Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

costi_b

Membru activ
 • Content count

  194
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About costi_b

 • Rank
  Membru
 • Birthday 02/28/1968

Profile Information

 • Locatie
  Bihor
 1. Eu aș fi montat termocuplul între rezistență și plită, cu o bandă de kapton peste el. În rest foarte frumoasă realizare. Felicitări! Mai ales pentru efortul de a împărtăși cu noi realizarea.
 2. Vă rog să mă ajutați cu simularea unui panou fotovoltaic în LTSpice. Caracteristica curent tensiune la un panou de pe net: https://www.re-innovation.co.uk/uploads/PVIVtracer_IV_curve3.jpg Este practic o sursă de curent constant cu limitare de tensiune, dar nu știu cum să configurez o astfel de sursă.
 3. De fapt asta ar fi un buck fără bobină. În loc să trimit 100V continuu cu un riplu de vreo 0,5 V trimit 200 V dreptunghiular cu factor de umplere variabil. Bonus am și un emițător pe unde lungi și medii de câțiva wați. Nu știu când se va concretiza proiectul, cel de la care voiam să cumpăr panourile ieftine nu are decât 2 modelul acesta. Poate gasesc la el si altceva cu curent asemănător să le pot înseria ( la preț rezonabil). Revenind la proiect, m-am gândit să fac un convertor cu TL494, configurat cu ieșire unică care să comande un circuit buck cu tranzistor NPN cu emitor la masă și sarcină flotantă. Are avantajul unei comenzi simple, nu fac nici un fel de masurători pe sarcină ci doar pe panouri care sunt conectate la masă.
 4. E prezentată undeva pe forum o realizare practică? N-aș vrea să reinventez roata.
 5. Iau tensiunea de feedback de la ieșirea panourilor și modulez sarcina astfel încât să păstrez constantă tensiunea de intrare. După cum arată graficele cu o tensiune de intrare fixă pot obține între 90 și 100% dinMPPT. Știu că un panou cu tuburi vidate presurizat produce mai multă apă caldă decât 4 panouri fotovoltaice, dar intenționez să cumpăr 4 panori second hand care costă mai puțin decît un panou cu tuburi vidate. Automatizarea e mult mai simplă, nu îngheață, nu fierbe,produce și când sunt -20 de grade afară și nu trebuie să schimb boilerul cu unul cu 2 serpentine care costă mai mult decât panourile fotovoltaice.
 6. De fapt ai pierdut 4,8Vx5,6A=27 W, un sfert din puterea disponibilă. Un PWM chiar și cu raport de transformare fix recuperează o bună parte din aceasta energie, Bănuiesc că pot obține un randament de 90% la tensiunea de 170V la intrare fără să folosesc topologia sincronă.
 7. Exact asta vreau să fac. Tensiunea MPPT a panoului variază cu 2-3 V între 100 și 1000 W/mp. Fac un buck care ia feedback nu de pe ieșire ci de pe intrare, astfel incât sa pastreze tensiune de intrare constanta. Reacția va trebui să fie invers față de un convertor cu stabilizarea ieșirii, adică factorul de umplere va trebui să scadă când scade tensiunea măsurată. Sper să reușesc să o scot la capăt cu compensările ca să funcționeze stabil. https://cdn.enfsolar.com/solar_images/profile/pro13583-1.jpg
 8. 168 V / 22 ohm = 7,6 A, atât ar trebui să debiteze panourile ca să debiteze direct, dar panourile ce intenționez să le folosesc au pe jumătte, Dacă le leg direct o să cadă tensiunea undeva la 90 V, 4 A, adică sub 400 W, deși folosite in punctul MPPT ar putea debita 700- 800 de W la rece, 600 W la 45 grade Celsius. Când ajunge apa la 70 grade pur și simplu deconectez rezistenta de incălzire și le las în gol. Căutând azi pe net am observat că pot obține 85-90 % din puterea maximă doar stabilizând tensiunea de intrare în zona punctului MPPT ceea ce pot obtine cu un convertor buck fară complicațiile mppt.
 9. Doresc să conectez 4 panouri de 225W Pmax, 42V tensiune în gol, 3,8 A curent mppt la 44 grade Celsius (168 V tensiune string) la un boiler cu rezistență de 2kW, 230V =22 ohm. Ce sursă buck ar trebui să construiesc, cum extrag puterea maximă din panouri? N-am gasit decât scheme de controlere de încărcare. Ar fi ok și un PWM deși un MPPT ar avea randamentul maxim. A folosit cineva așa panourile solare? Am un termostat cu releu de 20A acum (alimentat din rețea), rezistă contactul în cc?
 10. Durata de viață a condensatorilor e dată în catalog la temperatura maximă de funcționare (85 sau 105 grade) și curentul maxim. Cu cât lucrează mai departe de acele valori cu atât ține mai mult.
 11. costi_b

  Pistol de dezlipit SP-1010DR-GUN.

  Materialul din care e realizata rezistenta are coeficient mare de temperatura. La cald are cat trebuie. Am observat asta si la rezistente de ciocan de lipit (chinezesti), la rece e greu de deosebit rezistenta de termocupla.
×