Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Ticu

Membru activ
 • Content count

  2,049
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

49 Se poate si mai bine

About Ticu

 • Rank
  Membru avansat

Profile Information

 • Locatie
  Bucuresti

Recent Profile Visitors

330 profile views
 1. Pentru sugestii mai precise despre alimentare ar trebui sa masori rezistenta firului pe care-l folosesti, daca se poate chiar la cald.
 2. Monocristalinele au fost mai eficiente intotdeauna. Dupa wiki acum ar fi cam 26% fata de 22%. Am pus niste sageti rosii pe graficul atasat.
 3. Ticu

  Recomandare rezistor

  La transferul caldurii de la resistor spre mediul ambiant mai trebuie tinut seama de: - natura, suprafata si grosimea tablei - natura si temperatura mediului ambiant (aer?) - agitatia mediului (ventilator?) In functie de astea va rezulta o putere necesara (Watti) si implicit o valoare a rezistorului (Ohmi). Ar fi utila precizarea aplicatiei, care poate fi de la mentinerea calda a unei cani de cafea pana la un calorifer.
 4. Ticu

  Intrerupator cu probleme

  Posibil sa fie fara surub; doar "infigi" sarma intr-o clema elastica.
 5. Re-postez schemele in forma finala, cu cateva modificari, dupa o corespondanta constructiva pe mp cu autorul topicului.
 6. Ticu

  Releu cu temporizare ciclica

  Inteleg ca la modulul ala releul poate fi programat sa-si schimbe starea dupa 0,1...999 secunde de la alimentare. Ma cam deranjeaza ca releul este anclansat (bobina alimentata) dupa un interval de timp de la alimentarea montajului si ramane asa pana la un nou ciclu (punctul 3 de la instructiuni). Preferam invers. Deci releul face doar partea ultima din ceea ce doresti, anume generarea pulsului de 1 s. Ar putea fi folosit impreuna cu un ceas sau priza programabila, cum spuneam mai sus, la care se adauga un alimentator de 12V, intr-o schema ca cea atasata. Modulul tau face acelasi lucru ca ultima piesa din fotografie, dar necesita in plus un alimentator de 12V si o cutie. Ca pret cred ca ajungi tot acolo, adica la circa 65 lei cat l-am gasit eu. Ceasul (vreo 85 lei) si releul de timp, montate pe sina unei cutii "de sigurante" cu 2 lacasuri, de 7-8 lei, fac un ansamblu elegant si cu toate regulile de protectie indeplinite.
 7. Ticu

  Releu cu temporizare ciclica

  Pentru doritorii de constructii, un montaj care face functiile specificate ar putea arata asa. Monostabilul de aprox. 1 s este redus la un minim; poate fi perfectionat.
 8. Ticu

  Releu cu temporizare ciclica

  Cu "module" gata fabricate, o solutie ar putea fi urmatoarea: Un ceas programator electromecanic alimenteaza (la fiecare ora setata) un releu de timp (intarziere dupa conectare) care la randul lui inchide un contact pentru 1 secunda. Setati ora dorita pentru primul contact, apoi al doilea dupa 30 minute, al treilea dupa inca 90 minute (sau 75 sau 60 sau 45 sau 30 dupa dorinta - pasul fiind de 15 minute), si asa mai departe pana la "umplerea" intregii zile de 24 ore. Atasate exemple: (1) ceas (pentru montaj pe sina) / (2) ceva similar: priza programabila / (3) releu de timp.
 9. Ticu

  Releu cu temporizare ciclica

  Am inteles bine pasii? START 1. cuplat 1 s 2. pauza 30 minute 3. cuplat 1 s 4. pauza 90 minute (reglabila intre 20 si 90 minute) se repeta pasii 1...4 de 3 ori STOP
 10. Ticu

  Doar bancuri ...

  Niste parodii cu "autor declarat" si epigrame gasiti aici: http://www.academia.edu/11413397/parodii_Florin_Iordachescu_-_poezii_de_referinta_clasici_romani Florin Iordachescu (1899-1976) a fost inginer silvic. http://epigrame.citatepedia.ro/de.php?a=Florin+Iord%E3chescu
 11. Ticu

  modul up down in 4-5 trepte

  Cam asa ar putea sa arate o varianta cu circuite logice CMOS. Daca mai intereseaza pe cineva.
 12. Filtru (releu) rezonant ? https://books.google.ro/books?id=GfP3CwAAQBAJ pag. 221-222
 13. Ticu

  Actionare temporizata

  Scuze, e greseala mea, am uitat sa sterg legatura releului spre +. Provenea din schema initiala cu tranzistor la iesire. Rezistenta bobinei >200 ohm. 4541 nu e sensibil la bounce-ul intrerupatorului de pe pin 14 (verificat de mai multi ani).
 14. Ticu

  modul up down in 4-5 trepte

  Sau un numarator reversibil de 4 biti, urmat de un multiplexor care comanda 4 relee sau tranzistoare prin care se selecteaza tensiunile dorite.
 15. O varianta in care majoritatea tranzistoarelor au fost inlocuite cu inversoare logice. Scuze daca se vad vad 2 scheme; desi am sters-o pe a doua la editare.
×