Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

The Stressmaker

Membru activ
 • Content Count

  2,929
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

43 core_reputation_level_4

1 Follower

About The Stressmaker

 • Rank
  Adica facatorul de stress

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Constanta

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tranzistorul este bun doar ca detectia capacitiva se bazeaza pe lipsa sau valoarea redusa a unui element, capacitatea fata de pamant a peretelui din zona conductorilor electrici. Cu cat acea capacitate interpusa intre conductor si antena receptoare a montajului este mai mare, cu atat semnalul detectat este mai mic. Incercati sa mariti suprafata "antenei". De aceea se foloseste detectia inductiva in aceste cazuri.
 2. Pun un link cu un aparat foarte asemanator plus ca se indica si schema (Eng): Diferenta este ca acesta din film are si un varistor in paralel cu faza si nulul si nu are ledul indicator de retea. Se pare ca, daca ma iau dupa schema, cele doua sigurante sunt pe faza si pe nul la intreg circuitul. Observ ca sigurantele celui din film sunt mai mari ca dimensiuni fata de cele din pozele precedente.
 3. Taiati tubul termocontractibil de la fiecare varistor si veti gasi lipit de el o siguranta termica de 2A si probabil 90 sau 130 grade. Aceea este arsa. Aceste sigurante au prostul obicei ca sa se arda daca stau calde mult timp si sub temperatura de actionare. Nu exclud sa fi avut o supratensiune tranzitorie, suficienta ca sa tina calzi varistorii si astfel sa se arda siguranta. Problema aceasta este frecventa la motoarele de ventilator si la transformatoarele de radioreceptor unde bobinajul este destul de cald dar nu foarte fierbinte iar dupa o utilizare indelungata acea siguranta se arde facand motorul/ aparatul de radio inutilizabil. Inlocuirea acestei sigurante (dupa taierea chirurgicala a suportului de plastic, este lipita de bobinaj) repara problema. Are legatura cu economia de material si de diferenta intre tensiunea de la chinezi de 220V si tensiunea de la europeni de 230V. LE: verificati daca cele doua sigurante termice sunt inseriate cu ledul "protected" iar varistorii nu au siguranta inseriata. Eu asa deduc la o vedere rapida pe placa.
 4. La traznet? La minimum 10 kA, cat are un traznet direct mai mic, si la timpul maxim de declansare al unei sigurante automate acei varistori or sa pocneasca mai rau ca floricelele de porumb si vor face o flama destul de mare. Aceeasi discutie se aplica si la firele circuitului electric pana la priza cu protectorul. Pana la urma, aceste dispozitive in discutie au doar doua functiuni, din punctul meu de vedere. Prima, protejeaza la ruperea de nul a alimentarii trifazate "stradale" (reteaua) iar a doua este cand "sar ploturile" la transformator si nu ajung in pozitia corecta generand o supratensiune. Intr-o instalatie distribuita de joasa tensiune cu multi consumatori, cum sunt mai toate aceste instalatii, supratensiunea de comutatie (motoare de putere cuplate sau decuplate, etc.) se distribuie "egal" in retea si astfel tensiunea creste lent pentru o perioada mai mare si daca ating pragul de strapungerea al varistorilor atunci siguranta automata declanseaza. Daca nu se atinge acel prag, energia supratensiunii se "disperseaza" in timp prin consumatori si fara a actiona varistorii.
 5. In mod normal teava de gaze este legata la impamantare. La fel, si nulul de protectie este legat la impamantare. Aragazul este legat electric la ambele circuite, prin conductorul din cablul de alimentare si prin legatura metalica flexibila la gaz. Atat timp cat nu circula curent pe unul din aceste trasee nu se va intampla nimic si diferentiala nu va declansa. Dar, la inversarea nulului de lucru (nulul) cu nulul de protectie (impamantarea) la acea priza se poate intampla acest fenomen. Testarea se face rapid cu o veioza si un bec cu filament de 40W-60W cu stecherul introdus in acea priza. Daca veioza declanseaza diferentiala atunci cele doua nuluri sunt inversate. Este necesara interventia unui electrician pentru remedierea situatiei. Cei de la firma de service au testat aragazul in aceleasi conditii ca la dv.? Testarea rapida se face legand furtunul flexibil la centura de impamantare, pentru a simula legarea la teava de gaz (fara a avea gaz pe el) si apoi alimentand aragazul de la o priza de pe un circuit cu siguranta diferentiala. Folosirea functiilor acestuia simuleaza utilizarea si se observa comportamentul acestuia, in special la aprindere. Daca diferentiala declanseaza atunci aparatul este defect. Daca aragazul declanseaza doar cind este in acea configuratie initiala (legat la teava de gaz) atunci pot suspecta un curent destul de mare intre cele doua trasee, detectabil cu un multimetru cu cleste de curent de catre un electrician, tinand cont de particularitatile circuitului electric. De exemplu, pentru identificarea problemei, electricianul va masura tensiunea intre nulul de lucru si teava de gaz si intre nulul de lucru si nulul de protectie. Va verifica ca nulul de protectie sa fie legat inaintea nulului diferentialei deoarece, altfel, acest caz ar semana ca si comportament cu legarea nulului de protectie al prizei respective dupa nulul diferentialei. De asemenea, va folosi clestele de curent pentru a masura curentul intre nulul de protectie si teava de gaz la fel si fata de o referinta legata la centura blocului (armatura) sau un tarus batut afara in pamant. Toate aceste informatii il vor ghida catre cauza probabila a declansarii. Pe scurt, este treaba de electrician nu de electrozugrav. PS: daca se confirma ca nulul de protectie este legat dupa diferentiala atunci electricianul care a lucrat initial cu montajul diferentialei a facut o greseala. Situatia de a nu putea arma o diferentiala la legarea corecta este specifica instalatiilor vechi care au izolatia imbatranita si/sau fara conductor de impamantare. Solutia nu este modificarea instalatiei ca sa poata fi armata diferentiala ci cautarea problemei si remedierea ei. Dar la executia rapida se sar unii pasi...
 6. Cea mai buna firma nu exista, conteaza sa faca ce vreti sa faca in instalatia dv., protejand-o. Ca exemplu, intr-o instalatie s-au montat multe diferentiale Siemens (ca cele din link-ul precedent) si totul a fost frumos timp de cativa ani. Apoi a inceput problema, aparatele de aer conditionat cu invertor (marca de top), pe aceeasi instalatie si in aceeasi configuratie, au inceput sa genereze intreruperi aleatorii frecvente. Instalatia a fost testata si a iesit ok. Degeaba ii spui beneficiarului ca nu siguranta este de vina ci este o problema cu aparatele, o tine pe a lui ca siguranta este defecta. Facuta proba pe o rezerva identica, la cerere, aceeasi situatie. Odata cu "electronizarea" echipamentelor se schimba si conditiile de utilizare iar ceea ce inainte era acceptabil astazi genereaza probleme. De exemplu, un calculator PC (si in general orice echipament electronic cu filtru antiparazitare la intrare) are pe firul de impamantare (nul de protectie) intre 1 si 1,5mA curent diferential din cauza filtrelor de la intrare. Dupa 10 astfel de aparate incep problemele fara o cauza aparenta. Asa ca, pentru a face comparatia, trebuie sa stiti pe care parte a problemei va situati. In principiu o siguranta diferentiala buna, in mod simplist, se caracterizeaza printr-o mentinere a calibrarii la un numar cat mai mare de declansari. Nu va luati dupa ce scrie in foaia de catalog, acolo este data situatia ideala. Siemens sunt bune (vezi comentariul precedent referitor la declansarea frecventa), Elmark sunt bunicele (au un numar ceva mai mic de declansari pana la defectare si nu sunt atat de "pretentioase" ca cele precedente) iar celelalte nu le-am putut observa un timp mai indelungat (de ordinul anilor). Conteaza si metoda de defectare, fiind preferata imposibilitatea armarii prin ridicarea manerului, chiar si fara consumatori. Am intalnit no-name-uri (si una ieftina C*mt*c), care au ramas blocate pe aclansat cu manerul la jumatatea pozitiei (acestea nu au pozitie de "trip"). Pentru mine chiar aceasta situatie le descalifica.
 7. In acest caz diferentiala protejeaza la defectele de izolatie cand curentul o ia pe alte cai spre pamant fie ca este teava de apa, firul de la incarcator, firul de internet, telefon fix sau podeaua umeda. Din punctul meu de vedere, chiar daca diferentialele de 30mA sunt recomandari obligatorii si isi fac treaba acolo unde trebuie, eu consider ca nu pot asigura protectia impotriva electrocutarii in toate cazurile. Exista situatii si situatii, vezi cel mai recent caz de teribilism, cel cu firul de incarcator bagat in gura, in care aceasta protectie este ineficienta. Alta este situatia cu diferentialele de 10mA dar si acestea au "dezavantaje", adica, in instalatiiile mioritice declanseaza mult prea des ajungandu-se la ideea ca "siguranta este defecta" si trebuie inlocuita cu una care nu declanseaza. Daca ma intrebati daca o diferentiala de 30mA este utila in situatia dv. va spun ca da. Am pus un link mai sus in topic unde este prezentata o marca "care declanseaza repede" dar sunt ceva mai scumpe. PS: care incarcator, fie vorba, mai mult ca sigur era un fake chinezesc, macar cele aprobate CE au minima protectie impotriva electrocutarii. Ce a facut acel copil teribil este acelasi lucru cu a baga firul direct in creier. PPS: selectia naturala la cel mai inalt nivel de selectie.
 8. Legrand sunt ok. Nu sunt varf de gama dar isi fac treaba. In general impamantarea este cel de-al treilea fir din priza si obligatoriu de cupru daca instalatia este de aluminiu.
 9. Daca sunt de aceeasi marca si model constructiv este posibil ca cea de 25A sa fie mai sensibila la curent diferential pentru ca ele se realizeaza intr-o plaja de declansare (15-30mA) si nu la un punct fix la fel si timpul de intarziere la declansare. Daca sunt marci diferite, fiecare producator are propriile modele de constructie dar toate au limita maxima de declansare la 30mA si maximum 0,2/0,4 secunde. Asta inseamna dispersia parametrilor de fabricatie si felul cum se manifesta.
 10. O completare. Daca intr-un prelungitor cu protectie sau fara care are mai multe prize schucko (cu impamantare) se pun surse in comutatie cu filtre antiparazitare si se foloseste la o priza fara impamantare, din cauza condensatorilor din filtre, exista 110V (jumatate din tensiunea de alimentare) intre firul de impamantare si oricare din borne ceea ce poate creea probleme unor aparate sensibile (sau doar expresia "calculatorul ciupeste").
 11. Sursa de laptop este una neliniara si, prin caracteristica de consum (varfuri scurte de curent la partea superioara a sinusoidei), modifica functionarea diferentialei. O siguranta diferentiala obisnuita, de tip AC, se asteapta sa functioneze cu semnal sinusoidal. Un pistol cu lipici odata incalzit consuma undeva intre 5-10W pentru ca functioneaza prin utilizarea unui PTC. Statia de lipit stiu ca are termotabilizare, probabil pornit-oprit. Sunt o multime de situatii care pot face siguranta diferentiala nefunctionala la testarea prin straparea bornelor de nul (inainte si dupa diferentiala) inclusiv presiunea de contact sau sectiunea conductorului legat la PE (impamantare). Totul se reduce la doua rezistente/impedante in paralel, rezistenta circuitului de nul, cu bobinajul transformatorului diferentialei si rezistenta circuitului de impamantare. Daca acestea sunt aproximativ egale atunci curentul necesar declansarii este dublu. Asa ca sunt o multime de variabile care pot face acest tip de testare inconcludenta. Rezistenta de test este undeva la 6,2-6,8 kohm la 0,6W si in interiorul diferentialei are un contact separat de cele principale (o lamela) si nu are treaba cu consumatorii existenti. Aceasta rezistenta directioneaza la nul (borna din amonte) prin bobina de faza curentul necesar testarii. Timpul de declansare este acelasi, cu sau fara consumatori. Elementul interesant este puterea mica a rezistentei care indica faptul ca, la depasirea timpului de declansare, se distruge termic si indica o diferentiala defecta, chiar daca aceasta pare sa functioneze normal. Si acum sa discut putin despre necesitatea testarii periodice. Curentul diferential la testarea interna (buton) este cu putin mai mare fata de cel nominal iar declansarea trebuie sa se realizeze "instant" (perceptual vorbind, pentru ca in mod normal intarzierea este de maximum 0,4s, uzual este undeva la 23-40ms). O diferentiala netestata de mult timp sufera de un fenomen de desensibilizare, curentul de declansare putand ajunge si la de 5 ori cel nominal la prima declansare ca apoi sa fie in parametri la urmatoarele testari. Asa ca testarea periodica face si acest lucru, prin miscarea mecanica a componentelor acesteia, readucandu-se in parametrii de functionare. Si mai este un element interesant. Prin modul de constructie al multor diferentiale, declansarea nu este simetrica pe ambele semisinusoide din cauza magnetului de retinere a lamelei de actionare. Asta inseamna ca acest tip de diferentiale AC pot fi desensibilizate foarte usor cu un curent continuu cu crestere lenta si acesta este motivul pentru care exista diferentialele de tip A si B in cazul surselor in comutatie si al invertoarelor. PS: pun un link interesant fara intentia de reclama deoarece trateaza exact acest concept (tabelul de la pagina 10 este interesant) la care adaug faptul ca diferentialele cu aceasta marca sunt uneori sunt prea sensibile si declanseaza "mai repede decat trebuie" mai ales in circuite cu consumatori diversi ducand la impresia ca ele sunt defecte. https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/public.1487768474.1f9086eef4727e7e1492fcc18a31a207366271f5.residual-current-protective-devices-en.pdf .
 12. Ca sa desprafuiesc topicul, aduc o completare la link-ul prezentat in citat si mai exact la poza nr. 2 unde se poate folosi un montaj cu n-mos foarte simplu. Masa montajului butonului se leaga la sursa n-mos-ului si la iesirea sursei liniare, plusul montajului se leaga la o sursa flotanta cu condensator (nu este o metoda prea cunoscuta) alimentata direct de la firele transformatorului iar drena mosfetului la montajul sursei liniare. Asa se genereaza acei 12-15V necesari comutarii si polarizarii mosfet-ului. Link-uri (Eng): http://www.repeater-builder.com/astron/digital-metering/digital-metering.html , http://www.techlib.com/electronics/regulators.html . Daca este necesara marirea puterii se pot folosi condensatori electrolitici cu anodul comun ca si condensator nepolarizat. Fiind sursa cu condensator, este necesara stabilizarea tensiunii folosind un regulator sunt. Am ajuns la metoda acesta deoarece am un transformator cu o singura infasurare (este bine realizat si nu vreau sa-l distrug incercand o rebobinare) iar "infasurarile auxiliare" se obtin in acest fel. Auxiliarele sunt de putere mica si cei cativa miliamperi necesari comutarii mosfeti-lor la frecvente joase se obtin astfel. PS: in schema stabilizatorului liniar vad in partea de jos o alimentare negativa. Ce curent consumat are aceasta? daca are cativa miliamperi se poate folosi metoda aceasta renuntand la un bobinaj. Farmecul metodei este ca se realizeaza separatia galvanica in curent continuu dar dezavantajul este ca ramane cuplata in curent alternativ asa ca sursele se pot folosi numai in circuite de tensiune continua si filtrata.
 13. Cred ca amandoua. Si eu am aceeasi problema cu cablurile intenc si am fost nevoit sa limitez interventia asupra lor plus ca folosesc sigurante automate de 10A pe prize si de 6A pe iluminat. Consumatorii mari ii alimentez pe circuite separate, adaugate. Asta e...
 14. In doze (vandoze, doze aparat) este cablu plat tip banda sau conductoare (fire) in tub de plastic? Pentru ca eu m-am referit la prima varianta. La a doua varianta exista doze in apartament si nu este nevoie de discutii cu vecinii. In mod normal v-as recomanda sa testati circuitul cu un aparat cu cleste de curent mai sensibil ca sa va indice daca exista pe undeva scurgeri de curent pe oricare din cele doua circuite de dupa diferentiala. Prin eliminarea consumatorilor, unul cate unul aflati si care contribuie la acest curent si cu cat. Fiind o instalatie veche si daca s-a folosit izolatie panzata sa nu va mire ca daca umezeala e mai mare in aer si indicatia megohmetrului este mai mica. Daca vreti neaparat sa testati pentru curenti mici folositi un bec cu led de maximum cativa W inseriat cu circuitul, este mult mai sensibil. Pentru a verifica care este impamantare si care nu, se poate folosi ca reper armatura blocului. Fata de aceasta sau alta parte metalica legata sigur la impamantare se vor face masuratorile dar cu toate sigurantele automate decuplate. Care fir are continuitate este legat la impamantare sau atinge armatura iar care nu inseamna ca este legat la conductorul de nul al acelui circuit. Prin armarea sigurantelor, pe rand, se poate afla care siguranta este . Pentru astfel de diagnostice este bine sa luati legatura cu un electrician, in mod normal are toate sculele necesare interventiei. Atentionez ca lucrul la tensiunea retelei este periculoasa in lipsa masurilor de siguranta putand aduce probleme celui care intervine sau celor din jur.
 15. Sunteti sigur ca acel circuit nu mai are si alti consumatori pe circuit? scoateti toti consumatorii si verificati. Daca este un singur consumator pe acel circuit poate fi banuit consumatorul sau posibila gaurire a cablului. Daca este aluminiu si mai ales "intenc" (cablu plat cu dubla izolatie care se pune direct in sapa), este cazul sa verificati gaurile date in pardoseala de la dv. in cazul prizei sau gaurile date de vecinul de deasupra in cazul iluminatului. Multimetrul tiuie pana pe la 50 ohm asa ca indicatia este relativa. Valoarea sub 1-2 ohm indica scurtcircuit intre conductoare sau o conexiune prin vre-o doza. Daca se deconecteaza acel circuit complet (inclusiv impamantarea) se poate masura o valoare mica fata de bara de impamantare din tablou? Daca se indica o valoare mica si in acest caz atunci sunt 2 cauze. Prima este posibila legare impreuna a mai multor circuite sau folosirea impamantarii unui circuit ca si nul de lucru pentru alt circuit iar a doua este un defect pe traseu. Unde ati montat 1P+N fata de diferentiala? inainte de aceasta sau dupa diferentiala? cand decupla singura si cand nu?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.