Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ticu

Membru activ
 • Posts

  2,197
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

1,105 profile views

Ticu's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

 1. Un montaj cu circuitul 4541. Timpul se regleaza din potentiometrul de 50 kilo-ohmi.
 2. Doamne, ma bucur pentru sfarsitul povestii "supra-realiste" de anul trecut. Multa sanatate dl`Geo!
 3. Si ca sa fie documentarea completa, nu ma pot abtine sa nu amintesc si o varianta pur "electrotehnica" de deplasare dus-intors a unui obiect, pe care am dat-o acum vreo 10 ani intr-un topic pe Elforum. Cineva dorea sa comande prin apasare pe butoane rotirea cu 180 grade, intr-n sens sau altul, a unui televizor asezat intre doua camere. Ca sa fie urmarit dintr-una sau alta, dupa nevoi. Se folosesc limitatoare de cursa si doua butoane, amplasate cate unul in fiecare camera. Automatizarea poate fi folosita si pentru deplasari liniare, de exemplu usi, perdele, geamuri etc. Dl. Dan poate aprecia daca ceva din solutie poate fi adaptat in cazul dansului. https://i.postimg.cc/mDkryGm4/Inversor4.png
 4. Daca mai e de interes, am testat azi schema cu timer si numarator si am mai adus cateva imbunatatiri: - butonul de comanda este invalidat pe toata perioada pulsului de 10s, pentru ca sa nu fie posibila o comanda prematura de schimbare a sensului "din mers"; - in starea de asteptare releului inversor R2 i se taie alimentarea pentru reducerea consumului; - semnalul de comanda a bistabilului este preluat de la iesirea temporizatorului, unde este mai "curat" decat la intrare. Modificarile sunt marcate cu verde in schema actualizata de aici. Cred ca nu e posibila inlocuirea celei vechi.
 5. O idee concreta pentru schema bloc. Nu am test-o practic. https://postimg.cc/TLWyzWv0
 6. O schema bloc ar fi https://postimg.cc/kVGhMwj7/64810000 Daca vreti incerc sa detaliez cu limitatoare cap-cursa. Desi daca ele exista nu ar mai fi nevoie de temporizare.
 7. Inteleg ca e vorba de o piesa care trebuie deplasata dintr-o pozitie in alta (sa le numim A si B, cu deplasare din A in B la rotirea motorului in sens direct). Exista senzori care sa comande oprirea motorului? Actionarea exclusiv temporizata poate duce la pozitii "aiurea" ale piesei. Pentru actionarea temporizata ar fi utile limitatoare mecanice care sa opreasca piesa la capetele cursei si un cuplaj alunecator ca sa nu forteze motorul. Dupa o pana de curent piesa trebuie adusa intr-o anumita pozitie sau trebuie sa ramana acolo unde era? Memorarea implica alte complicatii (releu polarizat, sursa separata neintreruptibila etc.) Exista restrictii de consum (de exemplu un releu poate ramane alimentat permanent)?
 8. Grup de leduri inseriate, inglobate intr-un luminofor rigid, cu emisie luminoasa uniform in plan perpendicular pe "filament". Mi se pare ciudat ca nu am vazut decat cu "lumina calda". Lipirea clasica a terminalelor, cu fludor, nu reuseste.
 9. Daca e nevoie de un reglaj fin al timpului, in loc de 24k poti pune un potentiometru de 22k in serie cu o rezistenta fixa de 10k. Daca ai timp sa intri in "amanunte", un rezumat al foii de catalog a circuitului 4541 gasesti aici: https://postimg.cc/YGvGFcd5
 10. Ceva de genul asta e satisfacator ?
 11. Poti sa incerci ceva ca in schema atasata. Priza programabila (poate fi si electromecanica - motoras care invarte un disc cu indicatoare, timp minim de actionare 1/4 sau 1/2 ora) face o conectare (de 1, 15 sau 30 minute) la fiecare ora. Un alimentator va livra 12V catre un circuit monostabil facut cu integratul 555 si acesta va anclansa un releu de 12V doar timp de 0,5...5 secunde - ales printr-un semireglabil de 100 kohm, preferabil multi-tura ca sa permita un reglaj mai fin. Declansarea monostabilului se datoreaza condensatorului de 220 nF, care "tine la masa" pinul 2 al integratului cateva ms dupa conectarea alimentarii de 12V. La urmatoarea conectare se va repeta anclansarea. E necesara o rotire cu un unghi de 360/24 = 15 grade de la est spre vest la fiecare ora, ca sa urmareasca soarele. In fiecare noapte panoul trebuie re-adus manual intr-o pozitie "de start", corespunzatoare orei N-1, unde N este ora la care priza va face prima conectare.
 12. Daca mai sunt amatori de solutii "antice", am re-desenat concret schema cu 6 intervale de timp cu 4541. Am eliminat portile logice si am facut circuitele SI cu tranzistoare bipolare mai frecvent intalnite. Cam asta ar fi maximul de simplificare.
 13. Pe vremuri, cand am avut de facut asa ceva, eu am rezolvat-o cu mos-uri logice. Schema generala a fost cea atasata mai jos. Ar fi nevoie de 6 integrate, doar 3 dintre ele avand atasate relee si perechea de porti logice. Fiecare timp poate fi multiplicat pana la 20 de ori marind condensatorul oscilatorului respectiv. Alte detalii si caracteristicile integratului le-am pus aici: https://postimg.cc/4KZDvMQW https://postimg.cc/xNkhTS91 https://postimg.cc/4nnr1ppR
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines