Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aer conditionat solar cu amoniac


Postări Recomandate

Apa care se incalzeste se dilata asa ca este "impinsa" pe conducta de apa rece pana in rezervor. Daca mai exista la sistemul cu apa calda si un rezervor care contine aer sub presiune ("perna de aer") atunci mai "apasa" si acela. Altfel nu vad cum ar ajunge apa calda inapoi in rezervorul de apa rece. Rezolvarea ar fi o supapa pe traseul de apa rece ca sa nu existe "retur". Daca este sistem deschis atunci probabil exista 2 conducte care fac legatura intre instalatia de apa calda si rezervor prin care se face transport de apa calda spre rezervor, pe conducta superioara pe baza diferentelor de densitate a apei (gravitational).

Link spre comentariu

Asa este. sunt 2 conducte. Unna prin care vine apa rece, jos. Alta sus pe unde pleaca apa fierbinte. problema este ca dupa ce atinge apa o anumita temperatura se incalzeste conducta prin care vine apa rece si apoi incepe sa urce incet in rezervor. din cauza diferentelor de nivele apa fierbinte e mereu in boiler. Pleaca doar surplusul de caldura in rezervorul mare.. am facut rost de supapa de sens dar geva de genul supapei gravitationale de sens..urmeaza sa o montez. Ca vara pe arsita e foarte neplacut sa faci dus cu apa calda cand vrei rece..

Link spre comentariu

Puteti folosi pe conducta de apa rece un radiator auto (are suprafata maxima la un volum minim, in lipsa se poate folosi orice poate raci apa) eventual si un ventilator cuplat la acesta. Asa, apa calda cand incepe sa se deplaseze catre rezervor, va trece mai intai prin acest radiator, racindu-se. Avantajul este ca nu se foloseste supapa unisens care necesita o presiune minima de deschidere.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Se poate face dupa principiul frigiderelor fara compresor folsind un panou termosolar ca sursa de caldura, mai necesita un vaporizator (sursa de frig) si un radiator pentru disiparea caldurii reziduale.

Radiatorul poate fi si un boiler cu schimbator de caldura pentru a produce rezidual si apa calda. daca nu doriti apa la mai mult de 40 grade celsius randamentul ramane acceptabil, sau puteti sa folositi doar ca preincalzire pentru alt panou solar.

In principiu merge si pentru camera frigorifica pentru zarzavaturi, in functie de izolatia termica a camerei 30 kw ar ajunge pentru 20 metri patrati.

Caldura reziduala o puteti folosi la piscina.

Daca folositi un radiator, trebuie pos la umbra, sa nu bata soarele pe el.

Principial e vorba de o masina termica statica cu 2 fluxuri de caldura: unul primar (motor) de la paou la radiator si unul secundar (indus) de la vaporizator la radiator, radiatorul poate fi comun sau distinct pentru fiecare din cele 2 circuite, se gaseste pe undeva pe net o shema pentru ea, daca ma ostenesc cateva zile as putea sa fac si singur o varianta, dar optimzarea dureaza.

Link spre comentariu

Mi-ar fi de mare ajutor  niste indicatii de la dumneavoastra pentru ca am inteles ca cunoasteti foarte bine subiectul. Oricum  abia o sa incep sa adun materialele. Teava neagra o am deja, ramane sa aleg buteliile. Ma gandeam la cele de aragaz. nitratul de amoniu am inteles ca se gaseste desi nu chiar usor.

Editat de aureliu67
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua , nu stiu cit ati mai avansat , dar ma gindeam daca ati studia si varianta cu tuburile alea cu vid puse direct in captatorul solar. sunt un fel de mici masini cu absortie ,din cite tin eu minte mult mai simple le-am fazut acum vreo 10 ani la Tib si pe o vreme destul de racoroasa faceau destul cald intr-un calorifer. acum dv vreti sa faca firg e pe dos dar poate se poate adapta sistemul .

Masina dv frigorifica trebuie proiectata ca sa functioneze. Luind asa un frigider si incercind sa ridicati la scara s-ar putea sa nu mearga optim.  Tata a fost frigotehnist si avea citeva carti de proiectare si din cite tin minte , ca m-a pasionat la un moment dat era mult de munca la un proiect. v-as sugera sa gasiti pe net o carte cu proictarea masinilor cu absortie . Au fost multe carti rusesti bune traduse in romana. Cine stie poate aveti sanse sa gasiti vreuna. Din pacate ale mele au disparut in timp si nu mai tin minte ce titlul aveau. In felul asta veti merge la sigur. Drumul de la o schema de principiu la scula utilizabila e lung si orice ratare inseamna multi bani si timp pierdut.

Pina si banalul Fram era foarte complicat pe dinauntru. Cind eram mic am dat de unul dezmembrat si am mai taiat cu bonfaerul sa vad ce este in el. Erau diverse serpentine de fier sudate, unele  duble cu o teava in alta teava.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
Vizitator danutzn

O intrebare: doriti sa va racoriti casa? Aveti suprafata mare de acoperis? Nu am gasit in topic daca locuiti la casa sau la bloc.

Dar pentru cei ce locuiesc la casa am o mica semi-inventie (bine inteles preluata si imbunatatita): un circuit de apa deschis, cu bazin de acumulare de 2 m adancime cu 1 m in diametru, o pompa de recirculare la 12V, un panou solar cumparar de 30 Watt, cateva tevi din pexal de 20 si 25 respectiv si doua filtre. Pe coama casei teava este fixata in suporti, are gauri de 1 mm pe o parte si pe alta a coamei, din care curge apa cu presiune scazuta (cred ca ajunge acolo undeva la jumatate de bar). Treaba e simpla, nu am acumulatori in schimb "inventia" mea a fost sa leg un stabilizator intre panou si pompa. Cat e soare si lumina, se plimba apa prin circuitul asta... Bine inteles ca se evapora la greu... la 3-4 zile scade peste jumatate din bazin. Si mai e problema ca se intorc multe gunoaie in bazin care infunda gaurile din teava de pe casa. Am pus sita, filtru, dar tot intra in bazin. Logic, apa se intoarce in bazin prin uluce...

Spor.

Link spre comentariu

@danutzn

Da si?.... ai experimentat semiinventia acasa la tine? Esti multumit de rezultat? Ce racesti tu de fapt ca nu prea am inteles, tabla sau tigla de pe casa? Adica va fi mai rece in pod? Pai mai toate casele construite recent au podul izolat, sau mansarda dupa caz....

Eu sunt sceptic (ca sa nu spun altceva) in legatura cu ce prezinti tu... 

Link spre comentariu
Vizitator danutzn

Vara trecuta, in pod, sub asteriala (tabla tip lindab este pe casa) aveam la temperatura exterioara de 38 grade aproximativ 65 grade in pod iar in camere 30-32 grade, Geamuri inchise, draperii trase. Acum am in camere 26-29 grade - si nu inteleg de ce diferente de temperatura intre camere. Iar in pod a scazut la 40-45 grade.

Sistemul mai are nevoie de o treaba: sa incerc sa racesc mai mult apa, pentru ca la un moment dat apa ajunge fierbinte sus pe casa, nu am masurat temperatura, dar dupa cum se simte are peste 50 grade.

Sisteme de genul nu sunt inventiile mele. Am preluat si eu o idee de pe youtube si am pus-o in practica. 

PS: casa a fost construita in 1993. Intre timp a fost inlocuita doar tabla, nu tot acoperisul. Capriorii sunt din profile rotunde cam de 8 cm diametru. Loc de izolatie este si o voi pune... dar si cu toata izolatia, in pod/mansarda temperatura mare va fi.

Un prieten care construieste acum era bucuros cand a pus tavanul din rigips intre etajul 1 si mansarda, ca i-a scazut temperatura (fata de cand era gol). Acum in mansarda izolata cu vata bazaltica de 10 + eps 80 de 10cm are 42-44 grade, masurat!

 

Dar sa nu deviem prea tare de la subiectul topicului. Era doar o sugestie pentru initiatorul acestui topic.

Link spre comentariu

Sugestia ta este cam ... nashpa.... Inainte de toate trebuie izolat podul/mansarda/casa, dupa te gandesti cum sa scazi temperatura in casa.

La mine acasa sistemul de racire nu este inca functional, nu am avut timp sa-l finalizez, poate de acum in colo.

Mai exact am ingropat la o adancime de aprox 1,5 mt cam 150 ml de teava PE 32mm. Teava trebuie sa o conectez la o pompa de recirculare si un schimbator de caldura. De partea cealalta a schimbatorului imi trebuie o alta pompa care sa-mi trimita apa racita in casa in doua ventiloconvectoare, parter si etaj. In circuitul exterior vreau sa pun antigel, in casa am apa in circuit, de astea am nevoie de schimbator de caldura.

Poate luna viitoare ma apuc sa cumpar pompele si un schimbator de caldura si sa finalizez treaba. Sunt curios ce rezultate voi obtine....

Totusi cred ca va functiona, am nevoie sa racesc doar cu cateva grade.

Link spre comentariu

 Pricipiu teoretic e simplu sunt doua masini termice cuplate, una primara care functioneaza cu energie solara la un gradient de temperatura fie in circuit inchis, fie in circuit deschis si una secundara cuplata cu acesta care pompeaza caldura si functioneaza la alt gradient de temperatura se pot folosi o diversitate de agenti termici chiar si cei pentru sisteme cu compresor de genul hidrocarburi, astia se evapora la temperaturi mai mici si nu corodeaza instalatia, au ca dezavantaj ca trebuie presiuni mai mari si se descompun in timp su actiunea radiatiilor si a temperaturii, este prin Australia asa ceva de vanzare foloseste ca sursa de caldura un panou cu tuburi vidate cu heat pipe.

 

 Pentru mine un astfel de sistem e prea complicat doar daca il gasesc de cumparat, am facut altceva mult mai simplu, bag apa rece de la pompa prin calorifere si o duc dupa aia la udat in gradina, sistemul necesita niste tavi pentru condens sub calorifere, dar este functional.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări