Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator intarziere


Vizitator mihaimgm

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Iesirea 3 va sta "sus" (vreo 11V) atat timp cat intrarea 2 este "jos", plus perioada de temporizare T2. Practic integratul prelungeste cu T2 timpul cat 2 este la masa.De asta in schema comanda se face printr-un condensator (initial descarcat prin 2,2M) care este conectat la masa printr-un tranzistor. Chiar daca tranzistorul ramane deschis pentru mult timp, prin condensator circula un curent important doar pe durata incarcarii (cateva milisecunde). Dupa aceea 2 revine la potential pozitiv si deci durata temporizarii nu depinde de durata deschiderii tranzistorului.Cele de mai sus sunt valabile pentru CI2 si CI1 (monostabile retriggerabile comandate pe front negativ).Temporizarea lui CI3 se declanseaza in momentul alimentarii circuitului (pin 8 la plus) si iesirea 3 a lui va sta "jos" pe intervalul T3, apoi comuta "sus" si ramane asa pana se taie alimentarea.

Link spre comentariu

Verifica separat cele 3 circuite cu 555. Pune un led cu 1K in serie de la iesirea 3 la masa ca sa vezi usor in ce stare este circuitul.

Pentru CI1 si CI2 se poate face proba cum am zis mai sus, cu pinul 2 legat numai la +12V prin 10K; o scurta punere la masa a intrarii 2 trebuie sa declanseze un puls pozitiv de cateva secunde (led aprins, care apoi se stinge). La pinii 6 si 7 raman legate rezistenta si condensatorul din schema.

CI3 aprinde ledul dupa cateva secunde de la alimentare si ramane aprins.

Daca cele 3 circuite merg separat, continuam depanarea cu restul schemei.

Link spre comentariu
Vizitator mihaimgm

La mine in schema CL3 nu mai este. CL1 si CL2 sunt formate dintr-un 556, iar BUZ11 este IRF530N. Astea ar fi niste modificari fata de schema principala. Dupa probe CL1 functioneaza cum trebuie, CL2 nu. Aplic - pe pinul 2 si aprinde becul permanent care nu se stinge decat daca micsorez rezistenta de la pinul 6,7 la 0(zero). Sa fie CL2 stricat? O sa incerc sa las CL1 pe 556 si sa pun CL2 pe un 555.

Link spre comentariu

Renuntarea la CI3 (Circuit Integrat 3) nu e o idee buna, fiindca el asigura prin iesirea 3 alimentarea cu intarziere a lui CI1 si CI2 fata de o alta parte a montajului; alimentarea simultana va genera un impuls "fals" la pornire care declanseaza alarma.

Dupa probe CL1 functioneaza cum trebuie, CL2 nu.

Asta explica de ce temporizarea la conectarea lui K4 merge, iar celelalte nu.

Ar trebui verificat/inlocuit si condensatorul electrolitic de la pin 6,7 al lui CI2.

Link spre comentariu

La mine in schema CI3 nu mai este.

Daca renunti la temporizarea la conectare, schema ar putea arata asa. Am mai simplificat ceva si am rezolvat impulsul fals de la conectare de care vorbeam mai sus. Asta prin legarea permanenta la plus (prin rezistenta) a condensatorului care, in caz contrar, s-ar incarca intre plus si iesirea 3 a lui CI1 (masa) in momentul inchiderii lui B, generand un puls negativ care ar fi declansat CI2.

post-29403-139829373917_thumb.jpg

Link spre comentariu

Slava Domnului! Deja pregatisem si o varianta cu integrate CMOS. Exista un integrat 4541 care contine un oscilator si un divizor de frecventa (cu 1024 asa cum e legat in schema). Dupa un timp de la conectare iesirea lui basculeaza dintr-o stare intr-alta si ramane asa (jos devine sus la CI1 si CI3; invers pentru CI4).

post-29403-139829374723_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mihaimgm

Salut. Am montat alarma in casa cu toate contactele magnetice si toti senzorii PIR si functioneaza cum doream. Totusi are o problema: orice bec se aprinde in casa declanseaza alarma. Cum pot remedia aceasta problema? Multumesc!

Link spre comentariu

Cauza poate fi curentul mare absorbit de bec in momentul aprinderii (filamentul rece cu rezistenta mica).Inteleg ca alarma nu are legatura galvanica cu reteaua ca sa se transmita un puls parazit direct prin alimentare.Ramane posibilitatea ca variatia curentului in retea sa provoace prin inductie un puls de tensiune in conductoarele circuitului de alarma (fire lungi si paralele).Inteleg de asemenea ca este afectat numai circuitul contactelor K1,2,3,5,6,7 nu si circuitul cu K4. S-ar putea verifica prin deconectarea sarmelor respective de la montaj.Un prim remediu ar fi adaugarea unei diode Zener de 3...5V in baza tranzistorului, pentru a mari pragul de tensiune la care apare deschiderea acestuia.O alta varianta ar fi adaugarea unui cuplor optic pentru comanda tranzistorului. Ma astept ca o mica variatie parazita de tensiune in circuitul de alimentare a led-ului sa fie tolerata, adica sa nu modifice starea de blocare a tranzistorului.

post-29403-139829388853_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mihaimgm

Salut. Am modificat schema si am facut-o cu optocuplor si merge. Dar mai intampin o problema: dupa 3-4 zile de folosire(armare seara, dezarmare dimineata) nu mai merge sirena. Am pus sirena direct la baterie fara sa o misc si nu a mers, dupa ce am dat-o jos de la locul ei si am pus-o la baterie a mers. Sirena este aceeasi cu cea folosita la alarmele auto. Am masurat tensiunea pe iesirea pt sirena si sunt 12v cand functioneaza, iar cand nu este o tensiune cu minus de aprox 1v si nu inteleg de ce. Are vreo legatura?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări