Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta sarcina,reglabila cu IGBT.


Vizitator pisica matache

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 38
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Pentru cel de sus:post-1-139829619466_thumb.gifZener aprox. egal cu deschiderea igbt.10k comparativ cu divizorul cu 1k pentru a nu influenta divizorul (se poate si mai mare).Sumator cu diode ca sa functioneze si la tensiuni mici in colector (pastreaza tensiune pt. deschidere).P.S. Chiar si cu cond, e dificil cu divizorul de 1k sa comanzi o frecventa mare si pulsatorie, dar poti incerca, va face ceva medie...P.P.S. De ce nu te pui la punct cu desenele? Fa comparatia intre calitati si marime cu al meu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator pisica matache

P.S. Chiar si cu cond, e dificil cu divizorul de 1k sa comanzi o frecventa mare si pulsatorie, dar poti incerca, va face ceva medie...

Nu s-ar putea rezolva problema,filtrand tensiunea de iesire?Adica un electrolitic pe iesire,care sa reduca semnificativ riplul.I-am sugerat lui @Maricel acest lucru,chiar am promis sa fac teste cu un invertor sudura;din pacate timpul nu mi-a permis.Sper insa ca maine sa revin cu rezultatele unui test practic;mai intai vizualizarea tensiunii de iesire pe o sarcina rezistiva,care sa traga undeva la 100A,apoi acelasi test cu 1-2 electrolitice tepene,de 3300micro/450V.Deja intuiesc o prima problema,lipsa softstartului; invertorul pleaca cu umplere maxima,va crede ca electroliticul e un scurt si va trece pe avarie,ca si cum electrodul ar fi lipit.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Azi am facut testul cu invertorul sudura;cca 90A,trasi de o sarcina rezistiva.Initial fara electrolitic pe iesire,prima oscilograma,apoi cu electrolitic,a doua oscilograma.Se observa micsorarea semnificativa a riplului,cu filtrare.Am folosit un electrolitic de 3300micro/450V.As zice ca deja cu electrolitic,IGBT nu mai au treaba cu comutatia,comanda acestora devenind mai simpla.Si schema pe care o propun pentru testare...

post-1-139829623077_thumb.jpg

post-1-139829623089_thumb.jpg

post-1-1398296231_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

N-am folosit-o;am propus-o spre testare lui @Maricel.Am vazut greseala,chiar i-am spus sa nu se apuce de ea.Nu-ti pare in regula comanda IGBT de sus;in loc de reactie negativa,bipolarul realizeaza reactie pozitiva.Ma gandesc ca ar merge opocuplor;dioda intre divizorul rezistiv de 1K si emitorul IGBT de sus,fototranzistorul intre GE.S-ar mentine aceeasi tensiune,cu diferenta de cca 1VAlta idee n-am...,poate ai tu.Cred ca ar merge si cu zenner,cum ai sugerat intr-o schema anterioara,ar trebui testat.Chiar daca va fi o mica diferenta de cadere tensiune pe IGBT,nu cred ca ar fi o problema.Poate un zenner reglabil,gen TL431.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca tot e Vcc, merge foarte bine cu zener. Chiar daca se face 1V diferenta intre IGBT-uri. Cu pretentii, se poate un 431 pentru a egala tensiunile, dar diferentele de putere sunt nesemnificative la 30V de exemplu.

Link spre comentariu

Va salut! Am realizat prima schema a colegului @pisica matache si functioneaza numai ca intampin o problema. De ce se arde IGBT-UL? Am legat sarcina rezistiva la un invertor de sudura(80Amax, si tensiunea in gol 55volti) acesta fiind reglat la 30A, am inceput sa reglez din potentiometrul de 5K cand am depasit pragul de 30A invertorul a intrat in limitare si am lasat asa cam 10...15 secunde. La un moment dat am auzit un bazait la igbt dupa care s-a strapuns intre drena-sursa(IGBT-ul era un pic caldut) atasez schema mai jos. Va multumesc!

post-26802-139829625522_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Asa cum spuneam si la telefon,eu unul nu-mi pot explica distrugerea IGBT.Eu stiu ca fatala e depasirea tensiunii/curentului/puterii/temperaturii maxime admise.IGBT-ul in discutie,rezista la 1200V,300A,1500W,adica mult peste cei 100V,40-50A,cateva sute W,la care a cedat.

Poate ne lamureste pe amandoi de ce a cedat IGBT-ul,cineva cu mai multa experienta si de ce nu,cu mai multe IGBT arse la activ.

http://www.infineon.com/dgdl/BSM200GA12 ... 33d3fd5da1

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Initial si eu m-am gandit la depasirea puterii maxime,dar... IGBT-ul n-a cedat la 100Vx40A,ci la 30A si 10-20V,daca imi amintesc bine;maxim 600W,in conditiile in care IGBT nu era nici macar cald. Marcel poate oferi date exacte,despre tensiunea exacta la care s-a dus IGBT-ul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In primul rand cred ca suntem de acord ca unul din parametrii a fost depasit, altfel nu s-ar fi distrus. Eu personal am mult de furca cu autoinductia, cam in tot ce fac. Nu este cazul aici insa. Raman in calcul curentul si puterea. Faptul ca era rece nu spune nimic, un singur impuls de mare energie poate distruge un tranzistor inainte de a avea timp sa se incalzeasca. Ceea ce cred ca s-a si petrecut. Nu are importanta ce limitare are invertorul, un condensator incarcat cu suficienta energie va distruge IGBT-ul. Pot distruge un astfel de IGBT cu o sursa de 10V/10mA daca incarc cu sursa un cond de suficienta valoare la suficienta tensiune.Acolo trebuie o limitare de curent proprie si cat mai rapida. Sau fara cond, dar apare problema autoinductiei... Poate cu un varistor.

Link spre comentariu

Salut! IGBT-ul l-am montat pe radiatorul postat pe prima pagina, la 30A tensiunea masurata este de 18volti. Domnule Smilex am incercat si fara condensator dar in cateva secunde a cedat igbt-ul. Cu aceasta sarcina pot regla de la 0...80A(asta in mai putin de 10 secunde) la 80A tensiunea este de 9,6volti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări