Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ticu

Membru activ
 • Content Count

  2,175
 • Joined

 • Last visited

About Ticu

 • Rank
  Membru avansat

Recent Profile Visitors

963 profile views
 1. La Enel Muntenia, cazul unui vecin (locuinta veche, dupa decesul proprietarului): - dupa 4-5 luni de facturare lunara dupa cifrele de anul trecut si neplata a facturilor, i s-a scos siguranta de pe scara blocului si i s-a lasat o instiintare sa ia legatura cu Enel pentru reluarea alimentarii.
 2. Prin 1980 cumparasem de la Consignatie un ceas electric sovietic de masa, cu motoras sincron la 220V. Ramanea in urma cu circa 1/2 de ora pe zi, ceea ce face cam 49 Hz (in medie).
 3. Notatiile FAN si IAN din prima poza indica probabil producatorul Fabrica de Aparatura Nucleara. Exista prin 1980 la Magurele/Ilfov. A fost apoi redenumita Intreprinderea de Aparatura Nucleara (IAN) dupa revolutie si pe urma Nuclear & Vacuum.
 4. Niste date utile se gasesc aici: http://topglass.ro/condensul/
 5. Sarbatori frumoase, chiar daca sunt d i s t a n t a t e !
 6. Ar fi utile cateva poze unde sa se vada despre ce e vorba.
 7. Sigur e preferabila solutia unor relee procurabile din comert daca nu ai "antrenament" la mesterit. Cred ca trebuie vazut mai atent cum se da comanda releului pas cu pas. El prefera impulsuri scurte (secunde), dar presostatul (banuiesc ca) inchide un contact tot timpul cat presiunea este sub limita (minute). Poate ar trebui intercalat un releu-timer care sa dea doar un puls scurt la inchiderea contactului presostatului. Iar daca se doreste si oprirea ambelor compresoare (nu numai alternarea lor), ar mai trebui introdusa o conditie. Pentru ca la deschiderea contactului presostat
 8. Incearca sa-l lasi in priza 1-2 ore, pornit sau nu.
 9. Intrebam ca sa stim mai exact in ce domeniu spectral sunt observatiile/masuratorile cu camera. Apropo de intrebarea initiala, eu inclin sa cred ca ambele mecanisme sunt valabile. Dar este greu de apreciat cu cat contribuie fiecare. IR este produs aprox. in aceiasi zona a cipului ca si lumina si apoi energia sa este transferata in spatiul inconjurator prin conductie, radiatie etc. Este destul de greu sa scapi de infrarosul emis odata cu radiatia vizibila a spectrului. O parte semnificativa este preluata de optica asociata (oglinda, lentila) si trimisa mai departe prin reflexie
 10. La camera de termoviziune despre care se vorbeste la inceput, se stie domeniul spectral in care este sensibila?
 11. Confirm, bloc comunist Bucuresti cu conductoare intenc de Al, scrie in contractul Enel actual 5kW. Pentru statistica: din 1976 singurele probleme au fost 2 oxidari la tablou pe circuitul prizelor (la prinderea firelor cu suruburi). Consumator casnic normal (masina de spalat cu incalzire, calorifer electric 2kW).
 12. Prin anii 80 am avut 3x500W trifazic pentru proiector de teatru.
 13. - Panoul solar nu prea ai cum sa-l feresti de frig daca are dimensiuni mari (metri patrati). Tensiunea generata este chiar mai mare la rece (coeficient de temperatura negativ). - Capacitatea acumulatorilor insa scade la rece. Si asa, doar cei cu Pb rezista bine la frig accentuat (exista exceptii, dar scumpe). - Electronica, daca e bine proiectata, se descurca si la rece. Ultimele doua categorii e recomandabil sa stea la temperatura moderata. Pentru lampa de 1W panoul este mic, asa ca lampa poate fi adapostita in intregime in spatele unei ferestre.
 14. Inteleg ca motorul porneste doar dupa ce se opreste electrovalva. Pentru asta, la releul indicat de @Mircea ar mai trebui adaugat ceva. O idee este desenata mai jos, adaugand un releu cu contact NC. Toate componentele sunt pentru 230V c.a., desi autorul nu a precizat ce electrovalva si motor foloseste. Butonul B poate fi cu sau fara autoretinere, cum are nevoie autorul. .
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines