Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Ticu

Membru activ
 • Content Count

  2,100
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

67 Se poate si mai bine

About Ticu

 • Rank
  Membru avansat

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

476 profile views
 1. Le vedeam in statiile de taxiuri, intr-un cofret pe stalp, alaturi de un telefon prin care puteau fi apelati (probabil de la un centru de comanda) soferii care stationau in statie. Probabil o linie separata de cea telefonica normala. Sa zic prin anii '65-70.
 2. Ceva util pentru noi toti: https://dexonline.ro/articol/Forme_greșite_ale_cuvintelor
 3. Mono/policristaline este modul de fabricare al celulelor, cu influenta asupra randamentului si pretului. Ongridd sau offgrid se refera la posibilitatea de a livra energia obtinuta in reteaua electrica de la care este alimentata locuinta, cu aprobari suplimentare. Un cofret exterior ar trebui sa permita montarea si sa protejeze aparatele din interior, cam asa: https://www.wattuneed.com/en/solar-kit/5063-kit-solar-200wc-adventure-0712971136953.html?preconfig=1:2|1:1|1:1:1|1:1:1|||1:1-2:1:1|1:1||1:1 http://www.depagne.fr/en/realisations/s20-box-mali/
 4. Cheltuiala cu panourile e dictata si de riscurile locale (grindina, furt). Sarmele pana la baterie ar trebui sa suporte 20A adica 4 mm2 sectiune. Principala dificultate mi se pare gasirea unui controler adecvat. Controlerele obisnuite de pe piata sunt pentru acumulatoare cu Pb de 12V si 24V si asigura conditiile pentru acestea (tensiune max. de incarcare, minima de descarcare, compensare cu temperatura). Cele care pot fi setate si pentru acumulatoare NiCd sunt mai putine si mai scumpe: https://www.amazon.com/PowMr-Controller-Backlight-Battery【Software-Version】/dp/B0719PGGBS "Senzor crepuscular 12V" exista, cauta exact asa pe net cu Gog... Arata si costa cam asa (mi-am permis sa dau link spre un magazin pentru ca momentan este indisponibil...): https://www.conexelectronic.ro/ro/senzori-si-module-pentru-platforme-de-dezvoltare/17741-SENZOR-CREPUSCULAR-12V-10A.html
 5. Revenind la subiectul initial, inainte de a umbla pe placa, ai putea incerca o rezistenta in serie cu bateria. Este un mod de a simula o "baterie uzata", cu lumina mai slaba a ledurilor. Intrerupi unul din firele bateriei si intercalezi o rezistenta normala. Eu am o jucarie asemanatoare Philips, dar cu 3 leduri care consuma in total 40mA. Cu 50 ohmi in serie cu bateriile (4,5V) se reduce consumul la jumatate si functioneaza corect pana la 3,1V.
 6. Mie mi se pare interesant cum a ajuns sa indice 0,900 cand i se aplica 1,800V de exemplu. A mai intalnit cineva acest tip de defect si a aflat cauza?
 7. Ticu

  Modificare robotel

  "am cumparat alte motorase mult mai puternice de 12V cu cutie de viteze " Daca despre modul exista destule date pe net, despre motorasele de mai sus (tot 4 bucati?) nu ne dai prea multe informatii.
 8. In repaus ledul din optocuplor este stins, deci fototranzistorul nu conduce (este echivalent cu o rezistenta extrem de mare), Tranzistorul npn cu emitor comun "conduce" pentru ca jonctiunea baza-emitor este deschisa (alimentata prin R2 si R3), un curent de circa (5-0,6)/11000=0,4mA trece prin baza si un curent de circa 200 de ori mai mare apare in colector (prin releu). Cand se primeste semnal de apel, ledul se aprinde si fototranzistorul este echivalent cu mai putin de 1k. Tensiunea baza-emitor a tranzistorului final este sub valoarea de deschidere (0,6V) si curentii de baza si colector sunt practic zero.
 9. Fiecare cifra se poate seta in binar (ultima poza - 4 biti care inseamna 1, 2, 4 si 8) sau direct in zecimal (prima poza a - comutator binar codat zecimal). .
 10. Ca sa nu raman dator, mai mult cu iz didactic, cam asa ar putea arata ceva cu 4 integrate logice: .
 11. Daca lampa cu acumulator are si ea "senzor crepuscular", poti sa-l pacalesti montandu-l in apropiera becului din curte, pentru ca noaptea sa primeasca lumina de la acesta si sa ramana stinsa. Se va aprinde la disparitia tensiunii de retea sau arderea becului.
 12. Fara microcontroler nu e prea simplu. Ma duce gandul la ceva de genul asta: 3 numaratoare BCD presetabile reversibile 40192 legate in cascada, un oscilator si un circuit bistabil (bascula). La start, fiecare numarator este setat pe numarul dorit (copiaza starea unui comutator BCD -zece pozitii cu iesiri binare-), iar bascula trece in starea A. Impulsul de la senzor trece bascula in starea B. Se deschide o poarta care permite accesul pulsurilor de la oscilator spre motorul pas cu pas si spre lantul de numaratoare. Acestea incep sa-si decrementeze continutul. Cand ajung la zero, bascula revine in starea A, iar poarta se inchide. Trecerea in A face ca un monostabil sa genereze un puls scurt care seteaza din nou numaratoarele. Suntem in starea initiala. Se asteapta un nou impuls de la senzor. Ciclul descris se desfasoara la fiecare rotatie a bobinei (de exemplu 0,5 secunde, in care motorul face pana la 200 pasi). http://www.ti.com/lit/ds/schs106b/schs106b.pdf
 13. Parca am intalnit ideea cu robinetul in "Radioul? Nimic mai simplu!" (Aisberg), pentru a intelege trioda. Oricum, e mult mai bine cu analogiile pentru incepatori decat sa te intrebe inginera electronista (proaspata absolventa) daca are vreo importanta ordinea picioruselor cand lipesti un tranzistor in circuit, cum mi s-a intamplat mie.
 14. Ticu

  Licenta

  Cam infrarosu toata ziua... Fotodioda si la emisie si la receptie? (vezi prima si ultima postare). Nu cumva este LED la emisie?
 15. Rezistenta variabila Rv din schema ta (prima postare) o inlocuiesti cu doua rezistente fixe in serie, prin care alegi treapta 1 respectiv 2. Ele vor fi R1 si R2 din schema. La inceput ai R1+R2+10K intre Linie (faza) si diac. Motorul merge in treapta 1. Apoi, dupa cateva secunde, releul Releul 1anclanseaza si contactele lui vor scurtcircuita R1. In circuit raman R2+10k, adica treapta 2-a. In sfarsit anclanseaza si Releul 2, este scurtcircuitata si R2, raman doar 10k in circuit si motorul merge cu viteza maxima pana il deconectezi manual.
×
×
 • Create New...