Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit Rosmarin


valica

Postări Recomandate

Am deschis acest topic pentru a ne fi mai usor sa discutam despre statiile achizitionate de la domnul Puscas Victor, aprecieri si diferite probleme care apar pe parcurs si pentru a vedea cum putem eventual imbunatati functionarea ei.

Nu este corect fata de ceilalti utilizatori sa discutam aceste probleme in sectiunea Vanzari, avand in vedere ca regulamentul permite un singur UP pe zi iar noi intervenim deseori pe acest subiect, si cum spunea userul Loky sa lasam topicul de la vanzari curat si sa discutam aici diferite impresii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 197
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Puteti sa discutati impresii, probleme, masuratori, etc

Doar sa nu apara anunturi de genul: "eu vand statia mea pe 100 RON, aviz amatorilor" sau "cumpar si eu o statie din asta" pentru ca asa obisnuiesc multi sa faca.

 

Cand doriti sa faceti cuiva o oferta de vanzare sau cumparare puteti sa-i dati mesaj privat, este mult mai elegant asa.

Link spre comentariu

Am deschis acest topic pentru a ne fi mai usor sa discutam despre statiile achizitionate de la domnul Puscas Victor, aprecieri si diferite probleme care apar pe parcurs si pentru a vedea cum putem eventual imbunatati functionarea ei.

...

Cred ca mai bine sa se discute in topicul de aici viewtopic.php?f=205&t=70065 care este dedicat acelei statii de lipit digitala cu atmega8, realizata prima data de colegul @mariandmd.

La "Proiectul meu" daca cineva cauta si gaseste acel topic, afla toate detaliile/problemele/aprecierile etc.

Link spre comentariu

Nu stiu daca este bine acolo, am vrut un topic expres pentru statia domnului rosmarin, avand in vedere ca suntem cativa care detinem statiile construite de dumnealui si sa putem discuta despre problemele aparute in timp cat si idei cum putem inbunatati functionarea ei.

Statia pana acum nu are nici o problema din punctul meu de vedere exceptand un singur lucru, mufele de conectare ale letconului, mufa mama fiind o mufa audio DIN 5 pini iar mufa letconului nu se "pupa" 100% cu aceasta, contactul dintre ele nu este ferm, apar niste rezistente de contact, ma gandeesc ca si asta poate duce la o eroare intre temperatura afisata pe statie si temperatura reala a letconului.

Sunt constient ca domnul rosmarin a vrut sa mentina un cost cat mai redus al statiei si sa beneficieze cat mai multe persoane de ea, folosirea unor mufe speciale ar fi urcat pretul.

Consider ca se pot inlocui foarte bine atat conectorul de pe statie cat si cel de pe letcon cu mufe XLR 5 pini, sau mufe folosite de userul briobit.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Foarte bine venita aceasta propunere si idee atat a lui GGI,BRIOBIT cat si a lui VALICA.

Am studiat atent statiile realizate pe saitul polonez.Si ei,unii au aplicat aceasta idee:

Posted Image

 

Au modificat mufa de la letcon cat si de la statii, avand un contact ferm datorita filetului.

Domnul GIGI- GGI ridica o problema:

-a lasat statia mai mult timp in regimul STAND-BY si i-au aparut anumite hieroglife pe LCD de care a scapat prin resetare

Cei care ati desfacut statia ati vazut suplimentarea valorica a filtrajelor interioare.Ca atare ma gandesc la regimul termic al stabilizatorului LM-7805 care sa se fi incalzit in timp si de aici desincronizarea alfanumerica datorita fugii tensiunii de alimentare de 5v a LCD?Sa fie necesar un radiator mai mare? Alt element destabilizator nu vad.Sunt constient ca pe stabilizator cad 18-24v, restul ii disipatie sub forma de caldura pentru LM-7805. Trebuie sa acordam atentie acestui stabilizator,iar MARIANDMD a folosit unul de 2 sau 3 amperi(LM-78S05 sau LM-78T05)

Va consult daca nu-i mai bine inserierea unei rezistente de 32-47ohmi/5w la intrarea lui LM-7805? pentru a prelua din caderea de tensiune de pe stabilizator.

Ce spuneti? ce parere aveti?

Link spre comentariu

Am si eu cateva chestiuni care ma mananca pe creier la ora asta ...

 

.... a masurat cineva cat este consumul pe partea de 5 volti ? ca sa ne facem o idee eventual cat ar trebui sa fie radiatorul, sau daca se merita (in cazul in care exista posibilitatea) realizarii unei infasurari separate pe traf pentru partea de 5 volti cu o tensiune mai mica (aprox 8V~ dupa mine) ca sa mai reducem din caldura inutila a stabilizatorului (eu de ex. am un toroidal de 2X12v/63va si mai am loc in fereastra sa bag sarma si pentru o infasurare de 8v

 

* eu la statia Wolf am radiatorul de 80 cm2 si e modelat dupa forma unui pachet de tigari, pe acesta sunt prinse 2 piese (BT136 si LM7812) si dupa 20-30 de minute la un 320 grade e cald, deci se putea facut mai mare sau racit cu un ventilator (chiar subturat sa mearga da sa plimbe aerul acolo si tot ajuta la scaderea temperaturii)

 

* nu mai stiu in ce poza vazusem niste condensatori aproape lipiti de radiatoare (eu stiu ca radiatoarele si condensatorii electrolitici cel putin nu trebuie apropiate mai ales in cazul unor regimuri de functionare indelungate

 

* nu neaparat culcate piesele (eu ma uit la o poza acum unde toate stabilizatoarele astea sunt pe o latura a cablajului) , eu vad asa: un radiator mai mare, comun, cat tine toata latura cablajului sau cat tine spatele cutiei, piesa care se incinge cel mai tare (LM7805) prinsa direct cu pasta pe radiator iar celelalte cu foita de mica

 

* scapat de mufa aia cu care vine letconul de microfon cu 5 pini si pusa din start cum am postat mai sus cateva topicuri

 

* eu la letconul meu pensol am observat o chestie si anume ca intre varf si locasul ala unde intra varful e un spatiu si ma gandeam ca nu se face transferul optim drept urmare am infasurat o foita de tabla pe varf (cam 3 ture) dupa care l-am introdus acolo si parca sa zic ca se simte o diferenta (probabil sunt eu cu capul dar asta am simtit la prima strigare atunci)

 

* pe partea de corectie a temperaturii nu se poate face ceva sa ajustam noi din exterior valoarea citita de pe termocupla (banuiesc ca trebuie umblat la AO care face citirea), ceva cum am facut in celalalt topic numai ca aici e alimentat diferential si mi-am prins urechile, in ideea ca nu toate statiile au acelasi tip de letcon si eu personal am gasit diferente mari pot sa zic intre valorile cititie pe un Pensol si o chinezarie din aia cu maner galben

 

* trebuie sa ii fac ceva la suportul de la letcon ca tot il rastorn pe birou si ma dispera treaba asta, cel mai bun e acela cu inel negru de ebonita in gura arcului (parerea mea)

 

** nu ma injurati asta gandesc, asta va spun/intreb

** stiu ca toti piticii astia de pe creierul meu inseamna costuri in plus dar daca tot se poate aduce o imbunatatire pentru o functionare mai buna cred ca merita

** ii urez colegului Rosamarin sanatate ca putere de munca are destula si sper ca nu trateaza interventia mea in acest topic ca pe un repros sau ceva de genul, doar expun niste idei

In acelasi mod m-am gandit si eu sa rezolv problema disiparii caldurii, cu un radiator lung comun cu toate stabilizatoarele izolat cu foita de mica, avand in vedre dispunerea lor pe cablaj.

Posted Image.

De unde ati cumparat mufa respectiva? Eu am gasit doar la farnell.

Posted Image

Link spre comentariu

In Constanta la un magazin local dar si AICI

 

Asa ceva trebuie pus intre piese si radiator si astfel merg montate toate pe acelasi radiator.

 

Si rezolvarea la problema cu montarea mufei pe lateralul cutiei este aici

 

In schema originala la iesirea lui LM7805 vad un C de 470 de micro care pe la noi a ajuns un 10 micro ... nu stiu cat influenteaza dar vad ca se mai pierd din valorile pieselor pe drum

Sper ca am fost de ajutor.

Stima

Link spre comentariu

Atentie!Sunt diferente de potential pe corpul stabilizatoarelor: Uies1=+5v Uies2=-9v Uies3=+9vMasurati tensiunile intre ele(corpul metalic al casulei)De aceea am lasat spatiu in spatele placii PCB pentru a putea monta radiatoare care sa nu se atinga intre ele.Altfel aplicam demult o bara comuna pentru racirea eficienta

Link spre comentariu

dl. BRIOBIT:

http://www.myelectronics.republika.pl/s ... nicza.html

Aceasta ii schema originala de la care a plecat MARIANDMD, GEOMAR si altii printre care si eu in constructia statiei.

Nu-i nici o suparare se poate imbunatati cu filtraje mai bune si mai mari dar suntem conditionati fiecare de cablaj si de marimea componentelor .S-a dorit o compactare maxima,unde adevarat se plateste un pret.Rog fiecare sa procedeze in consecinta.

Dl LORIK:

Am dorit sa previn colegii in evitarea unor scurturi folosind din gresala suruburi metalice care fac corp comun cu radiatorul.In rest sigur ca este binevenita aceasta rezolvare,dar fara suruburi metalice.

Link spre comentariu

In cea ce priveste "instabilitatea" LCD-ului, azi am avut de testat "ceva" avind curenti mari pe iesire si multi paraziti, "flame", scintei, scurturi etc si la care comande e facuta cu un Mc + un LCD 16X2, aceasi problema am avut-o si eu, dupa o perioada oarecare de timp afisajul o lua razna, in loc de caractere normale se umplea de "hieroglife" miscatoare, nu scapam de problema decit prin reset, am rezolvat prin montarea unui electrolitic de 47uF cit mai aproape de pinii pentru alimentare ai LCD-ului, nu chiar pe pinii sai ci la o oarecare distanta adica pe cablajul cu montajul la pinii conctorului afisajului, poate va ajuta.... In schimb am alta dilema, la pornirea montajului si doar la pornire Mc-ul o ia razna, nu vrea sa functioneze decit dupa ce ii dau reset de la pinul dedicat pentru asta, daca il opresc/pornesc din alimentare nu are nici un efect, daca i-l alimentez separat (5V) functioneaza corect, am "toate" filtrele posibile pe el, vre-o idee?Mentionez ca nu e vorba de montajul pentru aceasta statie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări