. Și ținând cont de faptul că LED-ul ăla are patru chip-uri legate 2x2 și bateria , cât ar fi de încărcată nu are peste 6,4V ( probabil nici atât ) NU se întâmplă nimic la legarea lui directă - evident cu răcire corespunzătoare sau pentru scurt timp. Repet însă, NU asta era recomandarea mea de a rezolva problema.

Link spre comentariu

Pe site scrie: Alimentare: 6-7V Curent: 700mA iar in poza se vad 9 cipuri.E posibil ca poza sa fie gresita, mai degraba ar trebui 4 cipuri (in paralel 2 grupuri de cate 2 in serie)Fiindca la curentul nominal de 700mA tensiunea ledurilor poate varia de la un exemplar la altul, eu as face un test practic cu 1 ohm (minim 1W) in serie cu acumulatorul de 6V incarcat, ledul respectiv (pe radiator) si un ampermetru de 10A.Daca indicatia (stabilizata dupa incalzirea ledului) este sub 0,7A atunci poate ramane rezistenta de 1 ohm. Altfel, se ajusteaza rezistenta.Sigur, un convertor ar oferi in plus stabilizare fata de variatia tensiunii acumulatorului in timp (aprox. 6,5...5,5V).

Link spre comentariu

Si totusi trebuie o rezistenta / driver (limitare curent) !

De fapt NU, nu trebuie nici o rezistenta, daca tensiunea directa a ledului este sensibil mai mare decat cea indice de pe acumulator, ledul este tot un soi de dioda, si prin orice dioda la un anumit Vf corespunde si un anumit If, deci spre exemplu daca unui led cu Vf de 3V ii dai 2V atunci n-are nici un fel de importanta daca acei 2V vin cu 1000A sau cu 0,1A, curentul prin led va fi cel limitat de insasi dinamica sa, de caracteristica Vf vs If, studiaza pdf-urile ca sa te lamuresti si sa nu mai contrazici dezinformant, @UDAR stie foarte bine ce zice.
Link spre comentariu

eu nu am treaba cu tensiunea ........e foarte buna,am aprox 6,5v din baterie dar problema e ca am 10 a si nu stiam cum sai reduc la vreo 7,8sau maxim 900 ma dar ma bazez pe ce spuneti voi si il las asa deocamdata .....il iau de 1 mai la padure si vad cate ore ma tine ,daca se arde led-ul inseamna ca mai trebuie lucrat la el daca nu,e treaba buna .treaba e ca mam hotarat sa folosesc 1 baterie 1 led si nu 2 baterii in serie cu 2 leduri in paralel plus o dioda zener de 8...9v dece? din economie prefer sa se aprinda putin mai slab si sa ma tina bateria mai multe ore decat sa se aprinda mai intens si sa ma tina mai putin .si totusi nu cred ca va rezista prea mult acel led fara driver ....din experienta din ani trecuti cand foloseam lanterne cu leduri si in loc de baterii bagam acumulatori duracell de 2450 ma iar dupa cateva utilizari au inceput sa se arda din leduri ....defapt nu se ard ci din cauza caldurii pentru ca in 5,...6 ore de mers in continuu fara nici un fel de radiator dejea lanterna se incalzea destul de tare ....deci daca lanterna era calda ledul frigea ....iar in interiorul ledului se dezlipesc pini ,daca apas pe led se aprinde daca nu, nu

Link spre comentariu

Asa cum am zis, ledul este pana la urma o dioda, atunci cand temperatura jonctiunii creste, tensiunea directa scade, si deci fara o limitare, curentul va creste, poate aparea asadar fenomenul de ambalare termica, adica temperatura creste, Vf necesar scade, sursa insa mentine tensiunea pe jonctiune relativ constanta, asta aduce inevitabil o crestere a curentului si implicit a disipatiei, temperatura creste astfel si mai tare si vf scade si mai mult si... si ledul crapa. Ideea era ca in anumite conditii bine definite limitarea nu este critica, insa trebuie cunoscuta foarte bine deriva vf cu temperatura, trebuie cunoscuta sau limitata temperatura maxima la care jonctiunea poate ajunge, trebuie cunoscuta bine caracteristica VF vs IF, doar asa poti alimenta in siguranta un led fara limitare, fie te asiguri ca tensiunea nu poate ajunge la maximul admis pe led indiferent de conditii, fie te asiguri ca mentii temperatura mica... de asta se prefera controlul curentului cu care ledul este alimentat, in aceste conditii ambalarea termica este imposibil sa apara, curentul nu poate creste decat pana la o anumita limita, care o data atinsa cercul vicios este automat intrerupt.Daca mergi fara limitare, ar trebui inainte de asta sa verifici atent cateva chestii, intai acumulatorul, respectiv care este tensiunea maxima atunci cand este complet incarcat, apoi sa verifici cu o sursa limitata in curent pana undeva sub maximul admis de led, cresti tensiunea pe led pana la nivelul maxim gasit de incarcare al acumulatorului, daca il poti atinge atunci este in regula, inseamna ca la acea tensiunea curentul nu atinge limita maxim admisa, daca nu poti ajunge la tensiunea dorita atunci inseamna ca sursa limiteaza curentul si deci ledul nu se poate alimenta fara limitare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări