Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

recomandare multimetru


Vizitator mihgeo

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Incearca sa ramai la subiect,nimeni nu s-a plans de nimic si nici n-a aruncat cu pietre asupra unei marci sau alta de aparat,cum ai facut tu.

In alta ordine de idei,daca vrei sa fii credibil,foloseste o sursa calibrata/o referinta, ca sa stim de unde plecam.Faptul ca pui o poza cu 3 aparate care indica ceva,nu-mi spune ca UT indica prost si celelalte bine.Daca o sa te uiti la exemplele mele,si la mine AX-urile indica la fel(dar nu chiar pe valoare,desi nu sunt departe de adevar).Daca nu s-ar fi stiut valoarea tensiunii de referinta,aveai sa banui ca cele care au aceeasi indicatie,sunt ok,iar UT e pe langa,la fel ca in poza ta.Mai ai treaba pana iesi din ceata...poate sursa aia da 9,24V si nici unul nu indica corect.

Link spre comentariu

Incearca sa ramai la subiect,nimeni nu s-a plans de nimic si nici n-a aruncat cu pietre asupra unei marci sau alta de aparat,cum ai facut tu.

In alta ordine de idei,daca vrei sa fii credibil,foloseste o sursa calibrata/o referinta, ca sa stim de unde plecam.Faptul ca pui o poza cu 3 aparate care indica ceva,nu-mi spune ca UT indica prost si celelalte bine.Daca o sa te uiti la exemplele mele,si la mine AX-urile indica la fel(dar nu chiar pe valoare,desi nu sunt departe de adevar).Daca nu s-ar fi stiut valoarea tensiunii de referinta,aveai sa banui ca cele care au aceeasi indicatie,sunt ok,iar UT e pe langa,la fel ca in poza ta.Mai ai treaba pana iesi din ceata...poate sursa aia da 9,24V si nici unul nu indica corect.

 Accept orice sursa calibrata/ de referinta cu verificarea de la metrologie in termenul prescris (maxim un an), nu o cutie dezafectata de 30-40  de ani cumparata din targ sau consignatie. Dar pentru un test intre mai multe aparate nu cred ca este nevoie de o sursa calibrata caci nu facem o etalonare ci doar o comparare intre acestea. Oricum cred ca am depasit subiectul si promisesem sa ma opresc dar nu puteam sa te ignor, era o lipsa de respect. :speriat      

Link spre comentariu

Oricum fara o referinta se prea poate ca mai multe care arata acelasi lucru sa il arate defectuos.Nu numarul conteaza acolo.Sau compararea cu unul pe care te poti baza nu stifturi china ca astea oricum am lua-o tot stifturi china sunt.Eu am multe aparate dar pentru mine la ora asta etalonul este HP34401.Restul compar cu asta daca vreau sa vad rezultatele.

Link spre comentariu

 Nu incep un "razboi" dar daca e sa comparam, am un UT70B aproape nou, sincer sa fiu, nu merita nici 10 la suta din cat a facut (costat), este o gluma a aparatelor de masura, 70A nu am si nici nu voi mai cumpara vreodata un aparat de acest neam. (mai am si un UT2005 si UT60), doar niste glume proaste dar balanganeala pe  care o au aceste aparate de genul UT70 arata cat de amatoricesc au fost facute. Deci diferenta nu este in favoarea UT-ului ci a AX-ului. Vezi la Metrologie unde este adevarul. iertare de comentariu daca te-a suparat.

ok,cand cineva afirma despre un instrument de masura cele de mai sus,dar nu are nici cele mai elementare conditii de verificare...nu am cuvinte si chiar nu merita sa-mi bat capul cu asa ceva.Un moment am crezut ca vorbeste serios,dar in cazul asta m-am cam inselat,trebuia sa las discutia deschisa si toata lumea avea de castigat.

Acum,daca tot discutam despre multimetre, acel milivolt diferenta in afisaj,nu e esential pt utilizatorul obisnuit al unui asemenea instrument.Acel mV intra in toleranta de masura,si aparatul se incadreaza cu brio in clasa de precizie.Discutia se poarta la alt nivel mai ales pt cei care au facut etalonari la viata lor,si pt care acel mV e mare.Luati-o ca pe un defect profesional,nu ca un neajuns al instrumentului de masura discutat.Chiar daca am cu ce,nu stau toata ziua sa verific instrumente,dar daca vreau sa verific un instrument si sa-mi dau o parere (si nu verdict)pot s-o fac in folosul altor colegi care nu au posibilitate sa verifice in conditii decente asa ceva.

Elementul ala Weston are mai mult de 30 ani,e fabricat in 1977,si eu il am din 1984,ca dotare la servici,nu cumparat din bazar.Dar,daca in vremurile noastre vedeti asa ceva in bazar,puteti cumpara cu incredere daca nu are fiola sparta,pt ca acest element si peste 50 ani tot atat va indica,nu va luati dupa ce spun gurile rele.Ca sa va conving,va pot arata cu mai multe zecimale decat a scris Metrologia pe eticheta ca inca e in forma,si de asta imi place sa ma joc cu el cateodata pe instrumentele de masura.Pt verificari si etalonari pe domeniul intreg,exista surse bine stabilizate,liniare,care pot furniza stabil pana la 3 zecimale ale voltului,si instrumente de laborator,unele vechi tot de mai bine de 30 ani,dar care se comporta de parca acum au fost scoase de pe linia de fabricatie.Multimetrele digitale discutate sunt de uz general si daca nu sunt defecte din fabricatie,atunci in mod sigur va puteti baza pe ele...totul e sa stiti ce sa le cereti.Cred ca 6 zecimale vor fi de ajuns ca sa se vada ca vechitura aia de element Weston e in toate mintile,si inca are 1,018V cat scrie pe eticheta.

Scuze pt calitatea pozei,e facuta cu telefonul.

post-179783-0-40354700-1459180539_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da,am vazut si bune(conform specificatiilor) dar am vazut si care erau cu indicatia in balarii.Am 9208 care ar face invidios un aparat de firma pe domeniile care le are.O sa pun maine niste poze cu ce tipuri mi-au trecut prin mana.Cam asa arata cele care au fost mai bunisoare,la exterior si la interior.

post-179783-0-69081700-1459195242_thumb.jpg

post-179783-0-76907000-1459195355_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cum am promis,doua modele de 9208 care nu au fost pe masura asteptarilor.Nici dpdv al finisajelor(agata intrerupatoarele in carcasa, rotactorul merge ca si cum ar fi pe bile patrate) nici dpdv electric nu sta prea bine mai ales modelul din stanga...majoritatea au trebuit recalibrate.Au fost cumparate in scop didactic cate 10 din fiecare.Cand m-au chemat sa vad ce se poate face,cele mai aiurea erau cele din aceste doua modele vizate.Primul model,9208A a rezistat cu stoicism la toate magariile la care a fost supus,deci folosit decent,cred ca are motive sa mearga ani buni fara probleme.

Referitor la 9208A,se impune de nou o verificare,eventual o recalibrare,dupa care se poate lucra fara grija cu ele.Am intalnit exemplare la care nu a trebuit sa refac reglajele.

post-179783-0-62662200-1459259205_thumb.jpg

post-179783-0-67556600-1459259259_thumb.jpg

Link spre comentariu

Verificarea metrologica se vrea ca un bau bau pt cei care sustin ca au aparate in toate mintile dar n-o pot dovedi cu acte.Dupa 40 ani,se ia un aparat considerat un pic mai sus de medie,nou,fara interventie si cu certificat de calitate,si se masoara acea tensiune.Se gaseste valoarea cu 6 zecimale perfect la locul ei. O referinta e intamplare,doua sunt cu noroc,altfel nu se explica cum aparatul asta fara verificaremetrologica,citeste fix valoarea scrisa de cei care in mod normal certifica aceste dispozitive de masura.PS-nici asta nu e din bazar,si nici asta nu e de vanzare.

post-179783-0-72811100-1459278398_thumb.jpg

Link spre comentariu

Verificarea metrologica certifica, in principiu, faptul ca un aparat de masura se incadreaza in limitele erorilor de masura tolerate. Asta nu inseamna ca un aparat de masura din clasa 2,5 (unde erorile raportate in limita sunt +/- 2,5%) o sa masoare EXACT, ci doar ca se incadreaza in clasa de precizie proprie. O chinezarie sau orice aparat de masura ieftin niciodata nu va atinge performantzele unuia scump. In general cam toate astea ieftine sufera de neliniaritate in domeniul de masura. Etalonat in centrul gamei de masura cat de cat si cu abateri mari in capetele scalei. Pt un amator nu conteaza foarte mult precizia unei masuratori, motiv pt care poate cumpara aparate de masura ieftine. Pt un profesionist, care isi castiga painea din asta, un aparat de masura ieftin duce direct la faliment. Si asta pt ca datorita erorilor de masura timpul necesar rezolvarii unui defect se mareste si uneori devine nerentabil. In plus, dupa orice reparatzie se acorda o garantzie si daca aparatul supus reparatiei e reglat aiurea (din cauza erorilor de masura) in mod sigur se va intoarce la service. Un ex concret e reglajul sursei la un TV CRT. O tensiune de alimentare mai mare (+B=110V sau 125V)  va duce la cresterea tensiunii de alimentare vertical si in timp la arderea integratului si in acelasi timp la uzura prematura a tubului, marindu-se tensiunea de filament, sau chiar descarcari pe la traful de inalta. La amplificatoarele cu lampi, o tensiune de filament marita scurteaza viata acestora si un curent de repaus (bias) marit duce la depasirea puterii disipate in anod, inrosirea placii si eventual descarcari intre electrozi. Ca sa nu mai zic cate aparate stiu sa masoare valorile RMS in banda audio 20Hz-20KHz. Majoritatea astora ieftine masoara cat de cat la 50Hz, chiar daca in caracteristicile tehnice e specificat ca in curent alternativ ar merge pana la 400Hz. Cel mai simplu test se face cu un generator de audiofrecventza setat initzial la 50Hz, aleasa o valoare a tensiunii de iesire sinusoidale de 2V RMS si apoi baleiata frecventza. Atunci se vede clar ce pocnitoare de aparat de masura sta pe masa de lucru. 

Faptul ca unii electronisti detin mai multe aparate de masura nu inseamna ca au fost cumparate aiurea. Investitiile in aparatura de masura sunt in general nerentabile si se amortizeaza greu si doar partial. Eu unul nu am vazut inca un service bun care sa nu aibe o dotare corespunzatoare. Atelierele dotate slabutz nu vor putea niciodata rezolva defecte grele si nici nu vor avea clientela buna. Este exact ca la masini, nu vei vedea niciodata un Porsche adus la reparat la mecanicul din coltzul strazii ci doar in service adecvat.

Eu am in atelier vreo 20 multimetre (incepand de la acometre pana la 5 1/2 digiti  yokogawa), 8 osciloscoape (3 digitale,5 analoage), 2 analizoare de spectru, 2 generatoare de frecventza, 2 analizoare de distorsiuni, 2 aparate de verificat tuburi electronice (lampi), 4 surse reglabile de tensiune, 3 RLC_metre, si multe alte troace, investitzie peste 50K €, si tot nu am tot ce-mi trebuie. 

Caz concret : am la reparat doua amplificatoare audio Technics SE-A7000, si sunt dupa cunostintele mele doar vreo 5 buc in Germania. Am de reglat intr-un punct de masura o tensiune de 0,7mV DC, adica exact 700µV DC. In alt punct de masura trebuie sa reglez o tensiune de 30mV AC la 20KHz. Intrebare : as putea sa folosesc pt asta  un multimetru obisnuit ???? Eu unul nu prea...cred.

Daca vrei sa faci cu adevarat meserie, sa nu-tzi bati joc de clientzi si de tine insutzi, atunci trebuie sa intzelegi ca fiecare masuratoare trebuie facuta exemplar, chiar daca uneori asta implica munca de laborator si multe aparate insirate pe masa de lucru. Eu unul nu am descoperit multimetrul perfect, fiecare are calitatile si respectiv lipsurile lui, fiecare e destinat unor anumite masuratori. Identic si pt celelalte aparate de masura, bzw osciloscoape, punti, analizoare. Asta e motivul pt care bagam banii in troacele astea si nu o sa-i recuperam niciodata. Cam scump hobby_ul asta, dar..na, fara sacrificii nu atingi perfectziunea.

Link spre comentariu

O vreme am folosit un MY62.Nu ca mi-ar fi placut,dar asta aveam la indemana cand eram chemat intr-o anume locatie si nu aveam la mine sculele proprii.Dupa o vreme am inceput sa ma obisnuiesc cu el.Nu a excelat,dar ca idee l-as situa putin peste 9208A in ce priveste calitatea-de asta l-am si amintit,nu-mi permit sa recomand aparate doar dupa specificatiile gasite pe net.Asta poate oricine.Pa asta nu l-am mai bagat sa-l verific,oricum il foloseam in masurari nepretentioase...tensiune retea(mai mult prezenta decat valoare),tensiune continua pana in 100V si ceva continuitati,rezistente de izolatie.Dar daca e cineva curios il pot testa putin...mie mi s-a parut decent pt un aparat pt hobby.Depinde cat mai costa acum unul si daca nu cumva la acelasi pret sau chiar mai mic sa se gaseasca ceva mai bun pe o piata in continua miscare.

post-179783-0-70193500-1459361680_thumb.png

Link spre comentariu

Nici la aparatele foarte ieftine (10-50 lei) nu trebuie pus semnul egal intre un brand(oricare ar fi el) si aparatele no-name "de taraba"-difera calitatea comutatorului, atentia acordata  de producator in plantare SMD, etc) si nici intre modele, de ex. DT830-urile au rezistenta interna de 1Mohm, protectii... lipsa(doar o fuzibila de 200mA pe domeniul de miliamperi), iar DT9205 are 10 Mohm,  plus protectie contra tensiunii cand este uitat comutatorul pe domeniul ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări