Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme lampa solara automata


Postări Recomandate

Buna ziua tuturor,

 

Am realizat montajul de aici (prima imagine):

http://www.circuitdiagram.org/automatic-solar-garden-light-circuit.html

 

Problema e ca nu functioneaza corespunzator, in sensul ca led-urile stau aprinse inclusiv ziua (la intensitate f mica), iar noaptea creste intensitatea luminoasa a led-urilor, insa nu suficient (aproximativ 30-40%).

 

Am incercat apoi schema de aici (a doua imagine):

http://www.electroschematics.com/6855/automatic-solar-garden-lights-with-leds/

insa in acest caz led-urile stau aprinse tot timpul (la intensitate nominala), fara sa se stinga ziua.

 

Solicit ajutor pentru identificrea problemei, modificare/imbunatatire schema, ori alta schema cat mai simpla (as prefera fara LDR deoarece la mine in oras n-am gasit de cumparat LDR)

 

Multumesc.

post-67961-139829631665_thumb.gif

post-67961-139829631682_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Revin:Multumesc Spitfire ca mi-ai atras atentia sa verific din nou piesele.In montajul realizat dupa schema din imaginea a doua de mai sus, dioda pe care am folosit-o era defecta.Dupa inlocuire (2N4148), montajul functioneaza cu acelasi neajunsuri pe care le-am descris in cazul primului montaj.Adica led-urile se aprind (slab) inclusiv cand panoul solar este iluminat, iar pe intuneric se intensifica lumina led-urilor, insa nu suficient (cca 30%). Am verificat tensiunea la bornele led-ului si are abia 2,7V din cei 3,7 V ai acumulatorilor. Astept sfaturile voastre.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

-validae: schema propusa de dvs. e una din variantele folosite in mod uzual in lampile de gradina ce se gasesc in comert, respectiv un panou solar format din 4 celule, care dau cca 2V, ele la randul lor incarca un acumulator de 1,2V, circuitul electronic cuprinde un ridicator de tensiune (cred ca "joule thief" ii zice) care da tensiunea necesara LED-ului, insa curentul furnizat nu e suficient pentru mai multe LED-uri. In mod uzual se foloseste doar un LED. Eu vreau sa folosesc panoul de 6V, acumulatori de 4,8V si vreo 10 LED-uri.-Ticu: panoul solar da 6V si vreau sa utilizez cca 10 LED-uri.Sunt pe cale sa rezolv problema utilizand o lampa obisnuita de gradina (d-aia banala de 5 lei) pe post de senzor si declansator a unui circuit simplu format doar dintr-un tranzistor pe post de swich, care inchide si deschide circuitul dintre acumulatorii de 4,8 V si cele 10 LED-uri. Pe langa asta, am pus doar un rezistor de limitare a curentului prin LED-uri si o dioda de blocare, asa incat acumulatorii sa nu se descarce in panou pe timp de noapte. Am facut teste si pare sa functioneze bine.As mai avea nevoie de ajutor pentru a calcula numarul optim de LED-uri raportat la capacitatea acumulatorilor: 4 buc. de 1,2V, 1500 mAh, in serie.Multumesc !

Link spre comentariu

Daca noaptea are 12 ore, capacitatea de 1500 mAh iti permite un consum de 1500/12=125 mA, adica 6 leduri a cate 20 mA. Daca le pui in paralel, sa fie neaparat acelasi lot de fabricatie.4,8V ai acumulatorilor inseriati minus 3,2 V pe leduri inseamna 1,6V pe rezistenta serie. Care rezistenta are U/I=1,6/0,12=13ohm. Minim 1,6Vx0,12A=0,2W; practic pui 0,5W ca sa nu se arda.Atentie, calculul este optimist. Capacitatea acumulatorilor scade cu timpul, iar orele fara soare pot fi mai multe de 12 (iarna).Cei 1500 mAh trebuie livrati ziua de catre panou; de exemplu 10 ore x 150 mA, plus vreo 20% pentru randamentul de incarcare.Mai jos am experimentat o schema inspirata de cele date de tine, la care am adaugat un tranzistor pentru comutare on/off mai buna.

post-29403-139829644487_thumb.png

Link spre comentariu

Multumesc Ticu, Inteleg ca nu prea-mi ajunge capacitatea acumulatorilor pentru a tine aprinse cele 10 LED-uri toata noaptea. Intrucat am facut deja "becul" din 10 LED-uri si nu vreau sa-l mai modific, voi mai lega o grupare identica de acumulatori, in paralel cu cea existenta.Va trebui sa masor din nou curentul dat de panou, pentru a stabili cat mai optim ciclul incarcare-zi/descarcare-noapte (desi l-am masurat, am uitat cati mA da...undeva pe la 2-300 parca).Am realizat si instalat tot ansamblul, asa cum am descris anterior si functioneaza bine. Nu pot verifica daca LED-urile stau aprinse toata noaptea intrucat sunt montate undeva in camp (nu locuiesc acolo).Zilele urmatoare o sa pun si poze cu "marea realizare".

Link spre comentariu

Arata binisor pentru o improvizatie facuta pe teren.Ce-ti lipseste este un "controler" care sa evite incarcarea si descarcarea excesiva a acumulatoarelor, care vor fi cele mai "chinuite".Ca sa-ti dai seama de regimul de functionare n-ar strica cateva masuratori:- tensiunea pe acumulatoarele incarcate (la sfarsitul unei zile cu soare)- curentul prin acumulatoarele descarcate (dimineata) si incarcate (la sfarsitul zilei)

Link spre comentariu

Multumesc Ticu, Intr-adevar ii lipseste un controller de incrcare, insa din pacate nu ma pricep sa-l construiesc si nici n-am prea mult timp liber pe care sa-l aloc studiului pentru acest mic hobby, cu toate ca mi-ar place sa o pot face, fiind un domeniu foarte interesant.Acumulatorii sunt recuperati de la masini de infiletat. Cand isi dau duhul ii inlocuiesc cu usurinta si fara costuri (am un prieten care-mi poate dona acumulatori uzati).Masuratorile pe care mi le-ai sugerat le pot face, dar nu voi stii sa le interpretez decat cu ajutorul tau sau al altor colegi de pe forum.Am masurat curentul in scurt dat de panou la amiaz in plin soare. E cam putin: 0,1 A. Inca mai sper ca o fi mai mult intrucat nu am putut masura decat pe pozitia de 20A ai multimetrului, pozitie unde ma gandesc ca nu are asa mare precizie, asa ca poate-poate e mai mult (e arsa siguranta de pe pozitiile mA si inca n-am reusit sa o inlocuiesc). Daca 0,1 A e masuratoarea corecta, atunci va trebui sa reduc nr. de LED-uri, asa-i ?Deocamdata improvizatia isi face treaba, in sensul ca seara imi lumineaza duba in care-mi tin uneltele asa incat vad sa le adun si sa le pun la loc, sa-mi schimb hainele de lucru. Mai important e ca dupa ce plec, da senzatia ca "e cineva acasa" si poate descurajeaza eventualii musafiri nedoriti.Spor la treaba tuturor.

Link spre comentariu

Baraca ta imi aduce aminte de un unchi al meu maistru sondor care a trait toata viata pe santiere prin toata tara. Isi lua "locuinta" cu el in camion. Prin 1975 voiam sa-i fac asa ceva, dar erau prea scumpe panourile si a ramas balta. Partea buna a povestii e ca el se apropie acum de 95 ani, asa ca traiul in natura a avut si avantaje...Cam putin 100mA de la panouri; inseamna 1000mAh dupa 10 ore de incarcare.Deci chiar cu un singur set de acumulatoare de 1500mAh, riscul este doar de descarcare excesiva a lor.Daca se descarca complet in 14 ore inseamna 1000/14=71 mA prin leduri. Rezistenta de limitare ar fi cam 22 ohm. Nu e nevoie neaparat sa scoti din leduri, poti sa lasi 10 bucati in paralel si vor trece cam 71/10=7 mA prin fiecare. Ai putea sa compari lumina data de aceste 10 leduri la 7mA fiecare cu cea data de numai 4 leduri la 71/4=18 mA fiecare si te hotarasti la una din variante.Ca un minim de "controller", ai putea pune o dioda 1N4001...4007 in serie cu rezistenta de limitare a curentului prin leduri. In felul asta are loc o reducere substantiala a consumului cand se ajunge la pragul de tensiune: (3V pe led + 0,6V pe dioda) = 3,6 V. Asta se intampla datorita "inchiderii" diodelor led si a celei cu siliciu. Adica 3,6/4=0,9V pe fiecare acumulator, ceea ce este mai acceptabil. Ca sa compensezi pierderea de tensiune pe dioda (0,6V), rezistenta de limitare ar trebui redusa la 17 ohm pentru a avea acelasi curent de 70mA.Nu uita ca am fost optimist la calcule. Practic randamentul de conversie la acumulator nu este 100%, iarna zilele sunt mai scurte si sunt si zile innorate.

Link spre comentariu

Multumesc din nou pentru amabilitatea cu care mi-ati raspuns.

Sincer, nu prea am inteles eu toate explicatiile si calculele, insa am incredere in sfaturile dvs. asa incat o sa fac modificarile pe care mi le-ati sugerat: inlocuiesc rezistenta de limitare cu una de 17 ohmi (in prezent e de 47 ohmi) si-i adaug in serie o dioda 1N4001-7. Mai inainte de asta, o sa incerc si inlocuirea celor 10 led-uri cu alte 6 buc. pe care le am deja gata asamblate in paralel dintr-un alt proiect.

 

M-am mai gandit la o varianta relativ simpla pentru a suplimenta curentul de incarcare: ce-ar fi daca as lua minipanourile de la trei lampite d-alea obisnuite de gradina, le leg in serie, iar apoi in paralel cu panoul existent ?

 

P.S. Panoul pe care l-am prezentat in foto de mai sus, e facut din cioburile ramase in urma "fabricatiei" unuia putin mai mare, realizat din bucati de 1/3 celula (pe care le-am taiat cu mare chinuiala, numai eu stiu cum). Acel panou da 18 V, cca 1A si va incarca un acumulator de 12V prin intermediul unui regulator de incarcare. Deocamdata toate astea stau sub pat fiindca n-am ajuns in faza de a le pune in functiune. Vor folosi pentru iluminatul unei cabanute, care inca nu e gata. Prima "constructie" care a beneficiat de iluminare automata (dar cu o metoda mult mai simpla), a fost cea pe care am construit-o mai inainte de orice...stiti voi care-i aia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări