Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

The Stressmaker

Membru activ
 • Content Count

  2,914
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

38 Se poate si mai bine

1 Follower

About The Stressmaker

 • Rank
  Adica facatorul de stress

Profile Information

 • Locatie
  Constanta

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Circuitul desenat este realizat ca pentru tensiuni mici nu pentru tensiune de retea (curent alternativ). Nu se pune dioda ci se pune un descarcator de supratensiune sau MOV (metal oxid varistor) in paralel, la capatul dinspre siguranta al cablului. Asa orice supratensiune este scurtcircuitata la nulul de lucru si la pamant. Luati legatura cu un electrician pentru dimensionare si pozitionare a cablului, in functie de situatia reala pe teren.
 2. Si nu uitati ca limita minima de la care incepe electrocutarea este considerata 10mA. Un disjunctor diferential de 30mA nu se poate substitui unui element de protectie impotriva electrocutarii. Disjunctoarele diferentiale de 30mA sunt pentru protectia impotriva incendiilor cauzate de defectele instalatiei si numai incidental pot proteja si persoana in cauza. Disjunctoarele diferentiale de 10mA (pentru bai, zone umede) sunt cele care asigura aceasta protectie. Dar acestea sunt cel mai putin "populare" in instalatiile romanesti. Romanul uita sa foloseasca cabluri cu dubla izolatie si alte elemente de protectie (inclusiv rola cu roti) si considera ca turcismul/chinezismul ieftin luat din bazar il protejeaza suficient. Ca si completare trebuie sa existe si sa fie folosita minima educatie in electricitate iar ignorarea acesteia eu o numesc simplu: "selectie artificiala". @nomikos: cunosc un caz asemanator ca si mod de actiune si deznodamant doar ca acesta a fost considerat accident de munca. Persoana a murit dupa 3 zile de coma si respiratie artificiala... PS: se ia ca inceput de sesizare a declansarii 0,5xIn adica 15mA in cazul celor de 30mA dar declanseaza cu o intarziere mai mare. Chiar si aceasta valoare este mare pentru anumite cazuri, cum ar fi cel descris mai sus. Este utila dar nu suficienta.
 3. De la 3000V la 4400V (4 condensatori de 1100V inseriati) ar rezulta o tensiune de retea de 337V, cu mult peste cat cedeaza alte componente. Mai degraba varistoarele sa fie montate la intrare, pe alimentare, acestea se gasesc mai usor.
 4. Soneria functioneaza cu tubul de sticla in jos, de altfel in poze se vede si urechea de metal de fixare verticala sus. Atentie la tubul acela de sticla sa nu-l spargeti, contine mercur. Soneria din tablou este identica cu cea de mai devreme, folositi informatia despre alimentare la bobina din dreapta. Cat despre alimentarea soneriei, daca numai acele doua fire sunt vizibile atunci cel mai probabil acestea sunt alimentarea la 230V. Totusi va recomand sa evitati 230V direct in butonul de sonerie din motive legale iar daca acel transformator poate functiona continuu se poate folosi circuitul bobinei ciocanelului (joasa tensiune) pentru buton. Eu zic ca se poate modifica relativ usor de cineva priceput. PS: o sonerie ca cea din postul initial a alimentat un beculet de lanterna ca lumina de veghe la intrare la mine la usa. A trebuie sa invart de clopot (este excentric) ca sa-l adaptez la noua pozitie (ciocanelul vibra mai mult). PS1: am scris mai repede decat am vazut ca are aproape o luna de la ultima postare asa ca nu stiu daca mai este de actualitate informatia...
 5. Este o recomandare obligatorie la instalatiile noi. Acum depinde cum este incadrata instalatia acum, refacuta sau noua. Eu as pune 3 sigurante diferentiale de 25A/30mA sau 32A/30mA (aceeasi capabilitate de curent ca si cea de la bransament) pe trei zone, o zona de iluminat si doua de prize. Asa se iese mai ieftin decat o diferentiala pentru fiecare circuit si mai convenabil decat o diferentiala "generala". Restul sigurantelor automate de pe distributie raman la maximum 16A la prize si 10A la iluminat.
 6. Eu zic ca e nevoie. Dar nu uitati ca o rezistenta obisnuita are tensiunea maxima de lucru de 500 volti asa ca veti inseria si rezistentele. Totusi, daca condensatorii sunt cu plastic, atunci au curentii de pierderi mai mici asa ca se poate mari valoarea rezistentelor scazand consumul din sursa. pana la cel minim pentru stabilizarea corecta a tensiunii.
×
×
 • Create New...